Linux yarışması başladı!

0
FZ
Bugün başlayan ve 15 gün boyunca sürecek olan IBM Roadshow kapsamındaki Linux Başarı Öyküleri 2002, bu konuda iddia sahibi projeleri bekliyor.

8 ilde 21 üniversitede gerçekleştirilecek olan etkinliğe bugün Sabancı Üniversitesi'nde başlandı. Kazanan üniversitenin ödülüyse IBM tarafından kurulacak olan bir bilgisayar laboratuvarı olacak. Dereceye giren ilk 10 kişi de yurtiçi ve yurtdışında en az 8 hafta staj imkânı ve Linux on Intel seti kazanacak.
Proje teslim tarihi için son gün 15 Ağustos olarak belirlendi. Yarışmaya katılacak olan ürünler işletim sistemi düzeyinde çalışmalar, uygulama yazılımları, geliştirme araçları, yerelleştirme veya gömülü sistem kategorisinde olabilecek. Tek kısıtlama, hukuk ve ahlak kurallarına aykırı olmamaları konusunda. Konuyla ilgili tüm detayları http://www-5.ibm.com/tr/products/linux/odul/index.html adresine giderek öğrenebilirsiniz.

İlgili Yazılar

SCO hikayesinin sonu

sundance

Federal mahkeme, uzun bir süredir devam eden "SCO'nun Unix haklarına sahip olması ve Linux kodunda bu hakların bir kısmının izinsiz olmasına dair (aslına bakarsanız olabileceğine dair, çünkü SCO davanın başından beri bir kanıt sunamamıştı) davada önemli bir karar verdi.

Unix'in hakları hiçbir zaman Novel tarafından SCO'ya devredilmemiş! Dahası SCO bu konuda bugüne kadar yasadışı olarak elde ettiği gelirlerin %95'ini Novel'e devretmek durumunda.

Grafik Tabanlı Gentoo Installer

ndemir

GNU/Linux dağıtımları arasında, gerek kurulumu gerek paket yönetim sistemiyle Gentoo diğerlerine göre çok farklı bir yerde duruyor. Gentoo Live CDyi alıp, boot edip ardından konsolda komutlar yazarak Gentoo kurmak yakın zamanda yok olacak (gibi) çünkü grafik tabanlı Gentoo Installer geliyor. Ekran görüntüleri de burada.

Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

ckaptan

Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.

Yet Another Open Source

yuxel

News.com'un haberine göre, Novell, SuSe'nin sistem ve servislerini ayarlama uygulması olan YAST(Yet Another Setup Tool)'ın lisansını GPL olarak değiştirmeyi planlıyor. Değişimin yaza doğru çıkması planlanan SuSE Linux Enterprise Server 9 ile birlikte gerçekleşeceği bildiriliyor.

Linux´ta aygıt sürücüsü yazma üzerine

urxalit

Başlığa bakıp acele etmeyin. Driver yazmayacak olsanız bile Serdar Köylü'nün yazdığı bu yazıyı mutlaka okuyun. Windows-Unix farklarına, mimarilerine, OLE ve Pipe'lara, Linux'un donanımları kullanışına vs değinen güzel bir makale. Biraz da M$'a taş var... ;)

http://www.acikkod.org/savunma/linuxenv.html