Gentoo Dışındaki Kaynak Kodu Tabanlı Dağıtımlar

0
ghanthar
Birçoğumuz, özellikle kaynak kodu tabanlı dağıtımlar ile ilgilenmeyenler Gentoo´yu tek kolay kurulabilen kaynak kodu tabanlı dağıtım sanırız. Oysa Gentoo´dan daha kolay olanları bile mevcut...
Kaynak:LinuxMerkezi
Öncelikle kısaca Kaynak Dağıtımın ne olduğuna bir bakalım: Bildiğiniz gibi programlar Kaynak Kodlarından oluşur. Ancak bir programın çalışması için derlenmesi gerekir. Derleme işlemi genelde uzun ve biraz da zor olduğundan birçok dağıtım önceden derlenmiş olarak sunulur. Red Hat, Mandrake, SuSE hepsi derlenmiş dağıtımlardır. Bunun alternatifi ise dağıtımın kaynak kodunu bilgisayara indirip derleme işlemini kendi bilgisayarınızda yapmaktır. En büyük avantajı ise sadece sizin bilgisayarınıza göre ayarlanmış olması bu sayede de daha performanslı omasıdır. En büyük dezavantajı ise çok zaman almasıdır (1-2 gün hatta daha fazla).

Kaynak dağıtım deyince akla gelen ilk dağıtım Gentoo. Gentoo'nun bu alanda en çok kullanılan dağıtım olduğu kesin ancak tek değil aslında ilk bile değil. Bildiğiniz gibi Gentoo BSD tarzı ports sistemini kullanarak sadece bir iki komut ile kaynak kodlarını sistemem indirip kurma yeteneğine sahip. Ancak bunu ilk yapan dağıtım Sorcerer olmuştu. Zamanla bazı problemlerden dolayı Sorcerer dan Lunar isimli bir başka proje çıktı ve Sorcerer kendini fes etti. Bunun üzerine Source Mage isimli bir dağıtım daha türedi. Sorcerer geri dönme kararı aldığında kendisi ile birlikte Sorcery yi yani kaynak kodu yönetim programını kullanan 3 dağıtım vardı. Gentoo daki Portage neyse Sorcery de o aslında. Bu üç dağıtım birbirine çok benzediğinden bunları Sorcery Tabanlı olarak tek bir dağıtım gibi anlatacağım.

Sorcery, Portage´dan daha basit bir yapıya sahip neredeyse tamamı sadece bash´te yazılmış. Yaptığı iş ise basitçe programın web sitesinden kaynak kodunu indirip ardından da belirttiğiniz seçenekler ile onu derlemek ve kurmak. Sorcery Tabanlı dağıtımların Gentoo´ya oranla en büyük avantajı ise kurulumlarının daha kolay olması. Gentoo´da en azından şimdilik her şeyi kendiniz yapmanız ve tüm komutları girmaniz gerek oysa Sorcery Tabanlı Dağıtımlarda menülü bir kurulum sistemi bulunuyor. Bu üç dağıtımdan Lunar en az popüler olanı kurulumunun , kullanımının ve belgelerinin diğerlerine oranla daha karmaşık olmasının bunda etkisi olsa gerek. Source Mage, Sorcerer ortadan kalktığında onun yerini almak için çıkartıldığından bu iki dağıtım hemen hemen aynı ancak Sorcerer´ın GPL altında dağıtılmaması ve Source Mage in paket kurulumunu geri alma ve otomatik onarım gibi seçenekleri onu daha çekici kılıyor sanırım. Bu üç dağıtımın kurulumununda Gentoo kurulumundan daha hızlı olduğu söyleniyor.

Göz atacağımız bir başka dağıtım ise Rock Linux. Rock Linux hem Gentoo dan hemde yukarıda bahsettiğimiz diğer dağıtımlardan daha farklı. Rock Linux u derlemek için önce derleme "script" lerini çekmeniz gerekiyor. Ardından Rock Linux Rehberini takip ederek bir iso dosyası oluşturuyorsunuz. Ve bunu normal derlenmiş bir dağıtımı kurar gibi kuruyorsunuz. Bunun avantajı derleme işlemi geri planda sürerken sistemi kullanabilmeniz. Ancak Rock size yukardaki dağıtımlarda olduğu gibi kolay ve zahmetsiz ekstra yazılım kurulumu sunmuyor. Rock Sorcery Tabanlı dağıtımlardan ve Gentoo´dan çok daha az yazılım sunmakta ve daha seyrek güncellenmekte. Kurulumuda yine bahsedilen diğer dağıtımlardan daha zor ancak uzman kullanıcılar için ve kendi dağıtımını oluşturmak isteyenler için ideal bir yapı sunuyor.

Son dağıtımımız OneBase Linux Kaynak Dağıtımların en yenisi. Henüz ne olduğu tam belli olmasada en büyük amacaının başlangıç seviyesindeki kullancılara kolay kurulan bir Kaynak Dağıtım sunmak olduğu belirtiliyor. OneBase in en belirgin özelliği ise tüm sistem ayarlamalarının ve kaynak yönetimlerinin #olm[parametre] şeklinde yapılabilmesi. Yazılım kurmak için ise küçük bir dosyayı internetten indirip bu dosyayı çalıştırmanız yetiyor.

Görüşler

0
yuxel
Ayrıca gentoo projesini ilk duyduğum andan beri kafamda beliren "kaynak koddan debian" fikrini bir projeye döken/dökmeye çalışan debtoo [www.debtoo.org] projesi de ufak adımlarla da olsa gelmekte.
0
ghanthar
doğru haklısınız.
ben daha çok kendini kanıtlamış projelere yer verdiğim için onu yazmadım yoksa kolay kurulum ve kullanım vaad eden dux linux gibi bir iki proje daha var etrafta.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Şimdi Linux için de var

e2e

DesktopLinux.com'a bugün girdiğimde alt alt geçen iki başlıkta da bu, "Şimdi Linux için de var" ifadesi geçiyordu. Artık Linux üzerinde çalışacak programlar ise Adobe'un Acrobat Reader 7.0'ı ile Nero'nun CD yazma programıydı.

Acrobat 7.0'a, RPM ve .tar.gz formatlarında buradan,
NeroLinux hakkında ayrıntılı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Editörün Notu: Acaba RMS bu durumu nasıl karşılıyor.

Securing Linux Version 2

sundance

Securing & Optimizing Linux: RedHat Edition (Redhat Bible) V2 çıktı...

OpenDocs Publishing`in en yeni kitabı olan V2, RedHat 7.1`i de kapsamakta ve 'çok güvenli değil' diye bir çok Linux admini tarafından burun kıvrılan RedHat`ı sıfırdan, maksimum güvenlikte kurmak ve yönetmek için eşsiz bir kaynak sunuyor.

Firewall kullanım amaçlı küçük linux distro?

raistlinthewiz

Bu bir haberden çok Slashdot.org dakilere benzer bir soru:
Çok düşük hardware`lerle çalışabilecek küçük bir linux distro arıyorum.
Bu distro internet bağlantısının yapıldığı makinede firewall olarak kullanılacak? Düşük konfigurasyonlu pc`lerde bana masın demeyen, sadece firewall amaçlı hazırlanmış bir linux distro biliyormusunuz?

Fedora Core 1.0 Hazır

caglar_onur

Redhat'in açık kaynak projesi haline getirdiği Fedora Linux ilk sürümünü duyurdu.
Ayrıntılar için: http://fedora.redhat.com/
Sürüm Notları için: http://fedora.redhat.com/docs/release-notes/
İndirmek için: http://fedora.redhat.com/download/

Not: ftp.linux.org.tr'de mecvut benim bulabildiğim tek türkiye yansısı o, şu an indiriyorum akşamda vakit bulursam kuracağım, ilk izlenimlerimi aktarmaya çalışırım

Bir LKG yaratmak

conan

GSULinuX kurulalı yaklaşık 6 sene oldu. 97 yılının başlarında 6 kafadarın o zaman varolan yegane bilgisayar lab'inde redhat 4.0'ı indirmeye çalışırkenki halleri hala gözümün önünde. Hele ki o CD'nin yakılması için gerekli donanımların bulunamaması, FAT partitionlardan kurmaya çalışmalar, vs... bunlar değil bu yazıda bahsedilecek olanlar. :) Bu yazıda bir Linux Kullanıcıları Gurubu'nun (LKG) kurulması için neler yapılmalı, biz neler yaptık, onları anlatmaya çalışacağım. Bakalım becerebilecek miyim?