Acil durumlarda: TOMSRTBT...

0
m1a2
`The most GNU/Linux on 1 floppy disk.` motto`suyla TOMSRTBT yani `Tom Oehser`in minik pengueni karşınızda... Vector Linux bile bana fazla, şöyle tek floppy`e sığan üstelik `emacs`lı (!) tini-mini bir distro arıyorum derseniz, mutlaka bir bakın derim. Şimdi bir `rescue` operasyonunda kullandım ve pek bir memnun kaldım :)) (Tabii işin `emacs` tarafı beni ilgilendirmiyor, ama doğrusu bendenizin de ateşli bir mensubu olduğu `VI` cemaatinin `acil durumlarda sadece VI ile başbaşa kalacaksınız, emacs şişman bir iyi gün dostudur...` sözleri biraz havada kalmış oluyor galiba.)
Daha da ayrıntılı tanıtıma girmeyeyim, işte wget var meselâ pakette. 1.7 MB`lık bir tar.gz indirerek (DOS versiyonu da mevcut) tek bir `./install.s` komut satırıyla disketiniz hazır hâle geliyor. `VI` olarak `elvis` kullanılmış. Türkçe klavye desteği var ve her zaman olduğu gibi problemli :( Paketin ilginç bir özelliği scripting dili olarak `Lua` kullanılmış olması (bu `Lua`yı pek incelemedim, fakat paketten çıkan yorumlayıcı da az yer kaplıyor doğrusu... hımmm TODO: buna bi bakmak lâzım). Meselâ login scriptleri de dahil olmak üzere bazı standart Unix binaryleri Lua ile yazılmış. FAQ'den bir iktibas: `Almost the only originality is arrangement, construction, and scripts. I did write 'tomshexd' and the Lua scripts from scratch.` Eh şimdi gelelim benim gibi bir logo düşkününün en seveceği kısma, işte boot prompt öncesinde gelen ASCII art: sizin için üşenmedim -VIM`in de katkılarıyla- Alt-255 ile white space kontrolüne fake atmak suretiyle `tomsrbt`nin logosunu aha da buraya koyuyorum -önizleme sonrasında deformasyona uğrarsa yandık-; ben çok beğendim umarım siz de beğenirsiniz... (yoksa bu işin daha kolay bir yolu var mıydı?)


Welcome to tomsrtbt-1.7.361 by Tom Oehser

http://www.toms.net/rb/

        #####
       #######
       ##O#O##
       #VVVVV#
     ##  VVV  ##
    #          ##
   #            ##
   #            ###          .~.
  QQ#           ##Q          /V\
QQQQQQ#        #QQQQQQ      // \\
QQQQQQQ#     #QQQQQQQ      /(   )\
  QQQQQ#######QQQQQ         ^`~'^

 Other distributions       tomsrtbt

(15 seconds...)


Görüşler

0
m1a2
Amanin, minik penguenin sol kolunda problem var :) Neyse, mesajı algılanıyor ya, önemli olan bu...
0
larweda
sol kol tamamdır, penguenimiz çolak kalmasın di mi ama.. :)
0
m1a2
eyvallah :)
0
anonim
bildigim kadariyla pire tagı bu isi goruyor :) Onun disinda tomsrtbt gercekten de super bir disket, daha dolu, daha cok progmrami olan dagitimlar da var mulinux mesela, yok yok. Fakat Tomsrtbt de en guzel sey komutlarin buyuk bir cogunlugunun helpi de gozardi edilmemis. Yani bir option unuttugunuzda bir komutu nasil kullanacaginizi hatirlamadiginizda kalmiyorsunuz oyle. Editor olarak da vi degil :p e3 kullaniyor, e3un vi compatibility modu resmen mucize gibi
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C64 ve GNU/LINUX

anonim

Yüzlerce terabaytlık depolama kapisitesine sahip, onlarca işlemciyi paralel çalıştırabilen bir süper bilgisayar ve bir harddiski bile olmayan 8 bitlik yaklaşık 1mhz bir c64 arasındaki ortak özellik nedir ?

Cevap: Her ikiside GNU/LINUX çalıştırmaktadır. Linux daha ne kadar kısıtlı imkanlarla çalıştırılabilir bilmiyorum ama bir c64 makinada çalıştırılabiliyor. Konu ile ilgili ayrıntılı dökümanı Buradan okuyabilirsiniz.

Debian, Gentoo, Mandrake: Performans karşılaştırmaları

roktas

Dağıtımlar arasındaki performans farklılıkları zaman zaman FM'de tartışma konusu olur. Bu haber'e Debian haftalık bülteninde rastladım. Gentoo ve Mandrake'nin şu meşhur optimizasyonlarının son kullanıcı nezdinde ne kadar hissedilir olduğu, Debian gibi optimize edilmemiş (!) bir dağıtımla karşılaştırma yapılarak incelenmiş ve önceden umulmayan bazı ilginç sonuçlara ulaşılmış. Buyurun buradan okuyun.

Let's Encrypt: Haydi Şifreleyelim

butch

Malumunuz, Let's Encrypt'in hayatımıza girmesiyle birlikte, güvenli site kurma maliyetlerinde, daha da önemlisi sertifika yönetme süreçlerinde ciddi bir rahatlama yaşadık. Aşağıdaki notlar GNU/Linux üzerinde Nginx ile rekor bir sürede SSL sertifikası almaya yöneliktir. Digital Ocean topluluğu tarafından hazırlanmış daha detaylı bir belgeyi bu adreste bulabilirsiniz.

SSL sertifikası...

Mandriva Linux 2007 Beta

alperfm

Eski versiyonlarıyla herkesin (özellikle de benim) bilinçaltına hatalarla dolu linux sürümü olarak yerleşen mandriva (eskiden mandrake idi), artık o kanıyı silmiş gibi. Yeni sürümü Mandriva Linux 2007 nin ise betası çıkmış durumda.

Mandriva 2007 deki yeniliklere bakacak olursak:

>3D masaüstü desteği, drak3d ile konfigüre edebilme,
>Gnome 2.16,
>Kernel 2.6.17,
>Yeni 'Ia Ora' Mandriva teması,
>VPN konfigüre aracı; drakvpn...

Mandrake 9.2 ISOları hazır!

ckaptan

Mandrake 9.2 ISOları 13.11 itibarı ile nihayet hazır! Bazı LG CD-ROM sürücülerinde kurulum esnasında yaşanan sorunların giderilmesine ait çalışmalardan dolayı uzayan public ISO'lar artık kullanıma açıldı...
Daha nice sürümlere!