Paylaşmak istediğim bir anı

0
cayfer
Dün akşam evde ilginç bir olay yaşadım: 14 yaşındaki küçük oğlum Murat sinirli bir şekilde odasından çıkıp "Yetti artık!" diye yanıma geldi. "Hayrola?" diyince "yarından başlayarak LINUX'a geçiyorum!" dedi. Nedenini sorunca "bu çakılmalardan, ikide bir reboot etmek zorunda kalmaktan ve virüslerden bıktım artık." yanıtını verdi. "Ama o zaman oyunlarını oynayamazsın" falan diyince "Abim benim sevdiğim oyunların hepsini halletmis, üstelik MSN, AIM hepsi varmış. MP3'ler için de çok iyi bir program varmış. Filim de seyrediliyormuş. Ödevlerimi de LINUX'un ofis programıyla yaparım" dedi ve makinasındaki önemli dosyalarını benim makinama yedeklemeye başladı. "Bi tek photoshop yokmuş, onu da kullanmayabilirim" diyince GIMP'ten söz ettim ve çok sevindi.

14 yaşında bir çocuk... Benden ve ağabeyinden etkilenmemiş olmasına olanak yok elbette ama hiç kimsenin zorlaması olmadan, bir akşam durup dururken odasından "Yeter artık..." diye fırlıyorsa MS ürünleriyle profesyonel iş yapmaya girişeceklerin bir kez daha düşünmesi gerekir gibime geliyor.

Görüşler

0
FZ
Arkadaşlarımdan biri öğrenilmiş çaresizlik diye bir kavramdan bahsederdi, sanırım psikolojide kullanılan bir kavrammış şimdi aklıma o geldi. Çevremdeki bilgisayarla ilgili pek çok insan düzenli olarak bilgisayarlarını formatlamayı ve işletim sistemini sil baştan kurmayı OLAĞAN, NORMAL, GEREKLİ görüyorlar! Bilgisayarlarına virüs bulaşmasını üzücü ve sinir bozucu bulmakla birlikte genellikle KENDİLERİNİN KUSURLU olduğunu ve bir dahaki sefere anti-virüs yazılımı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorlar. Herhangi bir program göçtüğünde ve işletim sistemini yeniden başlatmaları gerektiğinde bunu OLAĞAN karşılıyor ve tüm problemin PROGRAMDAN KAYNAKLANDIĞINI düşünüyorlar. İşletim sistemi ile ilgili herhangi bir kusur olduğunu akıllarına bile getirmiyorlar.

Etrafımdaki çoğu insan yukarıdaki ruh hali içinde yıllarını geçiriyorlar. Ve benzer pratikleri, alışkanlıkları çevrelerinde bilgisayarla tanışan diğer insanlara da AKTARIYORLAR.

Yukarıdaki insan kategorisine sadece sıradan ev ve ofis kullanıcıları değil pek çok uzman da dahil, misal pek çok bilgisayar perakendecisinin teknik servisinde çalışan ve işi itibari ile zırt pırt bir sürü donanım ve yazılım test eden gençler. Çoğu Linux'u ve yapabileceklerini görünce şaşırıyor! Çoğu Linux'un sadece ismini duymuş ama pratik olarak üzerinde Linux çalışan bir makina görmemiş ve nasıl bir şey olduğunu hayal bile edemiyor.

Benim gördüğüm durum budur.
0
sleytr
Tüm diğer üstünlüklerine tamam ama linuxu övmek için insanlara virüslerden korunmak için windowsdan daha iyi olduğunu söylemenin biraz yanlış olduğunu düşünüyorum. Sonuçta amacımız linux kullanan insan sayısının artması ise ve eğer bir gün en çok kullanılan işletim sistemi linux olursa linux için yazılmış virüsler daha yaygın olurdu!?
0
FZ
Bunun o kadar kolay olduğunu zannetmiyorum.
0
elrond
2 sene sonra tekrar görüşelim ;-)


http://www.hackinglinuxexposed.com/articles/20020924.html
0
larweda
Ben buna bir noktaya kadar katılıyorum, masaüstünde en çok kullanılan işletim sisetmi linux olsa, virüs yazmaktan zevk alan insancıklar elbette linux için virus yazmaya daha çok uğraşacaklardır, hatta insanların hatalı, dikkatsiz kullanımları vs. sebebiyle linux üzerinde de deliler gibi yayılan bir ton virüs dolucaktır ortalık, öte yandan, linux'un temelinin açık kod mantığına dayanması, ve bunun üzerinde geliştirme yapan adamların da sistemde açıklık olmaması için yoğun çabalamaları sonucunda, linux'un virus yazabilecek açıklıklar bulabilmek için M$ sistemlerinden daha az savunmasız olduğunu düşünüyorum.
0
anonim
Bu fikrinizi tarih çürütmektedir.

Unix dünyanın en eski işletim sistemidir ve Linux bir Unix klonudur. Açık kaynak kodludur, sistem güvenliği için açık kaynak kodu bir güvenlik zaafı değil; avantajdır.

Masaüstünde örneklerini yeni yeni görüyoruz, ama ya sunucu pazarında? Siz kapalı kaynak kodlu bir sistem kullanınca kendinizi süper güvende mi hissediyorsunuz?

Diyelim ki bir sistem güvenliği grubu kullandığınız sunucu ile ilgili bir güvenlik açığı bulduğunu duyurdu, ne yapabilirsiniz? Yaa, uff hadi çıkarın şu yamayı artık demekten başka şansınız var mı?

Oysa açık kaynak kodlu yazılım topluluğunda gerekli yama birkaç koldan birden aynı anda ve birbirinden bağımsız olarak yazılmaya başlanabilir. İşte bu yüzden güvenliğe en çok gereksinim duyan firmalar Linux kullanırlar.

Mesala Oracle, 'Unbreakable Linux' sloganını kullanıyor.

Mesela NASA, mesela Dünya Bankası ve daha bir çok finans kurumu, askeri kurumlar sadece bu yüzden Linux kullanıyorlar.

'Ama Linux o kadar da güvenli değildir' başarısız bir gerekçedir, yanlıştır, komiktir.

http://www.wehavethewayout.com/ sitesi Microsoft ve UniSys' nin anti-Unix propaganda sitesidir. Bu sitenin yapılanma mazisini görmek için netcraft'a bir göz atalım.

Bize cennet vaadeden firma acaba niye yola şeytan'la(deamon) çıkıyor?

Sevgiler,

Barış Özyurt
baris@tuxworkshop.com
0
elrond
Mesala Oracle, 'Unbreakable Linux' sloganını kullanıyor.


Dell ve Oracle' ın Ankara'da yaptığı Oracle Real Application Cluster' ın başına neler geldi bilmem bilir misniz? Allah demoların gazabından korusun herkesi...
Kurumsal bir ortamda heleki üzerinde 3rd party bir uygulamanın koştuğu bir ortamda (Mesela Sun üzerinde Nokia WAP gataway Linux üzerinde olsa) öyle kafana göre herhangi bir kişinin yazdığı patchi uygulayamazsın. Nokia sana bundan sonraki hayatında başarılar diler aksi halde...

Ne güzel herkes patch yazıyor diye düşünmek ya kurumsal sistemleri, bunların bakım anlaşmalarını bilmemek yada aşırı romatizm ile açıklanır...
0
tongucyumruk
Linux yapı itibariyle virüs yazarlarını oldukça terletecek bir sistemdir. Yani Windows altında olduğu gibi biri iki günde VBScript öğrenip bununla virüs yazıp hdd'nizi uçuramaz... Sistemi root olarak kullanmadığınız sürece Linux için yazılacak herhangi bir virüsten sisteminizin tümünün etkilenme olasılığı sıfıra çok yakındır.
0
elrond
Abi yapma allah aşkına. Sen Administrator olmayınca disk formatlayabileceğini düşünmüyordun demi Win2K/XP de? Yada registry' ye yazabileceğini?
0
FZ
!A = Administrator olma! uyarısını Windows ortamlarında duyma sayısı.

!r = Sistemi kurduktan sonra sakın root olarak kullanma! çünkü... uyarısını GNU/Linux ortamlarında duyma sayısı.

Benim gördüğüm: !A < !r

Ya da

A: Win ortamında kişisel sistemini Administrator olarak kullanan kullanıcı sayısı.

r: GNU/Linux ortamında sistemini sistemini root olarak kullanan sayısı.

Benim gördüğüm: r < A

Tabii bunlar kişisel izlenimler, gerçeği ne kadar yansıttığı ayrıca araştırılmalıdır ;-) Ancak eğer bu iddialarım gerçekle uyum içinde ise ki ben öyle olduğunu düşünüyorum, o zaman diyebiliriz ki GNU/Linux ortamı en azından mantalitesi bakımından daha bilinçlidir güvenlik konusunda. Teknik yetkinlikten bahsetmiyorum farkında iseniz. Öncelikli olarak güvenlik konusundaki bilinçli olma halinden bahsediyorum.

FZ [gündüz Win2K, gece Debian GNU/Linux kullanan zavallı programcı :]
0
elrond
Benim çevremde ROOT olarak girmeyen Linux kullanıcısı yok ;-) Yada:
user:elrond

pass:12345

elrond@localhost>su

Pass:6789

;-)

Üstüne üstlük yukarıdaki passworldlerin gerçek olma olasılığıda çok yüksek ;-)
Ayrıca root yada admin olmadan girmek delikanlılığa sığmaz. Aksi taktirde günde en az 10 tane yeni program kurup deneyen bizim gibiler bu duruma kıl olur :-)
ben r=A>1 olarak formulün düzeltilmesini rica ediyorum
0
FZ
Şu anda bu yazıyı Debian GNU/Linux 3.0 kullanarak yazıyorum ve bu işletim sistemini yüklerken m1a2 arkadaşımızın ilgili yazısından faydalanmıştım ve o yazıda da mutlaka normal bir kullanıcı yaratın, sisteme root olarak mecbur kalmadıkça girmeyin uyarısı önemli bir yer kaplıyor, normal bir kullanıcıya gerekli izinlerin nasıl verileceği anlatılıyordu. Bu birinci örnek.

PCWorld, Kasım sayısında FM ekibi ile işbirliği çerçevesinde Knoppix adlı hayrete düşürücü Debian tabanlı GNU/Linux dağıtımını verdi ve buna ek olarak derginin içinde konu ile ilgili yazılar ayrıca bir de kitapçık vardı, bu dokümanlarda sistemi kesinlikle root olarak kullanmayın açıklaması yapılıyor ve gerisi getiriliyordu bu ikinci örnek.

xine-check, xscreensaver-demo, vs. vs. gibi programları root olarak kullanmaya kalktığınızda program büyük harflerle BABA SEN N''APTIN! ROOT OLARAK BENİ ÇALIŞTIRIYON, YAPMA ETME, BU GÜVENLİK PROBLEMİ DEMEK, LÜTFEN NORMAL KULLANICI OLARAK LOGIN OL BEN SANA YARDIM EDİCEM manasına gelen uyarılar veriyor. Bu üçüncü örnek.

sundance arkadaşımızın başını mütemadiyen ağrıtıp yaw hocam şu programla ilgili şu olay neydi nasıldı yaw diye konuştuğumda adamın 5 cümlesinden biri sen sistemi root olarak kullanmıyorsun di mi? oluyor. Bu dördüncü örnek.

Ben bu Linux sistemini program yazmak, Internet'te gezinmek, ICQ vs. tarzı sistemler ile haberleşmek, yazı yazmak, e-mail göndermek gibi işler için kullanıyorum günde 10 tane yeni program kurup denemiyorum o yüzden günde 10 ayda 300 (!) yeni program kuruyup deneyenler ve programı kurmak için root olduktan sonra root olarak girmeye devam edenlerle ilgili olarak çok fazla yorum yapamayacağım.

Yukarıdaki örneklere bakılırsa ve önyargısız davranılırsa GNU/Linux camiasının, virüs vb. şeylerden başı çok ama çok daha az ağrımakla birlikte güvenlik konusunda Windows camiasından çok daha hassas olduğu görünmektedir diye düşünüyorum.

0
tongucyumruk
Sorun da işte burada... FZ'nin de yazdığı gibi birçok insan (Ben dahil) Win2K sistemini administrator olarak kullanmayı tercih ediyor. Şu ana kadar gördüğüm kadarıyla Win2K'da normal kullanıcı altında birçok işi yaparken zorluk yaşanıyor. Örneğin makinaya flash plugin yükleyeceğinizi varsayalım. Bunun için Windows dizinine yazma hakkınızın olması gerekecektir... Halbuki Linux altında flash plugin'i $HOME/.mozilla/ altındaki plugin dizine atmanız çalışması için yeterli olacaktır. Linux'ta her kullanıcı kendi mime ayarlarına default değerlerine sahip olabilir. Win2K'da ise bu tip birçok ayar normal kullanıcılara kapalıdır... Bu da insandaki admin. olarak kullanma ihtiyacını körükler.
0
elrond
Poweruser diye bir grup var faydalı olabilir
0
elrond
Her kullancı için plugin mi kurmamız gerekecek bu durumda? (Gereksiz 2 yorum yolladım kusura kalmayın)
0
tongucyumruk
Evet PowerUsers diye bir grup var... Hatta ilk defa Win2K kurduğumda görüp sık sık oyun kurup kaldıran kardeşimin kullanıcısını power user olarak açmıştım... Sonuçta bu power user'dan oyun bir türlü kurulmazken Admin olarak girince mucizevi bir şekilde kuruldu. O gün bugündür Power Users grubuna gözümün ucuyla dahi bakmam direk program kurmasını istediklerimi admin geri kalanları Users'a atarım.

Linux'ta mantık biraz daha farklıdır. Evet flash player'ı her kullanıcı kendi home dizinine kurabilir. Ama bunun yerine admin bunu /usr/lib/mozilla altına da kurabilişr o zaman bütün kullanıcılar kullanır. Burada anlatmak istediğim şudur. Linux'ta kullanıcı kendi Home dizininde serbesttir. Programları internetten indirir make ile derler... Ama make install demedikçe root haklarına ihtiyacı olmadan o programı kullanabilir. Örneğin siz isterseniz Apache'yi $HOME/apache dizininde derleyip çalıştırabilirsiniz. Ama apache gibi bir server için sisteme kurmak daha akıllıca olacağından sonuçta bu kurulumu genelde root sisteme yapar... Win2K/XP ise normal bir user'ın hiçbirşey kurmasına izin vermez. Normal user'ın yapabileceği en fazla tek parça exe dosyalarını çalıştırmaktır.
0
anonim
Ne alaka ki ?
Virüs yazarı profilinde, bir Linux Virüsü yazmak çok daha önemli gibi görünüyor. Sağlam denen sistemi yenebilmenin vereceği duygu..

Peki niye Linux virüsleri yaygın değil ? Linux'un sistem yapısı Virüsler için bir kabustur da ondan. Gerek bellek yönetimi, gerek ELF dosya formatı, gerek binary dosyaların çalıştırılmasını denetleyen binfmt vs. vs. Solucanlar için hayat birazcık daha kolaydır, parazitlere göre. Fakat Linux camiasında script veya executable'leri 'multimedia/sound' diye isaretleyip aldatabileceginiz Outlook gibi beyinsiz ve şapşal mail clientleri yok.

Bilgisizlik ve cehaletinizle böyle bir yorum yaptığınızı farzediyorum. Bu ayıp değildir, fakat öğrenmemek ayıptır. Etiğe yakışan ise, bilgi sahibi olmadığınız bir konuda susmanızdır. Tavsiye ederim.. Biraz Virüs kodu inceleyin. Brain gibi ilk örneklerden başlayın. Tequila gibi ilk stealth örneklerini inceleyin. Magistry gibi polimorphism canavarlarini inceleyin. Happy Time ve Love Letter'i inceleyin. Nimda ve CodeRed'i inceleyin. Gozatin demiyorum. In-ce-le-yin. Hangi mekanizma ile bulasiyorlar, bellekte nasil saklaniyorlar, SP hook mekanizmalari nasildir falan filan. sonrasinda benzer implementasyonlarin Linux'ta kolaymı zor mu olduğuna karar vermek üzere DOS int 21 mekanizmasını, WinAPI handlerlerini, Win32 API'yi, NT API'yi vs. inceleyin. Bir de oturun POSIX/BSD bileşimi Linux API'yi inceleyin. Sonra bir değerlendirme yapmaya çalışın.

0
anonim
PE ve MZ'ler için yazılan iyi virüslerin olması, zamanında M$ OS'larının daha yaygın olmasıdır. Bunun, linux'la, ELF'le veya COFF'la olan alakası azdır. virus yazmanın moda olduğu günlerde unix türevleri daha yaygın olsaydı, linux virusleri şimdikinden fazla olurdu. bir ELF'in içine kendini eklemek yada polimorfikleşmek için bütün baytlarını bir magic numberla XOR'lamak zor olmasa gerek ;)
uğraşılsa Linux için de viriiler türer.
0
TiberiusKirk
Ben 3.1''den beri müzmin win kullanıcısıyım. Bazı redhat ve suse maceralarım olmasına karşın hala xp kullanmaktayım...

Anladığım kadarıyla unix, kendine özgü disiplin ve alışkanlıklarıyla (verimli) kullanılabilen bir os. Benim gibi linux''a balıklama atlayan bir kullanıcı ilk olarak windows desktop''ına bürünmüş unix ile karşılaşıyor. Alternatif pencere yöneticileri ise benim gibi çaylaklar için oldukça karmaşık (belkide sadece farklı)...

Verimlilik ve güvenilirlik konusuna gelince, iyi konfigüre edilmiş bir linux her anlamda windows ile kıyaslanamayacak kadar kullanışlı görünüyor...

Tek sorun yıllanmış alışkanlıkları bir kenara bırakıp, linux''u keşfetmedebilmek... (benim için pekte kolay olmasa gerek :-P)
0
cayfer
Gene konu dağıldı... Vurgulamak istediğim LINUX''un güvenli olması, Win''in güvenli olmaması falan değildi. Küçük bir çocuğun dahi Win sorunlarına isyan etmesiydi.

0
anonim
Kusura bakma da hocam, senin çocuğunda da bu bilinç olsun ama dimi ;)

Sundance
0
cadas
Merhaba Arkadaslar,

Bunlar cok tartisilan seylerdir ve tartisilmaya da devam edecektir. Ben de bir linux kullanicisiyim, daha cok olmaya calisiyorum. Ancak; Microsoft''''un her gecen gun prestij kaybeden bir tekel olarak(prestiji var miydi o da tartisilir) Linux''''un geldigi noktada degisik taktikler uygulama ihtimali yok mu? Daha onceden ya burada ya baska bir yerde okudugum kadariyla da Microsoft''''un Linux ile ilgili ilginc planlari var, var mi?

Yine, Linux''''ta ciddi bir ticari kaygi sorunu olusmadi mi son yillarda? RedHat ve benzeri dagitimlar buna ornek degil mi? UnitedLinux de buna benzer bir kaygiyi icermiyor mu? Gecenlerde RedHat 8.0 kurdum ve dehsete dustum. RedHat, ciddi olarak, Windows XP tarzi bir yuze burunmus. Elbetteki bunu sadece gorsellik acisindan soylemiyorum. (Zaten RH''''te boyle bir sey uzun suredir vardi, varmis...)

Daha eklenecek cok sey var ama, ayni Linux de cok kullanilmaya baslansin onda da virusler artar... dendigi gibi, Linux yayginlasirsa bir suru tekelin agzinin suyu akmaya baslamayacak mi? Bu belki MS olmaz, baska bir tekel olur. Kim bilir RH bile olabilir bu...(Virus meselesi cok iyi bir ornek degil belki. Bildigim kadariyla Linux''te bu isler pek de Windows kadar kolay degil cunku)

Neyse ki Debian gibi linux dagitimlari var, ama o da kendini standart olan hangisi ise ona uydurmaya calistikca (bunu ev kullanicilari yonuyle soyluyorum ve bu bugun Windows''''tur, yarin RedHat gibilerin ozel Linux dagitimlaridir.) bu boyle surup gider, gitmez mi yoksa?

Sanirim onceki makalelelerden birindeki yorumlar arasinda bir arkadasin dedigi gibi baska seylerin degismesi lazim. Program gelistiricilerin gorevi degil bu. Ama XXX gibi kahramanlara ihtiyacimiz yok diye dusunuyorum. Daha iyiye getireceksek bazi seyleri, bunu programcilar da dahil olmak uzere, herkesin bir seylerin farkina vardigi gun hep beraber basaracagimiza inaniyorum.

14 yasinda Murat''''in Yetti artik! Bu krizlerden, savaslardan, yoksulluktan biktim, her 5 senede bir bu bol mavi ekranli sistemi reboot edip edip onume koymalarindan biktim. dedigi zaman, babasinin da Hmmm... dedigi zaman cok uzakta degil. Yine o zaman da Murat abisinden babasindan etkilenmis olacak, ama bunlari demesi icin onu yine kimse zorlamis olmayacak...

Cok mu abarttim, cok mu politik oldu bu yorum? Bilmiyorum...
0
tongucyumruk
Şüphesiz tekeller her zaman olacaktır. Bugün açık kaynak koduna en büyük desteği veren firma olan IBM sütten çıkmış ak kaşık mıdır? Şu anda Linux'a destek veren şirket 80'lerden önce kendi tekelleri için kıyasıya savaşmıyorlar mıydı?

Linux'un diğer sistemlerden farkı esas olarak bu noktada ortaya çıkıyor. Unutmayalım ki Linux kerneli GNU lisansına sahiptir. Bu nedenle bir gün gelipte RedHat, Mandrake ve United Linux birleşip MicroLinux gibi bir şirket kursalar dahi Linux Debian, Slackware gibi dağıtımlarla yaşamaya devam edecektir. Dahası GNOME, KDE gibi popüler masaüstleri ve daha bir çok Linux'u masaüstüne taşıyan program da GPL lisansına sahip olduğundan bu tarz bir tekelleşme Linux'un gelişmesine engel olmayacaktır.
0
anonim
Debian''in tekellerin olmadigi bir dunyada gelistirilmekte oldugunu dusunelim bir kere... O zaman, su anda ortaya cikartilan urunlerin ve calismalarin, gercek potansiyelin ne kadar altinda kaldigini gormeyecek miyiz?

Linux gelisecektir. GNU Lisansi bir yere kadar bunu korumaktadir. Ama GNOME veya KDE hep tekellerin belirledigi standartlarla mi yarisacak, onlara mi uymaya calisacak? Kendi yolunda gidecekse, ki hem boyle olursa su an ne Windows'un ne MacOS X'in basaramadigi seyleri basarabilecektir(yine ev kullanicisi yonuyle diyorum), hem de bilimselligin oldugunu dusunursek, bilimsel acidan dogru olani yapmis olacaktir, ancak o haliyle de siradan kullanicinin ilgisini cekemeyecektir. Cunku en kaba tabiriyle, birakalim oyundur vesairediri, GNOME ya da KDE bilmekle son kullanicinin karni doymayacaktir.

Bir baska acidan da Linux masaustune baktigimizda, eger Windows vb.leri ile uyumlulugu dert etmezseniz aslinda elinizdeki masaustunun gucu muazzam; gerek ozellestirilebilirligiyle gerek saglamligiyla. Ama bas belasi uyumluluk ile ister istemez ugrasiyoruz...
0
cadas
Bu cevabi ben yazmistim ama Anonim olarak cikmis, ozur dilerim.
0
tongucyumruk
Eğer diğer Desktoplar'a benzeme olayını aşıp kendi desktop'ımızı yazalım diyecek olursak geleceğimiz nokta Fluxbox/Afterstep/XFCE vs... olur. Unix destopta başarısız değildir aslında... Windows'a benzeme derdi olmayan birçok GUI kısayollarıyla, kullanım şekliyle Windows'un yıllar sonra ulaşabileceği kullanım kolaylığını şimdiden sunar (Sizi bilmem ama ben her windows'a geçtiğimde bi sudan çıkmış balık şoku yaşıyorum). Ancak sorun kullanıcıların alışkanlıklarıdır. Ekranın sol alt tarafında bir Start/Başlat düğmesi görmeye alışmış bir kullanıcıyı kolay kolay Ali Fluxbox kullan, ali bak bu slit nede güzel slit gibi cümlelerle ikna edemezsiniz. Standart kullanıcı Start arar FreeCell arar. Eğer siz onu alışkanlıklarını değiştirmeye zorlarsanız olsa olsa Linux'un kötü bir sistem olduğunu Windows'un daha kullanıcı dostu olduğunu iddia etmekten vazgeçmez. Bu nedenle her ne kadar kendim kuullanmasam hatta kurmasam da Yeni Linux kuran herkese Default Desktop KDE ayarlarım. Yeniliklere açık kullanıcıların ise bir süre Unix stili desktop'ları kullandıkltan sonra bir daha Windows'u beğeneceklerini sanmıyorum.
0
elrond
Şunu söyliyeyim ben bile RehHat 8 in gelmiş geçmiş en berbat dağıtım olduğunu söyleyebilirim.
Sanırım Linux konusunda heycanlı değil de uzman olanlarda aynı şeyi söyleyecektir.

Gnome da..Default TNT2 Xdriverı ile.
Sağ click Terminal -->Nothing Happens
Start(!)-click to Lock Screen--> Nothing Happens
Kardeşim kurup bir denemediniz mi. Alet söylediğim iç birşeyi yapmıyor. Güncel bazı doanımlarda kurulamıyor bile.
2 tane 32 bit icon yapınca XP ye benzenmiyor. Linux GUI olayını öne almaya başladıkça çuvallamalar başlıyor dikkatinizi çekerim. Display Driver ve GUI yazmak AbiWord yazmaya benzemez...
0
anonim
Özur dilerim Elrond biraderim ama sen Linux hakkında çok az şey biliyorsun ve gayri ihtiyari tepkisel davranıyorsun. Bahsettiğin sadece bozuk bir shortcut, ne TNT driver`i ne de Gnome`la ilgili. Ayrıca GUI yazmaya gelince, şu anda Unix GUI`lerinin yakınına gelebilen (Afterstep, Windowmaker, KDE 3 vs.) bir tek MAC var. Gui yazmayı da Administrator/User ayrımını da Unix 30 (otuz) senedir yapıyor.

Demem o ki, şu anda hissettiğim şeyler, böyle bir yerlerden Linux cd'si eline geçirmiş ve çat diye sistemi install edip bak ben Sendmail kurdum, canavar gibi çalışıyor, halbuki Exchange iğrenç, diyen bir elemanla kendi kurduğun gayet performanslı çalışan, tweak ettiğin Exchange`i karşılaştırırken hissedeceğin şeyler.

Herşeyin kendince iyi kötü yanları var, senin Linux ortamına hiç de ters bakmadığını da biliyorum, sadece hadi kapışalım diyince duramıyorsun :) Ama bilgi eksikliğin var ve bu yüzden de Linux hakkında -bilgiye dayanan- söylediklerin çok da elle tutulur şeyler olmuyor.

O yüzden bence bir gün gel FM`e veya benim eve konuk ol, ben sana Linux neymiş nasılmış detaylı olarak göstereyim. 1Gb partisyonla Celeron 450 makinada (300 aslında da 460'a overclocklu, Windows çakılıyor böyle yapınca, ama Linux altında makinanın bir hafta açık kaldığı bile oluyor hiç itiraz yok;) Bakalım ondan sonra da aynı düşünecek misin ?

Sundance

0
elrond
Tamam yanlız sende bana geleceksin Dual Xeon 500+2MB Cache li, TNT2 li workstation` ımın da RH8 in GUI sinin neden süründüğünü, Win32 ortamından Exceed ile bağlanınca neden süründüğünü , tıklanan her shurtcut' ın neden 3 dakka sonra response verdiğini çözüceksin. DNS, WEB, NFS vs. nin güzel güzel çalıştığını biliyorum defalarca burda Win32 alternatifi olabileceğini de söyledim. Ama ben bu aleti günlük hayatımda kullanamıyorum abi. 700 MB mailbox ım var Mozilla kan ağlıyor, 100 fps te Fifa2003, Dungeon Siege, Counter Strike oynayamıyorum, Encarta ya bakamıyorum, 5.1 DVD seyredemiyorum (seyrediyorum da duyamıyorum ;-), PDA' imi kullanamıyorum. Yani diyeceğim şudur ki ben evde WEB Server, Mail server çalıştırmıyorum ki yukarıdıkileri yapıyorum. Larwedayı ayarlayıp geliyom oraya haftaya hazır ol.
0
sundance
Öncelikle
1) RedHat 8'in kullandığı KDE 3 GUI`si gerek kullanım gerek içerik olarak Windows XP ile kıyas kabul eder bir GUI değil, fersah fersah ilersinde. Bunu bir kenara koyarsak GUI (desktopı kastediyorsun sanırım) neden sürünüyor bakıp görmek lazım, muhtemelen yanlış grafik driverların var, o beğenmediğin ;) 200K`lık NVIDIA driverlarını kullanman gerekecek
2) 700MB mail boxın olması, biraz başka bir probleme işaret. Bilgisayar bölümlerinde temel öğretilen sistem şudur, bir bilgisayar programının toplam gücünü etkileyen bileşenler 1) algoritma 2) software 3) hardware`dir. O yüzden temelde hız kazanmak için bizlerin yapması gereken bazı şeyler var. Bunları geçtim 700Mb mailboxını Sylpheed altında gerektiği kadar hızlı (en azından Outlook`dan çok daha hızlı) kullanabileceğine eminim

3) TNT 2 ile bu dediğin oyunların hiçbirini 100FPS`i boşver 50FPS bile oynayamazsın, ne linux altında ne windows

4) Linux altında herhangbibir NVIDIA ya da Matrox kart ile 233MMX makinada bile full DivX ve DVD oynatabiliyorum (bkz Movix) bunu bana bir Windows makinada 2/3 hızda bile yap seni tebrik ederim


5) Ben PDA`imi canavar gibi kullanıyorum. Hatta plkr.org gibi bir program var ki Palm için, kesinlikle hayatımda gördüğüm en sağlam programcılık şaheserlerinden biri.

6) Ben de evde web server filan çalıştırmıyorum, fakat gariban 256 Ramli Celeron 300 makinamla ile DivX seyrederken edonkey networkünden 16K ile dosya indirip, yakmadan cd basabiliyor, bir taraftan da istatistiklerini almak üzere teletextten borsa verilerini 20 saniyede bir bir dosyaya yazdırıyorum.

7) Counter Strike ve Dungeon Siege de gayet güzel oynanıyor, Starcraft desen hani yarama parmak basacaktın ama :))) Direct X oyunları nerdeyse sorunsuz (tweak edip Windowsdan daha yüksek FPS elde edenlerden bahsetmiyorum, ben daha yapmadım)

8) Larweda`yı ayarlasan iyi olacak ben geçenlerde bozdum ayarını ;) Her zaman beklerim bir iki gün önceden haber ver.

Kal sağlıcakla.

0
larweda
Cevap hakkım doğmuş :)

Ayarım saalam gençler, bi ara ikinizi de toparlıcam buraya, beraberce temaşa yapar kapıştırırız elimizdeki windows`umuzla linux`umuzu.

Yorumlarıma gelince: Linux`un da (aynen windows`ta olduğu gibi) ilk kurulumda süper olamadığını biliyorum, ama biraz kurcalayıp el atınca, adam gibi driver`larını yükleyince Linux`un windows`tan daha verimli halde kullanabileceğimi de biliyorum, ama ne kullanıyosun derseniz, XP :) tek sebep ise üşengeçlik, henüz linux üzerinde USB drive`ımı, M$ pocketPC2002 PDA`imi, exchange server`daki mail hesabımı, ve M$ Proxy server`ın NT user authentication`unu geçebilen bi browser kullanabilmiş değilim, benim becerememiş olmam, bunların olmadığı anlamına gelmez, yeterince kurcalamadığım ve araştırmadığım anlamına gelir.

ha, hakkaten Outlook kadar sağlam MAPI destekli bir mail client`i olmayabilir Linux üzerinde, ama M$ Outlook bile o kadar resource yiyor ki XP üzerinde network 100 Mbit değilse Exchange server`la anlaşabilmesi hem benim için hem makinam için zulüm oluyor. Ama bu bahsettiğim eksiklikleri de yavaş yavaş araştırıp çözümler buluyorum, (maalesef bu iş fazlamesai istiyor :) ama yakındır ki, şimdiki 10 boot`umdan biri değil 9`u linux olacak, ondan sonra ben bu konularda daha rahat konuşabilir olacağım.
0
elrond
TNT2 Workstation, onda oyun oynamıyorum işteki makina o. Onun problemleri GUI yavaşlığı ve Exceed ile bağlanamamak (aşırı yavaş bağlanmak)

Oyun için evde nforce var o hızlarda oynuyor. Starcraft` a bilerek değinmedim, haksızlık olmasın diye ;-). Linux açısından onun durumu daha vahim RH8 kuramadım. GUI mode setup zaten çalışmıyor tanımadı VGA i. Text only kurayım dedim CD değişimlerinde çakılıyor. :-(

Gelmilken Larweda ya da cevap yazayım;-) Hocam 100 Mbit sömürüsü diyorsunda, senin gibi 500 MB lık Mailbox 50 tane PST Outlook kullanan 150 GB DB li Exchange servera bağlanan 100 tane acımasız kullanıcı var biliyorsun ortamımızda bırak arada yavaşlasın. Biliyorusn bu sistem 100 MB lık mailin 100 kişiye yollandığı anları yaşadı ;-)
0
elrond
Bu arada PDA de de göbeği bağladık. PPC2002 var. Dur iyice speküle edeyim ortamı:
Can Your Palm do this :-P
0
sundance
Hayır yapamıyor ! Ah şu IT'cilerin hardware ile övünmesi var ya bitiriyor beni :)) Adama sormazlar mı bunu çalıştıracak aleti alabildiğine göre ense kalın, ayda $3K filan kazanıyorsundur, diye ;)

Bu arada Winning Eleven 2002, üstüne futbol oyunu tanımıyorum, ikinci el 50 milyona aldığım Playstation'da canavar gibi oynuyor, beklerim ;)
0
elrond
3K kazansak bunlarda 5 tane alıp evde network kuracaz ama nerde. Bu teknolji manyaklığı tabir edilen hastalıkla ilgli bir şey tüm sermayeyi ota moka gömme durumu.
0
sundance
:)) iyiymiş, biz de de tazminatı teknolojiye katık yapıp yeme durumu var :)
0
tongucyumruk
Açıkçası 700MB'ın yanından bile geçmez belki kabul ediyorum ama elimdeki en geniş Mail arşivini (6000küsür mesaj - Gelecek AŞ. Linux Listesi) mutt ile açmam aşağı yukarı 2 saniye alıyor (mesajlar thread'e thread'ler tarihe göre sıralanmış olarak) Toplam Mailbox boyutum 350 MB civarında ancak bu Mailbox mbox formatında çeşitli dosyalara dağıtıldığından (mesela lkd linux listesi Linux-LKD dosyasında, linux-yazilim listesi linux-yazilim dosyasinda) en büyük mail dosyasının boyutu 50MB (outlook express zamanlarından kalma Sent Items 850küsür mesaj - açılması 1 saniye sürmüyor) olarak kalıyor. Makina Celeron 533 - 256MB Ram

Bence Mutt-Procmail-Fetchmail-Postfix dörtlüsünü bir deneyin, memnun kalacaksınız.
0
anonim
niye login olmazlar ki... :P

conan
0
anonim
FM'deki konu zincirlerindeki mesajların konuyla ilgili olmasını dilerdim. Belki de Slahdot'dan öyle alıştığım içindir :)

Ama nedense olamiyor... Sadece FM değil, tüm tartışma listelerimiz ben daha iyi bilirim cümlesinin etrafında dolaşıp duran yararsız mesajlarla dolu.

Tabii benim bu zinciri başlatan mesajımın ne kadar yararlı olduğu da tartışılır ya... neyse...
0
anonim
Bence windows ile linuxu karşılaştırmaktan artık vazgeçmeliyiz çünkü :
1. Bu konu sadece FMde 1001 kere tartışıldı.
2. Bu tartışmalar sadece kutuplaşmaya yarıyor (ben hiç uzlaşmayla bitenini görmedim).

Eğer amaç Linux''u tanıtmaksa bu bence windows ile karşılaştırmadan da yapılabilir.
0
conan
Flame Wars Episode n+1

Isteyen istedigi isletim sistemini, sirketi, toplulugu savunmakta serbest. Ama saatlerimi verip olusturdugum dokumanlarin bir save secenegine tiklamamla kaybetmemi saglayan da, Her security patch ciktiginda reboot etmemi gerektiren de, routing ayarlari yaparken (yapamazken) 3 gun bana cile cektiren de, oyun oynarken zart diye cakilip Dr. Watson (doktorasini nerden aldi cok merak ederim hep :P ) memory dump yapiyor (sanki debug edebilirmissin gibi bi de dalga geciyor) diyen de, her yeni surumde Administrative toollari oraya buraya serpistirip insani cileden cikaran da, Binyilin en buyuk balonu olan ME`yi cikarip ve bir suru insanin binlerce dolarini (c)alan da, ........ hepsi Microsoft, hepsi Windows 9X/2K/XP/ME (Bir kac dk`da aklima gelenler yoksa bu liste ufka kadar uzar)

Ama gel gor ki: Pentium 75 bir makinada gunde 40000 email tasiyan, webmail servisi veren (https uzerinden), IDS, ve bilimum servisleri calistiran ve 290 gundur UP olan da, elimi attigimda her seyin nerede oldugunu ve olacagini bildigim de, KULLANIRKEN OZGUR OLDUGUMU HISSETTIGIM de, bana isletim sistemi sayesinde arkadas kazandiran da (kisacasi felsefesi olan bir sistem), u name it abi..., .... iste butun butun butun butun bunlarin hepsi de Linux.

Herkes istedigini secmekte, savunmakta, ugruna olmekte, serbest. I choose not to choose Micro$oft.
0
elrond
n--->sonsuza gider iken ;-)
0
anonim
selam. dun gece gaza geldim mandrake9.0 kurdum. multimedia ve office workstation yukledim. sunu anladim ki mandrake(veya linux) daha on firin ekmek yerse ancak o zaman stabil ve cok fazla donanim harcamayan(vector linix demeyin) bir isletim sistemi olur. kardesiniz hevesini aldiktan sonra buyuk bir ihtimalle tekrar windoze yukleyecektir emin olun
0
anonim
Heyecanlı bir troll .
Troll dediğin soğukkanlı olmalı..
:D
0
sundance
Valla çok özür dilerim ama, Windows`u ilk kullandığın zamanı geçtim, şu anda karşılaştığın sorunlara gösterdiğin hoşgörünün yarısını, neden Mandrake 9 sisteminin istediğin gibi çalışmadığına göstersen bence karşılığını fazlasıyla alırsın, ama seçim senin
0
anonim
bende 15 yaşındayım. 13 yaşımdan beri linux ile ilişkiliyim. şuan win88 suse 7.3 kullanıyorum. şu an knoppixi deniyorum. ancak şunu söylemeliyim işin oyun lımına karşıyım. ancak directXin linux versiyonu falan bir şeyler deniyorudu...
0
elrond
Bu kadar security muhabetti olunca başımıza gelecek bu olur tabi:
http://news.com.com/2009-1001-964628.html?tag=fd_lede1_hed
0
SHiBuMi
Yarın öbür gün yaa baba ben eski windowsuma dönecegim derse onu da burda duymak isteriz ama olur mu ;)
0
cayfer
Elbette.. ama iki gunluk performansina bakinca pek donecege benzemiyor.
0
butch
Geçen gün bir vesileyle doktora gittim ve bana kolestrolün yüksek aman dikkat dedi ve ekledi dışarıda hangi yağla piştiğini bilmediğin birşey yeme dedi. Ben bu durumu Microsoft Windows ve Linux arasındaki tercih yapamayanlar için uyarlıyorum. Kaynağının ne olduğunu bilmediğin, arka tarafta neler olup bittiğini bilemediğin sistemi kullanma, ileride problem yaşaman kaçınılmaz. Ama ben yine de windowsdan kurtulabilmiş değilim ve her ne kadar azaltmış olsam da dışarıdan yemek yemeye devam ediyorum. Yani 3 ay sonra tekrar doktora gittiğimde bana neler diyecek kimbilir...
0
FZ
Birkaç ay önce birazdan ilgili makale adresini vereceğim konu ile ilgili epey fırtına kopmuştu. Burada tekrar değinmemin sebebi Windows-Linux güvenlik kıyaslaması. Makalenin son bölümü MS Windows messaging system ile X-Window messaging system kıyaslaması yapıyor çok güzel bir şekilde ve problemin neden TEMEL bir problem olduğuna işaret ediyor, bunu berrak bir dil ile yapıyor. Herkese tavsiye ederim, özellikle makalenin son birkaç paragrafını:

http://www.astalavista.com/library/basics/guides/Next-GenerationWin32exploits.htm

Microsoft, yazarın da belirttiği gibi aslında bu o kadar da ciddi bir problem değil, abartmayın açıklaması yapmıştı. Okuduktan sonra takdiri size bırakıyorum, problem ne kadar ciddi, ne kadar değil siz karar verin.
0
elrond
Run lpr user as a Root
Run Arbitary code as a root>

Development` tan anlamam. Benim ilk etapta gördüğüm şey; LocalSys accout ile çalışan bir AntiVirus yazılımına guest ile attach olmakla yukarıdaki iki örnek arasındaki temel farkı gerçekten anlamadığım gerçeği. Root hakları ile çalışan log2mail deamon a -al abi benim için şu kodu çalıştır diyebiliyoruz anladığım kadarı ile?
Nedir abicim bu işin iç yüzü bir aydınlatsan bizi walla iyi olur.(Sundance sende bir el atsana)


Security açıkları geyiği ne zaman açılsa hep `ama linux community si patchleri daha çabuk yazıyor` noktasında kitleniyor tartışmalar. Bunun açıklamsı bu olmaz inşallah.
0
FZ
Önce bir tercüme ile işe başlayalım ve sonra da Linux ortamında düşük seviyeli (low-level) development yapanların yorumlarını alalım derim. Aşağıdaki yazı gönderdiğim makalenin son bölümüdür:

Bu sadece bir Win32 problemi mi?

Muhtemelen evet. MS Windows'un en büyük rakibi (GUI olarak) X-window sistemidir. X sistemi de benzer bir yöntemle çalışır yani pencereler arasında gidip gelen mesajların kuyruğa sokulma prensibine dayanır. Ancak X, bu konuda 2 önemli farklılık arz eder. Öncelikel X sistemindeki bir pencere sadece bir penceredir yani uygulamanın içini istediği gibi boyayabileceği bir pencere. Win32 sisteminden farklı olarak buradaki her kontrol kendi içinde bir pencere değildir, X penceresindeki her kontrol sadece bir resimdir. O kontrole tıkladığınızda onu çevreleyen ana pencereye tıklamış kabul edilirsiniz ve tıkladığınız yerde bir kontrol olup olmadığı bilgisi uygulama ile ilgilidir. İkinci olarak X mesajları sadece uyarı mesajlarıdır, kontrol mesajları değildir. Bir X penceresine sadece bir mesaj göndererek ona otomatik olarak bir şey yaptıramazsınız. Mesela metin yapıştırmasını söyleyemezsiniz. Mesela bir girdi kutusunda izin verilen maksimum karakter sayısını değiştirmesini söyleyemezsiniz. Hafızadaki herhangi bir bölgeye atlayıp oradaki kodu çalıştırmasısını söyleyemezsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey yapıştırma komutuna karşılık gelen klavye ya da fare komutlarını göndermektir ve bu durumda da bir kontrole hafızadaki bir metni yapıştırmasını söyleyemezsiniz. Bu bakımdan benzer saldırılar X sisteminde teorik olarak mümkün gibi görünse de pratik olarak uygulanması çok düşük ihtimallidir. Bir uygulamayı mesaja boğabilir ve nasıl davrandığını inceleyebilirsiniz, yalan yanlış mesajlar gönderip tepkisini ölçebilirsiniz. Büyük olasılıkla bir problem olmayacaktır çünkü uygulama bu mesajlarla ne yapacağına kendi karar verecek ve kendisine gelen mesajları teker teker ele alacaktır.

Bu arada, evet UNIX ortamında, hele de GNU/Linux ortamında yamalar daha hızlı yazılıyor ;-) Ama konumuz bununla ilgili değil, en azından yukarıdaki makale bağlamında söz konusu olan temel bir sistem tasarım mantalitesi ve eleştirilen bu. Sistem seviyesinde geliştirme yapanlar bizi daha iyi aydınlatabilirle kanaatindeyim.
0
elrond
Ok. Dogru anlamisim yaziyi :-) Benim verdigim ornekler ile Win32 arsindaki tek fark privilage escalation` in Win32 de daha kolay olabilmesi bu durumda. Ama bu Lnx ta olmaz dusuk olasiliktir tezi pek saglam degil benim anladigim kadari ile. Ki yolladigim 2 ornek bu ayin basina ait cok ta eski problemler degil.

Ayrica bir X penceresine mesaj gonderip bir seyler yaptirabilsek hos olmaz mi? Sonucta log2mail deamona bir sey yaptirmakla bir pencereye yaptirmak arasindaki fark ne?
0
FZ
Heyyyyyy! Uyuyor musunuz! Burada çok ciddi bir teknik tartışma var koskoca FM camiasında buna detaylı bir yorum getirebilecek, hem MS Windows messaging systemi hem de X-Window messaging systemi low level olarak bilen ve kıyaslayabilecek bir hacker yok mu ilaç için? Ciddi ciddi teknik bir ışık tutabilecek, bizi aydınlatabilecek biri? Kim kimi döver muhabbetinin ötesine geçip olayın niçini nedenini bizim de anlayabileceğimiz dilde anlatabilecek biri?

Evet? Bu bir çağrıdır. Bu aşamadan sonrası için ben herhangi bir şey dersem boş laf olur, spekülasyon olur, teknik detaylı olan birisinin bir cevap yazmasını bekliyorum. FM'e güveniyorum, bakalım yüzüm kara mı çıkacak ak mı...
0
elrond
İmza elrond.
0
anonim
Burada bence terimsel bir yanlışlık var. Bu konuda arge yapmadım o yüzden full saçmalıyor da olabilirim bu yorumumla. Fakat bildiğim kadarıyla X altında da üstünde de Linux'un çok sağlam bir pipe yapısı var ve Rexx tarzında programlar arası pipelar yapmak için binbir türlü yol var. Bu yüzden tanım olarak `X de bir pencereye mesaj göndermek` diye tanımlanmasa da o pencereler ile interaksiona girmenin kesinlikle birsürü yolu var. Dediğim gibi Rexx sadece bir örnek...
0
sundance
Bu ikisi de bir buffer overflow exploit ki, 386 mimarisi devam ettiği sürece bunlardan kurtulmamız zor gözüküyor.

Bu tür problemlerle karşılaşmamak için Unix'in prensip olarak belirlediği şey, tamamen mecbur olmayan hiçbir program/kulllanıcı root çalışmasın ilkesidir ki bu programlar gözle görülür şekilde bunu ihlal ediyorlar. Bu yüzden de bir gedik oluşuyor.

1) Program daha iyi yazılıp bu buffer overflowlar bertaraf edilebilirdi
2) Root koşmayabilirdi (daha iyi planlama ile)


Bunun açıklaması bu, öte yandan kullanıcılara zararı ne olur sorusunun cevabı ise, hoşuna gitsin gitmesin, geliştirilmesi için kimsenin tek kuruş ödemediği bu Open Source yazılımlar, herhangibir hatası ortaya çıktıktan çok kısa bir süre içinde patchlendiklerinden dolayı kullanıcılara olabilecek zararı minimuma yakın.

Saygılar

0
elrond
Aslında Win32 bu problemden kurtulmak için LocalSystem accountunu kullanıyor gel gör ki programcıların hatalarından bu problemler hala oluyor. Soru şu : LocalSystem, Administrator ve Root kulllanıcıları arasındaki fark nedir? Root userı Win32 deki LocalSystem ile mi eştir yoksa Administrator la mı? Bunu hiç bilmediğimi fark ettim. Bilen birileri anlatabilir mi. Root LocalSystem ile eşdeğer ise şöyle bir fark oluyor, bir kullanıcı LocalSystem ile interaktif logon yapamaz ama root ile systeme login olabilirsiniz. Bu durumda iki sistemde de programların kusursuz olduğu idael durumun oluştuğunu varsayarsak Win32 daha avantajlı gözüküyor ilk bakışta. Ne dersiniz?
0
sundance
Root ile sisteme login olamayabilirsin, veya sadece fiziksel konsoldan login olabilirsin, veya sadece com1'den bağlı konsol üstünden login olabilirsin vs. vs. vs. Bütün bu default davranışlar ayarlanabiliyor. Bu (ve birçok başka) yüzden ROOT iyidir ;)
0
elrond
Ama LocalSystem ile asla olamazsın -interaktif olarak- ;-))
0
sundance
FZ sevmese de eğlenceli geldiğinden bu dialoğumuzu araba üzerinden bir örnekle noktalıycam :))

Sen bana soruyorsun ki ? `Abi senin bu araba resmi hız sınırının üstünde tehlikeli bir şekilde 200-300 basar mı ?`

Ben de diyorum ki `Basar basar, ama genelde güvenli olması için 90`ı geçmemekte fayda var tabi. Ama ben ne yaptığımı biliyorum 90`dan hızlı kullanacam diyen adamı da tamamen kendisine ait pistte engellemez`

Sen de diyorsun ki `Haha, benim araba istesen bile 90`ın üstüne hayatta çıkmaz` (ve ima ediyorsun ki ;) bu yüzden senin araba daha riskli.

Ben de son olarak diyorum ki; `Abicim benim araba, 90`da sabitlenir, 40`a da, belli saatlerde 90`ın üstüne çıkmayabilir, belli saatlerde 40`ın altına inmeyebilir, bütün bunların hepsi ayarlanıp benim tarafımdan kontrol edilebilir.

Türkçe meali: Root userın adının root olmasından tut da sisteme login olması ve yapacağı işlerle ilgili her türlü şeyi istediğin gibi kısıtlayabilirsin. Bir çok linux dağıtımı sisteme remotedan root olarak login olmana izin vermez vs. vs. Öte yandan sistemde belli görevleri yapacak belli adminler tanımlayabilirsin. Mesela benim makinamda bir tane mldonkey accountu var, herhangibir şekilde bu account ile login olmak mümkün değil, home directorysi ve jailroot environmentı var, mldonkey programı burada çalışıyor, birisi bir şekilde bu programdaki bir buffer overflow hatasından makinama tecavüz etmeye çalışsa da çıkabileceği directory yok, başka bir şeye müdahale etmek için yeterli hakları yok vs. vs.

Demem o ki, bunlar Unix'de 30 yıldır uygulanan teknikler ve oldukça da rafine hale gelmiş haldeler, aslına bakarsan bu user/admin kavramının icat edildiği sistem bu ve şimdiye kadar da milyonlarca üniversite öğrencisi (long live Berkley) tarafından tekrar tekrar taciz edilip açıkları kanırtıla kanırtıla şu anki haline gelmiş bir administrasyon sistemi. O yüzden adam gibi işini bilen bir Unix admini tarafından kurulmuş bir Unix sistemde sen hiç dert etme öyle antivirüs programından guest usera account vermeyi boşver bir şekilde o türden bir account almış bir kullanıcının bile sistemin kullanılmasına etki edecek bir şey yapmaması çeşitli yöntemlerle sağlanır.

Bu mudur ? BUDUR


0
conan
Sayin hocam,

Bu durumdaki son gelisme nedir acaba :) Murat hala Linux kullaniyor mu? Kullaniyorsa hangi dagitimi secti? Ben merakla bekliyorum.
0
elrond
Yok abi cayfer bizle birdaha bir ani paylasmayacak bence :-))
0
anonim
Sen hocami bosver de elrond, su FZ'nin bahsettigi makale hakknda bir yorumun varsa bizi bir aydinlat once.
http://www.hevanet.com/peace/microsoft.htm

abicim eger burda yazilanlarin yarisi bile dogruysa kusura bakmayin ama bu makaleyi okuduktan sonra bile windows kullananlarla benim tartisacak bir seyim olmaz, buyursunlar devam etsinler...


Sundance
0
elrond
1 önceki soruma cevap alamadığım için kestim konuyu. Ben diyorum LocalSystem, Admin,Root arasındaki fark ne sen yazmışsın rootu eviririm, çeviririm, rename ederim engellerim vs. Bunlar admin userına da yapılabilen şeyler. Bu accountların kernel mod, user mod, zart mod zurt mod açısından farklarını sormuştum ama neyse.
0
sundance
Elrond`um guzelim ya anlatamiyorum, ya da anlamak istemiyorsun. Ben diyorum ki... herhangibir kullanıcıya, herhangibir şekilde administration hakkı verebilirsin, bu logininden tut, kullanacağı CPU yüzdesine, RAM`a kadar değişir. Bu konuda Linux`un sabit bir kuralı yoktur, istediğin gibi değiştirirsin, admin olarak senin pratiğine bakar.

Kernel mode, user mode, zart mode zurt mode konusuna gelince, afedersin ama bunlarla ilgili tartışmamız için ya biraz daha Linux öğrenmen gerekli (çünkü bunları tartışabileceğimiz bir Linux bilgin yok) ya da yüzyüze olmamız lazım, hem bu kavramların Linuxdaki anlamlarını anlatıp hem de bunlarla ilgili bir dialoğu ben şahsen online olarak yapamam :)

Kal sağlıcakla
0
cayfer
Murat hala Linux kullaniyor. MDK9.0 la başladı yeni hayatına. Özellikle net üzerinden oynadığı oyunlar için belki gerekir düşüncesiyle 2 GB bir disk bölümü bırakmıştı kenarda. Geçtiğimiz pazar günü buraya Win98 kurdu bir oyun için. (Oyunun ne olduğunu bilmiyorum).
Dünkü yorumu çok ilginçti: Ne zamandir makinam çakılmıyordu, windowsla gene başladık dedi.
Küçük sorunları yok değil... Örneğin geçen gün GAIM ile dosya transferi yapamadığını söylüyordu. Ama eklediği cümle önemli: ne olsa çözümü vardır, yakında bulurum.
GUI neslinden olduğu için bash kullanımında zayıf doğal olarak. Ama uyumadan önce yatağında keyifle UNIX okuyor.
BU köşe Murat'ın LINUX seyir defteri ne dönüşecek galiba :)

Sevgiler
0
FZ
http://www.hevanet.com/peace/microsoft.htm
adresinde çok güzel bir Win XP, Win95, Win98 kıyaslaması bulabilirsiniz (zaman zaman Linux ve Max OS X ile kıyaslama yapılıyor). Detaylı ancak çoğu
kişinin anlayabileceği akıcı bir dille yazılmış. Bazı şeyleri şeyleri tekrar tekrar okumakta fayda var derim hatta dileyen buraya güzel bir özet-tercüme de geçebilir.
0
anonim
Sahsen Linux'a tamamen gecmek icin onumdeki tek engel, ufak bir sirket tarafindan yazilmis, Gomulu Java gelistirme (embedded Java development) icin kullandigim bir program. Boyle uclarda gezinen seyleri bir akil edip bir turlu Linux'a getirmiyorlar. Onun haricinde vallahi Windos'u kaynamis papates gibi elimden atabilirim -aninda- ve arkasindan aglayacagimi hic zannetmiyorum, her seyin Linux karsiligi var.
0
sundance
Valla embed sistemler konusunda Linux`un o kadar önde gitmesi ve Java`nın SUN teknolojisi olmasından sebeple, Windows`u bırakamıyor olmanın sebebinin embed java olması çok ilginç geldi bana.

Biraz daha spesifik olup programdan ve ne için kullandığından bahsetsene. Eminim bir çaresini buluruz seni windowsa geçirmek için.
0
malkocoglu
Gomulu Java'nin 'gelistirme' ortami ozel bir yazilim gerekiyor. Bu yazilim Windork uzerinde sadece.. Problem burada..
0
elrond
Java multiplatform değilmiydi?
0
FZ
Write Once Run Everywhere = Yüzyılın Şakası ;-)
0
Mayfer
Ben Murat, artik sadece babam degil ben de burda yazcam. Ilk olarak, bu yaziyi Linux altinda yaziyorum. Neyse...

Bazilarinizin Murat yakinda Windows''a gecer ya da WIndows''a gecerse haberimiz olsun gibi seyler soylediklerini gordum, ama ben neden sadece oyun oynamak, internette surf yapmak gibi basit isler yapmama ragmen her 15 dakikada bir cakilan, ust uste errorlar cikaran, en ufak bir is yaparken yavasligiyla kanimi donduran bir isletim sisteminde calisayim ki? Windows kullanirken, bilgisayarimin acik durma suresi, birakin gunleri, saatler zor suruyordu. bazen cok merak ediyorum, meslek sahibi insanlar ciddi islerini kafayi yemeden Windows''da nasil yapiyolarlar diye.

Aslinda ben Linux''a 1-2 sene onceden beri gecmek istiyordum, ama ogrenmek gereken cok sey oldugu icin, belki bana zor gelebilecegi icin ve istedigim oyunlari oynayamiyacagim icin vazgecmistim. Simdi Mandrake 9.0 ve KDE 3 kullanmaya basladiktan sonra, aslinda ne kadar kolay oldugunu anladim. Tabiki baslarda zorlaniyorsunuz, ama sonradan Dos''tan, Windows''dan hic de zor olmadigini anliyorsunuz. Hele hevesliyseniz cok kolay. Ayrica, sunu da soyleyeyim ki Linux''ta herseyin cozumu var. Eger bir programin Linux versyonu yoksa, EN KOTU ihtimalle [bunu soylerken utaniyorum] kucuk bir windows kurarak sorunu halledebilirsiniz.

Sonuc olarak artik Wondows''a gecmeyecegimi, ve bilgisayarlarla cok isi olanlarin eninde sonunda Linux''a gececegini garanti ediyorum. Linux''un tek kotu yani olarak gordugum sey, bilgisayarinizi hic kapatma istegi duymadiginiz icin elektrik faturalarinin daha yuklu gelmesi. Linuxu hepinize siddetle tavsiye ediyorum ve burda bitiriyorum.
0
conan
Murat Supersin! ;)

Klube hoshgeldin. Simdi okulunda Linux`u yaymak icin bir klup bul, yoksa kur! Senin yasadin kotu seyleri baskalarinin da yasamasini istemezsin degil mi? O zaman baskalarina da dunyanin en buyuk virusunden kurtulmalarina yardim et. Linux`un okuyan arastiran ve ogrenen insanlar icin oldugunu herkese yay, kisacasi digerlerini de kendine benzet! :D

Herhangi bir sorunun olursa yakinindaki bir linux klubune email at, FM`ye yaz, hatta bana email at mutlaka yardim gelecektir. (emailimi gsu.linux.org.tr/~conan adresinden alabilirsin)

Bu guzel kararinda sana destek oldugu icin babana da sonsuz saygilar. Ilerde onun kadar guzel kitaplar yazmani bekliyoruz senden de ;) Ama once ise Turkce dokuman yayinlamakla baslayabilirsin ;)
0
FZ
Hoşgeldin Murat! Arkandan o kadar konuştuk artık yüzüne karşı da konuşuruz ;-) İşletim sistemleri ve yazılımlar denizindeki yolculuğun açık olsun. Kısa sürede pek çok şey keşfedeceğinden en ufak bir şüphem yok. Dilerim fazlamesai.net sitesini de takip eder, aktif olarak katılır, yorum yazmaktan ve eleştirilerini belirtmekten uzak durmazsın. conan arkadaşımızın da dediği gibi soru sormaktan sakın çekinme çünkü insanlar sana yardım etmekten çekinmeyecektir.
0
Mayfer
Bir onceki yazima bir sey eklemek istiyorum. Eger bir Windows''cuysaniz, sizin bu konudaki dusuncelerinize saygim var, o nedenle, lutfen benim de bu isletim sistemleri hakkindaki goruslerime saygi duyarsaniz cok iyi olur. Bunlar sadece benim goruslerim.
Acikcasi birisi Windows''u savundugunda ben direk dayanamayip ataga geciyorum, eger sizi de oyle bir duruma soktuysam ozur dilerim.
0
anonim
Sevgili adasim.. :)

KDE3.0 ve Mandrake 9 cok ciddi, guclu bir makine istiyor. Benim emektar Celeron1200, 256MB RAMli sistemde cok yavas calisacagindan eminim. (Redhat ornegine bakarak soyluyorum.)

Ama XP gayet hizli calisiyor. Isim olan programciligi Visual Studio.NET icindeki VC++ 7.0 ile gayet guzel ve hizli yapabiliyorum. Boyle bir IDE linux dagitimlarinda hala yok malesef. (KYLIX demeyin, RAD aramiyorum.)

Bana kalirsa linux dagitimlari hala windows''un desktop kolayligi, hizi ve anlasilabilirligine erisebilmis degil, bir gun erisirse o zaman emin ol bir cok kisi linux''a gececektir.

Server olayi ise apayri, server icin linux kullanmaktan gayet zevk aliyorum, nete cikista kullandigim gatewayim linux.. Ayni zamanda MP3 serverlik da yapiyo. PHP vs yazmak istedigim zaman da onun uzerinde calisiyorum.

Kisacasi linux consoleunu hala cok cok seviyorum. Ama desktop dedin mi isler degisiyor.

Bu arada kisisel bir bilgi, windows''u 2 yildir kullaniyorum ancak, 2000 ile basladim. amigaos''tan direkt dos''a, ordan da linux''a gecmistim, slackware''in en eski versiyonlarindan biriyle baslayip 5kusur sene linux kullandim sadece.. (agirlikli olarak konsol, grafik seyler gerektiginde de yeteri kadar lightweight olan window maker''i kullaniyordum.)

Selamlar.
0
Mayfer
bu konuda sana pek katilmiyorum desem yalan olmaz. emektar celeron 1200 demissin de bende celeron 450 ve 128 mb ram var, ve linuxta windowsdan cok daha iyi bi performans aliyorum. bunun en onemli nedeni ise, linux harddiski cok daha iyi ve hizli kullandigi icin, bilgisayarim swap kullanirken windows''da oldugu kadar yavaslamiyo.

kde 3 ve mandrake 9''un sana daha yavas gelmesnin nedeni, linux''un kendiliginden calistirdigi ve buyuk ihtimalle cok az, belki de hic kullanmadigin programlar olmasi. ben de yavasligindan sikayetciydim ve bilgisayarimin ram''inden cok swap kullandigini gormustum [180 mb civari]. daha sonra, kullanmadigim programlari kapatarak swap kullanimini buyuk oranda azalttim. su an ucu ucuna olsa da ram''im yetiyo.

hele hele 1.2 ghz CPU ve 256 mb ram varsa, ve linuxun performansi hala yetmiyorsa, bence baska sorunlar var demektir. samba falan gibi programlari kapatmayi bir dene istersen.

kisisel bilgi, 14 yasinda olmama ragmen windows 3.1 bile kulandim. ilk kendi bilgisayarimdaki isletim sistemi, o zaman yeni yeni kullanilmaya baslanmis olan windows 95''ti. bundan sonra win 98 ve win xp de kullandim. sonuc olarak, windowsun her yeni versiyonunda sadece ekleme degil, DEGISIM oldugunu gordum ve bunlar genellikle basarisizdi. bir ornek, 98''de cok yapmis olmama ragmen win xp''de ip, dns server gibi setting''leri bulcam diye anam aglamisti. simdi ise dogru yolu buldum ve linuxtayim :).
0
FZ
Celeron 1000 Mhz ve 256 MB ana hafızalı bir makina kullanıyorum, grafik ortam ve FluxBox pencere yöneticisi, sistemin hızından gayet memnunum, MP3 dinlemek, DVD seyretmek, GIMP kullanmak gibi işler yaptım, herhangi bir performans problemi ile karşılaşmadım. Sisteminde gözle görülür bir yavaşlık varsa biraz kurcalayarak hangi programların çalıştığını öğrenebilirsin yani ps, top gibi komutlar bu konuda epey detaylı bilgi verir ve elde ettiğin listedeki proseslerle ilgili detaylı bilgileri man veya info komutuna parametre olarak geçerek ileri seviyede bilgi sahibi olabilirsin (benzeri şeyi Windows ortamında deneyenlerin ise çok daha fazla uğraşması gerekir).

Eğer Windows ortamlarına spesifik program yazıyorsan VC++ 7.0 yani Visual Studio.NET ile gelen C/C++ derleyicisi ve IDE ortamı tabii ki işini görür ve zaten çok da fazla alternatif yoktur. Dolayısı ile Win ortamına yönelik program yazarken zaten GNU/Linux ile kıyaslamak bana çok anlamlı gelmedi.

Anlaşılabilirliğe gelince valla Linux çok daha açıklayıcı Win ortamları ise adeta bir muamma, dokümantasyon sistemi MSDN falan (bazı alanları saymaz ve genel olarak bakarsak) epey kastırıcı.

Desktop'ta Win daha hızlıdır konusuna karşılık eminim çok daha teknik detay verebilecek arkadaşlar vardır. Benim kısaca demem o ki masaüstü ortamında da gayet güzel ve misal sundance arkadaşımızın PCWorld'deki masaüstü ekran görüntülerine bakıp da gıpta etmeyecek bilgiyar kullanıcısı tanımıyorum ;-)
0
stratus
ben turkiyede yaklasik 200 e yakinkullaniciya bakiyordum ne yazik ki standart olarak windows2000 kullaniliyordu bu 200 e yakin kullanicidan sadece 20 e yakin kişi islerini yapabilecegi kadar bilgiye sahip insanlardi pazartesi gunu ise geldigim zaman telefona bakmaktan terliyordum isyan ediyordum kullanicilar logon olmayi bilmiyen kişisel bir mail herkese gonderen printer kartusunu degistirmeyi bilmiyen yaptiklari power point dosyalarinda 200 un ustunde slayt olusturan ve tum uyarilara ragmen bunlarin belli bir limitin ustunde oldugu ve bundan dolayi dosyalari bozulan neden bozuluyor diye soran bir cok kullanici vardi ve hergun windowsta ortalama not responding veren 50 den fazla kullanici oluyor nerdeyse her iki ayda bir kez windows un acıklarindan dolayi patch eklemek ve bunu her bir kullaniciya yuklediginizi dusunun. ms exchange server *.edb dosyasi limitini asmis oldugundan dolayi cokuyor ve repair etmek icin 17 saat basinda bekliyorsunuz exchange ve internet uzerinden herturlu virus ataklarina karsi korumaya calistigimiz sistemde microsoftun aciklarindan dolayi bir sekilde tumsistemimize virus
giriyor bunu hepsini temizlemeye calismak sonra herbirine pathleri yukleyip reboot etmek kolay iş degil. boyle sacma sapan problemlerden dolayi yaklasik 40 saat uykusuz kaldim.bu konuda tabiki kullanicilarinda hatalari var ama windows benim acimdan yamali bohca gibi bir sey bu yazimi yaklasik 5 dakika once bitirmistim ama explorer hatasiyla karsilatim ve yeniden yazmak zorunda kaldim. bu kadarla olsa neyse bunlar hic birsey bunlardan dolayi 2sene icinde ulser oldum ve her an mide kanamasi gecirebilirim.bundan sonra windows benden uzak olsun aslinda yazmak istedigim cok sey var ama bu kadari yeter.
birde windowsun tek avantaji zamanla mouse u hizli kullanmaya baslarsiniz .. :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

PHP'de GD Kütüphanesi ile Grafik İşleme Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 1 Eylül 2004 Çarşamba günü Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'da bir seminer düzenliyor. Seminerde Web sitelerinde yaygın olarak kullanılan PHP programlama dilinde, PHP ile beraber hazır olarak gelen GD kütüphanesi ile dinamik olarak resimleri oluşturma, büyütme/küçültme, boyama, yazı yazma ve benzeri işlemlerin nasıl yapıldığı kod örnekleri ile beraber incelenecektir.

Konqueror ActiveX´lendi

butch

KDE'nin web tarayıcısı Konqueror artık ActiveX destekliyor. Bu da artık Linux kullanıcılarının Shockwave ve bunun gibi mevzuları kendilerine dert etmemeleri gerektiği anlamına geliyor. Konuyla ilgili detaylı açıklama http://dot.kde.org/994747675/ adresinde. Konqueror'a gelen bu ekin adı da ilginç, Reaktivate. http://www.konqueror.org/... adresinde söylenenlere göre Apple QuickTime eki de yolda...

RedHat 7.2 çıktı

conan

RedHat 7.2 piyasaya çıkmış bulunmakta. (Hatta ilk patch'i bile çıktı hehe) Sürümün kod adı: ENIGMA ;) Hadi bakalım downloadlara kuvvet.

Yeni versiyonda daha çok görsel gelişimlere ağırlık vermiş görünüyor. ayrıca Linux kernel 2.4'ün güzellikleri de Redhat 7.2'ye dahil edilmiş.
(Editörün notu: bu son cümleyi yazı onaylarken ben eklemiştim, yazı anasayfada çok kısa görünmesin diye Redhat sitesine göz atıp ufak bişeyler eklemek gerekmişti. Dikkatsizlik yaparak yanlış bir bilgi eklemişim, Doğrusu: Linux 2.4 Kernel'i Redhat 7.0'dan beri Redhat dağıtımı içindeydi.)

- Redhat 7.2 - RedHat yansıları

Penguence 2. sayı PDF olarak yayınlandı

resilence

Penguence Sayı 2 PDF formatında çıktı.

Penguence Dergisi, Linux Kullanıcıları Derneği bünyesinde sürekli bir yayın çıkartmak amaciyla oluşturulmuş bir topluluk projesidir. Şubat 2005 tarihinde ilk sayısı çıkan dergi 2. sayısı ile okuyucuların karşısında. PDF formatında hazırlanan dergiyi http://penguence.linux.org.tr sitesinden indirebilirsiniz.

2.sayıda yer alan konulardan bazıları:

HP: GNU/Linux olduğundan düşük gösteriliyor

cihatix

Açık kaynağı destekleyen şirketlerden HP’nin üst düzey bir yöneticisi, istatistik şirketlerinin geri kalmış ölçüm yöntemleri nedeniyle GNU/Linux’un yaygınlığını olduğundan aşağıda gösterdiklerini öne sürdü.