Linux`un patladığı nokta...

0
sundance
Hep yazıyoruz Linux şöyle, Linux böyle. Çünkü açıkcası tamamen gönüllü organizasyonlar tarafından bir `fazlamesai`lere dayanan böyle bir proje bizde gerçekten heyecan ve keyif uyandırıyor.

Ama bu demek değildir ki Linux`daki kötü yanları da görmezden geleceğiz.
Birçok X Windows yöneticisinde terminaller arası copy/paste yapamamak bunlardan biri mesela ;)
Evet yanlış duymadınız. Aslında bu problemi Linux`un problemi olarak ortaya koymak belki yanlış olabilir ama daha çok Linux üstünde karşımıza çıktığından dolayı değinmekte fayda olduğunu düşünüyorum.

Hatta şöyle söylemekte yarar var şimdiye kadar onlarca defa Unix (Linux/Solaris/BSD) kurmuş birisi olarak ben ICEWm, KDE ve XFCE3 altında, xterm, rxvt, konsole ve kvt gibi terminal programlarında mouse kullanmadan klavye ile copy/paste yapmayı BECEREMEDİM!

İşin komik yanı bu konu için Internet üstünde de kaynak yok. Bülten tahtaları inliyor nasıl yaparız bu işi diye, ama cevap yok. Aslında cevap var, `Çok kolay mouseun üçüncü tuşuna basarsınız` veya `o yoksa emulate three buttons seçip sağ sol tuşa beraber basarsınız` fakat bu işin keyboard üzerinden yapılma yolu yok ortada...

Sizi bilmem ama ben bunu gerçekten anlayamıyorum. Nasıl olur da böyle bir şey ıskalanabilir, hem de bu kadar fazla yazılım tarafından. Dahası KDE gibi standartlar belirleyen bir pencere yönetiminde bile Alt+v Alt+C tuşları ayrılmış bu işler için reserve edilmiş olsalar da nasıl olur da bu işin en çok gerektiği terminallerde çalışmazlar.

Anlayan beri gelsin.

Not: Keşke birileri çıksa da `biladerim sen tamamen yanlış anlamışsın, bak şu tuşlara bastığında oluyor bu iş tamam dese :)

İlgili Yazılar

Arch Linux 0.5 İncelemesi

anonim

Arch Linux kendisi gibi fazla bilinmeyen Crux linux üzerine kurulu bir dağıtım. En büyük özelliği BSD ve Gentoo tarzı ports sistemine sahip olması bu da yazılım kurmayı fazlasıyla kolay hale getiriyor. Arch´ın farkı kaynak tabanlı değil binary bir dağıtım olması bu da Gentoo ya oranla daha hızlı kurulum anlamına geliyor.

Truva Linux 1.0 versionu çıkarttı!

sundance

2004 yılı Nisan ayında bir grup Linux gönüllüsü tarafından Türk Linux kullanıcılarının ihtyacına gore hızlı, güvenilir, kurulumu ve kullanımı kolay işletim sistemi hazırlanması amacıyla başlatılan TruvaLinux Projesi dün itibariyle kararlı sürümü olan 1.0'ı anons etti.

2004 yılından bu yana geliştirilmekte olan dağıtımda yeralan bazı paket sürümleri şu şekilde -Kernel 2.6.17.8
-Kde 3.5.4 Masaüstü Ortamı
-Xorg 6.9.0
-Mozilla Firefox 1.5.0.6
-MPlayer 1.0pre8

FreeBSD 4.3 Çıktı

sundance

x86 platformu üstünde (birçoklarına göre) en güvenilir işletim sistemi, FreeBSD sonunda 4.3 versionu çıkarttı.

Birçok yazılımın son hallerinin olduğu bu dağıtım (Scite 1.36 var mesela :) birçoklarını mutlu edeceğe benziyor.

Ücretsiz Linux CD Projesi

anonim

Oktay Altunergil tarafından kurulan ve Jeremy Hise, David Ky ve Emre Sağlam tarafından destek verilen Ücretsiz Linux CD Projesi, isteyen herkese ücretsiz Linux CD'si ulaştırmayı amaçlayan bir oluşum.

10 trilyonla neler yapılmaz...(mesela kendi işletim sistemimiz)

gILgamIsh

Her nekadar KamuNet projesi hakkında bilgi sahibi olmasam da (henüz) projenin ve onun için ayrılan bütçenin, burada çokça dile getirdiğimiz hayaller için bir başlangıç olabileceği konusunda ümitliyim. Gerçekten de önümüze hazır sunulan ve nimet diye sarıldığımız yazılımlar (onlar kendini biliyor) aslında tüm ülke için her açıdan büyük stratejik önem taşıyorlar. Belki bu uyum yasası benzeri avrupa+&KamuNet projesi ve onun için ayrılan 10 trilyon aklımızı başımıza getirmek için bir neden olur ne dersiniz??
Aşağıdaki metin Mac kullanıcılarının listesi "Elmakurdu"ndan alıntıdır.