MEB'nin öğretmenlere verdiği dizüstülerden almak için başvurmuştum ve gelmesini heyecanla bekliyordum. Neyse ki 28. günde kargo, makinamı bana ulaştırdı. Tabi yapacağım ilk iş belli idi Debianımı kurmak. :) (Bu Debian takıntım için de lütfen diğer makaleme/yazıma bakınız :) ) Büyük bir hevesle kurulum işlemine başladım. Herşey gayet normal biçimde gidiyordu ta ki temel kurulumu tamamlayıp tekrar başlatana kadar. Sistemin açılmasını ve paketleri internetten çekip kurulumu tamamlamayı beklerken, açılış işleminin tamamlanamaması sonucu ekranımı dolduran ve işlerin yolunda gitmediğini belirten bir takım mesajlarla karşılaştım. Hata mesajlarına dikkatlice bakınca i810_audio modülünün yüklenmeye çalışması sonucu bu durumun ortaya çıktığını gördüm. Ama elimde kurulu bir sistem bile yoktu ve nasıl müdahele edeceğimi tam olarak bilmiyordum. Sonra internetten indirdiğim daha yeni bir net install CD'si ile şansımı denemeye karar verdim. Bu arada ekranda yazan hata mesajını da not edip masaüstü bilgisayarımdan faydalanarak ulu bilge Google'da bir sorgulama yaptım. En kısa hali ile sonuç şu;
Sistemim açılış yaparken hotplug ve discover gibi programlar donanımı tarayıp uygun modülleri yüklemeye çalışıyorlardı. Ancak i810_audio modülü ses ile ilgili olduğu halde softmodem gibi bir şey ile alakalı bir soruna sebep oluyordu. O sebeple bu modülün hotplug ve discover için blacklist'e alınması ve böylece yüklenmeye çalışmasının engellenmesi gerekiyordu. Bunun için hotplug için /etc/hotplug/blacklist dosyasına sadece modülün adını yazmam ve discover için de /etc/discover-autoskip.conf dosyasına skip i810_audio yazmam yetti. Ama bunu yapabilmem için de bana bir shell gerekiyordu. O sebeple yeni net install CD'si ile kurulum yaptığımda en başta boot kısmında expert26 yazarak expert modla ve 2.6 srümü bir kernel ile kurulum yapmayı tercih ettim. Expert modda işlemler adım adım bir menüden takip edilebiliyordu ve yeniden başlatma seçeneğinden önce Execute a shell seçeneğini kullanmayı tercih ettim. Yukarıdaki dosyalarda gerekli değişiklikleri yaptım. Sonra reboot deyip sistemi başlattığımda sistemim sorunsuz biçimde açıldı ve internetten Desktop Environment vb. için gerekli paketleri indirip kurdum. Sistemim tamamen sorunsuz çalıştı demeyi isterdim ama küçük bir problem dışında sorunsuz çalıştı ve bu makaleyi de MEB dizüstüme kurulu Debian'ım ile yazıyorum.
Sistemimdeki küçük sorun ise pil durumunu ne KDE'de ne de GNOME'da alamıyor olmam. Türk Debian user listesine attığım mailler ve gelen önerilerden sonra bir takım web sitelerine baktığımızda, bazı Toshiba dizüstü bilgisayarlarında Phoenix BIOS olduğunu ve bilgisayarlarda ACPI modüllerinin yüklenemediğini öğrendik. Hatta kernelda Toshiba dizüstü bilgisayarlar için toshiba ve toshiba_acpi modülleri olsa bile modprobe ile yüklemeye kalktığımda sürekli hata mesajları almamın sebebi de anlaşılmış oldu. ACPI belli ölçüde çalışıyor. Yani açma-kapama düğmesine basıldığında makina kapanıyor ya da poweroff komutu kullanıldığında sistem kapanmadan hemen önce acpi_power_off called gibi mesajlar görülüyor ama ne yazık ki sistem çalışırken pilin doluluk oranını yüzde olarak almak mümkün olmuyor. Dolayısıyla şimdilik, biraz tehlikeli de olsa, pilin bitmeye yaklaştığını anlamak için turuncu bir ışığı gözlemek gerekiyor. :) Bir sitede tersine mühendislik (reverse engineering) gibi yöntemlerle sorunun aşılabileceği gibi şeylerden bahsediliyordu. Umuyorum kısa bir süre sonra bu problem de aşılacaktır.
Uzun lafın kısası öğretmene dizüstü de var Debian da. :)
MEB'nin öğretmenlere verdiği dizüstülerden almak için başvurmuştum ve gelmesini heyecanla bekliyordum. Neyse ki 28. günde kargo, makinamı bana ulaştırdı. Tabi yapacağım ilk iş belli idi Debianımı kurmak. :)