Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

0
ckaptan
Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.
Bunun dışında kurulumda herhangi bir sorun yaşanmıyor; 9.1 ile başlayan anti-alias fontlar, OpenOffice.org 1.1 ve gelişmiş kurulum arabirimi göze çarpanlar arasında... PowerPack'de ise Flash Player, J2SDK1.4.2, Acrobat reader ve daha bir çok program hazır halde geliyor...
Paket ekleme ve güncellemede de konu başlıkları çok yönlendirici...
ATI ekran kartı olanlar ise hiç bir ugraş göstermek zorunda kalmayacaklar zira ATI'ye göre düzenlenen kernel dağıtımın içinde yer alıyor; NVIDIA da keza öyle...
Yine bu dağıtıma mahsus olarak HP PSC serisindeki çok fonksiyonlu yazıcılara ait scanner özelliği ilk kez ve sorunsuz çalışıyor; gerçekten takdire şayan bir özellik... Hemen sorun XSane'in güncellemesiyle aşılmış demeyin, kurun RH9'u deneyın tanıtmayı, yapamayacaksınız...
Ben sahsen Red Hat'den ve halefi Fedora'dan daha başarılı bulduğum Mandrake'yi benim gibi masaüstü ve temel server arasında kullanan kullanıcılara iyi bir seçenek olarak öneriyorum... Evet biraz bugfix'i bol ama doğrusu RedHat bu konuda ve security fix'lerde eline su dökemez Mandrake'nin :)
Benim çok sevdiğim bir geliştirme aracı anjuta da paketin içinde var, normalde rpm bağlılığı default olarak RH'ye oranla daha fazla olan Anjuta'nın da seçenekler arasında olması ve sorunsuz çalışabilmesi oldukça güzel bir olay...
LG'nin ilgili modellerini kullanan arkadaşlar da üzülmesin; ISO'lar public download için biraz gecikti, zira bu konu halloldu; LG ile ortak bir şekilde sorun incelenip çözülmüş durumda, yani ISO indirenler de rahatlıkla kurabilecekler, olan Club üyelerinin bir kısmına oldu diyelim :)
Sevgiler/Saygılar...

Görüşler

0
acemi_
Linux34, LG'lerle sorunu olmayan yeni ISO'larin yer aldigi CD'ler hazirlarsa, hemen denemeyi dusunuyorum.
0
eternity
Iso download imkanım yok, acaba power pack cd'si ile birlikte mandrake 9.2'yi nasil edinebilirim ? Cd dagitan birileri var mi aranizda ?
0
murat09
linux34.com ;-)
0
Teorisyen
LG'nin açıkkaynak camiası ile işbirliğine giderek çözümün bir parçası olmasına sevindim.. !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

WinModemler artık LinModem ;)

sundance

Gözünüz aydın millet, piyasada en çok bulunan, en ucuz olan Connextant (eski Rockwell) HSF ve HCF modemler için Freshmeat`de sürücüler duyuruldu.

Daha önceden de bazı marka HSF modemleri çalıştırabilen Linux sürücüleri olmasına rağmen, genelde çok ciddi bir çaba gerekiyordu ve başarı şansı düşüktü. Fakat böyle iki projenin Freshmeat`de başlatılması ile Win Printerlarla birlikte insanlığın gördüğü en iğrenç donanımlardan biri olan WinModemler artık Linux kullanıcıları için sorun olmaktan çıkıyor. Kimbilir belki yakında Karl Knopper amca da Knoppix`e koyar bunları :))

Linux, Renault F1 testlerini hızlandırdı

Soulblighter

IBM e1350 Linux kümeleme sistemi Renault F1 takımının test için harcadığı zamanı 3 haftadan 18 saate düşürdü.

Fedora Core 5 çıktı!

maeqlin

Red Hat'in desteklediği GNU/Linux distrosu Fedora Core'un beşinci sürümü yayınlandı.

HP `Halk Tipi´ Notebook Bilgisayarlarında Linux Kullanıyor

FZ

Hewlett-Packard düşük maliyetli, `halk tipi´ notebook PC modellerini Linux yüklü olarak satmaya başladı.

Thai hükümetinin bilgisayarlaşmayı yaygınlaştırmak için verdiği desteğin de etkisi ile HP´nin böyle bir harekete giriştiği düşünülüyor.

Devlet, bu portatif ve Linux yüklü ürünün yanı sıra bir Thai firması tarafından geliştirilen düşük maliyetli masaüstü PC´yi de finansman olarak destekliyor. Her iki bilgisayar da Linux TLE işletim sistemi yüklü olarak geliyor. Linux TLE, Linux´un Thai dili destekli bir dağıtımı.

HP, GNU/Linux Tabanlı Dizüstü Bilgisayar Piyasaya Sürecek

malkocoglu_2

Hewlett-Packard, SUSE Linux ile yüklenmiş olarak satılacak yeni bir dizüstü bilgisayarı çok yakında piyasalara duyuracak. HP'nin bu tür bir ürünü piyasaya süren ilk bilgisayar şirketi olduğu iddia edildi.

HP unveils Linux-based laptop