RapidShare Öcü mü?

0
anonim
Herkesin bildiği (veya biraz araştırırsa anlayacağı) gibi kendi dalında öncü olan rapidshare, paylaşım hizmeti veren bir firma (daha doğrusu internet sitesi). Çalışma mantığı çok basit, siz, uzaktaki arkadaşınıza bir dosya göndermek istiyorsunuz, buraya yüklüyorsunuz ve yükleme linkini arkadaşınıza gönderiyorsunuz.. O da bu linki kullanarak dosyayı indiriyor...
İlk önce bu amaçla kurulmuş olan firmayı, daha sonra başkaları takip etti... Günümüzde ise bu trend bambaşka bir hal aldı.

Eskiden kendi sunucularında dosya paylaştıran warez siteleri, artık bu dosyaları rapidshare ve türevi sitelerde barındırmaya başladılar.

Dosyayı barındıran siteler ise, bedava ulaşıma alternatif, daha iyi şartlara sahip ücretli üyelik satmaya başladılar.

Ancak kendi sunucularında bulunan warez türü dosyaları sorarsanız, biz müşterilerimizin bize eklediği dosyaların hepsini kontrol edemeyiz, bu dosyadan bize dosyayı ekleyen kişi sorumludur türünden bir cevap almanız olası

Warez sitesine sorarsanız, dosya bende bulunmuyor, ben dışarıya referans veriyorum bu nedenle benim yaptığım suç sayılmaz türünden (belki) bir cevap alabilirsiniz.

Daha da ileri gidersek, www.rapidshared.org türü sitelerde ise bir sürü yazılım, ebook, video linkleri bulabilirsiniz...

Bugüne kadar lisans hakları için tepemizde dikilen BSA türü oluşumlar, acaba bu tür siteler için ne düşünüyor? Bir yazılımın lisansı olurda, bir kitabın lisansı olamaz mı?

Acaba bu konuda fazlamesai camiası ne düşünür ?

Görüşler

0
bio
Bu konu gercekten yasalligi tartisilir bir durum. Eskiden RapidShare "dosyalar uzerinde arama yapmak mumkun degil" derken, simdi bu tur siteler icin yazilmis arama motorlari da var (Funfail gibi). Bu tur sitelerde yuzbinlerce dosya arasindan arama yapip linklere ulasmak mumkun oluyor.
0
czcrk
Ama çoğu zaman dosya adı ile içeriği aynı olmuyor. İçeriği sadece yükleyen biliyor, ve farkedilmesin diye programın sadece baş harfleriyle yükleme yapıyorlar.
0
sefalet

Eğer ülkemizdeki uygulamaları düşünürseniz biz bunun çaresini bulmuşuz zaten.Megaupload gibi paylaşım sitelerine erişim engellenmektedir.Nasıl bir uluslarası hukuksal süreç takip edilmiştir bilmiyorum ama örneğine en azından genel ağ üzerinde rastlamış değilim.Paylaşım yazılımları genel anlamda tartışma konusu olmuştur ve olmaktadır fakat dosya yükleme siteleri henüz bu tartışmanın içine girmemişti.Dünyanın gidişatını çok iyi okuyan ülkemiz bürokratları bu işi de çözmüş gibi görünüyor.

Artık bazı şeyleri kavrama zamanı geldi geçiyor bile.Genel ağ dediğimiz şey ve sayısal ortamda bilginin saklanabilir olması, her türlü lisans, patent ve fikri hakların doğasına aykırıdır.Bunu kabul etmek zorundayız.Artık kişisel hakların bazılarından vazgeçmek durumundayız.Paylaşım siteleri bunların içinde bir ayrıntı.
0
The_Idol
"Artık bazı şeyleri kavrama zamanı geldi geçiyor bile.Genel ağ dediğimiz şey ve sayısal ortamda bilginin saklanabilir olması, her türlü lisans, patent ve fikri hakların doğasına aykırıdır.Bunu kabul etmek zorundayız.Artık kişisel hakların bazılarından vazgeçmek durumundayız.Paylaşım siteleri bunların içinde bir ayrıntı."


İzin verirseniz ben bu satırları tercüme etmek istiyorum. Zira akradaşımız biraz üstü kapalı yazmış. Ben açıklayayım.

"Arkadaşlar: Artık bazı şeyleri kavrama zamanı geldi de geçiyor. Genel ağ dediğimiz şey (Internet demek istiyor herhalde) ve sayısal ortamda işte Hard Disk, Floppy Disk, (Hala Kullanan var mı bilmiyorum ama olsa bile bununla hırsızlık artık zor herhalde) DVD-Rom gibi şeylere veriler kolayca kopya edilebiliyor. İşte bu yüzden tabi ki kolayca kopya edebildildiğimiz için hırsızlık ve yağma serbest olmalıdır. Çünkü bu engellenemez! Çünkü insanlar mutlaka kopyalar. Tabi kolay bir şekilde kopyalandıgı için de bunu yapmak son derece basit olduğundan bu caiz olmalıdır. *kimizin keyfine göre kopyalayıp lisans ihlal etmeliyiz. Lisans sahipleri de lisanslarından vazgeçmeli. Çünkü elektronik ortam bla bla bla...


Fakat arkadaşlar Yağma caiz değildir. Çünkü ortalıkta polis var. Malum adamdan kan alır...
Polis oldugu için bunu yapmak zor oldugundan gidip süpermarketleri yağmalayamayız. Çünkü orada yağma yapmak için (G)üven (Ö)zveri (T)ecrübe ister... Ama kolay bir şekilde internet kullanarak hayvansı GB HD kullanarak yağma yaparız.

Çünkü elektronik ortam böyle diyor. Çünkü Genel Ağ dediğimiz $ey bilginin saklanabilir olması bunu meşru kılıyor.

Biz de o yüzden kolay yolunu bulmuşuz kopyalayalım.

Kişisel hakların bazılarından da vazgeçelim.

Bürokratlar ne kadar anlayışsız değil mi?

Orayı burayı banlıyorlar. Sonra da kalkıp "Genel Ağ'a") burunlarını sokuyorlar.

Bürokratlara sesleniyorum.

Yapmayın böyle. Genel Ağ bunu meşrulaştırıyor.

Hırsızlık Hakkı Engelennemez!
Yaşasın Hırsızlık Kahrolsun Lisans sahipleri.
Yaşasın Paylaşım!
Yaşasın Kanun Dışı Yağma.

Hadi oradan lan!
0
sefalet

Bizim burdaki marketi 3 kere soydular.Kan alan filan da görmedim.Siz eğer kan alanlardansanız önce mesai saatlerinde işinizi yapmaya bakın.

0
St

Bizim burdaki marketi 3 kere soydular.Kan alan filan da görmedim.Siz eğer kan alanlardansanız önce mesai saatlerinde işinizi yapmaya bakın.
+1
0
anonim
Yayina ara veren Grisapka.org sitesi de yasal olmayan yontemlerle elde ettikleri site icerigi dosyalarini, TCK nu hakkinda konusmayi birakipda bir kez okuduklarinda sitelerinde barindirmaktan vazgectiler. Rapidshare kullanilmaya basladi...

Bu bir ornek. Dosyalari sitelerinde barindirip barindirmamalari acikcasi beni ilgilendirmiyor. Rapidshare de barindirarak daha az kanun cignemis oluyorlar. Rapidshare in bundan haberi yok. Rapidshare suca ortak oluyor. O da kendi capinda "site konulan dosyalarin icerinden sahipleri sorumludur" diyor. Bildigim kadariyla RS e bir attachment hakkinda sikayette bulununca kaldiriyor. Demekki acidir ki bunun sorumlugu biraz da bize dusuyor.

Acikcasi ben yousendit gibi hizmetler kullaniyorum. Yasal olmayan dosyalar icin degilde, kisisel buyuk dosyalari tanidiklarima ulastirmak icin. Yousendit e yuklenen dosyalar belli bir sure sitede kalabiliyor(en azindan bedava servisi bu kadarina izin veriyor) ve sadece sizin belirlediginiz email adreslerine link yollamak suretiyle paylasilabiliniyor. Maille ulasan link paylasilmaz mi paylasilir. Yasal olmayan seyler paylasabilirmiyim paylasirim.

Kisaca bu tip hayatimizi kolaylastiran hizmetlerin nasil kullanildigi tamamen bize kalmis. Enbastan paylasilmayabilir, illegal paylasim bildirilebilir... Bu sadece yollayan ve yollanin ahlak degerleriyle ilgili...
0
sefalet
http://www.youtube.com/watch?v=0sz9YqLPy50
0
sefalet
Rapidshare sitesine yüklüyeyim derken bir baktım site açılmıyor.Kabloluda hiç olmazdı megaupload filan da açılırdı ADSL kullanıcıları giremezken ama durum bu.Host dosyasını değiştirmek vekil zahmetinden kurtarıyor tabi.Teşekkür ederim bu kamu hizmetinizden dolayı.


0
czcrk
rapidshare e bugün bende giremedim. bence rapidshare haklı. adamların bant genişliği Türkiyenin toplamından daha büyük, dosya kapasitesi fazla olduğu için denetleme işlemi zor olabilir.

Ama şikayet üzerine dosya siliyorlar. Eğer polislik yapmak istiyorsanız korsancının verdiği linkleri rapidshare'e bildirip dosyayı sildirebilirsiniz.

Zaten Türkiye şartlarında bir insanın cd paylaşımı yapması kotalı adsl ile 8 saat sürüyor. kopukluklar, sınırlar bu süreyi artırıyor. Paylaşım yapan insanlar bunun çok sıkıcı bir işlem olduğunu söylüyorlar. İki üç şikayetle adam bu işten nefret eder ve ömür boyu paylaşım yapmaz.

Ama ben böyle bir şeyi asla yapmam, sonuçta o adamın emeğine de yazık. Tabii ki asıl emek kimin diye sorabilirsiniz...
0
Tugba
Bence öcü değil. İndirin indirebildiğiniz kadar hattınıza kuvvet. Size iyi indirmeler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Semantik Web ile Türkiye - ABD Kıyaslaması: Ursula K. LeGuin ve Oğuz Atay

FZ

Basit bir soru: X ülkesinin vatandaşı olan yazarları ve her birisinin kitaplarının listesini getir.

Süre: 2 dakika.

Yukarıdaki işi bir programcı olarak nasıl yapardınız? Mesela X = Türkiye.

Çok basit bir soru gibi görünüyor.

Acaba gerçekten öyle mi? İsterseniz bir deneyin. ;-)

İsterseniz süreyi 20 dakikaya çıkaralım. Yahut 2 saate. Kaç yazarın kaç kitabını getirebilirsiniz? Ne kadarlık bir bilgisayar kodu yazmanız gerekir, o kod hangi kaynaklara bağımlı olur, ne kadar sürede çalışır?

Şimdi siz bunu düşünedurun, dbpedia.org'a SPARQL sorgulama dili ile birkaç soru soralım ve sonuçlarına bakalım:

Devamı: burada...

Internet Depremi Sona Mı Eriyor?

murat09

Turk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, Cezayir de olan deprem neticesinde muhtesem yavaşlayan internetimiz 9 Haziran 2003'te nihayet düzelecek. Açıklama şu şekilde :

`Satranç´ta Yenilmek İsteyenlere

sundance

Seti@home ve diğer dağıtık bilgisayar projelerinden sonra ilk defa mesaj kaygısı olmayan ;) bir dağıtık bilgisayar gridi; www.chessbrain.net

Amaç malum 200 lü yıllardan beri oynanan Satranç oyununu en iyi şekilde oynayabilecek bir sistem kurmak.

Yakın zamanda büyük ustalar ile bu gridin maçını göreceğimiz kesin, siz ne dersiniz bir denemeye ?

Türkiye'de 5 Milyon Internet Kullanıcısı: 2 Yılda %999 Artış

FZ

NTV'deki habere bakılacak olursa Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’de internet kullanıcılarının sayısı 3 yılda yaklaşık 9 kat arttı. Dünyada ise internet kullanıcı sayısı 183 milyondan 683 milyon kişiye çıktı. Dünya internet kullanıcı sayısındaki artış Türkiye’nin hayli altında kalarak yüzde 240 oldu. Ancak, bu rekor artışa rağmen, Türkiye’deki nüfusun halen sadece yüzde 7’si internet kullanıcısı.

Bilgisayar sahipliği açısından son yıllarda kaydettiği artışa karşın Türkiye, gelişmiş ülkelerine gerisinde seyrediyor. Dünya ortalamasında her bin kişiye 101 kişisel bilgisayar düşerken, bu rakam Türkiye’de 45 adette kalıyor.

Uzmanlar erişim ücretlerinin yüksekliğini internetin yaygınlaşmasının önündeki en önemli engel olarak görüyorlar. İskandinavya ve ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinde internet erişimi için özel sektör şirketleri serbest rekabet halindeler. Kullanıcıları cezbetmek için şirketler, sürekli fiyat indirimi ve paket programlar sunan kampanyalar yapıyorlar. Şirketler arasındaki rekabet fiyatları düşürüken, internet kullanıcısı sayısı da artıyor.

Kaynak: http://www.ntv.com.tr/news/283591.asp?cp1=1

Video Oyyla Açıldı!

anonim

Daha önce fazlamesai'de beta olarak açıldığı duyurulan Oyyla'nın video bölümü açıldı. Video Oyyla ile artık ADSL kotanızı beğenmeyeceğiniz videolarla doldurmayacaksınız.