Acil durumlarda: TOMSRTBT...

0
m1a2
`The most GNU/Linux on 1 floppy disk.` motto`suyla TOMSRTBT yani `Tom Oehser`in minik pengueni karşınızda... Vector Linux bile bana fazla, şöyle tek floppy`e sığan üstelik `emacs`lı (!) tini-mini bir distro arıyorum derseniz, mutlaka bir bakın derim. Şimdi bir `rescue` operasyonunda kullandım ve pek bir memnun kaldım :)) (Tabii işin `emacs` tarafı beni ilgilendirmiyor, ama doğrusu bendenizin de ateşli bir mensubu olduğu `VI` cemaatinin `acil durumlarda sadece VI ile başbaşa kalacaksınız, emacs şişman bir iyi gün dostudur...` sözleri biraz havada kalmış oluyor galiba.)
Daha da ayrıntılı tanıtıma girmeyeyim, işte wget var meselâ pakette. 1.7 MB`lık bir tar.gz indirerek (DOS versiyonu da mevcut) tek bir `./install.s` komut satırıyla disketiniz hazır hâle geliyor. `VI` olarak `elvis` kullanılmış. Türkçe klavye desteği var ve her zaman olduğu gibi problemli :( Paketin ilginç bir özelliği scripting dili olarak `Lua` kullanılmış olması (bu `Lua`yı pek incelemedim, fakat paketten çıkan yorumlayıcı da az yer kaplıyor doğrusu... hımmm TODO: buna bi bakmak lâzım). Meselâ login scriptleri de dahil olmak üzere bazı standart Unix binaryleri Lua ile yazılmış. FAQ'den bir iktibas: `Almost the only originality is arrangement, construction, and scripts. I did write 'tomshexd' and the Lua scripts from scratch.` Eh şimdi gelelim benim gibi bir logo düşkününün en seveceği kısma, işte boot prompt öncesinde gelen ASCII art: sizin için üşenmedim -VIM`in de katkılarıyla- Alt-255 ile white space kontrolüne fake atmak suretiyle `tomsrbt`nin logosunu aha da buraya koyuyorum -önizleme sonrasında deformasyona uğrarsa yandık-; ben çok beğendim umarım siz de beğenirsiniz... (yoksa bu işin daha kolay bir yolu var mıydı?)


Welcome to tomsrtbt-1.7.361 by Tom Oehser

http://www.toms.net/rb/

        #####
       #######
       ##O#O##
       #VVVVV#
     ##  VVV  ##
    #          ##
   #            ##
   #            ###          .~.
  QQ#           ##Q          /V\
QQQQQQ#        #QQQQQQ      // \\
QQQQQQQ#     #QQQQQQQ      /(   )\
  QQQQQ#######QQQQQ         ^`~'^

 Other distributions       tomsrtbt

(15 seconds...)


Görüşler

0
m1a2
Amanin, minik penguenin sol kolunda problem var :) Neyse, mesajı algılanıyor ya, önemli olan bu...
0
larweda
sol kol tamamdır, penguenimiz çolak kalmasın di mi ama.. :)
0
m1a2
eyvallah :)
0
anonim
bildigim kadariyla pire tagı bu isi goruyor :) Onun disinda tomsrtbt gercekten de super bir disket, daha dolu, daha cok progmrami olan dagitimlar da var mulinux mesela, yok yok. Fakat Tomsrtbt de en guzel sey komutlarin buyuk bir cogunlugunun helpi de gozardi edilmemis. Yani bir option unuttugunuzda bir komutu nasil kullanacaginizi hatirlamadiginizda kalmiyorsunuz oyle. Editor olarak da vi degil :p e3 kullaniyor, e3un vi compatibility modu resmen mucize gibi
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Çekirdeği 2.6.2

anonim

Bana mı öyle geliyor yoksa gerçekten bu aralar bu çekirdek çok mu hızlı güncelleniyor bilmiyorum ama Linus Torvalds çekirdeğin 2.6.2 sürümünü duyurdu.

Çekirdeğin kod adı "Feisty Dunnart. Detay için buraya, Yeni sürümü indirmek içinse buraya bakabilirsiniz.

E-Lapis Dergisinin Debian Özel Sayısı Çıktı

anonim

E-Lapis dergisinin Debian özel sayısını tamamladık. Alper Orus arkadaşımızın içeriğini hazırladığı bu özel sayımızı umarım zevkle okursunuz. 15 Güne kadar dergimizin 3. sayısını ve Firefox elkitabı isimli tekrar bir özel sayıyı dergimizin internet sitesinden (İndir bölümünden) ücretsiz olarak indirebilirsiniz:

Yönetici Bakış Açısı İle GNU/Linux

FZ

Son birkaç haberimizde GNU/Linux´un kamudaki kullanımına dair önemli gelişmeleri vurgulamıştık. Şimdi bakışlarımızı tekrar iş dünyasına çeviriyoruz ve önemli bir makaleden birkaç alıntı yapıyoruz (not: bu yazı geeklere ya da programcılara falan değil doğrudan YÖNETİCİLERE yöneliktir ;-) :

- Son zamanlara dek açık kodlu yazılım dünyası KB Toys bilgi işlem yöneticisi Tom Jeffery´nin umurunda değildi. Ancak 1,300 oyuncak satış merkezi için 10,000 kadar yeni yazar kasa (daha doğrusu para kasalarına sahip PC´ler) kurmak ve bunlara uygun yazılım aramak gerekince ve aranan şartlara uyan üç yazılımın da GNU/Linux üzerinde Java ile geliştirildiği görülünce durum biraz (!) değişti. Jeffery aday sistemlerin sergilediği esnekliği, kolay geliştirilebilirliği ve geniş desteği görünce etkilenmişti...

HEV Özel Kemerköy Okulları Linux Eğitimleri 6 Nisanda Başlıyor!

anonim

HEV Özel Kemerköy Okulları bünyesinde verilmekte olan SuSE Linux Eğitimleri hakkında bilgi içermektedir.

Eğitimlere temel eğitim programı olan Sistem Yönetimi I ile başlıyoruz:

Programın Başlama Tarihi : 6 Nisan 2002
Programın Süresi : 24 saat
Konum : HEV Özel Kemerköy Okulları PC laboratuarı

Latin Amerika`da Linux`a devlet desteği

FZ

Brezilya, Meksika ve Arjantin'den sonra şimdi de sırada Peru var. Söz konusu ülke devlet kurumlarında açık kaynak kodlu yazılım kullanılması için bir yasa tasarısı hazırladı.

Peru'daki tasarı geçen yıl Arjantin'de sunulmuş olan tasarıyı esas alyor. Kanun tasarısının üzerinde en çok durduğu noktalar bu modele göre geliştirilmiş yazılımların serbestçe dağıtılabilmesi ve kaynak kod üzerinde, kurumun özgün ihtiyaçlarına yönelik değişiklerin serbestçe yapılabilmesi.

Latin Amerika'da sadece politik devrim, futbol, cunta ve insan hakları ihlalleri olmadığını bize gösteren bu haberde aynı zamanda Avrupa'da Linux'un büyük kurumlarda sesini duyurmaya başladığı, İtalya'daki Banca Commerciale Italiana'nın ve İngiltere'deki BT'nin de (British Telecom) kurumsal ölçekte yavaş yavaş Linux'a geçmeye başladığının bilgisi veriliyor.

Tabii insanın aklına şu soru geliyor ister istemez: Türkiye hakikaten de Arjantin olmaz mı? Ya da olamaz mı? Peru da mı olmaz Türkiye? Olmamalı mı, olmalı mı? Kısaca nedir yani?