Arch Linux 0.5 İncelemesi

0
anonim
Arch Linux kendisi gibi fazla bilinmeyen Crux linux üzerine kurulu bir dağıtım. En büyük özelliği BSD ve Gentoo tarzı ports sistemine sahip olması bu da yazılım kurmayı fazlasıyla kolay hale getiriyor. Arch´ın farkı kaynak tabanlı değil binary bir dağıtım olması bu da Gentoo ya oranla daha hızlı kurulum anlamına geliyor.
Bu yazıda daha önceki incelemelerden biraz daha ileri gidip Arch´ın kurulumu ve konfigürasyonu hakkında da bazı ipuçları vereceğim. Arch Linux basit ve kolay olmayı hedefliyor tabii bu kelimelerden Slackware tarzı bir basitlik ve kolaylık anlaşılmalı. Arch´ta grafik araçlar vs. bulunmuyor. Ancak usta ve orta düzey kullanıcılar için Mandrake vs.den daha basit bir yapısı olduğu kesin. Arch´ta linux dokümanları vs. de yok dağıtımın yaratıcısı Judd Vinet bunların gereksiz olduğunu yardıma ihtiyaç olduğunda bunun internetten elde edildiğini belirtiyor. Judd, Arch´ı "siz istemedikçe gereksiz hiçbir şey yüklemeyen" dağıtım olarak tanımlıyor.

Archlinux özellikle Gentoo´nun uzun kurulumundan sıkılmış kullanıcılarına hitab ediyor sanırım. Yeni başlayan kullanıcılar için kesinlikle değil. Eğer yeni başlıyor ancak biraz sert bir dağıtım ile Linux´u öğrenmek istiyorsanız gitmeniz gereken yer Slackware. Okuduğum birçok incelemye göre Arch gelecekte Gentoo gibi ani bir patlama yapabilecek potansiyele sahip. Eğer bazı ufak aksaklıklar düzeltilir ve Gentoo nunki kadar kapsamlı bir dokümantasyon hazırlanırsa neden olmasın?

İncelemenin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Avrupa Birliği projelerinde açık kaynak kodlu yazılımlar

gorkem

Avrupa Birliği, açık yazılımlara ayrı bir önem veriyor. Proje hakemlerinin, çalışmalardan elde edilen kod parçası, bilgi, rapor, yöntem, analiz sonucu gibi her türlü verinin açık, yeniden kullanılabilir halini görmeleri, projelerin algılanan değerini, dolayısıyla kabul edilme şansını yükseltiyor.

UEKAE tarafından yürütülen TOSSAD (towards open source software adoption and dissemination), yani açık kaynak kodlu yazılımları benimseme ve yayma çalışması da bu örneklerden bir tanesi. 2002-2006 yılı arasında sürdürülecek olan AB 6. çerçeve projelerinin bir çağrısına teklif olarak götürülen proje metni, iletilen 200 proje arasında 8. "en iyi proje önerisi" olarak bir başka başarıya da imza atmış.

Linux`un önündeki en büyük engel kalkıyor!

sundance

Linux`un önündeki en büyük engel sizce ne ? Hayır, Microsoft veya IBM değil, MacOs X ya da BSD`de değil.

Bence Linux`un önündeki en büyük engel kendisi. Genel olarak POSIX standardı dışında bir standarda sahip olmayan, onlarda dağıtımın herbirinde farklı dosya yerleri, farklı isimler, farklı install prosedürleri ile önde gelen yazılımcıları kortutan bir sistem Linux.
Fakat bu artık değişiyor Linux International üç yıldır sürdürdüğü Linux Standartları çalışmasının sonuna geldi. Umarız bu sayede Linux CBM makinalarının akibetinden kurtulur.

İki Süper Linux Dağıtımı

sundance

Linux kurmak istiyorsunuz ama harddiskinizin ne idüğü belirsiz binlerce dosya ile dolmasını istemiyorsunuz, veya 486-33`ünüzün 250 Meg`lik harddiskine hiçbir Linux adam gibi çalışılabilir bir halde sığmıyor

Linux dünyasında çare tükenmez, hatta şanslı bile olabilirsiniz, çünkü VectorLinux ve Peanut Linux muhtemelen Pentium 200`ünüzde Mandrake`nin çalıştığından daha hızlı bu eski makinanızda çalışacaktır. Hem de sadece 180Mb`da ve 16 Mb hafıza ile. Çalışmak ki ne çalışmak, X-Windows, Netscape, Icq ve diğer bilimum gerekli programlar eşliğinde...Hem de hemen hiç bir konfigürasyon gerektirmeden

Linux Çekirdeği 2.6.2

anonim

Bana mı öyle geliyor yoksa gerçekten bu aralar bu çekirdek çok mu hızlı güncelleniyor bilmiyorum ama Linus Torvalds çekirdeğin 2.6.2 sürümünü duyurdu.

Çekirdeğin kod adı "Feisty Dunnart. Detay için buraya, Yeni sürümü indirmek içinse buraya bakabilirsiniz.

Debian sürüm 3.0 çıktı!

cadas

Sonunda Debian GNU/Linux version 3.0 çıktı... Resmi sitede çıkan haberi okumak için buraya, Slashdot'taki yorumları okumak için de buraya tıklayabilirsiniz.(Ed. Aaa debian 3.0 çıkmış şunun haberini yapayım diye yönetici arabirimine girdiğim anda, bu haberle karşılaştım :) FM bu işte...)