Linux`un patladığı nokta...

0
sundance
Hep yazıyoruz Linux şöyle, Linux böyle. Çünkü açıkcası tamamen gönüllü organizasyonlar tarafından bir `fazlamesai`lere dayanan böyle bir proje bizde gerçekten heyecan ve keyif uyandırıyor.

Ama bu demek değildir ki Linux`daki kötü yanları da görmezden geleceğiz.
Birçok X Windows yöneticisinde terminaller arası copy/paste yapamamak bunlardan biri mesela ;)
Evet yanlış duymadınız. Aslında bu problemi Linux`un problemi olarak ortaya koymak belki yanlış olabilir ama daha çok Linux üstünde karşımıza çıktığından dolayı değinmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Hatta şöyle söylemekte yarar var şimdiye kadar onlarca defa Unix (Linux/Solaris/BSD) kurmuş birisi olarak ben ICEWm, KDE ve XFCE3 altında, xterm, rxvt, konsole ve kvt gibi terminal programlarında mouse kullanmadan klavye ile copy/paste yapmayı BECEREMEDİM!

İşin komik yanı bu konu için Internet üstünde de kaynak yok. Bülten tahtaları inliyor nasıl yaparız bu işi diye, ama cevap yok. Aslında cevap var, `Çok kolay mouseun üçüncü tuşuna basarsınız` veya `o yoksa emulate three buttons seçip sağ sol tuşa beraber basarsınız` fakat bu işin keyboard üzerinden yapılma yolu yok ortada...

Sizi bilmem ama ben bunu gerçekten anlayamıyorum. Nasıl olur da böyle bir şey ıskalanabilir, hem de bu kadar fazla yazılım tarafından. Dahası KDE gibi standartlar belirleyen bir pencere yönetiminde bile Alt+v Alt+C tuşları ayrılmış bu işler için reserve edilmiş olsalar da nasıl olur da bu işin en çok gerektiği terminallerde çalışmazlar.

Anlayan beri gelsin.

Not: Keşke birileri çıksa da `biladerim sen tamamen yanlış anlamışsın, bak şu tuşlara bastığında oluyor bu iş tamam dese :)

İlgili Yazılar

Wine 1.0 sürümü 15. yaş gününde çıkıyor

anonim

Wine geliştirici takımı 1.0.0 sürümünü Wine'nin doğum günü olarak kararlaştırdıkları 6 Haziran'da çıkaracak. Bu sürüm sembolik anlam taşıyor. O yüzden çok fazla değişiklik beklememek lazım. 1.0.0 sürümü için dört ürünün kararlı çalışması kriter (Wine 1.0 Release Criteria) olacak. Bilindiği üzere Google'dan bir ekip de wine için yama yayınlamaya başlamıştı ve kısa süre içerisinde Photoshop CS2 linux üzerinde daha kararlı çalışabilir hale gelmişti. Photoshop CS2'nin linux üzerindeki Font desteği ve katman desteği şimdilik yeterli olmasa da ilerisi için umut vaadediyor.

Linux Komikleri :)

butch

Linux karikatürlerine ne dersiniz. http://comic.escomposlinux.org/ adresinde haftalık yayınlanan karelerden birkaç örnek Bugzilla , The Matrix Rebooting, Knoppix

Biraz da Linux kazmalığı :) ya da Woody'e Java Nasıl ?

sundance

Şahsen bana gına geldi alemin en kötü işletim sisteminin, saçma sapan hata mesajlarının binbirincisini görmekten. Onu kullananlar dert etsin, biz Fazlamesai'ciler olarak Serbest Yazılım kapsamında olmayan bir şeyden bahsetmeyelim bence burada :)

Bahsedeceğim konu Debian Woody'e JRE 1.4 kurmak. Java'dan nefret etmeme rağmen en sevdiğim Go Server Client'ı java olduğundan bunu yapmak zorunda kaldım. Java için Debian paketi bulunmaması (bulamamam) bir yana, bana türlü çeşitli saçmalıklar çıkarttı. Tam kırmayı düşünüyordum ki (makina benim değil Larweda'nın) How I installed Java and Lived to tell the tale:) isimli makaleye rastladım. Debian Woody'e Java kurma işkencesini çeken herkese adanmıştır.

Mono + Knoppix = Monoppix !

demolish

Monoppix, Knoppix tabanlı bir çalışan cd dağıtımı. Adından da anlaşılacağı üzere Mono teknolojisini tanıtmak ve yaymak için oluşturulmuş. Mono, .Net teknolojisinin sadece framework kısmının özgür alternatifi ve daha fazlası. Cd içerisinde:
Mono runtime environment,complier and class libraries.
Mono enabled IDE.
ASP.NET web server.
MySQL DB.
ve Mono ile ilgili dokümanlar mevcut.

Hangisini kurmak daha kolay ?

sundance

Bildik teranedir, `Windows`u hiçbir şey bilmeyen biri bile next next basarak kurabilir ?` (Şahsen görmek isterim o birşey bilmeyen birininin en son model $4,5`lık winmodem ile ne yapabileceğini ama) Linux ise hep korkutmuştur yeni başlayanları, `aha işte bunu anlamadım, ne demek SSH` demek üzere bekleyen kullanıcıları :)))

LinuxWorld bunu bir deneyle görmek istemiş ve bilgisayar uzmanı olmayan günlük bir kullanıcıya Win XP ve RedHat 8 kurdurmuşlar. Ayrıntılı bilgi ve sonuçlar burada