Vector Linux SOHO 5.1 Sahnede

0
GaripFakir
Slackware tabanlı bir sürüm olan Vector Linux SOHO 5.1 dağıtımını duyurdu. SOHO sürümü tek CD'lik bir dağıtım masaüstü olarak KDE ya da ICEVM ile geliyor. Slackware'in çevikliği ve sağlamlığına bir de kullanım kolaylığı ilave edilince karşı konulması güç bir GNU/Linux dağıtımı ortaya çıkıyor.

Vector linux kullanmak için aşağıdaki sebepler öne sürülebilir:
1) Java ve Flash vs desteği olann bir sürüme kolay ve hızlı kurulumu ile kavuşmak. Bir ofis ya da ev ortamında gereken nerdeyse tüm yazılımlar mevcut. (Integrated Firefox with MPlayer, Java, Flash, PDF, GAIM).

2) Ana dağıtımlardan biri olan Slackware kullanmak ya da onunla tanışmak. Son sürüm programlar içeren bir Slackware'e sahip olmak.

3) Çok kolay yönetebileceğiniz ve otomatik donanım tanıyabilen bir Slackware sahip oluyorsunuz. Tabiiki isterseniz klasik Slackware yaklaşımıyla da sisteminizi yönetebilirsiniz.

4) İnanılmaz hafif ve hızlı bir dağıtım olduğu için mevcut PCnizden yüksek performans almak ya da eldeki emekliliği yaklaşan eldeki PCleri değerlendirmek.

Görüşler

0
darkhunter
Vector, SOHO ile hakikaten basamak atlayan bir dağıtım oldu.

Ben 5.1'in Türkçe desteğinin ne durumda olduğunu merak ediyorum... En son 5.0 kurma şansım olmuştu, konsoldaki Türkçe desteği çok yetersizdi diye hatırlıyorum... Acaba 5.1 ne durumda? Kurulum dilleri arasında Türkçe var mı?


SOHO çok sempatik bir isim değil mi? Çökelek'i de vardı bunun "SOHO da buluşalım..." kıvamında :-)
0
GaripFakir
Ben de ciddi olarak vector kullanmaya 5.0 ile başladım. Ben evdeki eski pc'mi upgrade mi etsem derken vectorLinux kurunca elde ettgim performans ile vazgectim bundan. O gunden beri de her günümüz beraber geçiyor. Türkçe desteği konusu sürümün belki tek zayif noktasi. Bu arda bir dip not düşeyim: Bu arada vector sayesinde slackware ile de tekrar tanıştım. Slackware belkide en çok haksızlığa ugrayan işletim sistemlerinden biri. Swaret ile apt-get benzeri deneyimler yaşamak mümkün. Slakware eski sürümlerin aksine PC'lerdeki nerdeyse tüm donanımları da tanıyor. Slackware ile ilgili soylentiler herhalde 3.0 versiyonu zamanindan kalma olsa gerek
0
anonim
Kurulum dilleri arasında Türkçe bulunmamakta, bu arada kurulum sırasında ilki kurulumun başında (kernel panic ?!) ikincisi sonlarda ekran kartımı (nvidia, 32mb'lık GeForce mx) tanıtırken çakıldı.Vasm ile klavyeyi Trk haline getirebiliyorsunuz ama bende çalışmadı malisef.

Bu arada bütün codecler yüklü geliyor (ilk defa kurulum ardından "sıfır ayar" ile xine ve kaffein 'i takılmadan düzgün bir şekilde dvd ve divx izledim diyebilirim) , zaman tutmasamda open office'ın "biraz" daha hızlı açıldığını söyleyebilirim (P3 700Mhz, 128mb ram :( ).
0
denizlilikaan
Merhaba Eğer Benimle irtibata geçerseniz size vector linux üzerinde konsol ve X de nasıl türkçe yazılır okunur onu anlatabilirim ( Ben VectorSoho'yu KDE Türkçe olarak çok rahat bir şekilde kulanmaktayım .Konsolda iken türkçe desteğini etkinlestirmek için ~#loadkeys trq // trq Klavye için ~#setfont lat5-16 // Fontu yükler ~#export LANG=tr_TR // Yerel türkçe Desteği ~#export LC_ALL=tr_TR // Tüm Dialoglar Türkçe Ayrıca bu komutları /etc/rc.d/rc.local dosyasına yazarsanız her boottan sonra türkçenin keyfini yaşarsınız. Saygılarımla.
0
sametc
Vector 3.2 kurmustum... Acaba 3.2 sürümü gibi disketten kurulum şansı yokmu?... gerçekten gördüğüm en güzel ve parlak fikirli bir kurulum tipiydi.
0
GaripFakir
Ne yazikki disketten kurulum secenegi bulunmuyor. Amam bunun otesinde cok kolay bir kurulumu var. Acikcasi acil linux ihtiyaclari icin ideal. Java flash vs. yuklu gelmesi bence cok hos. Ayrica "vlapt" adli tool ile debian apt-get benzeri deneyimler yasamak ta olasi. (Isterseniz "swaret" adli programi yukleyerek debian apt-get'e yakin bir lukse kavusabilirsiniz.) http://www.linuxpackages.net/ adresinde slackware ve vectorlinuxa yuklenebilecek tum populer yazilimlar mevcut.
0
GaripFakir
Bu arada bir sitemimi de dile getireyim Türkçe Slackware sitesi olan www.fomus.org aylar önce sessiz sedasiz aramizdan ayrildi. Bence çok güzel bir siteydi.
0
linux34
1Cd 2ytl'den .. indiremeyenlere gönderebilirim. Linux34.com
0
some_plus
fomus.org ' a ne oldu bilemiyorum ama biz tekrar slackware için bir site yapmaya karar verdik şu an sadece uygun zamanı bekliyoruz. Sınavlarımın bitmesi ile arkadaşlarla siteye başlayacağız. Site bittiğinde duyuru yapılacaktır :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Novell Linux Desktop Çıktı!

Challenger

SuSE Linux' u temel alan ve ön tanımlı masa üstü ortamı olarak Novell Ximian Desktop2' yi (GNOME temelli) kullanan Novell Linux Desktop çıktı. Bu işletim sistemi, kurumsal masa üstü sistemlerde kullanılmak üzere hazırlanmış. Linux dağıtımlarında alışık olduğumuz bir işi yapmak için 10 tane farklı yazılım içermek yerine her iş için belirlenmiş bir standart programı var. Anlaşılacağı üzere teknik bilgisi olmayan son kullanıcıları hedefliyor.

İçerisindeki yazılımlardan başlıcaları:
Novell Ximian Desktop2, Novell Evolution, Novell Red Carpet Yazılım Güncelleme Yöneticisi, OpenOffice.org, Mozilla Firefox, GAIM.

Fiyatı ise 50$ ve 1 yıllık yazılım güncelleme desteği de bu fiyata dahil.
http://www.novell.com/products/desktop/index.html?sourceidint=homepage_announcement1

Slackware 9.0 RC1

mos

Dünyaca meşhur ve ilk GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Slackware Linux 9.0'in ilk deneme sürümü ftp.slackware.com adresinde. Bu surumdeki bazi yenilikler: 2.4.20 Linux kernel, KDE 3.1, GNOME 2.2,XFree86 4.3.0,gcc-3.2.2

Galiba sonunda geliyor..

Kartvizitte Linux

tongucyumruk

Bir iş görüşmesinden sonra kartvizitinizi bırakmak istiyorsunuz. Ama öyle sıradan bir kartvizit bırakmak herhalde bir geek'e yakışmaz. Bu iş için kartvizit şeklindeki yazılabilir CD'lerden kullanmak daha uygun bir tercih olacaktır. Peki ama CD'nin içeriği ne olacak? Herhalde hiçbirimizin 30MB olacak kadar uzun bir CV'si yoktur. Bunun yerine o CD'ye linux yüklemeye ne dersiniz? FSF'deki amcalar bu fikri oldukça iyi bulmuş olacaklarki Bootable Businness Card projesi başlamış. Projenin amacı küçük kartvizit CD'lere sığabilecek boyutta, sadece CD'den çalışabilecek bir dağıtım üretmek. Tabiiki dağıtımın tek amacı karizmatik bir kartvizit üretmek değil. İçerdiği programlar sayesinde sistemlerin post-mortem analizinden Debian kurulumuna kadar birçok iş için kullanmanız mümkün. Dağıtımın sitesinden isolarını indirebilir, bunları kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenleyip (mesela LiLo açılışta kartvizitinizi ekrana yazabilir) etkileyici iş başvuruları yapabilirsiniz. Not: Sanırım yılın ilk haberi oldu ha?

GNU/Linux masaüstü kullanışlılıgı ile ilgili son araştırma

Phaedrus

Almanyada özel bir BT danışma şirketine yaptırılmış olan Linux masaüstü kullanışlılığı ile ilgili bir araştırma artık Linux´un son kullanıcı dedigimiz masaüstü kullanıcılarına zor zamanlar geçirtmediğini, XP´ye yakın bir rahatlık sunduğunu gösterdi. Haberin devamı burada.

Bozuk Ram` ınız mı var ?

sundance

Verin Linux kullansın !!!
Yanlış duymadınız. Linux kernel için yazılan yeni bir mod sayesinde artık üretim aşamasında ıskartaya çıkmış ram modülleri Linux makinalarda kullanılabilecek.
Düşünsenize bir Sun E3500'e 1Gb Ram takmak en az $10000 iken sizin evinizdeki süper sistemin sadece $100 gibi bir fiyata 980Mb (bir kısmı kullanılamıyor ya :) Ram'ı olacak.
Açık kaynak kodlu işletim sisteminin yararları işte bunlar