Linux for Playstation 2!!!

0
larweda
Sony, oyun konsolu Playstation 2`nin için uzun süredir beklenen Linux işletim sistemli paketini ilk sürümününü duyurdu.

Maalesef sadece Japon pazarı için...
Playstation 2 Linux paketinde standart Playstation 2 donanımına ek olarak 40 Gig hard disk, hard disk'i bağlamak için bir PC Card adaptör, bir VGA adaptör'ü, USB klavye ve fare var. Linux sürümü RedHat 2.2.1 kernel'i temel alınarak hazırlanmış ve XFree86 3.3.6, gcc 2.95.2 ve glibc 2.2.2'yi de içeriyor. Bunlar sayesinde Linux'lu Playstation 2 aynı zamanda bir geliştirme ortamı da olabilecek. Linux dağıtımının GPL vs. tarzı lisanslı olan bölümleri kaynak kodu da "PS2 Linux Beta Release 1 Install Kit" paketiyle beraber gelen DVD içerisinde verilecek, ancak Sony'nin geliştirdiği özel bölümlerin (mesela PS2 Runtime Environment) kodu açık olarak sunulmayacak.

Sony'nin söylediğine göre paketin ticari olarak Haziran`da 1000 adetlik ilk parti olarak yaklaşık 25.000 Japon Yen`ine Japonyada satışa çıkması umuluyor. Bu fiyat yaklaşık 220 dolar yapıyor. (TL için bugünkü ortamda ne söylesem yalan olur) Tabi bu Japonya içi satış fiyatı.

Linux PS2, normal PS2'den farklı olarak evlerdeki televizyon`a bağlanarak çalışamayacak. Sadece VGA adaptörü ile normal bir VGA monitör`e bağlanabiliyor olacak.

Sony, PS2 Linux ile bence piyasada kalıcı olmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için başarılı bir adım atmış oluyor. Düşük bir ihtimal ama, Türkiye`de de bu güzelliği mantıklı bir fiyatla elde edebilme şansımız olursa işte o zaman tam delikanlı bir hareket olur. Ne de güzel olur.

PS2`nin Japonya web sitesinde bir resmi var ama daha güzeli PS2 Linux'un dmesg açılış kaydı var, ki bu dosya bana kalırsa yüzlerce resimden daha çok şey ifade edebiliyor.

PS2 Linux Görüntüsü:www.jp.playstation.com/linux/image/main.jpg
PS2 Linux dmesg açılış kaydı:www.jp.playstation.com/linux/dmesg.html
PS2 Linux web sitesi(Japonca):www.jp.playstation.com/linux/

İlgili Yazılar

Düzenli İfadeler ve Kullanım Alanları Semineri

caglar_onur

Linux Kullanıcıları Derneği, 2 Haziran 2004 Çarşamba günü Ankara'da bir seminer düzenliyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kırmızı Salon'unun ev sahipliği yapacağı seminerde, karmaşık metin işleme ihtiyaçları için biçilmiş kaftan olan düzenli ifadelerin (ing. regular expressions) ne olduğu, nasıl kullanıldığı, nelerle kullanıldığı gibi sorulara yanıt verilmeye çalışılacaktır. Seminerde bir verinin evirip çevirilerek bambaşka bir biçime sokulması ve başka amaçlarla kullanılması, yoğun verinin içinden sadece ihtiyaç duyulan bilginin alınması, verinin kullanıcı tarafından yanlış biçimde verilmesinin önlenmesi ayrıntılı olarak örneklenecektir. Seminere katılan izleyicilerin düzenli ifade yazma becerilerinin arttırılması ve günlük hayatta düzenli ifadelerden faydalanmaları hedeflenmektedir.

Linux`a IDE-CDWriter Kuruyoruz!!!

sundance

Eğer Kablonet veya DSL`iniz varsa, hiçbir zaman yeteri kadar harddiskiniz olamaz :) Bu düşünceden yola çıkarak bugün gidip kendime bir CD-Writer aldım. Yaklaşık birbuçuk yıldır gururla kullandığım Linux sistemime bu CD-Writerı tanıtabilmek için sekiz saat kadar uğraştıktan sonra başarılı oldum.

\r\r \r\r Sizlerin en azından uğraşmamanız için, Fazlamesai ürünlerine bir yenisini daha ekleyelim dedim ve bu sancılı süreci mümkün olduğu kadar pratikleştirdim. İyi cd basmalar (en iyi p2p MLDonkey, işte o kadar ;)

Steve Ballmer`e göre Linux bir kanser

larweda

Microsoft`un ikinci adamı (Bill Gates aktif yöneticiliği biraktıktan sonra yerine geçen) Steve Ballmer`e göre `Linux dokunduğu herşeye entellektüel anlamda bulaşan bir kanser`

Sun Times`in yaptığı bir röpörtaja göre; Microsoft, Linux ve açık kaynak kodlu hareketi kendisi için ciddi bir rekabet olarak görüyor. Ama GNU/GPL lisansının doğası gereği ticari bir şirketin açık kodlu bir yazılımı kullanması mantıklı değil. Ballmer`in yorumuna göre eğer bir yazılım firması açık kodlu bir yazılım kullanırsa ürününün geri kalanını da açık yapmak zorunda. Bu da açık yazılımların zayıf noktasını oluşturuyor(muş).

Amavis

tunc

Amavis uzun zamandır piyasada olan SuSe'ci ler tarafından geliştirilen bir open source mail scanner. Her ne kadar SuSe tarafından fazla support desteği verilmese de yararlı bir program. Amavis qmail, sendmail, postfix gibi MTA destekleri verebiliyor. Ayrıca hem gelen hemde giden mailleri scan edebiliyor.
http://www.amavis.org

Linux Eğitimleri ve Sertifikasyon Sınavı, Aralık Dönemi

OSEC

İstanbul Bilgi Üniversitesi - Open Source Enterprise Centre tarafından düzenlenen Linux eğitimleri Aralık Dönemi, 6 Aralık Cumartesi günü başlayacak. Kayıtlar devam ediyor. Program hakkında detaylı bilgi almak için open.bilgi.edu.tr adresini ziyaret edebilir, kayıt için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Eğitime ihtiyacım yok ama bilgimi belgelemek iyi olur diyorsanız 20 Aralık Cumartesi günü yapılacak Linux Sertifikasyon sınavına katılabilirsiniz.