gnuLinEx ile 'Bilgi Toplumu' Hedefleri

0
anonim
İspanya'nın federe eyaletlerinden biri olan Extremadura, özgür ve açık kaynak yazılımları üniversite, özel sektör, ve kamu işbiriliği ile destekleyen, geliştiren ve uyarlayan ilk yerel yönetimlerden biridir. 1997'den beri tekno-politik bir kararla süreç resmi yönetimin insiyatifi ile başlatılmış ve başarı ile sürdürülmüştür.
Bu süreç özel sektör tarafından da benimsenmiş ve onlarca proje üniversite, devlet, ve özel sektör işbirliği ile hayata geçirilmiştir. Yerel 'Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı' özgür ve açık kaynak yazılımları stratejik bir araç ve yöntem olarak tercih edilmiştir. Böylece tüm eyalette teknoloji okur yazarlığı; dijital içerik üretimi ve kullanımı; yeni iş ve mesleki kültür gelişimi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda İspanya'nın diğer bölgelerinde, Avrupa'da ve Latin Amerika'da uyarlanarak kullanılmakta olan gnuLinEx işletim sistemi geliştirilmiştir.

Söz konusu proje kapsamınca tüm ilköğretim okullarında her iki öğrenciye bir PC hedefi başarı ile tamamlanmıştır. Bölgedeki ilk okullarda 66.000'i aşkın bilgisayar gnuLinEx ile çalışmaktadır. Böylece 183.000'i aşkın çocuk ve 16.000'i aşkın öğretmen 'Teknoloji Okuryazarlığı Çerçevesince' alternatif bir yazılım kullanmaktadır.

Bölge gnuLinEx ile aşağıdaki hedefleri tamamlamak istemektedir:

1) 'Eğitim ve Teknoloji Yerel Ağı' ile sürdürülebilir bir eExtremadura süreci

2) Kamu kurumlarının, özel sektörün, ve vatandaşların baskın ve tekel bir yazılım piyasasından bağımsızlığı

3) Yazılım edinme ve güncellemede tasarruf

4) Tüm eyalette teknoloji okur yazarlığı; dijital içerik üretimi ve kullanımı; yeni iş ve mesleki kültür gelişimi gibi 'Bilgi Toplumu' olmaya yönelik stratejik hedeflerin sürdürülebilirliği ve söz konusu deneyimlerin diğer bölgelere ve ülkelere transferi

Hikayenin detaylarını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde 24-25 Şubat'ta gerçekleşecek olan Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günlerinde konuşacak olan proje yönetecilerinden Manon van Leeuvan'dan dinleyebileceksiniz.

Bülent Özel
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Bilgisayar Bilimleri


Görüşler

0
BBK

Alıntı:66.0000'i aşkın bilgisayar

Sanırım burda bir hata var, 66.000 ya da 660.000 gibi bir rakam olmalı bu?
0
sleytr
66.000'mis
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Kullanılabilirlik Raporu

anonim

Birine Linux'a geçmesini önerdiğinizde alacağınız ilk cevap muhtemelen "Ama kullanması çok zor değil mi?" olababilir. Bilgisayarla fazla ilgili olduğumuz ve teknoloji kullanımı konusunda çabuk uyum sağlayabildiğimiz için Windows kullanmaya alışmış bir kişinin Linux'a geçmekte yaşayacağı problemleri gözardı mı ediyoruz? Eğer "Özgür Yazılım" kavramının yaygınlaşmasını biraz olsun önemsiyorsak bunun için masüstü kullanımda çoğunluğun Linux'a geçmesi gereğini inkar edemeyiz. Bunun "İsteyen kalsın kardeşim Windows'da sürünsün, kimse Windows'da yaptıklarının karşılığını Linux'da aramasın, burası Linux yok öyle!" tavrıyla gerçekleşmeyeceği kesin. Bu durumda Windows ve Linux'un masaüstü kullanılabilirliğini, ciddi ve objektif olarak karşılaştırıp avantaj ve dezavantajların belirlenmesi ve Linux masaüstü çalışmalarının bu yönde sürdürülmesi gerekiyor.

Relevantive adlı bir Alman firması Linux'a geçişler konusunda oldukça ayrıntılı bir kullanılabilirlik raporu hazırlamış.

Linux Eğitimleri devam ediyor...

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü Open Source Enterprise Centre tarafından gerçekleştirilen Linux eğitimlerinde ikinci dönem hem 1.kur hem de 2.kur sınıflarıyla 24 Mayıs'ta başlayacak.

Her biri 20 saatten oluşan bu iki kur sonunda Linux bilginiz İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından verilecek bir sertifika ile belgelendirilecek. Eğitim programı hakkında detaylı bilgi için http://open.bilgi.edu.tr adresindeki programı mutlaka inceleyin. Bizimle iletişime geçin.

Boran Puhaloğlu
e-posta : boranp@bilgi.edu.tr
Telefon : (212) 2162222 - 272

Lockheed Martin Solaris'ten GNU/Linux'a Geçiyor

Challenger

Slashdot' ta yer alan bu habere ve orada referans verilen bu Neurocrat yazısına göre, dünyanın önde gelen havacılık ve uzay teknolojileri şirketi Lockheed Martin, Solaris kurulu 10.000 adet sistemini Linux' a geçiriyor. Neuracrat' teki yazıda şöyle diyor: "Lockheed' in Linux'a geçişinin arkasında yatan neden maliyet. Şirketin pahalı Sun iş istasyonlarını bırakıp, Linux kurulu Intel tabanlı donanıma sahip sistemlere geçmesi bekleniyor. Görünüşe göre mühendislerin uçak tasarlarken kullandıkları yazılımların güvenilir bir şekilde Linux altında çalıştırılmasında herhangi bir problem yok."

Lockheed Martin'in Solaris'e "kapıyı gösterdiği" bu haberden sonra Sun Microsystems borsada 1.08 puan kaybetmiş.

Not: Bu haber sadece GNU/Linux'un önemli yerlerde güvenilir bir şekilde kullanılabilirliğini göstermektedir. Lockheed Martin'in, dünyanın en psikopat savaş teknolojilerini üreten şirket olmasıyla bir ilgisi yoktur.

GNU/Linux 2.6 Çekirdeğinde Yüksek Performanslı Etkileşim

FZ

Linux çekirdek geliştirme ekibi gene yaptı yapacağını! Linux yaratıcısı Linus Torvalds son sunduğu "patch" ile etkileşimli proseslerin performansını artırdığını böylece X masaüstü ortamlarının çok daha iyi çalışacağını belirtti. Tabii buna müzik ve sinema uygulamaları da dahil.ost, greatly benefiting the X desktop, as well as music and movie players. O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcıyı geliştiren Ingo Molnar, Linus'un patch'ini kendi etkileşim çabaları ile bütünleştirince ortaya çıkacak sonucun yani 2.6 çekirdek sürümünün masaüstü kullanıcısının rüyasının gerçekleşmesi gibi bir şey olacağı tahmin ediliyor.

XBox Linux´tan yeni haberler

tongucyumruk

Son zamanlarda XBox-Linux projesinde kıpırtılar sıklaştı. İşte XBox-Linux'tan son haberler:

-XBox linux üzerinde (sanırım emulatör üzerinden) Windows 2000 çalıştırılıp onun içerisinde de video oynatıldı. Videosun buradan indirebilir, basın bültenine de buradan ulaşabilirsiniz. Sanırım Bir performans şovu yapmak istemişler