Linux for Playstation 2!!!

0
larweda
Sony, oyun konsolu Playstation 2`nin için uzun süredir beklenen Linux işletim sistemli paketini ilk sürümününü duyurdu.

Maalesef sadece Japon pazarı için...
Playstation 2 Linux paketinde standart Playstation 2 donanımına ek olarak 40 Gig hard disk, hard disk'i bağlamak için bir PC Card adaptör, bir VGA adaptör'ü, USB klavye ve fare var. Linux sürümü RedHat 2.2.1 kernel'i temel alınarak hazırlanmış ve XFree86 3.3.6, gcc 2.95.2 ve glibc 2.2.2'yi de içeriyor. Bunlar sayesinde Linux'lu Playstation 2 aynı zamanda bir geliştirme ortamı da olabilecek. Linux dağıtımının GPL vs. tarzı lisanslı olan bölümleri kaynak kodu da "PS2 Linux Beta Release 1 Install Kit" paketiyle beraber gelen DVD içerisinde verilecek, ancak Sony'nin geliştirdiği özel bölümlerin (mesela PS2 Runtime Environment) kodu açık olarak sunulmayacak.

Sony'nin söylediğine göre paketin ticari olarak Haziran`da 1000 adetlik ilk parti olarak yaklaşık 25.000 Japon Yen`ine Japonyada satışa çıkması umuluyor. Bu fiyat yaklaşık 220 dolar yapıyor. (TL için bugünkü ortamda ne söylesem yalan olur) Tabi bu Japonya içi satış fiyatı.

Linux PS2, normal PS2'den farklı olarak evlerdeki televizyon`a bağlanarak çalışamayacak. Sadece VGA adaptörü ile normal bir VGA monitör`e bağlanabiliyor olacak.

Sony, PS2 Linux ile bence piyasada kalıcı olmak ve daha fazla insana ulaşabilmek için başarılı bir adım atmış oluyor. Düşük bir ihtimal ama, Türkiye`de de bu güzelliği mantıklı bir fiyatla elde edebilme şansımız olursa işte o zaman tam delikanlı bir hareket olur. Ne de güzel olur.

PS2`nin Japonya web sitesinde bir resmi var ama daha güzeli PS2 Linux'un dmesg açılış kaydı var, ki bu dosya bana kalırsa yüzlerce resimden daha çok şey ifade edebiliyor.

PS2 Linux Görüntüsü:www.jp.playstation.com/linux/image/main.jpg
PS2 Linux dmesg açılış kaydı:www.jp.playstation.com/linux/dmesg.html
PS2 Linux web sitesi(Japonca):www.jp.playstation.com/linux/

İlgili Yazılar

Fedora Core 4 sahnede... ;)

St

GNU/Linux dünyasının medar-ı iftiharlarından Fedora, 4. sürümünü bugün itibariyle duyurdu.

Yeni sürümün getirdiği başlıca yenilikler:

RAM Tabanlı Sabit Disk

malkocoglu

Bir borsa şirketinde çalışan arkadaş ile sohbetten paylaşıyorum:
Arkadaşımız, bir ABD finans şirketinde şöyle bir sistem geliştirmiş: Borsa sistemindeki yavaşlıklardan faydalanıp çabuk al/sat yaparak para kazanan otomatik bir program. Sistemin özellikleri: Veri tabanı: MySQL ; Işletim sistemi: Linux ; Disk: Rocket Disk
Sistemin mimarisinde çok ilginç bir ozellik, Linux'a bağlı kullanılan Rocket Disk markalı bir donanım birimi. Rocket Disk kendi belleği ile geliyor, ve bilgisayarın PCI girişi üzerinden işletim sistemine sabit disk gibi gözüküyor. Daha önceden solid state teknolojisi olarak duyduğum bu uygulamayı ilk kez gerçek hayatta kullanan birini görünce, tecrübelerini hemen gagaladım.
MySQL bir günlük veri için (8 GB'lik) veri tabanını tamamen rocket disk üzerine geçirmişler, ve tabii ki uygulamaları "kanatlanmış". Bir günlük al/sat işlemleri tamamen rocket disk üzerinde yapılıyor, ve saat 5'ten sonra (borsa kapanınca) rocket disk'teki veriler sabit diske geçiriliyor (zamanlı bir betik ile kolay, cron, perl, vs ile).

Bilimadamları Sony Playstation 2 Kullanıyor!

FZ

Ama oyun oynamak için değil çok karmaşık vektörel ve matris hesaplamalarını kısa sürede yapabilmek için. ABD´deki Ulusal Süperbilgiişlem Uygulamaları Merkezi´ndeki (NCSA - National Center for Supercomputing Applications) araştırmacılar çok hızlı hesap yapabilmek için Sony Playstation 2 bilgisayarlarının hesaplama gücünü GNU/Linux işletim sistemi ile birleştirdiler.

Linux işletim sistemi ile kurulan ve 70 adet Sony PS2 bilgisayardan oluşan bu küme bilgisayar sistemi (cluster) yüksek yoğunlukta hesaplama gerektiren uygulamaların programlanması için kullanılıyor.

1.Linux ve Özgür Yazılım Şenliği 16-19 Mayıs 2002

polat

Bu baharda bütün penguenler bir araya geliyor (This spring all the penguins are getting together linux and free software festival). Slogan bu. 16-19 Mayıs'ta Ankara'da görüşmek üzere. Ayrıntılar senlik.linux.org.tr

Unilever de GNU/Linux dedi...

FZ

Dünyanın sayılı şirketlerinden Unilever'in Global Bilgi Organizasyon başkan yardımcısı Martin Armitage, şirketin mevcut firewall, web ve posta sunucu sistemlerinin GNU/Linux üzerinde çalıştığını ve bu sayede epey tasarruf yapabildiklerini belirtti.