Dosyalar, kaynak kodları yetmez... İşlem gücümüzüde paylaşalım

0
tongucyumruk
Bu fikir daha önce başkasının aklına geldi mi veya uygulanıyormu bilmiyorum ama dün aklımda belirdi ve bana oldukça çekici geldi doğrusu. Tabii az sonra anlatacaklarımı yapmaya benim teknik bilgim yetmeyeceğinden FM ile de paylaşmak istedim.

İnternetin ortaya çıkışından beri insanlar sürekli birşeyleri paylaşma eğilimi içindeydiler. Önceleri bu sadece düz metinden oluşan bilgiydi (kaynak kodu, şarkı sözü, bilimsel araştırma sonuçları vs). Daha sonra sıkıştırma algoritmaları gelişip bant genişlikleri arttıkça insanlar önce resimleri daha sonraları ise önce müziği ve videolarını paylaşmaya başladılar. Ve bence şimdi bunu sadece veri paylaşımının ötesine geçirmenin vakti geldi...
Distributed Computing her ne kadar isim olarak uzay yolundan çıkma gibi görünse de aslında artık çoğu ev kullanıcısının bile ucundan kıyısından örneklerini gördüğü duyduğu bir kavram. Yapılacak olan büyük hesaplamalar için internetteki birçok maiknenin boş işlemci güçlerinin kullanılması yeni bir fikir değil. Seti@Home vb. birçok proje büyük veri yığınlarının işlenmesi için internetin köşesine bucağına yayılmış evlerimizdeki PC'leri kullanıyor. Buradan ulaşacağımız en önemli sonuç teker teker pek güçlü sayılamayacak bilgisayarlarımızın (Bir DivX'i 15 dakikada encode etmeden hızlı demem bu alete [tamam abarttım]) biraraya gelip voltranı oluşturdukları zaman inanılmaz bir işlem kapasitesine sahip olduğudur.

Tamam buraya kadar hepimizin bildiği şeylerdi. Şimdi asıl konuya geliyoruz. Elimizin altında bu kadar dev bir işlem gücü yatıyorsa biz niçin bu gücü kullanmaktan mahrum kalalım? İnternetteki makinaların işlem gücünü kendi makinalarımızı oldukça kasan DivX encoding, Video ve 3D Rendering gibi işlerde kullanabilsek hoş olmazmıydı? Bu konuda aklıma ilk gelen çözüm şu oldu: İşlem gücünü paylaşan her makinada bir client yüklü olur ancak bu client normal koşullarda hiçbir işlem yapmaz. Ne yapacağı ona bu protokolü destekleyen ve yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyan program tarafından internet üzerinden bildirilir. Örneğin a ve b diye iki değişken yollanıp al bunları topla sonrada sonucu şu makinaya bildir denilir. Client o işlemi yapıp sonucu yollar, veriyi alan makina işine devam eder...

Tabii bu şekilde ham verince birçok sorun göze çarpsada zaman içerisinde üstesinden gelinebileceğine inanıyorum... En önemli ve ilk bakışta göze batan problem bant genişliği gibi gözüküyor. Sonuçta bilgisayarımızın içindeki veriyolları bize yetmezken internet hızıyla bu iş nasıl olacak? Ama sonuçta 3 yıl önce bu kalitede filmleri paylaşmakta imkansız gözüküyordu...

Evet kulağa oldukça fantastik geliyor. Siz ne dersiniz?

Görüşler

0
cartman
http://www.distributed.net/ :)
0
sundance
Himmm. Valla cartman`in yaptigi gibi yapmiycam, zira bu ortamlarin mudavimi tongucun, seti@home gibi, idle cpu gucunu uzaydan gelen sinyalleri desifre etmek icin kullanan, ya da kansere aids`e cozum bulmak icin ayni mantikta calisan clientlardan haberi vardir saniyorum ;)

Sozkonusu programlar, kucucuk bir payload yukleyip makinaya, hesaplama tamamlandiktan sonra da sonucu yolluyorlar. O yuzden network de problem olmuyor, cunku yapilacak hesaplama, neyin hesaplanacagina gore coooooook buyuk bir sey.
0
tongucyumruk
Tabiiki haberim var... (ama açıkçası daha önce distributed.net'i ziyaret etmemiştim) Zaten bu önerdiğim sistemle Seti@Home vb... sistemlerin farkı bu noktada. Seti@Home türü sistemlerde işlediğiniz veri kilobytelar boyutunda. Öte yandan bu ufacık verinin didik didik incelenmesi gerekiyor ve bu yüzden benim emektar 200mmx'te bu iş aşağı yukarı 2-4 gün arasında sürüyor. Dahası benim düşüncem bu tip bir sistemi bilimsel araştırmalar vb. durumlar için değil ev kullanıcılarının işleri için kullanmak.

Genelde ev kullanıcıları bu kadar ufak verilerle çalışmıyorlar daha doğrusu veri üzerinde bu kadar ayrıntılı çalışmıyorlar. Ev kullanıcılarının yaptıkları genelde daha büyük veriler üzerinde daha kaba hesaplamalar yapmak. Örneğin birkaç GB boyutundaki DVD'yi DivX yapmak gibi... Eğer o veri bir Seti@Home inceliğinde işlenirse herhalde ortaya izlediğiniz en yüksek kalitedeki DivX film çıkar ama o filmi ancak (en iyi ihtimalle) torunlarınız izleyebilir. Hesaplamaların kabalığına rağmen verinin büyük miktarlarda olması işleri yavaşlatıyor. Eh bu büyük miktarlarda veriyi işlemek için de yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyuyoruz.

Eminimki bu konuda bant genişliğinden başka daha büyük, önemli problemlerde vardır ama bir kere çalışmaya başlandıktan sonra en geç 3 yılda makul bir hal alacağını düşünüyorum.
0
izler
Işlem gücümüzü meydan okuyan sorunlar için kullandirmak iyi de ya bu sitelerin arkasindakiler islem gücümüzü bize söylemedikleri amaçlar için kullaniyorlar ise...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Audiogalaxy sizlere ömür...

interhaber

Merhabalar, Geçtiğimiz 19 Haziran Çarşamba günü Audiogalaxy`nin o meşhur mavi renkli sitesine girenler, arattırdıkları parçaların hepsinin yanında "kısıtlıdır" işaretini görünce büyük bir şok yaşadılar. Gelen ilk haberler, müzik dünyasının BSA'sı olan RIAA tarafından Audiogalaxy`nin işinin bitirildiği yönünde. Geçen sene Napster`in ipini çekenler,bu sefer de Audiogalaxy`i harcadılar. Gerçekten de süper bir müzik ve MP3 servisi daha devre dışı kaldı ve böylece -mââlesef- dialerci arkadaşlara da meydan boş bırakılmış oldu! Ayrıca, kendi elindekileri paylaşıma açmak isteyenlerin önü de tıkandı. Merak ediyorum: "Acaba sıradaki Morpheus mu?" diye. Bütün müziksever internetçi arkadaşlara geçmiş olsun. Selâmlar...

Yaşasın explorer dışında ki tüm tarayıcılar !!!

redogre

İ.T.Ü yüksek lisans öğrencisinizdir, kayıtlar internetten denir, sayfayı 30 kere açmanıza rağmen çalışmaz, dellenip mozilla indirirsiniz, o da scriptlerde problem yaşadığı için kayıt sayfasının linkine basamaz, explorerdan linki okuyup, mozillada yazar, sonunda kayıt olursunuz. Ve okulun bilgi işlem birimini tebrik edersiniz.

RÜTÜK unveils the Domin@tion v.1.0

Evil_Empire

Hiç RÜTÜK yasasının arkasında bir komplo teorisi olabileceğini düşündünüz mü? Büyük medya kuruluşlarının hükümetler üzerinde ne gibi yaptırımlar uygulayabileceğini tahmin edebiliriz. BÜYÜKLER, bulundukları yere, büyük yatırımlar yaparak ulaşmışlardır. Genelde bu büyük yatırımları yaparken, uzun vadeli krediler, hükümette söz hakkı, kamu gücü vb. çıkarlarını gözetmişlerdir.

Hükümetler, reklamların ürünüyse ve reklamı medya yaparsa. Halk medyanın tek bir haberiyle gaza gelip, tek haberiyle sakinleşebiliyorsa. Medya kartelinin, alternatif ortamlara bakışı ne kadar ılımlı olabilir? RÜTÜK tüm medyadan sorumlu, sorumsuz değil midir? Meclistekilerin hepsinin bir gazeteci dostu olduğunu varsayarsak, RÜTÜK üzerinde medyanın gücünü tahmin edebilir miyiz?

Ne dersiniz BÜYÜK balık her zaman küçüğünü yutar mı?

Not:yukarıdakı yazının gerçekle ilgisi yoktur ve kişi ya da kuruluş isimleri uydurmadır(!)

İşten Güçten Eden Yarışma

lifesdkver0_1

Python Challange. Ne ile uğraşıyor olursanız olun, zamanınızı çalacak bir yarışma (meydan okuma desek daha doğru olur).

Adı python challenge ama amaçlar çoğunlukla dil bağımsız bir şekilde halledilebiliyor. Etrafta çözümler dolaşıyor ama hangimiz "dergiden çözümünü okuyup bitirdiğimiz bir oyun"dan tat aldık ki? :)

Last.fm Kullanıcı bilgilerini CBS, RIAA'ya mı gönderdi?

fsniper

Tech Crunch, last.fm'in kullanıcı bilgilerini RIAA e ulaştırdığına dair bir haberin arkasını araştırmış. Özetle, kısa bir süre önce ismi gizli bir last.fm çalışanı, saklanmakta olan kullanıcı bilgilerin (kullanıcı adı, ip adresi, dinleme tercihleri gibi) RIAA'e aktarıldığı yönünde bir haber sızdırmıştı. Daha sonra last.fm bu konuda, "kendilerinin böyle bir bilgi aktarımı yapmadığını" söyleyerek haberi yalanlamıştı.

Ancak TechCrunch işin peşini bırakmayarak konunun last.fm in ebeveyn şirketi olan CBS tarafından yapıldığını haber yaptı. Habere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.