Linux for Playstation 2!!!

0
larweda
Sony, oyun konsolu Playstation 2`nin için uzun süredir beklenen Linux işletim sistemli paketini ilk sürümününü duyurdu.

Maalesef sadece Japon pazarı için...
Playstation 2 Linux paketinde standart Playstation 2 donanımına ek olarak 40 Gig hard disk, hard disk'i bağlamak için bir PC Card adaptör, bir VGA adaptör'ü, USB klavye ve fare var. Linux sürümü RedHat 2.2.1 kernel'i temel alınarak hazırlanmış ve XFree86 3.3.6, gcc 2.95.2 ve glibc 2.2.2'yi de içeriyor. Bunlar sayesinde Linux'lu Playstation 2 aynı zamanda bir geliştirme ortamı da olabilecek. Linux dağıtımının GPL vs. tarzı lisanslı olan bölümleri kaynak kodu da "PS2 Linux Beta Release 1 Install Kit" paketiyle beraber gelen DVD içerisinde verilecek, ancak Sony'nin geliştirdiği özel bölümlerin (mesela PS2 Runtime Environment) kodu açık olarak sunulmayacak.

Sony'nin söylediğine göre paketin ticari olarak Haziran`da 1000 adetlik ilk parti olarak yaklaşık 25.000 Japon Yen`ine Japonyada satışa çıkması umuluyor. Bu fiyat yaklaşık 220 dolar yapıyor. (TL için bugünkü ortamda ne söylesem yalan olur) Tabi bu Japonya içi satış fiyatı.

Linux PS2, normal PS2'den farklı olarak evlerdeki televizyon`a bağlanarak çalışamayacak. Sadece VGA adaptörü ile normal bir VGA monitör`e bağlanabiliyor olacak.

Sony, PS2 Linux ile bence piyasada kalıcı olmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için başarılı bir adım atmış oluyor. Düşük bir ihtimal ama, Türkiye`de de bu güzelliği mantıklı bir fiyatla elde edebilme şansımız olursa işte o zaman tam delikanlı bir hareket olur. Ne de güzel olur.

PS2`nin Japonya web sitesinde bir resmi var ama daha güzeli PS2 Linux'un dmesg açılış kaydı var, ki bu dosya bana kalırsa yüzlerce resimden daha çok şey ifade edebiliyor.

PS2 Linux Görüntüsü:www.jp.playstation.com/linux/image/main.jpg
PS2 Linux dmesg açılış kaydı:www.jp.playstation.com/linux/dmesg.html
PS2 Linux web sitesi(Japonca):www.jp.playstation.com/linux/

İlgili Yazılar

Slackware 9 Sonunda Çıktı !!

oktay

Henüz resmi site slackware.com'dan haber verilmemiş olsa da Slackware 9 artık hazır. Bu yazıyı yazdığım saatlerde 9.0 sürümü henüz yansı sitelerine ulaşmamış görünüyor. Zannediyorum resmi bir açıklama yapılmamış olmasının sebebi de yansı sitelerine bu aşamada yüklenilmesini engellemek.

Uzun zamandır beklediğimiz şu anda hala yayınlanan en eski Linux sürümü ünvanını elinde bulunduran bu Slackware in yeni sürümü hepimize hayırlı olsun.

Eğer indirmeyi başarabilirseniz lütfen geçici yansı sunucuları kurup buradan adresi dağıtmak vasıtasıyla Türkiyede de yayılmasına yardımcı olunuz.

linuxtoday.com/developer/2003031901126NWSLSW adresinden daha fazla bilgi alınabilir.

Linux Çekirdek Performans Projesi

Soulblighter

Bir süre önce Linux'un 2.6 çekirdeğinde, 2.4 çekirdeğine göre büyük performans kayıpları olduğu yolunda haberler dolaşıyordu. Hatta 2.6 çekirdeğinin kendi iç sürümleri arasında bile 10%'a varan ciddi performans farklılıkları olduğu da belirtilmişti.

'Yalnızca Eğlenmek İçin' Türkçe Çevirisi

anonim

Linus Torvalds'ın anı kitabı "Yalnızca Eğlenmek İçin" in (Just For Fun) Bilgi Yayınevi tarafından Türkçe çevrisi yayınladı. Temmuz 2005 yayınlanan kitap Torvalds'ın Linux'u yazarken yaşadıklarını anlatıyor.

LindowsOS 4.5 İncelemesi

ghanthar

Linuxmerkezi LindowsOS 4.5 in bir incelemesini yayımladı, buradan ulaşabilirsiniz.

Awstats: Olması gerektiği gibi Web İstatistik Programı

tunc

Son zamanlarda gittikçe populer olan web istatistik programlarından biri olan Awstats bir çok özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Online update, geliştirilmiş log analyzer , detaylı istatistikler ve bolca dil seçeneği v.s. Bu tarz programlar kişinin zevkine göre değiştiği için belki arayüzünü beğenmiyebilirsiniz , bundan dolayı yakın özelliklere sahip webalizer ı kullanabilirsiniz. Aşağıda awstats'ı kurdugum bir url'yi veriyom ,takılın gezin :) Bu arada dediğim programları aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz.

Webalizer Awstats
Ondakikaara