Vector Linux SOHO 5.1 Sahnede

0
GaripFakir
Slackware tabanlı bir sürüm olan Vector Linux SOHO 5.1 dağıtımını duyurdu. SOHO sürümü tek CD'lik bir dağıtım masaüstü olarak KDE ya da ICEVM ile geliyor. Slackware'in çevikliği ve sağlamlığına bir de kullanım kolaylığı ilave edilince karşı konulması güç bir GNU/Linux dağıtımı ortaya çıkıyor.

Vector linux kullanmak için aşağıdaki sebepler öne sürülebilir:
1) Java ve Flash vs desteği olann bir sürüme kolay ve hızlı kurulumu ile kavuşmak. Bir ofis ya da ev ortamında gereken nerdeyse tüm yazılımlar mevcut. (Integrated Firefox with MPlayer, Java, Flash, PDF, GAIM).

2) Ana dağıtımlardan biri olan Slackware kullanmak ya da onunla tanışmak. Son sürüm programlar içeren bir Slackware'e sahip olmak.

3) Çok kolay yönetebileceğiniz ve otomatik donanım tanıyabilen bir Slackware sahip oluyorsunuz. Tabiiki isterseniz klasik Slackware yaklaşımıyla da sisteminizi yönetebilirsiniz.

4) İnanılmaz hafif ve hızlı bir dağıtım olduğu için mevcut PCnizden yüksek performans almak ya da eldeki emekliliği yaklaşan eldeki PCleri değerlendirmek.

Görüşler

0
darkhunter
Vector, SOHO ile hakikaten basamak atlayan bir dağıtım oldu.

Ben 5.1'in Türkçe desteğinin ne durumda olduğunu merak ediyorum... En son 5.0 kurma şansım olmuştu, konsoldaki Türkçe desteği çok yetersizdi diye hatırlıyorum... Acaba 5.1 ne durumda? Kurulum dilleri arasında Türkçe var mı?


SOHO çok sempatik bir isim değil mi? Çökelek'i de vardı bunun "SOHO da buluşalım..." kıvamında :-)
0
GaripFakir
Ben de ciddi olarak vector kullanmaya 5.0 ile başladım. Ben evdeki eski pc'mi upgrade mi etsem derken vectorLinux kurunca elde ettgim performans ile vazgectim bundan. O gunden beri de her günümüz beraber geçiyor. Türkçe desteği konusu sürümün belki tek zayif noktasi. Bu arda bir dip not düşeyim: Bu arada vector sayesinde slackware ile de tekrar tanıştım. Slackware belkide en çok haksızlığa ugrayan işletim sistemlerinden biri. Swaret ile apt-get benzeri deneyimler yaşamak mümkün. Slakware eski sürümlerin aksine PC'lerdeki nerdeyse tüm donanımları da tanıyor. Slackware ile ilgili soylentiler herhalde 3.0 versiyonu zamanindan kalma olsa gerek
0
anonim
Kurulum dilleri arasında Türkçe bulunmamakta, bu arada kurulum sırasında ilki kurulumun başında (kernel panic ?!) ikincisi sonlarda ekran kartımı (nvidia, 32mb'lık GeForce mx) tanıtırken çakıldı.Vasm ile klavyeyi Trk haline getirebiliyorsunuz ama bende çalışmadı malisef.

Bu arada bütün codecler yüklü geliyor (ilk defa kurulum ardından "sıfır ayar" ile xine ve kaffein 'i takılmadan düzgün bir şekilde dvd ve divx izledim diyebilirim) , zaman tutmasamda open office'ın "biraz" daha hızlı açıldığını söyleyebilirim (P3 700Mhz, 128mb ram :( ).
0
denizlilikaan
Merhaba Eğer Benimle irtibata geçerseniz size vector linux üzerinde konsol ve X de nasıl türkçe yazılır okunur onu anlatabilirim ( Ben VectorSoho'yu KDE Türkçe olarak çok rahat bir şekilde kulanmaktayım .Konsolda iken türkçe desteğini etkinlestirmek için ~#loadkeys trq // trq Klavye için ~#setfont lat5-16 // Fontu yükler ~#export LANG=tr_TR // Yerel türkçe Desteği ~#export LC_ALL=tr_TR // Tüm Dialoglar Türkçe Ayrıca bu komutları /etc/rc.d/rc.local dosyasına yazarsanız her boottan sonra türkçenin keyfini yaşarsınız. Saygılarımla.
0
sametc
Vector 3.2 kurmustum... Acaba 3.2 sürümü gibi disketten kurulum şansı yokmu?... gerçekten gördüğüm en güzel ve parlak fikirli bir kurulum tipiydi.
0
GaripFakir
Ne yazikki disketten kurulum secenegi bulunmuyor. Amam bunun otesinde cok kolay bir kurulumu var. Acikcasi acil linux ihtiyaclari icin ideal. Java flash vs. yuklu gelmesi bence cok hos. Ayrica "vlapt" adli tool ile debian apt-get benzeri deneyimler yasamak ta olasi. (Isterseniz "swaret" adli programi yukleyerek debian apt-get'e yakin bir lukse kavusabilirsiniz.) http://www.linuxpackages.net/ adresinde slackware ve vectorlinuxa yuklenebilecek tum populer yazilimlar mevcut.
0
GaripFakir
Bu arada bir sitemimi de dile getireyim Türkçe Slackware sitesi olan www.fomus.org aylar önce sessiz sedasiz aramizdan ayrildi. Bence çok güzel bir siteydi.
0
linux34
1Cd 2ytl'den .. indiremeyenlere gönderebilirim. Linux34.com
0
some_plus
fomus.org ' a ne oldu bilemiyorum ama biz tekrar slackware için bir site yapmaya karar verdik şu an sadece uygun zamanı bekliyoruz. Sınavlarımın bitmesi ile arkadaşlarla siteye başlayacağız. Site bittiğinde duyuru yapılacaktır :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux Eğitimi Başladı - İstanbul Bilgi Üniversitesi

butch

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü koordinasyonunda Linux eğitimlerine başladı. Sektörde uzun yıllar çalışmış uzmanlar ve bölümün deneyimli eğitmenlerinden oluşan bir kadroyla yürütülecek eğitimlerin ilki 12 Nisan 2003'de başlayacak.

Cisco Emulatörü

sundance

Network ile ilgili birsürü şey öğrendim, fakat eski meski elimin altında bir Cisco router olsaydı da şu BGP filan mevzularına dalsaydım diyenlerden misiniz ?

Daha fazla beklemenize gerek yok. Gelmiş geçmiş bütün işletim sistemlerinin emülatörlerine sahip Linux bir süreden beri bir Cisco Emulatörüne'de sahip: Zebra.

RIP, OSBF, BGP gibi protokolleri destekleyen IOS benzeri bu işletim sistemi, bunun küçük bir ağda kurulumu, yük dengeleme vs. gibi amaçlarla kullanımı hakkında IBM DeveloperWorks de çok güzel bir makale bile hazırlamış

GENTOO Türkçe Belgeler

yilmaz

Kanaatimce en hızlı linux dağıtımı olan Gentoo için Goeksel Togan tarafından hazırlanan belgelere (Başlangıç için Kurulum ve Kullanım rehberi) http://belgeler.gentoo-tr.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Microsoft Windows: Insecure by Design

DJENGIN

Washington Post´ta yayınlanan “Microsoft Windows: Insecure by Design” başlıklı makalesinde Pegoraro, alternatif işletim sistemleri Mac OS X ve Linux’un daha korumalı olduğunu belirtirken Microsoft firmasının virüs koruma stratejilerini eleştiriyor. Kısa bir süre önce dünya çapında milyonlarca kullanıcı So.Big virüsü saldırısını yaşadı. E-posta kutuları şişerken internet trafiği yavaşladı, anonim e-postalar kutuları doldurdu.

Peru Milletvekilinin Microsoft´a yazdığı mektup.

tupac

Peru'da kamu kuruluşlarının serbest yazılım kullanmalarını öngören bir kanun tasarısı hazırlandı. Microsoft Peru, bu tasarıyı hazırlayan Dr. Villanueva'ya, tasarıya itiraz eden bir mektup yazmış. Dr. Villanueva'nın mektuba cevabını buradan okuyabilirsiniz. Türkçe'ye Deniz Akkuş Kanca çevirmiş. Teşekkürler. Oku!Okut!..cümle aleme:)