Irchiver - Araştırma Amaçlı Bilgi Toplayıcı

0
bahadirkandemir
irc.freenode.net'te #fazlamesai'de sohbet ederken, network admini lilo tarafından gönderilen bir global mesaj dikkatimi çekti.

Helsinki Bilgi Teknolojileri Enstitüsü'nde Kompleks Sistem Hesaplamaları Grubu'ndan bir araştırmacı, Ville H. Tuulos, Freenode networkünü bir araştırma için kullanmak istediğini belirtmiş. İlgilenenlerin #searchengine kanalına gelmeleri istendi. Kanala girenlerin sayısı çok fazlaydı, girişler yavaşladığında proje yöneticisi Ville H. Tuulos sunuma başladı...
Google benzeri, IRC için bir arama motoru hayal edin. Google benzeri bir yaklaşımın problemi, web üzerindeki link bilgisine ağırca bağlı olması (PageRank). Ve tabii ki bu sorun IRC'de yok. Bundan başka, IRC webe göre çok daha dinamiktir, tartışma konuları her zaman değişir, vs. Böylece, kelime aramaları yeterli olmaz.

Yaptığımız şey şu, elimizde doğal dildeki konuları yakalayan çeşitli istatistiksel modeller var. Bu konularla ilgiliyseniz, MPCA ve ICA kelimeleri size birşeyler anlatmalıdır. Her istatistiksel çalışmalarda olduğu gibi, büyük miktarda veriye ihtiyaç duyar, ve biz *gerçekten* büyük miktardan bahsediyoruz, 100MB gibi değil.

Şu anda başlangıç için 1.5 terabyte'lık bir disk alanına sahip bir SAN sistemi sipariş ettik. İşte miktar bu kadar. Küçük bir etki alanındaki yapay verilerle çalışamayız. Gerçek yaşam verileriyle çalışmak zorundayız, ve bu yeterli veriye ulaşmamızın tek yolu.

İkinci konu ise, tahmin ettiğiniz gibi, modellerimiz değersiz bilgilerle başarısızlığa uğrayabilir. Birçok network ve kanaldaki tartışmalar gürültüden ibarettir. Freenode bu yönde mükemmel. Yeterli insan var ve tartışmalar gürültü değil.

Şöyle bir sisteme sahip olmak istiyoruz:
a) Bir sorgu yazacaksınız, örneğin linux ile ilgili bir soru ve sistem bu tür tartışmanın nerede yapıldığını söyleyecek.
b) Sistem tartışmaların gerçek zamanlı evrimini gösterecek
c) Birden fazla networkte çalışırken, konuların dünyanın her tarafına nasıl yayıldığını göreceksiniz.
d) İddia ediyorum, bu tartışmaları arttıracak: kişilere göre konuları göreceksiniz. Mesela bir kimsenin uzmanlık alanları nedir, vs.

Eminim olayı anladınız ve gerisini hayal edersiniz.

Yaptığımız herşey açık kaynaklı olacak. GPL'li olacak.


Sunum sonrası lilo soruları sormaya başladı:

lilo: Tüm kanallar loglanacak mı?
tuulos: Burada böyle bir sisteme sahip olmak isteyip istemeyeceğimiz size kalmış. Ama kısa cevap: hayır. Tabii ki her zaman gizlilik hakkınızı koruyabileceksiniz. Bir kamu hizmetinden bahsediyoruz, casusluk aracından değil.
lilo: Kanallar sisteme dahil olup ayrılabilecek mi?
tuulos: Sistem her zaman gizliliğe saygılı olmalı.
lilo: Teknik olarak kullanıcıların sistemden ayrılması uygun mu? Bu veri toplamada sorun yaratmaz mı?
tuulos: Evet, tabii ki. IRC trafiğini düşünün. grep -v tuulos diyebilirsiniz.
lilo: Hostlar tutulacak mı? Yoksa sadece nickler mi tutulacak?
tuulos: Bireysel olarak kullanıcılarla ilgilenmiyoruz. Kişisel şeyleri kayıt etmeyeceğiz, nickler dışında.
lilo: SPAM'ciler sistemi yanıltmanın bir yolunu bulabilir, bunu nasıl engelleyeceksiniz?
tuulos: Bu bir silahlanma yarışı. Sorun şu ki, sistem ne kadar büyükse kandırmak o kadar zordur. Örneğin PageRank'i yanıltmak önemsizdir.
lilo: Başından sonuna kadar sistemin üzerinde çalışacak mısınız?
tuulos: Zorundayız. Başka türlü sistemi kullanılabilir kılamayız.
lilo: Gizlilik bildirgesi olacak mı?
tuulos: Hayır, burada bunu tartışmak için bulunuyoruz (:

Ayrıntlı bilgi için http://cosco.hiit.fi/irchiver/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Siber Saldırılara Karşı Gerçek Bomba!

sundance

Amerikan Savunma Bakanlığı (DoD) siber saldırılara karşı alacakları çeşitli önlemleri açıklamış. En önemli olan kısım bu önlemlerin bile yeterli olmadığı durumlarda saldırının kaynağının bombalanmasının planlanması.

Bir siber saldırıyı durdurmanın en temel yolu tespit edilen IP'i engellemekken, bir DDoS veya benzer çok kaynaklı saldırı durumunda, elde bir IP yokken, nereyi bombalayacaklar soru işareti.

Türkiye´deki Internet Uygulamaları

FZ

11 Mart Pazartesi günü saat 18:30'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu Akademik Kurul Odasında, Alcatel e-Ticaret Genel Müdürü Tayfun Türkalp'in konuşmacı olarak katılacağı "Türkiye'deki İnternet Uygulamaları" başlıklı bir konferans düzenlenecektir.

YouTube Videoları Artık Cepte

melitical

Verizon Wireless firmasıyla youtube arasında yapılan anlaşmaya göre artık Verizon Wireless kullanıcıları youtube videolarını cep telefonlarından izleyebilecekler.

Madonna´nın Web Sayfası Neden Hacklendi?

anonim

Internet'i kontrol edebileceğini düşünenler geçen hafta güzel bir ders aldı.

Her şey Madonna'nın sesini popüler bir anti-korsanlık tekniğinde kullanması ile başladı. Warner Music Group Madonna'nın yeni şarkıları gibi görünen dosyaları p2p dosya paylaşım ağlarına koydu. Dosyaları indirenler şarkının ilk 10 saniyesinden sonra şarkıcının "What the f**k do you think you're doing" diye küfür edişi ile karşılaştı.

Web sitenizin ziyaretçileri için sanal temsilciler

ekimkaya

Bir "zayıf yapay zeka" (Weak Artificial Intelligence - İnsanlar tarafından etiketlenen terimleri tanımaya yönelik teknoloji) uygulaması olan Botégo, ürettiği "akıllı sanal temsilci"lerin bilinirlik kazanması ve yaygınlaşması için nispeten basit bir uygulamayı ücretsiz olarak kullanıma açtı.