Skolelinux 1.0 Duyuruldu

0
anonim
MEB'in OkuLinux projesini duyduğumuz şu günlerde, Debian tarafından da desteklenen SkoleLinux 1.0 sürümüne ulaştı. Debian tabanlı dağıtım, 2002'de Norveç Özgür Yazılım Ödülünü de alan dağıtım, hükümet tarafından da destekleniyor.
Kaynak: Slashdot

Görüşler

0
dayioglu
Adini telaffuz ettiginiz projenin MEB ile dogrudan bir ilgisi yok. Maalesef konu Siyami Bey ve ekibinin guzel bir onerisi halinde simdilik... Siyami Bey soz konusu projenin mekanizmalarini, yasal durusunu vs. de aciklamadi. Yani bu bir "ozgur yazilim" projesi midir, kendisinin ve firmasinin bir ticari avantaji soz konusu olacak midir gibi sorularin yanitlarini da sunumunda vermedi. Bu nedenle, projeye kavramsal olarak son derece sicak bakmama ragmen, Okulinux benim icin
    simdilik
herhangi bir sey ifade etmiyor. SkoleLinux'a baktim, bayildim. Darisi bizim basimiza, daha iyisini de yapabilecegimizi dusunuyorum.
0
roktas
İsim benzerliği (OkuLinux) merakımı çekti. Bu dağıtım Skolelinux tabanlı mı acaba? İlgili kişiler (eğer bu satırları okuyorlarsa) bilgi verebilirler mi? Debian Türkçe yerelleştirme grubu [l10n-turkish.alioth.debian.org] adına Skolelinux konusunda pek yakında bir duyuru geçmeyi planlıyordum. Şayet bu arkadaşlar Skolelinux tabanlı bir çalışma içindelerse bizimle de irtibata geçmeleri uygun olur diye düşünüyorum.
Skolelinux kalabalık bir geliştirici ordusuyla halen geliştirilmekte olan yeni nesil Debian kurulum programına (debian-installer, aka `d-i`) öncülük etmiş bir özelleştirilmiş Debian dağıtımıdır. 1.0 sürümünde sözü edilen "ilk aşama kurulumda çok sayıda iyileştirme" değişikliği bu projenin d-i ile yakın alakasını da gösteriyor zaten. Debian kurulum programına gerek Türkçe çeviri desteği, gerekse Türkçe klavye ve yazıtiplerinin uyarlanması konularında Debian Türkçe yerelleştirme grubu önemli katkılarda bulunmuştur. Fakat katkıcı sayısının azlığı şu ana kadar Skolelinux üzerinde yoğunlaşmamızı engelledi. Ben kişisel olarak birilerinin Debian Türkçe yerelleştirme grubunda emek gösteren gönüllü arkadaşlarla hiç bir iletişime girmeden `alın size OkuLinux` demelerini şık bulmam doğrusu. Öte yandan burada eğitim amaçlı sıfırdan bir dağıtım oluşturmak söz konusuysa, Skolelinux varken sıfırdan yeni birşeyler icat etmeyi de konunun aciliyetinden dolayı çok akılcı bulmam. Opera gibi Skolelinux için özel olarak lisanslanmış bazı bileşenleri hariç safkan bir özgür yazılım ürünü olan bu dağıtımın şu aşamaya ulaşması için çok emek sarfedilmiştir.
En azından Uludağ gibi önemsediğim ve başarılı olmasını yürekten arzuladığım yerel projeler olgunlaşıncaya kadar, katkıcı sayısını artırarak bu projenin (Skolelinux) yerelleştirmesini tamamlamamızın kamusal menfaatler açısından önemli olduğunu değerlendiriyorum. Dağıtımın okullarda etkin şekilde kullanılması için gerekli servis/hizmet ağı bu mülahazaların dışındadır ve özgür yazılımda benimsediğim iş modeline uygun olarak bu hususta ortaya çıkacak her türlü özel girişimin de çok gerekli olduğunu kanaatindeyim.
0
sleytr
Konu dışı ama çok merak ettim, Mozilla dururken Opera'nın seçilmesinin nedeni nedir?
0
sleytr
Pardon Mozilla'da varmış. (ekran görüntülerinde sadece Opera'yı görünce yok sandım)
Ama genede mümkün olduğunca GNU/GPL olmaya çalışan Debian geliştiricilerinin desteklediği formatlar bakımından fazlası olup eksiği olmayan Mozilla (+ Galeon ve Konqueror) varken neden birde Opera'yı eklediklerini anlamadım. (ölümüne bir Opera kullanıcısı olmama rağmen ;)
0
abakana
Bu arada MEB M$ ile bir program dahilinde öğrencilerin velilerince takip edilmesi için, bir sisitem hazırlatacakmış.

Tabiiki normal bir durum bir firma bir iş yapıyor, lakin benim anlamadığım €U tüm eğitimi ortak hale getirmeye çalışırken ve nerden baksanız, maksimum 10 yıl içinde sisitem tabandan itibaren değişecekken MEB in bu işe kaynak ayırması ve bir de şu var Türkiye' de internet kullanıcısı oranı daha %10 yani toplam 6 milyon değilken böyle yüklüce masraf getiren ve gelecek 10 yılda devam edip etmeyeceği muğlak olan sistem için böylesine büyük bir kaynak ayırması ne kadar mantıklı?/* Biri bu cümleyi hale yola koyarsa öyle çok sevineceğim ki... ;)*/
0
yuxel
http://www.skolelinux.no/testskoler.php?lang=en
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MPlayer 0.90

urxalit

Linux altında divx, dvd, vcd, quicktime, aklınıza gelebilecek hemen her dosya formatında video oynatabilen MPlayer´ın 5 tane RC sürümü ve 1.5 yıllık bir geliştirme süreci sonunda, yeni kararlı sürümü 0.90 piyasaya çıktı. Bayinizden ısrarla isteyiniz.

Haber kaynağı: linux.fisek.com.tr

Ekleyenin notu: O kadar kasmayın canım, bakın Micros~1´un 2004 sürümleri neredeyse şimdiden hazır..!

Summer of Code başvuru süresi uzatıldı

hayalci

Google Summer of Code 2008 için başvuru süreleri 7 Nisan'a kadar uzatıldı. Ayrıca aşağıda, 2007 Summer of Code'a katılan ve başarılı olan Çağatay Çallı'nın bir ay kadar önce yazdığı yazıyı bulacaksınız. Başvurulabilecek projeler arasında Pardus da var.

Linux Kernel Fonksiyonlarını 'Hook'lamak

anonim

Linux çekirdeğindeki bir fonksiyonun işleyişini ona zarar vermeden değiştirmek istediğimizi düşünelim. Kaynak kodları değiştirir tekrar derleriz ancak bu yazıda daha farklı bir yöntem izleyecegiz ve hafızadaki kernel'a tamamen geçici bir yama yapacağız.

Linux üzerinde Dreamweaver: Rüya değil...

conan

Shibumi'nin son oylamada yaptığı bu yorumundan sonra Dreamweaver`ı (v 4) Linux altında çalıştırmak için yaptığım kısa uğraş sonucu elde ettiklerimi yazayım. Belki birilerine yardımı olur.

LinuxMarket Açıldı

aRda_

Ülkemizdeki GNU/Linux camiasina yeni bir kurumsal site daha eklendi: LinuxMarket.org

Özellikle şehir merkezlerinden uzak veya hızlı bir internet bağlantısı olmayan tüm penguen severlerin sadece CD parası ödeyerek satın alabilecekleri dağıtım CD'leri satışı yapılmaktadır.

30 dağıtıma yakın GNU/Linux CD'lerini bulabileceğiniz sitede satışlar Linux Kullanıcıları Derneği üyelerine %10 indirimli satılmaktadır.