Teröristlerin yanında Özgürlükler de yanar!

0
sundance
Free Software hareketi`nin önde gelen elemanlarından Stallman Slashdot`da yayınlanan yazısında önemli bir noktaya dikkati çekiyor.

Güvenliğin sağlanmasının, terör suçlularının yakalanmasının kesinlikle çok önemli olduğunu, fakat bu yapılırken, milyonlarca insanın izinsizce dinlenmesinin, kayıtlarının tutulmasının ve fişlenmelerinin uzun vadede asıl suç kadar zarar verici olduğunun altını çiziyor. Yakın zamana kadar Echelon ve Carnivore gibi sabıkaları olan Amerikan Hükümeti`nin kurunun yanında yaşı da yakacağı kesin gibi...

Görüşler

0
FZ
Dünyanın kayda değer entelektüellerinden Chomsky üstadımızın konu ile ilgili dediklerine bir göz atalım:


NOAM CHOMSKY

Terörist saldırılar büyüktü. Ama daha önce daha büyükleri de gerçekleştirilmişti. Örneğin Bill Clinton''ın herhangi bir gerekçe göstermeden Sudan''ı bombalaması, ilaç stoklarını yarısından fazlasını imha etmesi ve sayısız insanı öldürmesi gibi. Sudan''da öldürülen insan sayısı bilinmiyor çünkü ABD, Birleşmiş Milletler''in soruşturma yapmasını önledi ve kimse de arkasını takip etmedi. Hemen akla gelebilecek daha kötü durumları saymaya bile gerek yok.

Kurbanlar, emekçilerdi. Ama bunun dehşetengiz
bir cinayet olduğuna kuşku yok. Kurbanların çoğu her zaman olduğu gibi çalışanlardı: Kapıcılar, sekreterler, itfaiyeciler vb. Bu Filistinliler ve diğer yoksul ve ezilen halklar için de yıkıcı bir darbe olacağa, ayrıca ülkede insan haklarına ve özgürlüklere kısıtlama getirilmesine yol açacağa benziyor.


Füze savunması

Bu olaylar ''füze savunması'' projesinin aptallığını çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Bugüne değin strateji yorumcularınca bıkıp usanılmadan açıkça ortaya konulduğu gibi, ABD''ye kitle imha silahları kullanmak da dahil büyük zarar vermek isteyenlerin bunu füzeyle saldırarak yapmaları gerekmiyordu.

Esasında önlenmesi olanaksız çok daha kolay yollar vardı. Ama büyük olasılıkla bugün meydana gelen olaylar bu sistemleri geliştirerek devreye sokmak yolunda istismar edilecek. Sağa verilmiş bir armağan,''savunma'' uzayın askerileştirilmesini örtmek amacıyla kullanılan ince bir kılıftır ve iyi bir reklamla en saçma sapan gerekçeler bile korkutulmuş bir halkı şöyle ya da böyle ikna edebilecektir.

Kısacası bu saldırı etki alanlarını denetim altında tutmak için güç kullanmayı bekleyen savaş kışkırtıcısı sağa verilmiş bir armağandır. Şimdilik ABD''nin girişmesi beklenen eylemleri ve bunun yol açacağı, Dünya Ticaret Merkezi''ne (Worl Trade Center, WTC) yönelik saldırılar türünden tepkileri bir yana bırakalım. Şimdi karşımızdaki olasılıklar bu saldırılar gerçekleşmezden öncekinden daha da korkunç.

Nasıl tepki göstermek gerektiğine gelince, yapabileceğimiz bir şey var. İçine düştüğümüz dehşeti ifade edebiliriz, bu cinayete neyin yol açmış olabileceğini anlamaya çalışabiliriz. Bu, benzer işlere kalkışabilecek olanların zihinlerinden neyin geçtiğini anlamamıza yardımcı olur. Eğer bu yolu seçecek olursak uzun yıllar bölgede kalarak benzersiz haberlere imza atmış olan Robert Fisk''e kulak kabartmamız yeter.


Bir seçim yapmak gerek:

Fisk, ''ezilmiş ve aşağılanmış bir halkın acımasızlığı''nı tanımladıktan sonra
Önümüzdeki günlerde inanmamız isteneceği gibi bu demokrasinin teröre karşı savaşı değildir, diyordu. Bu aynı zamanda Amerikan füzelerinin Filistinlilerin evlerini başlarına yıktığı, ABD helikopterlerinin 1996''da bir Lübnan cankurtaranına füze yolladığı, Amerikan bombalarının Kana köyünü yerle bir ettiği ve Amerika''nın müttefiki İsrail''in besleyip giydirdiği Lübnan milislerinin mülteci kamplarına dalıp önlerine gelen herkesin
ırzına geçip katlettikleri bir savaştır. Ve bunun gibi pek çok şey anlatıyor Fisk.
Bir kez daha tekrarlamak gerekirse, bir seçim yapmamız gerek: Anlamaya çalışabilir ya da çalışmayabiliriz. İkincisini yaparsak bizi bekleyen çok daha kötü şeylere katkıda bulunmuş olacağız. (Bağımsız İletişim Ağı''ndan alınmıştır, 13 Eylül 2001)
0
elrond
Merhabalar.
Bende bir komplo teorisi üreteyim. Son iki günde , pakistan, hindistan hava sahalarını ve topraklarını amerikaya açmış durumda. Tacikler ve özbekler başta artistlik patinaj yaptılar ama şimdi kabul ettiler.İran ise hava sahasını açmamakla birlikte 1-2 Scud ta ben sallarım icabında havasında. Arafat korkudan altına yapıcak, Irak bile Amerika ya insani anlamda yardıma hazırız dedi (Çüşş...)Utanmazsa Saddam kafadan kendi girecek Afganistana.


Neden acaba. Bizim teori burda başlıyor. Acaba amerika bak kardeşim: ben zaten sizi kendi halinize bırakıp ne haliniz varsa görün modundaydım delikanlı olun yoksa; ne birdaha benim kapıma gelirsiniz, ne benim teknolojilerimden (telco, IT), ne paramdan (borç harç)ne universitelerimden (MIT, Georgia Tech vs..), ne istihdamımdan (green card olayı) yararlanabilirsiniz demiş olabilir mi? Globalizm buraya kadarmış, zaten bu dünyaya bir faydanız yok hadi size eyvallah, biz 2. Uzay çağına siz 2. Tunç çağına da demiş olabilir(?)
Bütün bu emperyalist(!) tehditler karşısında bu ezilen ve özgürlük savaşçısı (!) (Ne biçim bir savaşsa 1600 yıldır bitmedi)halkların liderleride aman abi pardon gel ne yaparsan yap diyerek süt dökmüş kediye dönmüş olabiler mi?
Amerikan hayranı filan değilim ama bütün bunları biri çıkıpta sağda solda yazsa ne deriz.
Gördüğümüz gibi hiç bir somut temele dayanmadan tamamen öznel ve romantik teoriler üretmek mümkün. Bazıları bu teorileri mantıklı bulur destekler, bazıları da kontur çeker kendi teorisini yazar.
Bu nokta da ünlü ata sözümüz `lafla peynir gemisi yürümez` devreye giriyor. Delikanlı olan uzaya kendi sisteminide kurar, kendi üniversitelerini de açar, kendi teknolojisini de yaratır. Monologla polemikle bir yere varılmaz. Bakınız: Çin. (Bu arada adamlar memleketin her tarafına microchip fabrikaları açmak için start vermiş. Bizim sömürgenlerde (AMD, Intel, Motorola) acayip tutuşmuş durumda.)
Selamlar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Web 2.0 budur, pardon biziz

sundance

İki gün önce bir güvenlik konferansında, Web'in (özellikle de 2.0'ın) düşünce tarzımızda, kendimizi ifade edişimizde ne gibi değişikliklere sebep olduğuna dair bir video seyrettim.

Kansas State Üniversitesi'nden Michael Wesch tarafından hazırlanan video hem sunum tekniği hem anlattıkları açısından oldukça takdire şayan.

Aradığınız şey ne kadar popüler?

FZ

Lisp'in ortalama arama miktarı 4.000.000 civarında seyrediyor. C/C++ programming ise 40.000.000'a yaklaşıyor. Perl'e gelince zaman zaman 80.000.000'a çıkmakla birlikte ortalaması 60.000.000'da seyrediyor. Java programlama dilinin aranma popülaritesi ise 200 ile 100 milyon arasında değişiyor son 1-2 haftadır.

Tipografik Kitap Arama: AmazType

FZ

Keita Kitamura ve Yugo Nakamura tarafından Amazon Web Servisleri kullanılarak geliştirilmiş çılgın bir tipografik kitap arama sistemi: amaztype. Yaptığı şey konu ile ilgili kitap kapak görüntülerini alıp aradığınız sözcüğün harflerini oluşturarak dizmek. Söz gelimi Lisp aradığınızda karşınıza koca bir Lisp yazısı geliyor ve gelen görüntüdeki grafiklere tıklayarak "zoom" yapabiliyor, kitapla ilgili detaylı bilgi alabiliyor ve doğrudan kitabın sayfasına gidebiliyorsunuz.

En çok aranan sözcükleri burada görebilirsiniz. Konu ile ilgili eğlenceli bir makaleyi de burada okuyabilirsiniz.

E-mail`i icat eden adam...

sundance

Bu makalede 1970`li yılların başında e-mail`i icat eden Ray Tomlinson`la yapılmış bir röportaj var.

Internet`in temel taşlarından biri olan e-mail konusundaki bu önemli röportajı FM ekibi (yemedi içmedi demiş miydim ;) sizler için Türkçe`ye çevirdi. İyi okumalar...

Internet'in El Yapımı Fiziksel Modeli

arikan

Dijital doğasında görünmez olan Internet'in çalışma biçimini dokunarak deneyimlemeyi bir bilgisayar labaratuarında mı, yoksa bir sanat sergisinde mi tercih ederdiniz?