Öğretmene dizüstü var da Debian yok mu?

0
maat
MEB'nin öğretmenlere verdiği dizüstülerden almak için başvurmuştum ve gelmesini heyecanla bekliyordum. Neyse ki 28. günde kargo, makinamı bana ulaştırdı. Tabi yapacağım ilk iş belli idi Debianımı kurmak. :)
MEB'nin öğretmenlere verdiği dizüstülerden almak için başvurmuştum ve gelmesini heyecanla bekliyordum. Neyse ki 28. günde kargo, makinamı bana ulaştırdı. Tabi yapacağım ilk iş belli idi Debianımı kurmak. :) (Bu Debian takıntım için de lütfen diğer makaleme/yazıma bakınız :) ) Büyük bir hevesle kurulum işlemine başladım. Herşey gayet normal biçimde gidiyordu ta ki temel kurulumu tamamlayıp tekrar başlatana kadar. Sistemin açılmasını ve paketleri internetten çekip kurulumu tamamlamayı beklerken, açılış işleminin tamamlanamaması sonucu ekranımı dolduran ve işlerin yolunda gitmediğini belirten bir takım mesajlarla karşılaştım. Hata mesajlarına dikkatlice bakınca i810_audio modülünün yüklenmeye çalışması sonucu bu durumun ortaya çıktığını gördüm. Ama elimde kurulu bir sistem bile yoktu ve nasıl müdahele edeceğimi tam olarak bilmiyordum. Sonra internetten indirdiğim daha yeni bir net install CD'si ile şansımı denemeye karar verdim. Bu arada ekranda yazan hata mesajını da not edip masaüstü bilgisayarımdan faydalanarak ulu bilge Google'da bir sorgulama yaptım. En kısa hali ile sonuç şu;

Sistemim açılış yaparken hotplug ve discover gibi programlar donanımı tarayıp uygun modülleri yüklemeye çalışıyorlardı. Ancak i810_audio modülü ses ile ilgili olduğu halde softmodem gibi bir şey ile alakalı bir soruna sebep oluyordu. O sebeple bu modülün hotplug ve discover için blacklist'e alınması ve böylece yüklenmeye çalışmasının engellenmesi gerekiyordu. Bunun için hotplug için /etc/hotplug/blacklist dosyasına sadece modülün adını yazmam ve discover için de /etc/discover-autoskip.conf dosyasına “skip i810_audio” yazmam yetti. Ama bunu yapabilmem için de bana bir shell gerekiyordu. O sebeple yeni net install CD'si ile kurulum yaptığımda en başta boot kısmında expert26 yazarak expert modla ve 2.6 srümü bir kernel ile kurulum yapmayı tercih ettim. Expert modda işlemler adım adım bir menüden takip edilebiliyordu ve yeniden başlatma seçeneğinden önce “Execute a shell” seçeneğini kullanmayı tercih ettim. Yukarıdaki dosyalarda gerekli değişiklikleri yaptım. Sonra reboot deyip sistemi başlattığımda sistemim sorunsuz biçimde açıldı ve internetten Desktop Environment vb. için gerekli paketleri indirip kurdum. Sistemim tamamen sorunsuz çalıştı demeyi isterdim ama küçük bir problem dışında sorunsuz çalıştı ve bu makaleyi de MEB dizüstüme kurulu Debian'ım ile yazıyorum.

Sistemimdeki küçük sorun ise pil durumunu ne KDE'de ne de GNOME'da alamıyor olmam. Türk Debian user listesine attığım mailler ve gelen önerilerden sonra bir takım web sitelerine baktığımızda, bazı Toshiba dizüstü bilgisayarlarında Phoenix BIOS olduğunu ve bilgisayarlarda ACPI modüllerinin yüklenemediğini öğrendik. Hatta kernelda Toshiba dizüstü bilgisayarlar için toshiba ve toshiba_acpi modülleri olsa bile modprobe ile yüklemeye kalktığımda sürekli hata mesajları almamın sebebi de anlaşılmış oldu. ACPI belli ölçüde çalışıyor. Yani açma-kapama düğmesine basıldığında makina kapanıyor ya da poweroff komutu kullanıldığında sistem kapanmadan hemen önce acpi_power_off called gibi mesajlar görülüyor ama ne yazık ki sistem çalışırken pilin doluluk oranını yüzde olarak almak mümkün olmuyor. Dolayısıyla şimdilik, biraz tehlikeli de olsa, pilin bitmeye yaklaştığını anlamak için turuncu bir ışığı gözlemek gerekiyor. :) Bir sitede tersine mühendislik (reverse engineering) gibi yöntemlerle sorunun aşılabileceği gibi şeylerden bahsediliyordu. Umuyorum kısa bir süre sonra bu problem de aşılacaktır.

Uzun lafın kısası öğretmene dizüstü de var Debian da. :)

Görüşler

0
maat
Bu arada açıkca yazmayı unuttuğum bir iki cümle daha ekleyeyim. MEB dizüstü bilgisayarımda Phoenix BIOS bulunuyor. Muhtemelen hepsinde de bu BIOS olacak. İkinci olarak, verilen makina ile ilgili ayrıntılı bilgi (model vb.) burada bulunabilir.
0
myss
Sanirim linkin adresini yazmayi unutmussun. Linki verirsen sevinirim.

Bir tanidigim bu laptopu Avrupa'dan alinacak herhangi bir laptopla fiyat/kalite olarak kiyaslamami istiyordu.

Gerci donanim isinden pek anlamiyorum ya neyse, adimiz bir kere bigisayarci :)
0
maat
En son kısımda yazan "buradan" kelimesi aslında link ama sadece fare üzerine getirilirse link olduğu anlaşılıyor. Biraz dikkatsiz davranmışım. Açık adres ise http://www.toshibatr.com/meb.htm Benim gördüğüm kadarı ile (eğer kusur olarak kabul ederseniz) tek kusuru RAM'inin en fazla 1 GB yapılabilmesi.
0
ae
Merhaba

Yanlış hatırlamıyorsam bendeki IBM notebook uzerinde de phoenix BIOS var ve FreeBSD 5.3 kurdugumda veya PARDUS denediğimde pil durumuna rahatlıkla erişmişti.

PARDUS Live CD ile veya FreeSBIE ile bir deneyebilirsiniz belki ACPI ayarlarına erişip pil durumunu vs alıp almadığını görebilmek için.
0
maat
Knoppix 3.8.2 ile denediğimde aynı problem devam ediyordu. Ama Pardus ya da FeeSBIE ile denemedim. Bugün ya da yarın en azından Pardus ile deneyeceğim.
0
BBK
Dizüstü daha bugün geldiği için ancak deneme fırsatım oldu, Knoppix v3.9 da hala ACPI desteği tam olarak eklenememiş, ses kartını ise sözümona kurulumda tanıyor ama ses alamıyor. Wireless bağlantı sorunsuz görülüp ayarlanabiliyor.
Pardus ise ses çıkartma başarısını göstererek beni şaşırtsa da, ACPI yok ve ses yöneticisini vs. açıp midi dahi olsa bişeyler çalmaya kalkınca ses çöküyor.. Acaba sesi sorunsuz kullanmak için nasıl ayarlar gerekecek.. Herhangi bir "çalışan cd" linux dağıtımı sorunsuz ses ve acpi yi tanıyabilecek mi..
Sizin karşılaştığınız durumları da paylaşın arkadaşlar..
0
BBK
Keşke yorumlarda edit özelliği olsaydı..

Knoppix için erken konuşmuşum mesela, WEP li şifrelenen bağlantıda wireless network e giremedim ne yaptıysam da..

Pardus 1.0 daise ses ayarları pencerelerine falan hiç bakmayınca mp3 dahi çalabiliyor, ama ayar penceresini açmak bir kitlenmeye neden oluyor. 1.1 ile de deneyeceğim, belki bir gelişme vardır..

Ubuntu Live CD ile WEP de olsa kablosuz ağa çok rahat bağlandı, ama pil durumunu göremiyor. Hata mesajı sesi alabilmeme rağmen, avi, mp3, mpc, asx dosyaları çalamadım, plugin yok gibi bir hata mesajı veriyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gentoo 1.2

butch

Henüz resmen duyurulmuş olmamasına rağmen Gentoo'nun 1.2 sürümü sunucularda kendini gösterdi. Bilmeyenlere bildirip, bilenlere hatırlatalım; Gentoo hızlı, kaynak tabanlı Portage isimli çok başarılı bir paket yönetim sistemine sahip oldukça farklı bir Linux dağıtımı. Yani bu işe kaynağından girmek istiyorum diyenleri dağıtımı.
Kurulum için 16 Mb olan bu dosya yeterli.
Gentoo hakkında daha fazla bilgi için : Gentoo.org

Linux Komikleri :)

butch

Linux karikatürlerine ne dersiniz. http://comic.escomposlinux.org/ adresinde haftalık yayınlanan karelerden birkaç örnek Bugzilla , The Matrix Rebooting, Knoppix

Linux ve Özgür Yazılım Sloganları Aranıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin yeni dönemdeki etkinliklerinde kullanmak için yeni görseller yaptırılması planlanıyor. Daha çok ve çeşitli görseller ile derneğin katıldığı etkinliklerde özgür yazılımın adını ve felsefesini daha fazla duyurabilmemiz mümkün olacak.

Görsel malzemelerin önemli bir parçası da slogan. Sloganların kısa ve öz olması, Türkçe olması, dağıtım bağımsız olması, herhangi bir firma ya da ürünü kötülememesi gerekiyor.

Sizlerden onu gören insanların ilgisini çekebilecek, özgür yazılıma ilişkin sloganlar istiyoruz. Önerilerinizi Tuxweet'teki başlığın altına yazabilirsiniz.

Slackware 12 çıktı

Onur_Yerlikaya

Slackware'in 12 dağıtımı dün gece çıktı. Sunuculara aşırı yüklenme olmasın diye şu anda ftp'de yok diğer yansılara da cd-dvd görüntüleri ( .iso ) yerleştirildikten sonra açılması beklenen Slackware hayranlarına duyurulur.

PlayStation 2 için LINUX Kitleri

polat

Sony’den yapılan açıklamada, yazılım araçlarını içeren ve Linux işletim sistemini PlayStation 2’lere yüklemek için gerekli disklerin satışına yakında başlanacağı belirtildi. Linux kitleri ilk olarak Japonya’da Mayıs ayında piyasada olacak. Kitler, Haziran ayından itibaren ABD ve Avrupa’da da satışa çıkacak. Sony Sözcüsü, Linux hayranlarının bu işletim sistemini PC’lerinin yanı sıra PlayStation oyun konsollarında da görmek istediklerini söyledi. Kitler, Japonya’da 188, ABD ve Avrupa’da ise 215 dolardan satılacak. Söz konusu kitler, 40 GB’lık dahili sabit disk, USB klavye ve fare de içeriyor. Microsoft’un Windows işletim sistemi ile rekabet eden Linux, açık kodlu ücretsiz bir işletim sistemi. Halen tüm dünyadaki bilgisayarların yüzde 90’ından fazlasında Windows işletim sistemleri kullanılıyor. www.reuters.com
www.ntvmsnbc.com