Teröristlerin yanında Özgürlükler de yanar!

0
sundance
Free Software hareketi`nin önde gelen elemanlarından Stallman Slashdot`da yayınlanan yazısında önemli bir noktaya dikkati çekiyor.

Güvenliğin sağlanmasının, terör suçlularının yakalanmasının kesinlikle çok önemli olduğunu, fakat bu yapılırken, milyonlarca insanın izinsizce dinlenmesinin, kayıtlarının tutulmasının ve fişlenmelerinin uzun vadede asıl suç kadar zarar verici olduğunun altını çiziyor. Yakın zamana kadar Echelon ve Carnivore gibi sabıkaları olan Amerikan Hükümeti`nin kurunun yanında yaşı da yakacağı kesin gibi...

Görüşler

0
FZ
Dünyanın kayda değer entelektüellerinden Chomsky üstadımızın konu ile ilgili dediklerine bir göz atalım:


NOAM CHOMSKY

Terörist saldırılar büyüktü. Ama daha önce daha büyükleri de gerçekleştirilmişti. Örneğin Bill Clinton''ın herhangi bir gerekçe göstermeden Sudan''ı bombalaması, ilaç stoklarını yarısından fazlasını imha etmesi ve sayısız insanı öldürmesi gibi. Sudan''da öldürülen insan sayısı bilinmiyor çünkü ABD, Birleşmiş Milletler''in soruşturma yapmasını önledi ve kimse de arkasını takip etmedi. Hemen akla gelebilecek daha kötü durumları saymaya bile gerek yok.

Kurbanlar, emekçilerdi. Ama bunun dehşetengiz
bir cinayet olduğuna kuşku yok. Kurbanların çoğu her zaman olduğu gibi çalışanlardı: Kapıcılar, sekreterler, itfaiyeciler vb. Bu Filistinliler ve diğer yoksul ve ezilen halklar için de yıkıcı bir darbe olacağa, ayrıca ülkede insan haklarına ve özgürlüklere kısıtlama getirilmesine yol açacağa benziyor.


Füze savunması

Bu olaylar ''füze savunması'' projesinin aptallığını çarpıcı bir biçimde ortaya koyuyor. Bugüne değin strateji yorumcularınca bıkıp usanılmadan açıkça ortaya konulduğu gibi, ABD''ye kitle imha silahları kullanmak da dahil büyük zarar vermek isteyenlerin bunu füzeyle saldırarak yapmaları gerekmiyordu.

Esasında önlenmesi olanaksız çok daha kolay yollar vardı. Ama büyük olasılıkla bugün meydana gelen olaylar bu sistemleri geliştirerek devreye sokmak yolunda istismar edilecek. Sağa verilmiş bir armağan,''savunma'' uzayın askerileştirilmesini örtmek amacıyla kullanılan ince bir kılıftır ve iyi bir reklamla en saçma sapan gerekçeler bile korkutulmuş bir halkı şöyle ya da böyle ikna edebilecektir.

Kısacası bu saldırı etki alanlarını denetim altında tutmak için güç kullanmayı bekleyen savaş kışkırtıcısı sağa verilmiş bir armağandır. Şimdilik ABD''nin girişmesi beklenen eylemleri ve bunun yol açacağı, Dünya Ticaret Merkezi''ne (Worl Trade Center, WTC) yönelik saldırılar türünden tepkileri bir yana bırakalım. Şimdi karşımızdaki olasılıklar bu saldırılar gerçekleşmezden öncekinden daha da korkunç.

Nasıl tepki göstermek gerektiğine gelince, yapabileceğimiz bir şey var. İçine düştüğümüz dehşeti ifade edebiliriz, bu cinayete neyin yol açmış olabileceğini anlamaya çalışabiliriz. Bu, benzer işlere kalkışabilecek olanların zihinlerinden neyin geçtiğini anlamamıza yardımcı olur. Eğer bu yolu seçecek olursak uzun yıllar bölgede kalarak benzersiz haberlere imza atmış olan Robert Fisk''e kulak kabartmamız yeter.


Bir seçim yapmak gerek:

Fisk, ''ezilmiş ve aşağılanmış bir halkın acımasızlığı''nı tanımladıktan sonra
Önümüzdeki günlerde inanmamız isteneceği gibi bu demokrasinin teröre karşı savaşı değildir, diyordu. Bu aynı zamanda Amerikan füzelerinin Filistinlilerin evlerini başlarına yıktığı, ABD helikopterlerinin 1996''da bir Lübnan cankurtaranına füze yolladığı, Amerikan bombalarının Kana köyünü yerle bir ettiği ve Amerika''nın müttefiki İsrail''in besleyip giydirdiği Lübnan milislerinin mülteci kamplarına dalıp önlerine gelen herkesin
ırzına geçip katlettikleri bir savaştır. Ve bunun gibi pek çok şey anlatıyor Fisk.
Bir kez daha tekrarlamak gerekirse, bir seçim yapmamız gerek: Anlamaya çalışabilir ya da çalışmayabiliriz. İkincisini yaparsak bizi bekleyen çok daha kötü şeylere katkıda bulunmuş olacağız. (Bağımsız İletişim Ağı''ndan alınmıştır, 13 Eylül 2001)
0
elrond
Merhabalar.
Bende bir komplo teorisi üreteyim. Son iki günde , pakistan, hindistan hava sahalarını ve topraklarını amerikaya açmış durumda. Tacikler ve özbekler başta artistlik patinaj yaptılar ama şimdi kabul ettiler.İran ise hava sahasını açmamakla birlikte 1-2 Scud ta ben sallarım icabında havasında. Arafat korkudan altına yapıcak, Irak bile Amerika ya insani anlamda yardıma hazırız dedi (Çüşş...)Utanmazsa Saddam kafadan kendi girecek Afganistana.


Neden acaba. Bizim teori burda başlıyor. Acaba amerika bak kardeşim: ben zaten sizi kendi halinize bırakıp ne haliniz varsa görün modundaydım delikanlı olun yoksa; ne birdaha benim kapıma gelirsiniz, ne benim teknolojilerimden (telco, IT), ne paramdan (borç harç)ne universitelerimden (MIT, Georgia Tech vs..), ne istihdamımdan (green card olayı) yararlanabilirsiniz demiş olabilir mi? Globalizm buraya kadarmış, zaten bu dünyaya bir faydanız yok hadi size eyvallah, biz 2. Uzay çağına siz 2. Tunç çağına da demiş olabilir(?)
Bütün bu emperyalist(!) tehditler karşısında bu ezilen ve özgürlük savaşçısı (!) (Ne biçim bir savaşsa 1600 yıldır bitmedi)halkların liderleride aman abi pardon gel ne yaparsan yap diyerek süt dökmüş kediye dönmüş olabiler mi?
Amerikan hayranı filan değilim ama bütün bunları biri çıkıpta sağda solda yazsa ne deriz.
Gördüğümüz gibi hiç bir somut temele dayanmadan tamamen öznel ve romantik teoriler üretmek mümkün. Bazıları bu teorileri mantıklı bulur destekler, bazıları da kontur çeker kendi teorisini yazar.
Bu nokta da ünlü ata sözümüz `lafla peynir gemisi yürümez` devreye giriyor. Delikanlı olan uzaya kendi sisteminide kurar, kendi üniversitelerini de açar, kendi teknolojisini de yaratır. Monologla polemikle bir yere varılmaz. Bakınız: Çin. (Bu arada adamlar memleketin her tarafına microchip fabrikaları açmak için start vermiş. Bizim sömürgenlerde (AMD, Intel, Motorola) acayip tutuşmuş durumda.)
Selamlar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

E-gineer :: Web Mühendislerinin Sitesi

SHiBuMi

Esasında e-gineer.com uzunca bir süredir yayında olan bir site. İçeriği genel olarak Web geliştiricilerini, özel olarak da PHP geliştiricilerini kapsıyor. Özellikle "PHP Hacker's Paradise" başlıklı yazı, bütün programcılar tarafından okunması faydalı bir "yol gösterici". En çok sevdiğim sözlerden birisi de bu siteye ait: "Web gurus know that speed of coding is much more important than speed of code"...

Internet'te Filtreleme ya da Sansür: Opennet.net

sundance

Son zamanlarda özellikle YouTube'un mahkeme kararı ile bloklanmasının ardından oldukça yoğun olarak tartışılan konulardan biri de Internet'te sansür.

Bu konuda herşeyden önce iyi bilgilenmemiz gerekiyor. Bu iş neden var? Sadece Türkiye'de mi var? Dünya'da bu konuda trendler ne vs. ki sağlıklı bir şekilde tartışalım ve daha da önemlisi, belki de klasik basından bile önemli olan bu ortamda, sağlıklı haberleşmenin sağlanması için sesimizi duyurabilelim.

Yahoo! Kullanıcı Arayüzü Kütüphanesi

SHiBuMi

Yahoo! User Interface Library (YUI), Yahoo! tarafından geliştirilmiş, Javascript ile yazılmış, DOM scripting, DHTML ve AJAX tekniklerini kullanan, gelişmiş arayüze sahip interaktif web siteleri hazırlamak amacıyla kullanılan bir araçlar bütünü. YUI içerisindeki tüm araçlar BSD lisansı ile lisanslanmış.

İncelemeye değer bu kütüphanenin web sitesi: http://developer.yahoo.com/yui/index.html.

Teknoloji videoları

anonim

Bilgisayar teknolojileri hakkında okumaktan ziyade izlemekten keyif alan arkadaşların özgürce indirip seyredebilecekleri videoları barındıran bir site Tech Shows. Ayrıca sitede Open Software üzerine yayın yapan programlarında (Go Open vs.) videoları mevcut.

Herkese iyi seyirler.

Skype Sunucuları ve Ruslar?

ErenTurkay

2 gündür güvenlik ile ilgili e-posta listelerinde skype sunucularının bir güvenlik açığından faydalanılarak işlev göremez hale getirildiğinden bahsediliyor, tabiki Rus Hacker hikayesi ile beraber :)