GNU/LinEx.org, para la Libertad!

0
FZ
Kamu kurumlarındaki son durumlar, Brezilya, Almanya´daki Münih Belediyesi falan derken İspanyol´ların son hareketi GNU/Linux camiasında bomba gibi patladı!

Yerel Extremadura hükümeti GNOME yüklü 80,000 bilgisayarın okullara kurulumunu tamamladı. Bu durumda iki öğrenciye bir bilgisayar düşüyor.

Geçen yıl başlayan ve kısa bir süre önce tamamlanan bu hareket sonucunda İspanyol çocukları özgür yazılım ile çalışmanın erdemlerini görmeye başlayacaklar. Söz konusu bilgisayarlara GNU/LinEx isimli bir Linux dağıtımı ve GNOME arayüzü kurulu. Bu sayede yaklaşık 18,000,000 € tasarruf gerçekleştirildi.

Görüşler

0
sametc
gercekten cok guzel bunu turkiyede neden farketmiyorlar anlamıyorum bildiğiniz gibi bugünlerde microsoft tırları cocuklara "WINDOWS" oğretilmesi ve kandırılması icin dolaşıyor ..
ama baktığınız zaman bizler sadece seminerlerle senliklerle yetiniyoruz zaten bir okula veya kuruma gidip linux veya ozgur yazılım desek kesin " bu cocuk kafayı yemiş takmayın" diyecekler :))

0
yalcink01
bir nokta çok ilginç. Neden Linux ve açık kaynak kullanımına verdikleri cevap : ileride yetişecek IT uzmanlarının çekirdeğini hazırlamak ve bunun bölgenin geleceği açısından çok önemli olduğu........

umarım Türkiye'deki yetkili ama sorumsuz kişiler de bi' zahmet uyanır ; gerçekleri ve geleceği görürler.

dedikleri gibi gelecekte bir gün gelecek

saygılarımla,
Yalçın KOLUKISA
umut bayrağını dalgalandırmaya devam eden adam
0
FZ
80,000 bilgisayar. 2 öğrenci başına 1 bilgisayar düştüğüne göre demek ki 160,000 gencecik, pırıl pırıl beyin bu bilgisayarları ve üzerlerindeki yazılımı kurcalayacak. Bunlardan sadece ve sadece %1´i yazılım ve sistem geliştirme işine gönül verse bu 1600 genç ve çabuk öğrenen beyin demek! Bunların 1000 tanesi hırsla, inatla, hevesle bilgilerini ve deneyimlerini uç noktaya taşısalar... Sanırım manzara yavaş yavaş açığa çıkıyor, bu tip yatırımlar meyvelerini 9-10 yıl içinde vermeye başlar. Mesele teknoloji meselesinden ziyade `insan gücü´ meselesi. Ne kadar çok iyi yetişmiş adam gibi adamınız varsa ve bunları ne kadar iyi organize ederseniz refahınızı o kadar artırırsınız. Söz konusu yerel hükümetin politikacılarının keskin bir zekâya ve ileriye dönük bir vizyona sahip olduklarını kabul etmek gerek.

Bünyesine girmeye çalıştığımız AB´nin kıytırık üyelerinden biri böyle projelerle uğraşırken canım memleketimin halkı olarak biz de milyar dolarlık yolsuzluklarla, doğal hazinelerimizi yasa çıkartarak yok etmekle, ordu-hükümet çekişmesi ile, en büyük sanayi tesislerimizi ucuza elden çıkarmakla, abuk sabuk TV dizilerini kullanıp beyinleri uyuşturmakla, vs. uğraşıyoruz.

Kısa bir süre önce yaklaşık 1,500,000 gencimiz beyin törpüsü, ömür törpüsü bir sınava girdiler. Peki bu sınavı hasbelkader geçenleri nasıl bir üniversite, nasıl hocalar bekliyor? Hemen cevap vereyim:

Öğretim üyelerinin üçte biri hayatı boyunca bir kez tiyatroya gitmemiş, yüzde 20'si akademik yayınlar dışında kitap okumuyor, yüzde 35'i kendi fikrine uymasa bile çoğunluğun görüşüne uymaktan yana, yüzde 66'sı geleneklere ters düşmek istemiyor, yüzde 37'si çevresinde olup bitenleri anlayamıyor, yüzde 14'ü gazete, dergi televizyon gibi şeyleri izlemiyor. (Kaynak: Radikal Gazetesi).

Bilkent, Ege, ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Boğaziçi, vs. gibi iyi okullarda okuma şansına erişen azınlık dünyayı gördüklerinden ibaret zannededursun yığınla genç insanın pırıl pırıl beynine yukarıda profili üç aşağı beş yukarı belirlenmiş öğretim görevlilerince tecavüz edilecek. Geriye sadece bu çocukların posası kalacak.

Evrim, tarih, zaman akmaya devam ediyor. Batacak mıyız çıkacak mıyız bunu hep birlikte göreceğiz.
0
malkocoglu
Zannedersem, egitimin olcegini arttirmaktan baska sanisimiz yok. Eger iyi universitelerin egitimini 100,000'lere tasiyabilirsek, basarili oluruz gibi geliyor.

Kolombiya universitesinin kullandigi CVN atilimi boyle bir sey. Iyi hocalarin MPEG, AVI olarak butun dersleri kaydedilmis halde hazir bekletiliyor. Ogrenciler kayit olduktan sonra kullanici/sifre ile butun dersleri seyredebiliyorlar. Yazili, odevler icin bir tek ogretim gorevlisi yetiyor, ki bu adam mastir yapan bir ogrenci bile olabilir.

www.cvn.columbia.edu adresinden detaylari bulabilirsiniz.

0
St
Canım ülkem hala 1453'ten kalma zafer sarhoşluğuyla yaşıyor ne yazık ki!! Bırakın efendim üniversiteleri, üniversiteye gelen insanların zaten büyük bir çoğunluğu o bahsettiğiniz öğretim elemanlarıyla aynı kaderi paylaşıyor. Kafası futboldan, BBG'den (hrrr), magazinden başka bir şeye çalışmaz hale GETIRILMIŞ bu insan topluluğu ülkemin en büyük kaybıdır! Sorun temeldedir, köklerdedir, eğer bugün ilköğretim okullarında, liselerde birileri 1453'le 1071'le avunup da bugünün çöküşteki Türkiye'sini görmezden geliyorsa....
Neyse daha fazla konuşmama gerek yok sanırım, sorunlar ortada, çözümler aranıyor....
Teşekkürler, iyi fazla mesailer ;)
0
Challenger
Bahsettiğiniz diğer üniversitelerde okumak bir şans mıdır bilemem ama Ege Üniversitesi' nden mezun olmuş birisi olarak şanslı olduğumu söyleyemeyeceğim. Aldığım derslerden birinde, bir dönem boyunca bize önce HTML, sonra Perl, arkasından MySQL ve Perl ile ilişkisi ve son olarak da PHP öğretilmeye çalışıldı. Çalışıldı diyorum çünkü, anlatan hocanın da bu dillerde pek fazla bilgisi olmadığını düşünüyorum. Perl, CGI için öğretilmeye çalışıldı ama anlatılan tek şey formdan gelen bilgiler değişkenlere nasıl alınır veri tabanına nasıl yazılır ve nasıl okunup tarayıcıya gönderilir? konularıydı. PHP' de de olay farksızdı. Kimse bize regexp' lerden bahsetmedi. Ben bunu okuldan mezun olup bir yıl sonra Can Uğur Ayfer hocanın Perl ve MySQL ile CGI Programlama kitabını okumaya başlayınca öğrendim. Programlama dili olarak bize gwbasic, qbasic, pascal gibi dilleri öğretmeye çalışıp da windowsu normal bir işletim sistemi, linux' u ise ne idüğü belirsiz bir sistem olarak bilen hocalar girdi derslerimize. Ha hiç mi iyi hocalar yoktu? Evet vardı. 3 tane harika hocamız vardı mesela. Onların sayesinde birçok şey öğrendim. Ancak geriye kalanı ..... boş işte. Bize bitirme ödevi olarak muhasebe programı gibi, stok takip programı gibi ödevler verdiler. Bazı hocalar da web uygulamaları yapmamızı istediler. Allah' tan ben ve arkadaşım onlardan önce davranıp kendi belirlediğimiz konuda ödev almak istedik. Dediğim gibi çoooook boş.

İspanyollara helal olsun.

Saygılarımla.
0
FZ
Perl dersi yaptılar ve Regular Expressions konusundan bahsetmediler?

Programlama öğreteceğiz dediler ama örnek dil olarak GW-BASIC, QBASIC falan öğrettiler?

Biri bana bunun rüya olduğunu söylesin! Şaka yapıyorsun değil mi? Evet, evet şaka yapıyor olmalısın! Özellikle ilk cümle doğru olmamalı... Hiyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
0
Challenger
Perl ve RegExp yok! Evet bu doğru.

GWBASIC, QBASIC öğrettiler. Ha haklarını yemeyelim, Visual Basic, Pascal da var.

Rüya değil! Şaka değil! Gerçeğin ta kendisi!

Ha mezun olunca da şatafatlı bir diploma aldık. Sağda İngilizce solda Türkçe olarak Bilgisayar Programcısı ünvanını almaya hak kazandınız gibilerinde ütüleme vardı.
0
Challenger
Perl ve RegExp yok! Evet bu doğru.

GWBASIC, QBASIC öğrettiler. Ha haklarını yemeyelim, Visual Basic, Pascal da var.

Rüya değil! Şaka değil! Gerçeğin ta kendisi!

Ha mezun olunca da şatafatlı bir diploma aldık. Sağda İngilizce solda Türkçe olarak Bilgisayar Programcısı ünvanını almaya hak kazandınız gibilerinde ütüleme vardı.
0
Challenger
Benim güzel yurdumda insanlar windowstan başka bir işletim sistemi olmadığını düşünürken, bilgisayar satıcıları linux' u "micros~1' u yıkmaya çalışan insanların yaptığı sistem" olarak nitelerken, çarşıya çıkıp bir bilgisayar şirketine (dükkanına desem daha doğru) girip Linux CD' si satıp satmadıklarını sorunca "ne yapcan sen linux' u, istersen dergiler falan veriyo, onlardan al satılmıyo o" diye aşağılarken, java ile geliştirdikleri web uygulamasının mozillada çalışmadığını ne yapabileceğimi sormak için aradığım kurum yetkilisi "mozilla mı? o ne yenir mi?" cevabını verirken, ağ sistemlerinde kendini uzman olarak tanıtan bir şirket yetkilisi "a linux mu? ha bir kez kurmuştum bilgisayarıma beğenmedim sildim derken", kendini BT' ci sananlar Windoze' u normal bir işletim sistemi, Linux' u uzaylılar tarafından icad edilmiş bir işletim sistemi olarak görürken, İzmir' deki Ekonomi Üniversitesi sistemlerinde Linux kullanıyor diye İzmir' deki bir başka büyük üniversitemizin bilgi işlem dairesinde gezen bir iç e-posta mesajında "ekonomi üniversitesindeki linux kullananlar ya uzaylı ya da kafayı yemiş olmalı, linuxa teknik destek vermek için 1500 kişiye ihtiyaç var" cümleleri geçerken, video ve ses işlemede linux' un ya da freebsd' nin daha etkin bir işletim sistemi olacağını, fat32' nin 1-2 GBlık bir dosyayı tutamayacağını dosyanın parçalanacağını (fragmante olasından bahsediyorum) anlatırken "ne saçmalıyorsun sen? hiç olur mu öyle şey? hem linuxta video programı yok ki" cevabını alırken, "linux sadece ucuz olduğu için kullanılıyor" derken, bir kurumda kurulacak bir sunucuda linux kullanılmasını önerince "başımıza iş açma, uğraşamayız linuxla, windoze 2000' i kuralım sorun çıkmadan yapalım şu işi, sonra başka bir makinede linux kurarsın denersin düzgün çalışırsa bakarız" cevabını alırken böyle bir projenin ya da en basitinden tek bir okulda böyle bir işin ülkemizde yapılması bence bir mucize gibi görünüyor.

Türkiye' nin büyük ve hatırı sayılır üniversitelerinden birinin rektörü çıkıp da "Micros~1 ile 50 yıllık teknoloji anlaşması imzaladık!" diye böbürlenmesi ve "Teknoloji Bakanlığı" gündeme geldiğinde bir millet vekilinin "Teknoloji Bakanlığı bize fazla" cevabını vermesi, böyle bir projenin ülkemizde devlet ya da yerel bir yönetim girişimiyle yapılmayacağını gösteriyor bana.

Ah bir teybim olsa da çalsam.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Kısaca: Linux bir İşletim Sistemi midir ?

anonim

Evimdeki Windows`a Linux kurabilir miyim ? diye soran cok insan var ve hatta windows da linux un çalışıp çalışmadığını soranlar da.

Bu karışıklığın çözümü aslında basit. Linux ne bir programdır ne de bir isletim sistemidir. Linux bir kernelden ibarettir. Yani işletim sisteminin özünü oluşturan, bütün işlemlerin kaynağı olan çekirdek. RedHat, SuSe, Slackware, Debian, ve diğerleri ise işletim sistemidir.

Yeni Neler Çıkmış

ebola

Eğer sizde benim gibi acaba kurcalamadığım hangi linux dağıtımı var. Bilmemnenin yeni surumunde şu paketin sürümü nedir diye düşünenlerden bunları takip etmekten yorulanlardansanız size bir haberim var: www.distrowatch.com Bügüne kadar hiç duymadığınız dağıtımlardan haberdar olabilir bunlar hakkındaki incelemeler okur ve karşılaştırmalarda bulunabilirsiniz..
size ilginç dağıtımlar konusunda bir kaç tiyo..
Haydar Linux,
Gentoo Linux,
ve Lesbian Linux.

Linux`la kalın, mutlu kalın...

10 Milyona Suse 7.1-batan geminin malları

sundance

PC Net bu ay, bilişim sektörümüzden bazı firmaların da desteği ile özel bir sayı çıkardı. Büyük gazete bayilerinde halen bulabileceğiniz bu sayı SUSE Professional 7.1 sürümünü ve Türkçe bir installasyon ekini içeriyor.

\r\r\r \r\r\r Hem böyle bir harekete destek vermek hem de sizlere kılavuzluk etmek için alıp inceledik...

Hangi Linux Dağıtımı?

Soulblighter

Tamam tamam kızmayın. Evet yine aynı konu, ama bu sefer değişik bir çözüm. Bu sayfadaki ihtiyaç testini yapın ve hangi Linux dağıtımının size göre uygun olduğunu belirleyin.

Bu arada FM'yi takip eden Linux kullanıcılarının hangi dağıtımı kullandıklarını da merak ediyorum.

Reiser4 Gümbür Gümbür Geliyor

Soulblighter

Slackware kullananlar bilir ReiserFS dosya sistemini. (Gentoo, Lindows ve SuSE de kullanılıyor sanırım) ReiserFS, sağladığı performans ile kendini kanıtlamış bir dosya sistemi. Hans Reiser tarafından yazılan ReiserFS dosya sisteminin yeni sürümü olan Reiser4, yakında çıkıyor.

Linux çekirdeğinin 2.6 sürümü ile birlikte gündeme gelen Reiser4, ReiserFS'in bir üst sürümü veya güncellenmiş hali değil. Tamamen yeni bir dosya sistemi. Sağladığı özellikler gerçekten heyecan verici...