One linux to rule them all?

0
conan
Birkaç zamandır yapılan spekülasyonların sonucunda 4 tane büyük linux dağıtıcısı bir çatı altında standartlaşma yönünde gideceklerini açıkladılar. UnitedLinux adı altında başlatılan bu çalışmanın başını Caldera, SuSE, TurboLinux ve Conectiva çekiyorlar.

Caldera'nın CEO'su Ransom Love'un yaptığı açıklamaya göre bu kararın altında yatan neden bir Linux dağıtımında çalışan bir programın başka birinde çalışmaması. (Nasil oluyorsa?) Ransom bahsetmese de asıl nedenin finansal olduğu söylentileri de dolaşmıyor değil.
Bir çatı altında birleşen bu linux firmalarının coğrafi yerleri de bu söylentileri doğrular şekilde. Pazar analistleri, birçok linux dağıtımının olmasının ticari açıdan oldukça kötü olacağını bir iki yıldır bas bas bağırıyorlardı. Bu 4 dağıtımın da ticari kaygıları olan dağıtımlar olduğu gözönünde bulundurulursa birleşmelerinin de ticari bir nedeni olacağını kestirmek o kadar da güç değil doğrusu.

UnitedLinux herkese açık bir konsorsiyum olacak. UnitedLinux basın açıklamasında RedHat ve Mandrake'yi de bu konsorsiyumda görmek istediklerini açık açık belirtmiş. RedHat ise dün kendi ortaklık (alliance) programını yayınlamıştı.

Bu konsorsiyum içerisinde bulunan diğer büyük şirketler ise şöyle: AMD, Fujitsu, Hewlett-Packard, Intel, NEC, Progress Software, SAP, Borland, Computer Associates ve IBM. (Bu listede kalın harflerle yazılmış olanlar aynı zamanda RedHat'in ortaklığında iş yapan firmalar)

Daha fazla bilgiyi bu sabah (30-05-2002 Persembe) açılan www.unitedlinux.com sitesinden edinebilirsiniz. Ya da zaten favori geek sitenizde kesin bu konu konuşuluyordur ;)

Görüşler

0
anonim
Suse 8.0 Gelecek linuxda dahil olmak uzere bugune kadar gordugum en iyi turkce destegine sahip surum..
Buna ragmen Suse''nin icinde oldugu bu olusumun Installation languages icinde turkceyi bulundurmamasi uzucu..

http://unitedlinux.com/en/release_plans/index.html
0
anonim
CONAN hakk?ndaki terbiyesizce yorum gözümüzden kaçt??? için herkesten özür dilerim. O yorumu silince thread de silindi, ama kusura bakmay?n.
Sundance
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gentoo sunar : Gentoo Linux 2004.3

mos

Önceki sürümlerde göze çarpan bir çok hatanın giderildiği, pek çok paketin güncellendiği 2004 'un bu son sürüm Gentoo Linux'u hakkındaki orijinal haberi ve sürüm bilgilerini buradan okuyabilirsiniz.

Jabber Sunucusu ve Kullanımı

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 3 Kasım 2004 Çarşamba günü saat 18:30'da Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'da bir seminer düzenliyor. Seminerde Jabber ve XML protokollerinin yanı sıra örnek Jabber sunucu ve istemci yazılımlarından bazıları örneklerle incelenecek ve web/veritabanı uygulamalarına Jabber protokolü ile entegrasyon sağlayan J-Spy, J-Bot, J-Admin ve J-Guard adlı GPL yazılımları tanıtılacaktır.

http://seminer.linux.org.tr

GNOME 2.6 beta1

roktas

GNU/Linux masaüstü cephesinde gelişmeler devam ediyor. Kısa bir süre önce yapılan KDE 3.2 duyurusundan sonra şimdi de GNOME 2.6 beta1 duyuruldu. Bu yeni sürümde benim bilgim dahilindeki en göze çarpıcı yenilik GtkFileChooser widget değişiklikleri. (2.6`yı kuran arkadaşların görsel deneyimlerini bekliyorum.)

Gazi Üniversitesi´nde olup da İTÜ ve Boğaziçi´nde olmayan!

sundance

Deniz ? Kesinlikle hayır. Güzel bir kampüs ? Boğaziçi daha iyi :)
Peki nedir Gazi Üniversitesinde olup da ITU ve Boğaziçinde olmayan ?

Internetten rahat rahat, adam gibi kaydolabilmek! Ne o şaşırdınız mı ? O zaman, siz son zamanlarda ITU ve Boğaziçinin muhteşem kayıt sayfalarına girip, web serverın boş bir anını bulamadığınızdan dolayı saçınızı başınızı yolmadınız.

Her yıl üç dört günlük süreye sıkıştırılan bu kayıt eziyeti, Internet üzerinde tamamen işkenceye dönmüş durumda. Geçe dörtte uyanıp kaydolmaya çalışanlar mı dersiniz, okulun laboratuvarlarına gidip ordan sisteme girmeye çalışanlar mı ?

Peki Sun'dı Oracle'dı hiçbir masraftan kaçınmayan bu üniversitelerin yapamadığı da Gazi'nin yapabildiği nedir ? Tabi ki GNU/Linux çözümü ;) geçici bir cluster...

2006 Yılı GNU/Linux Yılı Oldu

Titus

Eğer bir yıl masaüstlerinde GNU/Linux'un başarısını temsil edecekse bu yıl 2006 olmadır, kuşkusuz bu yıl içerisinde bir çok kullanıcı sistemlerini GNU/Linux'a terfi ettirdi bunun çok önemli sebepleri vardı tabi Ubuntu Dapper Drake ya da Novell Suse 10.0 bunların en önemlileridir, her ikisi de çok güzel pazarlama taktikleri kullandılar, Ubuntu evimize kadar ücretsiz CD yolladı. Novell'ın sloganı olan "Your Linux is ready" ise GNU/linux'un ekmeğine yağ sürmüş oldu. Bunların karşısında MS ise Vista'nın çıkışını sürekli erteledi bu da 2006 yılını GNU/Linux yılı olarak anılmasını sağladı.

Bu konuya küçük bir giriş oldu tabi, gerisi ve hatta daha da detaylısını burada bulabilirsiniz.