Özgür olmak istiyorsanız, Linus Torvalds'ın peşinden gitmeyin!

0
aksoyhasan

Görüşler

0
aksoyhasan
konu bana ilginç gelmişti ama sanırım başka kimsenin ilgisini çekmemiş..
0
rafet
Aslinda ilgi cekecek bir konu.
Kisaca yazinin icerigi hakkinda bilgi verseydin, neyin ne
oldugunu biraz anlamis olurduk.
Simdi ingilizcemi test etmeye hic niyetim yok.Herhalde benim gibi dusunenler cogunlukta .
0
kernelpanic
Linux, Linus Torvalds'ın tescilli , ticari markasıdır. yada gnome aptallar için yapılıyor gibi cümlelerle gözümde yerin dibinde olan, bir dönem benim GNU'ya kötü gözle bakmama sebep olmuş Linus Bey'e en iyi cevabı gene RMS vermiş.

umarım Stallman'in bu hareketi the hurd'ı biraz daha ön plana çıkarır.
0
Temujin
Açtım okudum röportajı ve ilgilenenlere okumasını tavsiye ederim. Yalnız bu adama pek tutmuyorum çünkü biraz fazla kuralcı ve bazı şeyleri fazlasıyla birbirinden soyutlamaya çalışmış. Mesela, açık kaynaklı yazılım ile bedava yazılım olabildiğince farklı iki şey diyor ama yanılıyor. Arada sadece çok ince bir çizgi mevcut.
0
Betelgeuse
Bence yanlış okumuşsun. Adamın anlatmaya çalıştığı şey "bedava yazılım" değil özgür yazılım. Açık kaynaklı yazılım ile özgür yazılım tabi ki farklı şeylerdir. Bedava yazılım kavramı ise çok daha başka birşeydir.
0
Tarık
"açık kaynaklı yazılım ile bedava yazılım olabildiğince farklı iki şey diyor ama yanılıyor." dediğiniz kişi Richard Stallman mı? ...
0
eevrim
Baslik ile roportaj arasindaki fark beni sasirtti dogrusu.
0
cezve
ortalikta bedava olup ozgur olmayan tonlarca program var. Aralarindaki cizgi de bence bariz sekilde kalin :))

bir de bir allahin kulu ciksa da su ropartaji kisa bir ozetlese ne guzel olurdu...
0
zekzekus

"Lütfen GNU Linux demeyin" diye de ekliyor.

sanırım burada bir yanlış anlaşılma var. İlgili cümle:

Please don't call it "Linux;" if you do that, you give the principal developer none of the credit. Please call it "GNU/Linux" and give us equal mention.

Tam tersi "Lütfen GNU/Linux diyin." diyor.
0
seqizz
Şahsen "sana ne" diyerek GNOME kullanmaya devam etmek bana büyük haz verdi..
Zamanında Torvalds değil miydi listelerde "kde kullanın" diyen :\
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Masaüstünde Linux Evrimi

barisozyurt

Linux dünyasının en büyük şirketleri güçlerini birleştirdi! ArkLinux, Codeweavers, Debian.org, DesktopLinux.com, KDE, Linux Professional Institute (LPI), Lycoris, The Linux Terminal Server Project (LTSP), Mandrakesoft, NeTraverse, OpenOffice.org, Questnet (Support4Linux.com), Samba.org, theKompany, SuSE, TransGaming Technologies, TrustCommerce, Xandros, Ximian firma ve geliştirici grupları, Linux'u masaüstüne en çok kullanılan işletim sistemi haline getirmek için güçlerini birleştirdiklerini ve bir konsorsiyum oluşturduklarını açıkladılar:
http://www.desktoplinuxconsortium.org/
Yukardaki isimleri bir kez daha okuyun ve hepsini yanyana koyun; neler olacak, tahmin edebiliyor musunuz?

Busy Box - Minimalist Linux meraklılarına

sundance

Hep merak etmişimdir madem Windows`a alternatif, neden Linux`da devamlı şişiyor diye. Glibc, KDE filan derken dev gibi bir sistem karşımıza çıkıyor. Herşey bir yana temel *nix komutları için bile mblarca yer ve Lib5, Lib6 kullanmamız gerekiyor.

Benzer bir kaygı ile BusyBox ekibi, hemen hemen bütün temel Linux komutlarını tek bir dosyada toplamışlar, hem de UPX`lendikten sonra sadece 130K`a inen bir tek dosyada.

Hangi komutlar mı var bu 130K`nın içinde ? ...

Kamuda Açık Sistemlere Geçiş Kervanına Brezilya da Katıldı!

anonim

İki gündür benzeri bir haber duymamıştım. Tam merak etmeye başlamıştım ki Brezilya'nın da açık sistemler konvoyuna katılma kararını gördüm: İlk bakışta biraz fazla iddialı bir geçiş oranı gibi görünmekle beraber neden olmasın?

Belki yanlış yerde söylüyorum ama gençlere en kısa zamanda LINUX öğrenmelerini öğütlerim. Hem de iyi öğrenmelerini. LINUX bu hızla yaygınlaşmaya devam ederse Micros~1 haklı çıkacak ve LINUX sistemlerin sahip olma maliyetleri sistem yöneticisi maaşları yüzünden çok ama çok artacak.

EvilEntity Linux 0.25DR İncelemesi

anonim

LinuxTurkey masaüstünün lider dağıtımı olma iddiasında, asi ve değişik bir dağıtım olan EvilEntity Linux´un ilk Türkçe incelemesini yapmış.

Bu yazıda kelimenin tam anlamıyla garip bir dağıtım olan EvilEntity Linux (EEL) u inceleyeceğim. Öncelikle EEL nin felsefesinden bahsetmek istiyorum. EEL Windows ile ilgili herşeye gıcık olan ve Windows´suz da harika bir masaüstü olabileceğini kanıtlamaya çalışan bir dağıtım. Evet, buraya kadar herşey normal görünüyor ancak EEL Gnome ve Kde´yi Windows´u taklit etmeye çalışmakla suçluyor ve bu yüzden onlara yer vermiyor. Hatta çok bilinen hiçbir pencere yöneticisine yer vermiyor.

Slackware 10.2 Duyuruldu

GolgeHan

Unix'e en çok benzeyen Linux işletim sistemi Slackware'in 10.2 sürümü duyuruldu. Çekirdek 2.4.31, fakat kurulumda açılış esnasında SCSI ,RAID, SATA desteği olan test26.s ile sistemi kurabilirsiniz. Masaüstü ortamı olarak Kde 3.4.2 ve XFce 4.2.2 dağıtımla birlikte sunulmakta.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.slackware.com/announce/10.2.php