gnuLinEx ile 'Bilgi Toplumu' Hedefleri

0
anonim
İspanya'nın federe eyaletlerinden biri olan Extremadura, özgür ve açık kaynak yazılımları üniversite, özel sektör, ve kamu işbiriliği ile destekleyen, geliştiren ve uyarlayan ilk yerel yönetimlerden biridir. 1997'den beri tekno-politik bir kararla süreç resmi yönetimin insiyatifi ile başlatılmış ve başarı ile sürdürülmüştür.
Bu süreç özel sektör tarafından da benimsenmiş ve onlarca proje üniversite, devlet, ve özel sektör işbirliği ile hayata geçirilmiştir. Yerel 'Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı' özgür ve açık kaynak yazılımları stratejik bir araç ve yöntem olarak tercih edilmiştir. Böylece tüm eyalette teknoloji okur yazarlığı; dijital içerik üretimi ve kullanımı; yeni iş ve mesleki kültür gelişimi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda İspanya'nın diğer bölgelerinde, Avrupa'da ve Latin Amerika'da uyarlanarak kullanılmakta olan gnuLinEx işletim sistemi geliştirilmiştir.

Söz konusu proje kapsamınca tüm ilköğretim okullarında her iki öğrenciye bir PC hedefi başarı ile tamamlanmıştır. Bölgedeki ilk okullarda 66.000'i aşkın bilgisayar gnuLinEx ile çalışmaktadır. Böylece 183.000'i aşkın çocuk ve 16.000'i aşkın öğretmen 'Teknoloji Okuryazarlığı Çerçevesince' alternatif bir yazılım kullanmaktadır.

Bölge gnuLinEx ile aşağıdaki hedefleri tamamlamak istemektedir:

1) 'Eğitim ve Teknoloji Yerel Ağı' ile sürdürülebilir bir eExtremadura süreci

2) Kamu kurumlarının, özel sektörün, ve vatandaşların baskın ve tekel bir yazılım piyasasından bağımsızlığı

3) Yazılım edinme ve güncellemede tasarruf

4) Tüm eyalette teknoloji okur yazarlığı; dijital içerik üretimi ve kullanımı; yeni iş ve mesleki kültür gelişimi gibi 'Bilgi Toplumu' olmaya yönelik stratejik hedeflerin sürdürülebilirliği ve söz konusu deneyimlerin diğer bölgelere ve ülkelere transferi

Hikayenin detaylarını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde 24-25 Şubat'ta gerçekleşecek olan Özgür Yazılım ve Açık Kaynak Günlerinde konuşacak olan proje yönetecilerinden Manon van Leeuvan'dan dinleyebileceksiniz.

Bülent Özel
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Bilgisayar Bilimleri


Görüşler

0
BBK

Alıntı:66.0000'i aşkın bilgisayar

Sanırım burda bir hata var, 66.000 ya da 660.000 gibi bir rakam olmalı bu?
0
sleytr
66.000'mis
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Amavis

tunc

Amavis uzun zamandır piyasada olan SuSe'ci ler tarafından geliştirilen bir open source mail scanner. Her ne kadar SuSe tarafından fazla support desteği verilmese de yararlı bir program. Amavis qmail, sendmail, postfix gibi MTA destekleri verebiliyor. Ayrıca hem gelen hemde giden mailleri scan edebiliyor.
http://www.amavis.org

Dizüstü bilgisayarınızda Linux!

larweda

Georgia, Amerika`daki Emperorlinux şirketi, bütün ayarlamaları yapılmış, donanım sürücüleri yüklenmiş, ve sorunsuz olarak linux yüklenmiş dizüstü bilgisayarlar pazarlıyor. IBM, Sony Toshiba ve Dell marka Laptop`lar ve Notebook`lar için istenilen dağıtımdan linux yükleyip, USB`sini, PCMCIA ethernet kartını ve modemini, ekran kartını(1600*1200 X gösterecek şekilde), ses kartını vs. ayarlayıp, hazır yüklenmiş halde satıyorlar. Sonra da 1 sene teknik destek hizmeti sağlıyorlar.

Linux`un patladığı nokta...

sundance

Hep yazıyoruz Linux şöyle, Linux böyle. Çünkü açıkcası tamamen gönüllü organizasyonlar tarafından bir `fazlamesai`lere dayanan böyle bir proje bizde gerçekten heyecan ve keyif uyandırıyor.

Ama bu demek değildir ki Linux`daki kötü yanları da görmezden geleceğiz.
Birçok X Windows yöneticisinde terminaller arası copy/paste yapamamak bunlardan biri mesela ;)

Linux yerçekiminden kurtulunca...

conan

/.'da bugün dolaşırken ilginç bir habere rastgeldim. BBC'nin verdiği habere göre, RedHat NASA'nın bir görevinde uzaya gitmeye hazırlanıyormuş. IP bir tabanlı iletişim deneyi için kullanılacak olan işletim sistemi 233 MHz CPU, 128 MB RAM ve 144 MB sabit disk ile donatılmış bir bilgisayarda.

Ama işin daha ilginç olan kısmı ise bu habere onaylayanın verdiği yorumdu. Debian 1997'de çoktan uzaya gitmiş bile! :)

RAM Tabanlı Sabit Disk

malkocoglu

Bir borsa şirketinde çalışan arkadaş ile sohbetten paylaşıyorum:
Arkadaşımız, bir ABD finans şirketinde şöyle bir sistem geliştirmiş: Borsa sistemindeki yavaşlıklardan faydalanıp çabuk al/sat yaparak para kazanan otomatik bir program. Sistemin özellikleri: Veri tabanı: MySQL ; Işletim sistemi: Linux ; Disk: Rocket Disk
Sistemin mimarisinde çok ilginç bir ozellik, Linux'a bağlı kullanılan Rocket Disk markalı bir donanım birimi. Rocket Disk kendi belleği ile geliyor, ve bilgisayarın PCI girişi üzerinden işletim sistemine sabit disk gibi gözüküyor. Daha önceden solid state teknolojisi olarak duyduğum bu uygulamayı ilk kez gerçek hayatta kullanan birini görünce, tecrübelerini hemen gagaladım.
MySQL bir günlük veri için (8 GB'lik) veri tabanını tamamen rocket disk üzerine geçirmişler, ve tabii ki uygulamaları "kanatlanmış". Bir günlük al/sat işlemleri tamamen rocket disk üzerinde yapılıyor, ve saat 5'ten sonra (borsa kapanınca) rocket disk'teki veriler sabit diske geçiriliyor (zamanlı bir betik ile kolay, cron, perl, vs ile).