Arch Linux 0.5 İncelemesi

0
anonim
Arch Linux kendisi gibi fazla bilinmeyen Crux linux üzerine kurulu bir dağıtım. En büyük özelliği BSD ve Gentoo tarzı ports sistemine sahip olması bu da yazılım kurmayı fazlasıyla kolay hale getiriyor. Arch´ın farkı kaynak tabanlı değil binary bir dağıtım olması bu da Gentoo ya oranla daha hızlı kurulum anlamına geliyor.
Bu yazıda daha önceki incelemelerden biraz daha ileri gidip Arch´ın kurulumu ve konfigürasyonu hakkında da bazı ipuçları vereceğim. Arch Linux basit ve kolay olmayı hedefliyor tabii bu kelimelerden Slackware tarzı bir basitlik ve kolaylık anlaşılmalı. Arch´ta grafik araçlar vs. bulunmuyor. Ancak usta ve orta düzey kullanıcılar için Mandrake vs.den daha basit bir yapısı olduğu kesin. Arch´ta linux dokümanları vs. de yok dağıtımın yaratıcısı Judd Vinet bunların gereksiz olduğunu yardıma ihtiyaç olduğunda bunun internetten elde edildiğini belirtiyor. Judd, Arch´ı "siz istemedikçe gereksiz hiçbir şey yüklemeyen" dağıtım olarak tanımlıyor.

Archlinux özellikle Gentoo´nun uzun kurulumundan sıkılmış kullanıcılarına hitab ediyor sanırım. Yeni başlayan kullanıcılar için kesinlikle değil. Eğer yeni başlıyor ancak biraz sert bir dağıtım ile Linux´u öğrenmek istiyorsanız gitmeniz gereken yer Slackware. Okuduğum birçok incelemye göre Arch gelecekte Gentoo gibi ani bir patlama yapabilecek potansiyele sahip. Eğer bazı ufak aksaklıklar düzeltilir ve Gentoo nunki kadar kapsamlı bir dokümantasyon hazırlanırsa neden olmasın?

İncelemenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Linux Zamanlayıcı Konusunda Açıklayıcı Makale

raistlinthewiz

Uzun zamandır gelişmektirilmekte olan kernel 2.5 ile ilgili sık sık haberlere rastlıyoruz: Yeni O(1) zamanlayıcı (scheduler), NUMA hafıza desteği vs.

İşte linux gazette'de çıkan bir makalede bu konular oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış:

http://www.linuxgazette.com/issue89/vinayak2.html

Penguence'nin 3. sayısı çıktı

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin elektronik yayını, penguen yaşam biçimi dergisi Penguence'nin 3. sayısı yayınlandı. Bir teknik bilgisayar dergisi olmanın ötesinde özgür yazılımı, açık kaynak felsefesini ve paylaşımı yaşam biçimi olarak algılayan duruşu ile Penguence önemli bir boşluğu dolduruyor.

Mandriva Linux 2007 Beta

alperfm

Eski versiyonlarıyla herkesin (özellikle de benim) bilinçaltına hatalarla dolu linux sürümü olarak yerleşen mandriva (eskiden mandrake idi), artık o kanıyı silmiş gibi. Yeni sürümü Mandriva Linux 2007 nin ise betası çıkmış durumda.

Mandriva 2007 deki yeniliklere bakacak olursak:

>3D masaüstü desteği, drak3d ile konfigüre edebilme,
>Gnome 2.16,
>Kernel 2.6.17,
>Yeni 'Ia Ora' Mandriva teması,
>VPN konfigüre aracı; drakvpn...

SUSE 9.1 Personal (ISO)

alper

Alman Pro-Linux sitesinin verdiği habere göre SUSE 9.1 Personal artık iso dosyası halinde indirilebiliyor. Suse firmasının eskiden beri böyle bir politikasının olmadığı biliniyordu. Yast'in serbest bırakılmasından, Personal ve Professional sürümlerinin de ftp'lerde yer almasından sonra Suse 9.1 Personal sürümü de iso olarak böylelikle ftp'lerde yerini almış oldu.

WOOM: Window Object-Orientated Maker veya Windowmaker`in geleceği

m1a2

Gnustep cephesinde son aylarda yoğun bir hareketlilik gözleniyor. Ocak ayında Gnustep-base ve Gnustep-gui`nin üstüste duyurulan yeni sürümlerinden sonra ortaya çıkan önemli bir gelişmeyi gözden kaçırmışız. Windowmaker`in şef programcısı Alfredo Kojima`nın öncülüğünde bir grup, Gnustep-base ve Gnustep-gui library`lerinin kıvama geldiğini düşünmüş olacaklar ki 14 Ocak`ta Windowmaker`ın geleceğini de belirleyecek `WOOM: Window Object-Orientated Maker` projesine start verdiler. İşte oldukça ilginç bulduğum duyuru. Kojima, `Windowmaker`in yeterince popüler hale geldiğini ve artık projeyi ölçeklendirme (yani Gnustep`le birleştirme) zamanının geldiğini belirttikten sonra şöyle konuşmuş: (küçük değişikliklerle)