Irchiver - Araştırma Amaçlı Bilgi Toplayıcı

0
bahadirkandemir
irc.freenode.net'te #fazlamesai'de sohbet ederken, network admini lilo tarafından gönderilen bir global mesaj dikkatimi çekti.

Helsinki Bilgi Teknolojileri Enstitüsü'nde Kompleks Sistem Hesaplamaları Grubu'ndan bir araştırmacı, Ville H. Tuulos, Freenode networkünü bir araştırma için kullanmak istediğini belirtmiş. İlgilenenlerin #searchengine kanalına gelmeleri istendi. Kanala girenlerin sayısı çok fazlaydı, girişler yavaşladığında proje yöneticisi Ville H. Tuulos sunuma başladı...
Google benzeri, IRC için bir arama motoru hayal edin. Google benzeri bir yaklaşımın problemi, web üzerindeki link bilgisine ağırca bağlı olması (PageRank). Ve tabii ki bu sorun IRC'de yok. Bundan başka, IRC webe göre çok daha dinamiktir, tartışma konuları her zaman değişir, vs. Böylece, kelime aramaları yeterli olmaz.

Yaptığımız şey şu, elimizde doğal dildeki konuları yakalayan çeşitli istatistiksel modeller var. Bu konularla ilgiliyseniz, MPCA ve ICA kelimeleri size birşeyler anlatmalıdır. Her istatistiksel çalışmalarda olduğu gibi, büyük miktarda veriye ihtiyaç duyar, ve biz *gerçekten* büyük miktardan bahsediyoruz, 100MB gibi değil.

Şu anda başlangıç için 1.5 terabyte'lık bir disk alanına sahip bir SAN sistemi sipariş ettik. İşte miktar bu kadar. Küçük bir etki alanındaki yapay verilerle çalışamayız. Gerçek yaşam verileriyle çalışmak zorundayız, ve bu yeterli veriye ulaşmamızın tek yolu.

İkinci konu ise, tahmin ettiğiniz gibi, modellerimiz değersiz bilgilerle başarısızlığa uğrayabilir. Birçok network ve kanaldaki tartışmalar gürültüden ibarettir. Freenode bu yönde mükemmel. Yeterli insan var ve tartışmalar gürültü değil.

Şöyle bir sisteme sahip olmak istiyoruz:
a) Bir sorgu yazacaksınız, örneğin linux ile ilgili bir soru ve sistem bu tür tartışmanın nerede yapıldığını söyleyecek.
b) Sistem tartışmaların gerçek zamanlı evrimini gösterecek
c) Birden fazla networkte çalışırken, konuların dünyanın her tarafına nasıl yayıldığını göreceksiniz.
d) İddia ediyorum, bu tartışmaları arttıracak: kişilere göre konuları göreceksiniz. Mesela bir kimsenin uzmanlık alanları nedir, vs.

Eminim olayı anladınız ve gerisini hayal edersiniz.

Yaptığımız herşey açık kaynaklı olacak. GPL'li olacak.


Sunum sonrası lilo soruları sormaya başladı:

lilo: Tüm kanallar loglanacak mı?
tuulos: Burada böyle bir sisteme sahip olmak isteyip istemeyeceğimiz size kalmış. Ama kısa cevap: hayır. Tabii ki her zaman gizlilik hakkınızı koruyabileceksiniz. Bir kamu hizmetinden bahsediyoruz, casusluk aracından değil.
lilo: Kanallar sisteme dahil olup ayrılabilecek mi?
tuulos: Sistem her zaman gizliliğe saygılı olmalı.
lilo: Teknik olarak kullanıcıların sistemden ayrılması uygun mu? Bu veri toplamada sorun yaratmaz mı?
tuulos: Evet, tabii ki. IRC trafiğini düşünün. grep -v tuulos diyebilirsiniz.
lilo: Hostlar tutulacak mı? Yoksa sadece nickler mi tutulacak?
tuulos: Bireysel olarak kullanıcılarla ilgilenmiyoruz. Kişisel şeyleri kayıt etmeyeceğiz, nickler dışında.
lilo: SPAM'ciler sistemi yanıltmanın bir yolunu bulabilir, bunu nasıl engelleyeceksiniz?
tuulos: Bu bir silahlanma yarışı. Sorun şu ki, sistem ne kadar büyükse kandırmak o kadar zordur. Örneğin PageRank'i yanıltmak önemsizdir.
lilo: Başından sonuna kadar sistemin üzerinde çalışacak mısınız?
tuulos: Zorundayız. Başka türlü sistemi kullanılabilir kılamayız.
lilo: Gizlilik bildirgesi olacak mı?
tuulos: Hayır, burada bunu tartışmak için bulunuyoruz (:

Ayrıntlı bilgi için http://cosco.hiit.fi/irchiver/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Birisi Yüksek Hızlı Bağlantı Mı Dedi?

FZ

Bilimadamları Sunnyvale, California'dan Hollanda'daki Amsterdam'a 6.7 GB veriyi 1 dakikadan daha kısa bir sürede yollayarak yeni bir rekora imza attılar.

Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi'ndeki bilimadamları fiberoptik bağlantı üzerinden 6.7 GB'lık veriyi 6800 mil uzağa çok kısa sürede iletmeyi başardılar. Bu çalışmanın gerçekleştirildiği merkez ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı olarak Stanford Üniversitesi bünyesinde çalışıyor. Söz konusu verinin bir uçtan diğerine aktarılması yaklaşık 58 saniye sürdü.

Skype Sunucuları ve Ruslar?

ErenTurkay

2 gündür güvenlik ile ilgili e-posta listelerinde skype sunucularının bir güvenlik açığından faydalanılarak işlev göremez hale getirildiğinden bahsediliyor, tabiki Rus Hacker hikayesi ile beraber :)

TTnet ADSL Tarifesi Yenilendi!

parsifal

TTnet ADSL tarifelerinde 1 Ağustos 2007 tarihinden geçerli olmak üzere değişiklik yaptı.
256/64 Limitsiz ve 512/128 Limitsiz tarifeleri tarihe karıştı. 4096/1024 Limitsiz tarifesi yeni listede dikkat çekiyor.

Akdeniz Havzası Fiberoptik Kablo Sistemi

yalcink01

TürkTelekom; "Akdeniz havzasında, uzantıda Avrupa ve Amerika’ya geniş kapsamlı erişim sağlanması amacıyla ülkemizde ve İtalya (Katanya)’da termine olacak bir uluslararası denizaltı fiberoptik kablo sisteminin temin ve tesisi " işi ihalesini sonuçlandırdı. 6 aylık bir süre içerisinde bitirilmesi planlanan bu projeyi 37.000.000 USD bedelle MEDITERRANEAN NAUTILUS LIMITED şirketi gerçekleştirecek. İş hem İtalya hem de Türkiye' de yürütülecek. Bu işin sonunda umarım internet yurtdışı çıkışlarında bir rahatlama meydan gelir. Uzakta, bizim olmayan bir köyde meydana gelen depremle, yıkılmayacak bir internet erişimi dileğiyle.......

NOT: henüz resmi sözleşme imzalanmadı. Ayrıca bu işin sonunda ne kadarlık bir bant genişliği elde edileceği hakkında bir bilğiye ulaşamadım. Şayet bilen varsa, bizide aydınlatırsa sevinirim.

Kredi Kartı Dünyasına hoş geldiniz! (Episode 2)

conan

Hehe bugün episode 2`lerden gidiyorum ;) Neyse hemen konumuza geçelim.
Daha önceki yazımda olabilecek potansiyel tehlikeleri anlatmaya çalışmıştım. Tipik mentalite ile bak bu bu bu kötüdür bu da fenadır deyip de kaçmak istemedim :) Dolayısı ile ikinci etapta biraz da bu kötülüklerin nasıl alt edilebileceğinden ve de uygulanabilecek yeni teknolojilerden bahsetmek istiyorum.