Zihinlerdeki Penguen Masaüstünde Durduğu Gibi Durmuyor.

0
acemi_
John H. Terpstra, "Masaüstünde Linux kullanmak için 10 neden" başlıklı bir sunum hazırlayacaktı. Linux'a alışkın olan biri için bunu ispatlamanın hiç de zor olmayacağını düşündü. Sonuçta MS Windows, sadece bir işletim sistemi idi ve benzer araçlar, Linux için de olduğuna göre Windows'dan vazgeçmemek için bir engel göremiyordu. Zira ofis uygulamaları, web tarayıcılar, e-mail istemcileri Linux için de vardı ve oldukça iyiydiler.
Gerekli kanıtları toplamak için Google'a başvurdu. "Neden Linux kullanmalıyız", "Neden Windows, Linux'tan daha iyidir", "Neden Linux, Windows'tan daha iyidir" konulu siteleri söyle bir taradı ve...

Ve çok ilginç bir sonuçla karşılaştı. Aynı nedenler, hem Windows'un hem de Linux'un daha iyi olduğunu ispatlamak için kullanılmıştır. Araştırmasını bir adım daha ileri götürmeye karar verdi. Teknik bilgilerine/yeterliliklerine güvendiği tanıdıklarından 30 kişilik bir liste hazırladı. Linux'a karşı olan 15 kişi ve Linux taraftarı olan 15 kişi...

Bunları tek tek arayarak her birinden aşağıdaki üç soruyu cevaplamalarını istedi:
  • Masaüstünde neden Linux kullanabileceğinizi açıklayan en önemli 5 neden hangisidir?
  • Masaüstünde neden Linux kullanamayacağınızı açıklayan en önemli 5 neden hangisidir?
  • Eğer bilişim teknolojilerine yaptığınız harcamalarda önemli miktarda tasarruf sağlamanız gerekseydi, neler yapardınız?


Verilen cevaplardan, şu on kelimenin, anahtar kelimeler olduğunu anladı:
  • Maliyet
  • Yaygın kullanım
  • Uygulama yazılımları
  • Güvenlik
  • Donanım desteği
  • Yazılım desteği
  • Alışkanlıklar
  • Yükleme kolaylığı
  • Güvenilirlik
  • Performans


İşin ilginç yanı, Linux'a karşı olsun veya olmasın herbiri, bu anahtar kelimeleri, kendi tezini doğrulamak için kullanmıştı. Ve işin daha da ilginci, hiç kimse üçüncü soruyu cevaplamamıştı.

Yazının tamamını ve verilen cevapları buradan okuyabilirsiniz. John H. Terpstra, sonuç olarak şu tesbiti yapıyor: Masaüstünde Linux'un var olup olamayacağı konusu, teknik yeterlilik konusu olmaktan çıkmıştır. Artık kabullenme ve alışma aşamasına gelmiştir. Şu an Linux'un masaüstündeki durumu, birçok açıdan 1989'daki MS Windows 3.0'ın durumuna benzemektedir. Linux'u kabullenmeleri için insanların kısa bir alışma süresine daha ihtiyaçları var.

Görüşler

0
sametc
evet doğru alışkanlıklar konuşuyoor bu dunyada bakın ben evde linux kurmaya calışırken cevap aynen soyle:butun dunya windows kullanıyor sen linux kullanmaya kalkışıyorsun olmaz
bende pes ediyorum bakın performans deyince ben onlara takılmadan kilitlenmeden cakılmadan hantallaşmadan kullanılabiliceklerini anlattığımda inanmıyorlar (biraz felsefesi duşunursek) bakın bu windows ta mumkun olmadığı için hatta boyle bir olaylarla karşılaşmadıkları için linux bu kadar performanslı olduklarına inanmıyorlar bazıları için linux seytan icadı olarak bakılırken bazıları tarafından tanrı icadı olarak bakılıyor(tobee tanrı dedikyaaa)
bana gore dunyada linux kullanılması için 4-5 sene gecmesi gerekiyor 2-*windowsla kıyaslanmamalı jhon maddog hallın hayattta windows ile kıyasladığını gormedim sadece lisans konusunu kıyaslıyor adam tecrubeli tabiiiii....
yeni bilgisayar alan OYUN oynamak ister işte bunu dusunduğunuz zaman linux kotu oluyor bakın 11 13 yaşında olan cocuk bilgisayar aldığında oyun oynamak ister bu durumda windows gelecektir ve boylece windows alışkanlığı cıkacaktır karşısına linux un ne demek olduğunu bilmeyecek oyunların calışıp calışmadığını sorcak kolay olup olmadığını sorcak bizler bunlara cevap hazırlamamız gerekiyor:sacma bir dusunce oldu değilmi neyse devamssss
0
Nightwalker
Keşke tek problem oyun olsa. Bu sorun wine ın Linuxa entegrasyonunu geliştiren lindows benzeri çözümlerle halledilebilir. Ancak kullanım kolaylığı ? Eğer yanlış bilmiyorsam Linuxa bir sürücünün kurulmasındaki zorluk ( Windowsda 2 dosya okunarak kurulması ile karşılaştırırsak ) tamamen çekirdek yapısından kaynaklanıyor. Tabi sadece sürücüler değil problem, ticari olmayan bir çok programda kurulum aşamasında terletebiliyor insanı. Tabi bu olay linuxa alışkın olanların gözüne okadar batmayabilir ama Windowsun next next next abra kadabra program kuruldu, mantığına alışkın olanlar için ciddi bir problem oluşturabiliyor.
0
anonim
Kim demis ki ? Linux'ta surucu kurmak cogunlukla gerekmez. Ama gerekirse, Windows'ta kurmaktan cok daha kolay olur.

Ama olaya dogrudan yaklasiyorum. NVIDIA'nin driverlerini kurmaniz her iki sistemde ayni yoldan oluyor. Fakat, ornegin TV kartinin kumandasini calistirmak icin biraz daha ugrasiyorsunuz. Fakat bunun sorumlusu nereye kadar Linux ?

Eger bu yaniti ararsaniz asil gercegi gorursunuz. Bugun hala pek uretici Linux icin Windows'a harcadigi emegin yarisini dahi harcamiyor. sonucta unofficial driverler ortada dolasiyor. Bu durumda goreceli olarak daha zor kurulum anlamina geliyor.

Isi oyle degilde soyle ele alirsaniz, Inca USB TV'yi bir ton didinmemize ragmen XP'ye begendiremedik. Linux ise bunu Intel WebCam sandi. VE calisti. Ardindan bu aleti AverMedia TV karti ile degistirdik. Sonucta AverMedia XP ile dogru durust gostermezken, Linux'ta gene hic bir sey yapmadan guzelce calisti. Ama kumandasi yok. Gittik lirc kurduk ve o da calisti. Isin daha guzel tarafi su oldu. Ayni kumanda ile mesela XMMS de kumanda ediliyor. Hatta, fare bile. Sonucta XP'de hic yapamayacagimiz rahatliga ulastik.

Sonuc olarak, ureticilerin sorunu olan driver problemini Linux'a maletmek insafsizlik olmuyormu ?

Ben ne yapiyorum ? Her turden, entry veya enterprise level her tur cihaz icinde Linux destegi verenler veya olanlar mevcut. Satin alirken buna dikkat ediyorum. Hic ama hic basim agrimiyor.


0
redial
Zaten isin butun ozu de bu, -winmodem imi linux neden calistirmiyor- sacmaligi yerine -linmodem- bulmak, o da olmadigina gore, gercek bir modem almak -soyle uzerinde isiklari olan, seri porttan baglanan felan:)- sonra da rahat etmek en guzeli...

0
aruspex
sadece aliskanlik sorunu oldugunu dusunmuyorum.
linux , sunucu olarak tartismasiz bir urun ama masaustu icin yapmasi gereken daha cok sey var.
bugun osnews da yayinlanan makale.
0
FZ
I found that the best DE on integration (see: the DE that requires you LESS to open a terminal window) is Windows, hands down. Everything can be configured with a GUI and when there is not a preference panel for something, there is always... the registry, even when you want to enable the most weird hacks on applications found or your system.

Yukarıdaki gibi bir paragrafın geçtiği makaleyi pek de ciddiye almam mümkün değil doğrusu. Bana bir miktar (!) tutarsızlık gibi geldi bu ;-)
0
redial
Linux sunucu tarafinda iyidir ama masaustunde hala daha cok yolu var soylemi artik anlamini yitirmedi mi sizce de?

0
FZ
Valla bence de Mandrake şirketinin ortaya koyduğu Mandrake Linux 9.1 RC2´den sonra o söylem anlamını bir hayli yitirdi ;-)
0
aruspex
bence yitirmedi , cunku :
yillardir sunucu olarak linux kullanmama ragmen , masaustunde linux ile bir turlu rahat edemiyorum. ortalama 4 ayda bir masaustu dagitimlarindan birini kurup , artik masaustunde de linux kullanacagim diyorum ama en fazla 4 gun dayaniyorum. sonra ne yazik ki tekrar windowz a donuyorum.
benden baska bu sorunu yasayan yoksa sorun bende. ama bence asil sorunlar belirttigim makalede yaziyor.

0
FZ
Valla Bilgi Üniversitesi´ndeki 1. Açık Kaynak Etkinliği boyunca bir sürü sunum, seminer, vs. hep GNU/Linux üzerinden yapıldı, ne bileyim bir ara sayısal kamera ile çektiğimiz fotoyu Mandrake Linux çalıştıran bir dizüstü bilgisayarın USB girişine takıp ftp ile FM sitesine yolladık falan.

Gerçi etkinlik sadece 2 gün sürmüştü, belki arkadaşlar sonraki günlerde dayanamayıp tüm Linux´ları silmiş ve Windows ortamına dönmüşlerdir, orasını bilemem tabii :)
0
aruspex
haklisiniz,
sorun bende.
0
anonim
bende ilk başlarda garipsedim linuxun gui lerini, ama bi yerden başlamalı dedim bir gnome bir kde yürümüyo bu sevda diyerek kde de karar kıldım günlerce uğraştım didindim gözüme hoş gelen simgelerden tutun renklere kadar herşeyini ayarladım, normal kurulumla gelmeyen birsürü kullanımı hoş program vs. de kurduktan sonra (kmess,netscape v.s, artık hiç garipsemiyorum hayatımdan memnunum :) tek derdim windows oyunları, bu wine olayınıda çözdüğüm gün rahata ererim sanırım. (birde bazı programlarda sorunlar çıkıyor nadirende olsa ama o kadarı da olur diyorum)
0
anonim
walla windowsta oyun oynarken oyunun tam ortasında çat diye gidip bilgisayara reset atmasından iyidir bu sorunlar inanın sırf bu yüzden klavyeyi kırdığım oldu....
wesselam.. :)
0
anonim
İlk yorumun içinde geçen ama yeterince vurgulanmayan kısmın altını çizmek istiyorum: Linux dağıtımlarında yeterince oyun YOK! Çok sağlam işletim sistemi, verimli, güvenilir falan filan, Atari'nin kurucusu sayın büyüğümüzün de dediği gibi oyun her zaman revaçta ve her zaman en önemli konu. Linux'ta ses getirecek/bağımlılık yapacak bir oyun çıkmadığı sürece (benim gibi nethack'e takılıp kalan dinolar klasman dışı!!) Linux'un masaüstünde yayılıp yaygınlaşması biiiirazcık zor ;) Esenlikle
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux eğitimi kayıtları devam ediyor, Sertifikasyon sınavı 28 Haziran'da

butch

Bilgi Üniversitesi Open Source Enterprise Centre tarafından düzenlecek Linux Eğitimleri 1.Kuru 21 Haziran 2002 tarihine ertelendi. Yani katılmak için hala vaktiniz var :)

Sertifikasyon sınavı için de bugün itibariyle kayıtlar başladı. Sınava katılmak için herhangi bir ön şart yok. Linux bilgi ve becerinizi belgeleyecek olan, 28 Haziran tarihinde yapılacak sınava kayıt için bizimle iletişime geçin. Eğitim programı ve sınav içeriği hakkında bilgi için open.bilgi.edu.tr adresini mutlaka ziyaret edin.

İdeal taşınabilir Linux sistem

sundance

Gittiğiniz her yere götürmek istediğiniz bir Linux sisteminiz olsun mu istiyorsunuz? Fakat avuçiçi bilgisayarlar size ara geçiş cihazları gibi mi geliyor? İlla klavyesi olsun mu diyorsunuz?

Son olarak aranızda Sinclair'ın klavyesini özleyenler var mı? İşte huzurlarınızda Sharp Zaurus SL-C3100. 300 gram ağırlığında, harddiski var...

Gentoo Derlenip Toparlanıyor

cbc

Gentoo projesi iç yapısını değiştiriyor.

Şu ana kadar varolan yapıda her şey direkt olarak Daniel Robbins'in onayına -ve diretmelerine- bakarken, projeler geliştirilirken zaman sınırlandırıcı faktörler devrede değildi; tamamen rahat çalışan ekip için artık yeni bir yapılandırmaya girişiliyor. Düzenli olarak raporlar hazırlayacak, düzenli toplantılar yapacak olan ekip yine Daniel Robbins'in başkanlığında proje gruplarına bölündü.

CompTIA ve LPI İşbirliği

LPI-Turkey

Dünya bilgi teknolojisinin bağımsız sertifika sağlayıcısı CompTIA ve dünyanın lider Linux Sertifikasyon Organizasyonu, Linux Professional Institute (LPI), giriş seviyesi (LPIC-1) Linux sertifika programını standartlaştırmak amacıyla yaptıkları işbirliğini duyurdular.