Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

0
ckaptan
Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.
Bunun dışında kurulumda herhangi bir sorun yaşanmıyor; 9.1 ile başlayan anti-alias fontlar, OpenOffice.org 1.1 ve gelişmiş kurulum arabirimi göze çarpanlar arasında... PowerPack'de ise Flash Player, J2SDK1.4.2, Acrobat reader ve daha bir çok program hazır halde geliyor...
Paket ekleme ve güncellemede de konu başlıkları çok yönlendirici...
ATI ekran kartı olanlar ise hiç bir ugraş göstermek zorunda kalmayacaklar zira ATI'ye göre düzenlenen kernel dağıtımın içinde yer alıyor; NVIDIA da keza öyle...
Yine bu dağıtıma mahsus olarak HP PSC serisindeki çok fonksiyonlu yazıcılara ait scanner özelliği ilk kez ve sorunsuz çalışıyor; gerçekten takdire şayan bir özellik... Hemen sorun XSane'in güncellemesiyle aşılmış demeyin, kurun RH9'u deneyın tanıtmayı, yapamayacaksınız...
Ben sahsen Red Hat'den ve halefi Fedora'dan daha başarılı bulduğum Mandrake'yi benim gibi masaüstü ve temel server arasında kullanan kullanıcılara iyi bir seçenek olarak öneriyorum... Evet biraz bugfix'i bol ama doğrusu RedHat bu konuda ve security fix'lerde eline su dökemez Mandrake'nin :)
Benim çok sevdiğim bir geliştirme aracı anjuta da paketin içinde var, normalde rpm bağlılığı default olarak RH'ye oranla daha fazla olan Anjuta'nın da seçenekler arasında olması ve sorunsuz çalışabilmesi oldukça güzel bir olay...
LG'nin ilgili modellerini kullanan arkadaşlar da üzülmesin; ISO'lar public download için biraz gecikti, zira bu konu halloldu; LG ile ortak bir şekilde sorun incelenip çözülmüş durumda, yani ISO indirenler de rahatlıkla kurabilecekler, olan Club üyelerinin bir kısmına oldu diyelim :)
Sevgiler/Saygılar...

Görüşler

0
acemi_
Linux34, LG'lerle sorunu olmayan yeni ISO'larin yer aldigi CD'ler hazirlarsa, hemen denemeyi dusunuyorum.
0
eternity
Iso download imkanım yok, acaba power pack cd'si ile birlikte mandrake 9.2'yi nasil edinebilirim ? Cd dagitan birileri var mi aranizda ?
0
murat09
linux34.com ;-)
0
Teorisyen
LG'nin açıkkaynak camiası ile işbirliğine giderek çözümün bir parçası olmasına sevindim.. !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Arch Linux Eğitselleri (Tutorial) Geldi Hanıııım!

sami

Arch Linux kullanan veya geçiş yapaya çalışıp da başarılı olamayanlardan biriyseniz bu site tam size göre. Site acemilerden ileri düzey kullanıcalara kadar pek çok kişiye hitap ediyor. İngilizcesi pek çok insanın anlayabileceği kadar sade. Eğitseller içerisinde pacman ile paket kurulumunu, config dosyalarının düzenlenmesini ve komut satırına girilecek komutları gösteren satırlar güzel bir şekilde belirtilmiş.

Debian, Gentoo, Mandrake: Performans karşılaştırmaları

roktas

Dağıtımlar arasındaki performans farklılıkları zaman zaman FM'de tartışma konusu olur. Bu haber'e Debian haftalık bülteninde rastladım. Gentoo ve Mandrake'nin şu meşhur optimizasyonlarının son kullanıcı nezdinde ne kadar hissedilir olduğu, Debian gibi optimize edilmemiş (!) bir dağıtımla karşılaştırma yapılarak incelenmiş ve önceden umulmayan bazı ilginç sonuçlara ulaşılmış. Buyurun buradan okuyun.

Görmek İnanmaktır

anonim

Sykpe'nin 2.0 GNU/Linux sürümünde video çağrıları yapmak da mümkün. Özellikle Wi-Fi ağının her yere yayıldığı bu günlerde bu habere çok sevindim. GNU/Linux yüklü ASUS Eee PC'mi yanıma alıp, cep telefonu taşımadan çoğu noktadan arama yapabilip aynı zamanda da aranabileceğim. Böylece kabarık cep telefonu faturası ödemek zorunda da kalmayacağım. :)

Skype 2.0 for Linux--Seeing is Believing

College Linux 2.3 İncelemesi

anonim

LinuxTurkey.org College Linux u masaüstü kullanımı açısından incelemiş:

College Linux 2.3 Darth Vader (evet sürüm ismi olarak Star Wars karakter isimleri kullanıyor, bir sonraki sürüm ise Obi Van adını taşıyor) aslen İsviçre'deki Robert Kenedy College öğrencileri ve genel olarak üniversite öğrenci popülasyonuna hitab eden bir dağıtım. Dağıtım Linux dünyasının en sert ve en Unixvari dağıtımı olan Slackware üzerine kurulmuş.

Amavis

tunc

Amavis uzun zamandır piyasada olan SuSe'ci ler tarafından geliştirilen bir open source mail scanner. Her ne kadar SuSe tarafından fazla support desteği verilmese de yararlı bir program. Amavis qmail, sendmail, postfix gibi MTA destekleri verebiliyor. Ayrıca hem gelen hemde giden mailleri scan edebiliyor.
http://www.amavis.org