Gentoo Dışındaki Kaynak Kodu Tabanlı Dağıtımlar

0
ghanthar
Birçoğumuz, özellikle kaynak kodu tabanlı dağıtımlar ile ilgilenmeyenler Gentoo´yu tek kolay kurulabilen kaynak kodu tabanlı dağıtım sanırız. Oysa Gentoo´dan daha kolay olanları bile mevcut...
Kaynak:LinuxMerkezi
Öncelikle kısaca Kaynak Dağıtımın ne olduğuna bir bakalım: Bildiğiniz gibi programlar Kaynak Kodlarından oluşur. Ancak bir programın çalışması için derlenmesi gerekir. Derleme işlemi genelde uzun ve biraz da zor olduğundan birçok dağıtım önceden derlenmiş olarak sunulur. Red Hat, Mandrake, SuSE hepsi derlenmiş dağıtımlardır. Bunun alternatifi ise dağıtımın kaynak kodunu bilgisayara indirip derleme işlemini kendi bilgisayarınızda yapmaktır. En büyük avantajı ise sadece sizin bilgisayarınıza göre ayarlanmış olması bu sayede de daha performanslı omasıdır. En büyük dezavantajı ise çok zaman almasıdır (1-2 gün hatta daha fazla).

Kaynak dağıtım deyince akla gelen ilk dağıtım Gentoo. Gentoo'nun bu alanda en çok kullanılan dağıtım olduğu kesin ancak tek değil aslında ilk bile değil. Bildiğiniz gibi Gentoo BSD tarzı ports sistemini kullanarak sadece bir iki komut ile kaynak kodlarını sistemem indirip kurma yeteneğine sahip. Ancak bunu ilk yapan dağıtım Sorcerer olmuştu. Zamanla bazı problemlerden dolayı Sorcerer dan Lunar isimli bir başka proje çıktı ve Sorcerer kendini fes etti. Bunun üzerine Source Mage isimli bir dağıtım daha türedi. Sorcerer geri dönme kararı aldığında kendisi ile birlikte Sorcery yi yani kaynak kodu yönetim programını kullanan 3 dağıtım vardı. Gentoo daki Portage neyse Sorcery de o aslında. Bu üç dağıtım birbirine çok benzediğinden bunları Sorcery Tabanlı olarak tek bir dağıtım gibi anlatacağım.

Sorcery, Portage´dan daha basit bir yapıya sahip neredeyse tamamı sadece bash´te yazılmış. Yaptığı iş ise basitçe programın web sitesinden kaynak kodunu indirip ardından da belirttiğiniz seçenekler ile onu derlemek ve kurmak. Sorcery Tabanlı dağıtımların Gentoo´ya oranla en büyük avantajı ise kurulumlarının daha kolay olması. Gentoo´da en azından şimdilik her şeyi kendiniz yapmanız ve tüm komutları girmaniz gerek oysa Sorcery Tabanlı Dağıtımlarda menülü bir kurulum sistemi bulunuyor. Bu üç dağıtımdan Lunar en az popüler olanı kurulumunun , kullanımının ve belgelerinin diğerlerine oranla daha karmaşık olmasının bunda etkisi olsa gerek. Source Mage, Sorcerer ortadan kalktığında onun yerini almak için çıkartıldığından bu iki dağıtım hemen hemen aynı ancak Sorcerer´ın GPL altında dağıtılmaması ve Source Mage in paket kurulumunu geri alma ve otomatik onarım gibi seçenekleri onu daha çekici kılıyor sanırım. Bu üç dağıtımın kurulumununda Gentoo kurulumundan daha hızlı olduğu söyleniyor.

Göz atacağımız bir başka dağıtım ise Rock Linux. Rock Linux hem Gentoo dan hemde yukarıda bahsettiğimiz diğer dağıtımlardan daha farklı. Rock Linux u derlemek için önce derleme "script" lerini çekmeniz gerekiyor. Ardından Rock Linux Rehberini takip ederek bir iso dosyası oluşturuyorsunuz. Ve bunu normal derlenmiş bir dağıtımı kurar gibi kuruyorsunuz. Bunun avantajı derleme işlemi geri planda sürerken sistemi kullanabilmeniz. Ancak Rock size yukardaki dağıtımlarda olduğu gibi kolay ve zahmetsiz ekstra yazılım kurulumu sunmuyor. Rock Sorcery Tabanlı dağıtımlardan ve Gentoo´dan çok daha az yazılım sunmakta ve daha seyrek güncellenmekte. Kurulumuda yine bahsedilen diğer dağıtımlardan daha zor ancak uzman kullanıcılar için ve kendi dağıtımını oluşturmak isteyenler için ideal bir yapı sunuyor.

Son dağıtımımız OneBase Linux Kaynak Dağıtımların en yenisi. Henüz ne olduğu tam belli olmasada en büyük amacaının başlangıç seviyesindeki kullancılara kolay kurulan bir Kaynak Dağıtım sunmak olduğu belirtiliyor. OneBase in en belirgin özelliği ise tüm sistem ayarlamalarının ve kaynak yönetimlerinin #olm[parametre] şeklinde yapılabilmesi. Yazılım kurmak için ise küçük bir dosyayı internetten indirip bu dosyayı çalıştırmanız yetiyor.

Görüşler

0
yuxel
Ayrıca gentoo projesini ilk duyduğum andan beri kafamda beliren "kaynak koddan debian" fikrini bir projeye döken/dökmeye çalışan debtoo [www.debtoo.org] projesi de ufak adımlarla da olsa gelmekte.
0
ghanthar
doğru haklısınız.
ben daha çok kendini kanıtlamış projelere yer verdiğim için onu yazmadım yoksa kolay kurulum ve kullanım vaad eden dux linux gibi bir iki proje daha var etrafta.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

XBox Linux´tan yeni haberler

tongucyumruk

Son zamanlarda XBox-Linux projesinde kıpırtılar sıklaştı. İşte XBox-Linux'tan son haberler:

-XBox linux üzerinde (sanırım emulatör üzerinden) Windows 2000 çalıştırılıp onun içerisinde de video oynatıldı. Videosun buradan indirebilir, basın bültenine de buradan ulaşabilirsiniz. Sanırım Bir performans şovu yapmak istemişler

SuSE 9 İncelemesi ve Kurulum Rehberi

ghanthar

SuSE ana bayisi Linux34 ün SuSE.web.tr sitesinde SuSE 9 incelemesi yayımlandı. Ekran görüntüleri ve adım adım kurulum anlatımı ile oldukça detaylı olan bu incelemeye ulaşmak için tıklayın.

Linux on CD - 2:Knoppix

sundance

Yaklaşık bir hafta kadar önce şu anda ismini hatırlayamadığım ;) bir Linux dağıtımını tanıtmıştım. Bunun üzerine hain Linux meraklılarından m1a2, Debian tabanlı Knoppix linkini göndermişti yorumlara.

Knoppix'de CoolLinux gibi CD üstünde kurulu bir dağıtım. Çalıştırmak için harddiske kurmanıza gerek yok Knoppix ile CoolLinux arasındaki benzerlik sanırım burada bitiyor. Zira Knoppix 700Mb sıkıştırılmış program içermekte. Ve bu programlar arasında kesinlikle yok yok...

LinuxWorld Ödülleri: And the Winner is... Microsoft?

FZ

Hayır, 1 Nisan şakası falan değil. LinuxWorld etkinliğinde En İyi Sistem Entegrasyon Yazılımı ödülünü alan şirket Microsoft oldu.

Gnome 2.0 RC1 Çıktı!

anonim

Uzun zamandan beri beklenilen, Linux'un X için en büyük 2 masaüstü yöneticisinden biri olan Gnome 2.0 Release Candinate 1'ini çıkardı (Mozilla'dan sonra bu RC'ler baydı ama ;)
Olayları geliştirme ekibinin kendi takviminde takip etmek için buraya bakabilirsiniz. Sürüm notlarına bu adresten ulaşabilirsiniz.
Bunun dışında yeni öğrendigim bir programdan da bahsedeyim. Garnome adlı program sizin için Gnome kaynak kodlarını çekip derliyor, ilgilenenlere duyurulur. Bunun dışında Deb ve Rpm kullanıcıları sabaha kalmaz unstable sürümlerine ulaşabilirler.