Linux açılış logosunu değiştirelim

0
tongucyumruk
Tux'u sever misiniz? Ben severim, oldukça sevimli bir penguen, ve güzel bir maskottur... Ama bilgisayarınızın her açılışında o penguen'i görünce bir süre sonra sıkılıyorsunuz. Peki sıkıldıysak neden bu logo'yu değiştirmeyelim? İşte size adım adım Debian'da açılış logosu değiştirme rehberi. Tabii anlatılanlar temel anlamda diğer dağıtımlarda da çalışacaktır, ama Debian dururken, ne gereği var?
1. Logo dosyasını hazırlamak

Açılışta görüntülenen resim dosyası Linux çekirdeği kaynak kodu hiyerarşisinde include/linux/linux_logo.h dosyasında bulunur... Eğer dosyayı açıp içeriğine bakacak olursanız birsürü tuhaf sayılardan oluştuğunu görürsünüz. Eğer binary okuma-yazma bilmiyorsanız bu dosyayı oluşturmak için fblogo adlı programı kullanmak hayatınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Program 8bit bir png dosyasından linux_logo.h dosyasını üretir. Tipik kullanımı:

tonguc@Serafettin:~$ fblogo dosya.png > linux_logo.h

şeklindedir. Uğraşmak istemeyenler için Fazlamesai'nin yeni logosunu içeren bir linux_logo.h dosyası burada mevcut. Şimdi sıra geldi kernel'i bu logo'yu kullanacak şekilde derlemeye.

2. Kernel'i hazırlamak İlk yapmamız gereken şey elimizdeki linux_logo.h dosyasını kernel'in içindekiyle değiştirmek:

root@Serafettin:~# cp linux_logo.h /usr/src/linux/include/linux/linux_logo.h

Öntanımlı olarak resmin boyutu 80*80 olacak şekilde ayarlanmıştır... Eğer resminizin boyutu bundan farklıysa drivers/video/fbcon.c dosyasından:

#define LOGO_H 80
#define LOGO_W 80

satırlarını

#define LOGO_H
#define LOGO_W

şeklinde değiştirmeniz gerekir. Eğer logo'yu fblogo programıyla hazırladıysanız dosyanın başında bu değerleri kaç yapmanız gerektiği yazar.

3. Kernel konfigürasyonu

Sıra geldi kernel'imizi derlemeye. Burada baştan sona nasıl kernel derleneceğini anlatmam bu dökümanın sınırlarını aşacağından sadece bizi ilgilendiren kısımları anlatacağım:

root@Serafettin:/usr/src/linux# make menuconfig
    Code maturity level options --->
      [*] Prompt for development and/or incomplete code/drivers
    Console drivers --->
      [*] VGA text console
      [*] Video mode selection support
        Frame-buffer support --->
          [*] Support for frame buffer devices (EXPERIMENTAL)
          [*] Vesa VGA graphics console
          <*> VGA 16 color graphics console


    Bunun dışında ekran kartınıza uygun sürücüyü de kernel'in içine gömülecek şekilde seçmelisiniz (Not:nVidia Riva sürücüsü GeForce'ları da destekler)

4. Kernel'in derlenmesi ve kurulması

Bundan sonra tek yapmamız gereken kernel'imizi derleyip kurmak. Normal yollarla nasıl kernel derleneceği her yerde anlatıldıığından ona değinmeyeceğim. Onun yerine bu işin Debian yolundan bahsedeceğim. Debian'da kernel'i derleyip Debian paketlerini hazırlayan sonra da çamaşırlarımızı yıkayan güzel bir komut bulunur. kernel-package paketinden çıkan make-kpkg tüm kernel işlerini kolayca halleder. tek yapmamız gereken:

root@Serafettin:/usr/src/linux# make-kpkg buildpackage

Bu komutu verdikten sonra ekrandan yazılar akar, akar, akar ve işlemcinizin hızına ve yaptığınız kernel konfigürasyonuna bağlı olarak 20 dakika ile 1 saat arası bir sürede kernel paketiniz hazır olur. Derlediğiniz bu paketler /usr/src dizininde dururlar. Bundan sonra yapmanız gereken /usr/src dizininde bulunan kernel-image...deb paketini dpkg -i ile kurmaktır. Bu sayede gerekli lilo.conf düzenlemeleri yapılır ve yeni lilo yazılır. Bundan sonra tek yapmanız gereken bilgisayarınızı yeniden başlatmak, ve yeni logo'nuz karşınızda...

Not: Kernel derlemek ve makinayı yeni kernelle açmak linux konusunda deneyimli olmayı gerektirir. Tavsiyem eğer bu konuda bir fikriniz yoksa bir bilenden yardım istemeden bu işe girişmeyin. Aksi halde sisteminiz bir daha açılmayabilir.

Not2: Burada yazılanların uygulanmasıyla makinanızda meydana gelecek zararlardan dolayı belgenin yazarı hiçbir sorumluluk kabul etmez.

Görüşler

0
conan
> ...20 dakika ile 1 saat arası bir sürede...
Ne yaptin Serafettin!
Benimki 5-10 dk icerisinde derliyor. 486 filan mi bu senin makina :)
0
tongucyumruk
Valla benim Cel533 30 dakikada derliyor yaklaşık. FZ'nin Cel1000 45 dakikada derlemişti yanılmıyorsam... Yani işlemcinin yanında neyi derleyip neyi derlemediğin de farkediyor...
0
FZ
Son birkaç denememde elde ettiğim sonuçlara göre, Celeron 1000 Mhz, 256 MB ana hafızalı benim ev bilgisayarımda make-kpkg komut ile çekirdek derlemek yaklaşık 21 dakika tutuyor (time komutu ile kontrol ettim).

Benzer makinada, Debian üzerinde 2.4.18 çekirdek kaynak kodunu Conan 5-10 dakikada derliyorsa ya o çok enteresan bir şey yapıyordur ya da biz çok saçma bir şey yapıyoruzdur bir yerde.
0
tongucyumruk
Bu arada tüm uğraşlarıma rağmen #define LOGO_H ve #define LOGO_W bölümleri hatalı çıkmış. Doğrusu şu olacak:

#define LOGO_H 80
#define LOGO_W 80

satırlarını

#define LOGO_H (kendi resminizin yüksekliği)
#define LOGO_W (kendi resminizin genişliği)
0
GaripFakir
ama Debian dururken, ne gereği var? da ne demek oluyor. Seviyorsun anladik. Bu yasa evlencem diyorsun Bekle biraz. Gencsin yakısıklısın elini sallasan ellisi, redhat'i, suse'si, FreeBSD'si
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

NASA En Önemli Simülasyonlarından Birini GNU/Linux ile Tamamladı

FZ

NASA okyanus hareketleri ile ilgili çok karmaşık bir simülasyonu Linux çalıştıran 256 işlemcili Silicon Graphics Altix sistemi ile gerçekleştirdi.

Hey SCO! Bana dava aç çünkü Linux kullanıyorum!

FZ

Finansal problemler yaşayan SCO firması son birkaç ay içinde IBM başta olmak üzere nerede ise hemen herkese dava açtı ve "Lisansına sahip olduğum UNIX işletim sisteminden kod çaldınız, Linux adı altında kullandınız, suçlusunuz!" dedi.

Son haberlere göre sahip olduğu UNIX lisansını Microsoft´a satan SCO açık kodlu ve özgür yazılım camiasında büyük tepkiye yol açtı.

Siz de tepkinizi ortaya koymak ve insanlarla paylaşmak isterseniz tek yapmanız gereken Hey SCO, bana dava aç sitesine gidip oradaki mektubun imzalamak. Şu anda 2774 imza mevcut ve bu sayı giderek artıyor.

Yeni bir Linux Projesi için Yardım Çağrısı

anonim

Yeni başlayan (henüz hiçbir sürümü yok) bir Linux dağıtımı na teknik olmayan bazı konularda yardım ediyorum.

Proje henüz çok yeni olduğu için ve teknik olarak çok yoğun ziyaretleri web sitenin (şimdilik) kaldırması zor olduğu için proje başkanı benden şimdilik sadece gerçekten yardım edeceğine inandığım kişileri siteye yönlendirmemi rica etti. Bu yüzden projenin ismini malesef şimdilik veremiyorum. Ancak kısaca anlatmam gerekirse bu proje tamamen açık yazılım temeline oturacak ve herhangi bir ticari amacı olmayacak (Debian modeli). RH tabanlı bir işletim sistemi olacak ve kullanıcılarının projeye katkı sağlaması için tasarlanacak.

gnuLinEx ile 'Bilgi Toplumu' Hedefleri

anonim

İspanya'nın federe eyaletlerinden biri olan Extremadura, özgür ve açık kaynak yazılımları üniversite, özel sektör, ve kamu işbiriliği ile destekleyen, geliştiren ve uyarlayan ilk yerel yönetimlerden biridir. 1997'den beri tekno-politik bir kararla süreç resmi yönetimin insiyatifi ile başlatılmış ve başarı ile sürdürülmüştür.

Linux ve Büyük Medya

FZ

Beyler, bayanlar,

Financial Times gazetesinin (ki bu yayın organı finans piyasalarının ve iş dünyasının en saygın ve ciddi yayınlarından biridir) 31 Ocak 2001 Çarşamba tarihli nüshasının 11. sayfasında IBM tarafından (dünyanın en büyük bilgisayar firması) verilmiş TAM SAYFA bir LINUX reklamı vardır.

Bu reklamda, Linus Torvalds, Elvis Presley`den sonra gelen en popüler tip olarak lanse edilmekte ve cığlık cığlığa bir kız "Linux is so totally dreamy!" demektedir.

Sanırım 2001 yılı Linux ve iş dünyası arasındaki yakınlaşma bakımından önemli bir yıl olacak ve bu reklam da bunun habercilerinden biri.

Daha fazla yoruma gerek yok bence. :-)