Irchiver - Araştırma Amaçlı Bilgi Toplayıcı

0
bahadirkandemir
irc.freenode.net'te #fazlamesai'de sohbet ederken, network admini lilo tarafından gönderilen bir global mesaj dikkatimi çekti.

Helsinki Bilgi Teknolojileri Enstitüsü'nde Kompleks Sistem Hesaplamaları Grubu'ndan bir araştırmacı, Ville H. Tuulos, Freenode networkünü bir araştırma için kullanmak istediğini belirtmiş. İlgilenenlerin #searchengine kanalına gelmeleri istendi. Kanala girenlerin sayısı çok fazlaydı, girişler yavaşladığında proje yöneticisi Ville H. Tuulos sunuma başladı...
Google benzeri, IRC için bir arama motoru hayal edin. Google benzeri bir yaklaşımın problemi, web üzerindeki link bilgisine ağırca bağlı olması (PageRank). Ve tabii ki bu sorun IRC'de yok. Bundan başka, IRC webe göre çok daha dinamiktir, tartışma konuları her zaman değişir, vs. Böylece, kelime aramaları yeterli olmaz.

Yaptığımız şey şu, elimizde doğal dildeki konuları yakalayan çeşitli istatistiksel modeller var. Bu konularla ilgiliyseniz, MPCA ve ICA kelimeleri size birşeyler anlatmalıdır. Her istatistiksel çalışmalarda olduğu gibi, büyük miktarda veriye ihtiyaç duyar, ve biz *gerçekten* büyük miktardan bahsediyoruz, 100MB gibi değil.

Şu anda başlangıç için 1.5 terabyte'lık bir disk alanına sahip bir SAN sistemi sipariş ettik. İşte miktar bu kadar. Küçük bir etki alanındaki yapay verilerle çalışamayız. Gerçek yaşam verileriyle çalışmak zorundayız, ve bu yeterli veriye ulaşmamızın tek yolu.

İkinci konu ise, tahmin ettiğiniz gibi, modellerimiz değersiz bilgilerle başarısızlığa uğrayabilir. Birçok network ve kanaldaki tartışmalar gürültüden ibarettir. Freenode bu yönde mükemmel. Yeterli insan var ve tartışmalar gürültü değil.

Şöyle bir sisteme sahip olmak istiyoruz:
a) Bir sorgu yazacaksınız, örneğin linux ile ilgili bir soru ve sistem bu tür tartışmanın nerede yapıldığını söyleyecek.
b) Sistem tartışmaların gerçek zamanlı evrimini gösterecek
c) Birden fazla networkte çalışırken, konuların dünyanın her tarafına nasıl yayıldığını göreceksiniz.
d) İddia ediyorum, bu tartışmaları arttıracak: kişilere göre konuları göreceksiniz. Mesela bir kimsenin uzmanlık alanları nedir, vs.

Eminim olayı anladınız ve gerisini hayal edersiniz.

Yaptığımız herşey açık kaynaklı olacak. GPL'li olacak.


Sunum sonrası lilo soruları sormaya başladı:

lilo: Tüm kanallar loglanacak mı?
tuulos: Burada böyle bir sisteme sahip olmak isteyip istemeyeceğimiz size kalmış. Ama kısa cevap: hayır. Tabii ki her zaman gizlilik hakkınızı koruyabileceksiniz. Bir kamu hizmetinden bahsediyoruz, casusluk aracından değil.
lilo: Kanallar sisteme dahil olup ayrılabilecek mi?
tuulos: Sistem her zaman gizliliğe saygılı olmalı.
lilo: Teknik olarak kullanıcıların sistemden ayrılması uygun mu? Bu veri toplamada sorun yaratmaz mı?
tuulos: Evet, tabii ki. IRC trafiğini düşünün. grep -v tuulos diyebilirsiniz.
lilo: Hostlar tutulacak mı? Yoksa sadece nickler mi tutulacak?
tuulos: Bireysel olarak kullanıcılarla ilgilenmiyoruz. Kişisel şeyleri kayıt etmeyeceğiz, nickler dışında.
lilo: SPAM'ciler sistemi yanıltmanın bir yolunu bulabilir, bunu nasıl engelleyeceksiniz?
tuulos: Bu bir silahlanma yarışı. Sorun şu ki, sistem ne kadar büyükse kandırmak o kadar zordur. Örneğin PageRank'i yanıltmak önemsizdir.
lilo: Başından sonuna kadar sistemin üzerinde çalışacak mısınız?
tuulos: Zorundayız. Başka türlü sistemi kullanılabilir kılamayız.
lilo: Gizlilik bildirgesi olacak mı?
tuulos: Hayır, burada bunu tartışmak için bulunuyoruz (:

Ayrıntlı bilgi için http://cosco.hiit.fi/irchiver/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Türk Telekom´dan Yeni ADSL İhalesi

o_ozardic

Türk Telekom A.Ş. (TT) ikinci ADSL ihalesi için ön yeterlilik ilanına çıktı. 200 bin port olacağı bildirilen ihaleye katılmak isteyenler ön yeterlilik belirlemek üzere 6 Haziran 2003’e kadar başvuru yapacaklar. Ön yeterlilik değerlendirmesi sonucunda yeterli bulunanlara davet mektubu gönderilecek ve istekliler test aşamasın çağrılacaklar. Testten geçen şirketlerden ise fiyat istenecek. Ön yeterlilik mektubu, 400 milyon TL karşılığında TT’den alınabilirken ayrıntılı bilgiye http://www.malzeme.telekom.gov.tr/xdsl/ilan.htm adresinden erişmek mümkün.

Internet: 3. Devrim?

FZ

Yapı Kredi Yayınları tarafından basılan düşünce dergisi Cogito'nun son sayısındaki dosya konusu Internet ve bununla bağlantılı olarak insani etkileşim, politika, vs.

Dosyadaki çarpıcı konu başlıklarından birkaçı:

- Siberalan ve Kültürün Küreselleştirilmesi, Jon Stratton
- Bilgi Otobanında Nihilizm: Günümüz Çağında Anonimlik Karşısında Bağlılık, Hubert L. Dreyfus
- Kamusal Alan Olarak Internet, Mick Underwood ...

Küçük Dünya Projesi

FZ

Bir insanın dünyadaki herhangi bir başka insanla iletişim kurması için kaç insanla temas etmesi gerekir? 100? 200? 6? Vakti zamanında sosyolog Milgram'ın mektup ile gerçekleştirdiği deneyden sonra bu konu ile ilgili empirik bir çalışma yapılmamıştı. Ta ki Small World Project isimli deneye kadar.

İsterseniz siz de bu deneye kolayca katılabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Columbia Üniversitesinin Sosyoloji Bölümündeki ilgili siteye gidip kaydolmak. Hemen ardından adamlar size bir kişi ile ilgili bilgileri gönderiyorlar (mesela bana Norveç'li bir veteriner çıktı :) ve o kişiye ulaşmak için size yardımcı olacak bir arkadaşınıza bir e-mail göndermenizi istiyorlar sitenin ilgili web formu üzerinden (mesela Norveç'te bir tanıdığınız, ya da Norveç'te bir arkadaşı olan bir tanıdığınız olabilir).

Internet'e reboot, geçici olarak internete erişemeyebilirsiniz!

ripper

Internet'in "reboot" vakti geldi. Internet omurgasının donanım bileşenlerinin önemli bir kısmını üreten Cisco firması , 3 önemli güvenlik açığı için yama yayınladı. Yamaların yüklenmesi sırasında internette kısmi erişim problemlerinin olması muhtemel.
www.cisco.com
blog.washingtonpost.com

Okunuyoruz, Dinleniyoruz...

conan

13 Kasim tarihli bu yazıya gore Avrupa Birliği sessiz sedasiz (ya da benim duymadığım bir şekilde :) "uluslararasi terorizmle savaş adına" teroristleri avlamak için Internet'te dolaşan kişisel bilgilerin bazı çevreler tarafından okunmasına izin verilmesi konusunda bir karar çıkarmış.

11 Eylül olayları ile birlikte kişisel bilgilerin korunması ile milli guvenlik kavramları daha detaylı bir şekilde masaya yatırılmıştı.