Arch Linux 0.5 İncelemesi

0
anonim
Arch Linux kendisi gibi fazla bilinmeyen Crux linux üzerine kurulu bir dağıtım. En büyük özelliği BSD ve Gentoo tarzı ports sistemine sahip olması bu da yazılım kurmayı fazlasıyla kolay hale getiriyor. Arch´ın farkı kaynak tabanlı değil binary bir dağıtım olması bu da Gentoo ya oranla daha hızlı kurulum anlamına geliyor.
Bu yazıda daha önceki incelemelerden biraz daha ileri gidip Arch´ın kurulumu ve konfigürasyonu hakkında da bazı ipuçları vereceğim. Arch Linux basit ve kolay olmayı hedefliyor tabii bu kelimelerden Slackware tarzı bir basitlik ve kolaylık anlaşılmalı. Arch´ta grafik araçlar vs. bulunmuyor. Ancak usta ve orta düzey kullanıcılar için Mandrake vs.den daha basit bir yapısı olduğu kesin. Arch´ta linux dokümanları vs. de yok dağıtımın yaratıcısı Judd Vinet bunların gereksiz olduğunu yardıma ihtiyaç olduğunda bunun internetten elde edildiğini belirtiyor. Judd, Arch´ı "siz istemedikçe gereksiz hiçbir şey yüklemeyen" dağıtım olarak tanımlıyor.

Archlinux özellikle Gentoo´nun uzun kurulumundan sıkılmış kullanıcılarına hitab ediyor sanırım. Yeni başlayan kullanıcılar için kesinlikle değil. Eğer yeni başlıyor ancak biraz sert bir dağıtım ile Linux´u öğrenmek istiyorsanız gitmeniz gereken yer Slackware. Okuduğum birçok incelemye göre Arch gelecekte Gentoo gibi ani bir patlama yapabilecek potansiyele sahip. Eğer bazı ufak aksaklıklar düzeltilir ve Gentoo nunki kadar kapsamlı bir dokümantasyon hazırlanırsa neden olmasın?

İncelemenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Programcılar İçin (UNIX) Türkçe Tuş Takımı TR_ALT

oktay

Uzun zamandır arayıp da sonunda mevcut olmadığına karar verdiğim XFree86 4.3 ile uyumlu tr_alt tuş eşlem dosyasını sonunda kendim yapmayı başardım.

Bu tuş takımının özelliği klavyeleri normalde İngilizce QWERTY düzeninde olan (malesef Türkiye'de dahi bu sıkça rastlanan bir düzen) arkadaşlarımızın da Türkçe'ye özgü karakterler olan ü,ı, ö, ş, ğ, ç harlerini kullanabilmelerini sağlamasıdır. Normal İngilizce tuş takımı kullanırken sağ taraftaki ALT tuşu (ALT_GR) ile aynı i tuşuna basmak 'ı' harfini üretmektedir. Aynı şekilde ALT_GR + s, 'ş', ALT_GR + G, "Ğ" harflerini oluşturmaktadır. Bu düzeneğin normalde İngilizce klavye kullanıp da yeri geldiğinde Türkçe de yazması gereken arkadaşlarımız için yararlı olacağını umuyorum.

Gerekli bütün bilgileri ve xkb symbol dosyasının kendisini http://altunergil.org/tr_alt/ adresinden edinebilirsiniz.

Caldera, Micro$oft tarzı koltuk başına lisans sistemine geçiyor

larweda

Caldera sistems, oldukça popüler olan Caldera OpenLinux Workstation paketinin bu hafta piyasaya çıkan yeni versiyonunun satışlarını Microsoft`un windows ürünlerinde yaptığı gibi koltuk başına lisanslandırma ile yapacağını açıkladı. Bu bağlamda destek istenirse bir 'koltuk'luk Caldera Openlinux Workstation 99$`a, desteksiz bir 'koltuk'luk Caldera Openlinux Workstation 59$`a satılıyor. Bu, genelde paralel kullanıcı sayısını baz alan geleneksel unix ücretlendirmesinden de tamamen farklı bir yaklaşım. Linux dağıtımı gibi hataya izin vermeyen bir piyasada bu tarz radikal bir denemenin nasıl sonuçlar vereceğini de birkaç ay içinde hep beraber göreceğiz.

Kernel ikiye mi ayrılıyor?

BBK

Arkadaşlar Techworld de okudum bir habere göre; 2.7 sürümünden itibaren kernelin iki versiyonlu olması gündemde.. Kernel ikiye ayrılabilir..
Bu konudaki Slashdot haberi burada.

Acaba Linux, Win~ ailesinin yıllar önceden yaptığı Desktop / Server ayrımına yeni mi gidiyor? Yoksa yanlış bir tutum mu?

Linux+ Magazine eski sayılarına ücretsiz sahip olun

anonim

Linux+ Magazine ücretli olarak satılan bir Linux dergisiydi. Bir süredir eski sayılarını internet üzerinden ücretsiz dağıtmaya başlamışlar. Merak edenler, dergi kültürü olanlar eski sayıların ücretsiz pdf versiyonlarına buradan erişilebilir.

Distrowatch.com Türkçe!

anonim

Linux dağıtımları paket karşılaştırma ve haber sitesi Distrowatch sitesi dil desteklerinin arasına Türkçe'yi de katmış!
Bir de haberleri Türkçe alabilseydik, tadından yenmezdi...