Irchiver - Araştırma Amaçlı Bilgi Toplayıcı

0
bahadirkandemir
irc.freenode.net'te #fazlamesai'de sohbet ederken, network admini lilo tarafından gönderilen bir global mesaj dikkatimi çekti.

Helsinki Bilgi Teknolojileri Enstitüsü'nde Kompleks Sistem Hesaplamaları Grubu'ndan bir araştırmacı, Ville H. Tuulos, Freenode networkünü bir araştırma için kullanmak istediğini belirtmiş. İlgilenenlerin #searchengine kanalına gelmeleri istendi. Kanala girenlerin sayısı çok fazlaydı, girişler yavaşladığında proje yöneticisi Ville H. Tuulos sunuma başladı...
Google benzeri, IRC için bir arama motoru hayal edin. Google benzeri bir yaklaşımın problemi, web üzerindeki link bilgisine ağırca bağlı olması (PageRank). Ve tabii ki bu sorun IRC'de yok. Bundan başka, IRC webe göre çok daha dinamiktir, tartışma konuları her zaman değişir, vs. Böylece, kelime aramaları yeterli olmaz.

Yaptığımız şey şu, elimizde doğal dildeki konuları yakalayan çeşitli istatistiksel modeller var. Bu konularla ilgiliyseniz, MPCA ve ICA kelimeleri size birşeyler anlatmalıdır. Her istatistiksel çalışmalarda olduğu gibi, büyük miktarda veriye ihtiyaç duyar, ve biz *gerçekten* büyük miktardan bahsediyoruz, 100MB gibi değil.

Şu anda başlangıç için 1.5 terabyte'lık bir disk alanına sahip bir SAN sistemi sipariş ettik. İşte miktar bu kadar. Küçük bir etki alanındaki yapay verilerle çalışamayız. Gerçek yaşam verileriyle çalışmak zorundayız, ve bu yeterli veriye ulaşmamızın tek yolu.

İkinci konu ise, tahmin ettiğiniz gibi, modellerimiz değersiz bilgilerle başarısızlığa uğrayabilir. Birçok network ve kanaldaki tartışmalar gürültüden ibarettir. Freenode bu yönde mükemmel. Yeterli insan var ve tartışmalar gürültü değil.

Şöyle bir sisteme sahip olmak istiyoruz:
a) Bir sorgu yazacaksınız, örneğin linux ile ilgili bir soru ve sistem bu tür tartışmanın nerede yapıldığını söyleyecek.
b) Sistem tartışmaların gerçek zamanlı evrimini gösterecek
c) Birden fazla networkte çalışırken, konuların dünyanın her tarafına nasıl yayıldığını göreceksiniz.
d) İddia ediyorum, bu tartışmaları arttıracak: kişilere göre konuları göreceksiniz. Mesela bir kimsenin uzmanlık alanları nedir, vs.

Eminim olayı anladınız ve gerisini hayal edersiniz.

Yaptığımız herşey açık kaynaklı olacak. GPL'li olacak.


Sunum sonrası lilo soruları sormaya başladı:

lilo: Tüm kanallar loglanacak mı?
tuulos: Burada böyle bir sisteme sahip olmak isteyip istemeyeceğimiz size kalmış. Ama kısa cevap: hayır. Tabii ki her zaman gizlilik hakkınızı koruyabileceksiniz. Bir kamu hizmetinden bahsediyoruz, casusluk aracından değil.
lilo: Kanallar sisteme dahil olup ayrılabilecek mi?
tuulos: Sistem her zaman gizliliğe saygılı olmalı.
lilo: Teknik olarak kullanıcıların sistemden ayrılması uygun mu? Bu veri toplamada sorun yaratmaz mı?
tuulos: Evet, tabii ki. IRC trafiğini düşünün. grep -v tuulos diyebilirsiniz.
lilo: Hostlar tutulacak mı? Yoksa sadece nickler mi tutulacak?
tuulos: Bireysel olarak kullanıcılarla ilgilenmiyoruz. Kişisel şeyleri kayıt etmeyeceğiz, nickler dışında.
lilo: SPAM'ciler sistemi yanıltmanın bir yolunu bulabilir, bunu nasıl engelleyeceksiniz?
tuulos: Bu bir silahlanma yarışı. Sorun şu ki, sistem ne kadar büyükse kandırmak o kadar zordur. Örneğin PageRank'i yanıltmak önemsizdir.
lilo: Başından sonuna kadar sistemin üzerinde çalışacak mısınız?
tuulos: Zorundayız. Başka türlü sistemi kullanılabilir kılamayız.
lilo: Gizlilik bildirgesi olacak mı?
tuulos: Hayır, burada bunu tartışmak için bulunuyoruz (:

Ayrıntlı bilgi için http://cosco.hiit.fi/irchiver/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Yazılar

Agent Smith Nasıl Çoğalıyor?

cbc

Popüler furya Matrix'in 2. bölümünde etraf Ajan Smith kaynıyordu. Matrix'in bir yazılım olduğunu bilen herkes nasıl kopyalanacağına dair fikir yürütebilir. Fakat...

Semantik Web, Doğal Dil İşleme, Veri Madenciliği ve Web 3.0: Calais Web Servisi

FZ

Herhangi bir metni (haber, makale, blog girdisi, proje planı) kendisine yollayabileceğiniz bir web servisi olsa. Bu servis yolladığınız metni inceleyip size RDF biçiminde semantik metadata bilgisi geri yollasa. Siz de bu bilgi ile mesela herhangi bir yazıya otomatik olarak 'etiket' (tag) öneren bir Wordpress plug-in'i yazsanız. Nasıl olurdu acaba?

LKD altında X-G3n açıldı

PCc0d3r

X-G3n : http://xgen.linux.org.tr | Linux altında WM ve Gimp hakkında mükemmel bir kaynak.

Hiçbir yerde bulamayacağınız Türkçe dökümanları barındıran bir site. ilk defa Türkçe bir The Gimp sitesi. Gimp hakkında animasyondan tutun makine şeklinde 2D resimlere kadar bir çok döküman yer alıyor.
Site hakkındakı yorumlarınızı bekliyorum.

BIG BROTHER IS WATCHING US !

ganzo66

"ABD Başkanı George W. Bush, terörizmle mücadele yasasını, Cuma günü imzalamıştı. Buna göre, ABD Adalet Bakanlığına bağlı Federal Soruşturma Bürosu FBI yetkililerinin, izleme ve dinleme faaliyetleri inanılmaz ölçüde genişletildi.

Bush‘un imzasının kurumasını beklemeden ve haftasonu olmasına bakmadan Washington‘daki en üst düzey hukukçular ...ülkedeki federal savcılara, 30 sayfalık bir e-mail göndererek, hükümetin, yüksek teknoloji aletlerinin nasıl kullanılacağını anlattılar"

Bu Sitede Tıklamak Yasak: dontclick.it

FZ

Hiç fareye tıklamadan bir siteyi güzel güzel gezebilir ve işaret parmağınızı dinlendirebilir misiniz? Başlangıçta saçma ve zormuş gibi geliyor ancak bazılar böyle düşünmüyor: http://dontclick.it/

Çok kısa süren bir alışma süresinden sonra tüm siteyi çok daha sükunet içinde, sürekli bir fare çıtırtı sesi olmadan gezebileceğinizi fark ettiğinizde epey şaşıracaksınız.