Linux for Playstation 2!!!

0
larweda
Sony, oyun konsolu Playstation 2`nin için uzun süredir beklenen Linux işletim sistemli paketini ilk sürümününü duyurdu.

Maalesef sadece Japon pazarı için...
Playstation 2 Linux paketinde standart Playstation 2 donanımına ek olarak 40 Gig hard disk, hard disk'i bağlamak için bir PC Card adaptör, bir VGA adaptör'ü, USB klavye ve fare var. Linux sürümü RedHat 2.2.1 kernel'i temel alınarak hazırlanmış ve XFree86 3.3.6, gcc 2.95.2 ve glibc 2.2.2'yi de içeriyor. Bunlar sayesinde Linux'lu Playstation 2 aynı zamanda bir geliştirme ortamı da olabilecek. Linux dağıtımının GPL vs. tarzı lisanslı olan bölümleri kaynak kodu da "PS2 Linux Beta Release 1 Install Kit" paketiyle beraber gelen DVD içerisinde verilecek, ancak Sony'nin geliştirdiği özel bölümlerin (mesela PS2 Runtime Environment) kodu açık olarak sunulmayacak.

Sony'nin söylediğine göre paketin ticari olarak Haziran`da 1000 adetlik ilk parti olarak yaklaşık 25.000 Japon Yen`ine Japonyada satışa çıkması umuluyor. Bu fiyat yaklaşık 220 dolar yapıyor. (TL için bugünkü ortamda ne söylesem yalan olur) Tabi bu Japonya içi satış fiyatı.

Linux PS2, normal PS2'den farklı olarak evlerdeki televizyon`a bağlanarak çalışamayacak. Sadece VGA adaptörü ile normal bir VGA monitör`e bağlanabiliyor olacak.

Sony, PS2 Linux ile bence piyasada kalıcı olmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için başarılı bir adım atmış oluyor. Düşük bir ihtimal ama, Türkiye`de de bu güzelliği mantıklı bir fiyatla elde edebilme şansımız olursa işte o zaman tam delikanlı bir hareket olur. Ne de güzel olur.

PS2`nin Japonya web sitesinde bir resmi var ama daha güzeli PS2 Linux'un dmesg açılış kaydı var, ki bu dosya bana kalırsa yüzlerce resimden daha çok şey ifade edebiliyor.

PS2 Linux Görüntüsü:www.jp.playstation.com/linux/image/main.jpg
PS2 Linux dmesg açılış kaydı:www.jp.playstation.com/linux/dmesg.html
PS2 Linux web sitesi(Japonca):www.jp.playstation.com/linux/

İlgili Yazılar

Linux ve Özgür Yazılım Sloganları Aranıyor!

dfisek

Linux Kullanıcıları Derneği'nin yeni dönemdeki etkinliklerinde kullanmak için yeni görseller yaptırılması planlanıyor. Daha çok ve çeşitli görseller ile derneğin katıldığı etkinliklerde özgür yazılımın adını ve felsefesini daha fazla duyurabilmemiz mümkün olacak.

Görsel malzemelerin önemli bir parçası da slogan. Sloganların kısa ve öz olması, Türkçe olması, dağıtım bağımsız olması, herhangi bir firma ya da ürünü kötülememesi gerekiyor.

Sizlerden onu gören insanların ilgisini çekebilecek, özgür yazılıma ilişkin sloganlar istiyoruz. Önerilerinizi Tuxweet'teki başlığın altına yazabilirsiniz.

Suse 7.3 huzurlarınızda

anonim

Linux çekirdeği kullanan, kendine has özellikleri olan Suse yeni versiyonunu çıkardı. Linux 2.4.10 cekirdegi, glibc2.2.4, KDE 2.2 ,Gnome 1.4.1 beta2 ve Xfree86 4.1.0 ile gelen Suse 7.3 un kendine has yast isimli programına ise yeni bazi moduller eklenmis (scanner konfügirasyonu, TV kartı ayarları,Suse Firewall konfigurasyon aracı, Xwindow çalışırken Yast2 yi kullanarak basit X window ayarları (ISAX ile)ve daha bir cok yenilikle huzurlarımızda.

GNU/Linux 2.6 Çekirdeğinde Yüksek Performanslı Etkileşim

FZ

Linux çekirdek geliştirme ekibi gene yaptı yapacağını! Linux yaratıcısı Linus Torvalds son sunduğu "patch" ile etkileşimli proseslerin performansını artırdığını böylece X masaüstü ortamlarının çok daha iyi çalışacağını belirtti. Tabii buna müzik ve sinema uygulamaları da dahil.ost, greatly benefiting the X desktop, as well as music and movie players. O(1) karmaşıklığındaki zamanlayıcıyı geliştiren Ingo Molnar, Linus'un patch'ini kendi etkileşim çabaları ile bütünleştirince ortaya çıkacak sonucun yani 2.6 çekirdek sürümünün masaüstü kullanıcısının rüyasının gerçekleşmesi gibi bir şey olacağı tahmin ediliyor.

Busy Box - Minimalist Linux meraklılarına

sundance

Hep merak etmişimdir madem Windows`a alternatif, neden Linux`da devamlı şişiyor diye. Glibc, KDE filan derken dev gibi bir sistem karşımıza çıkıyor. Herşey bir yana temel *nix komutları için bile mblarca yer ve Lib5, Lib6 kullanmamız gerekiyor.

Benzer bir kaygı ile BusyBox ekibi, hemen hemen bütün temel Linux komutlarını tek bir dosyada toplamışlar, hem de UPX`lendikten sonra sadece 130K`a inen bir tek dosyada.

Hangi komutlar mı var bu 130K`nın içinde ? ...

Hacking Windows for Linux

yuxel

Kritik kabul edilen Linux çalıştırırken Windows yüklü bölümdeki NTFS dosya sistemine yazma konusunda yeni bir yöntem! Hem de hard diskinizin Windows XP bölümünde(partition) bulunan ntfs.sys sürücüsü ile. Olay, ReactOS'dan alınan wine tarzı bir program ile sürücünün kullanılarak, ntfs bölümlerin okuma/yazma hakları ile bağlanmasından ibaret. Haber Kaynağı :SlashDot

Editörün notu: Sınır Tanımayan Hackerlar ekibinin bu akşamki bölümünden küçük bir kısım izlediniz. Arkası yarın :)