Bir Mandrake Linux 9.2 incelemesi

0
ckaptan
Mandrake Linux 9.2 LG skandalı yaşasa da oldukça başarılı bir dağıtım... 1 aydır rc2 kullandıktan sonra bugün PowerPack 9.2 kullanmaya başladım nihayet ve aralarındaki en önemli farklardan birinin de hız olduğunu farkettim...
Masaüstü için ideal bir dağıtım olan Mandrake son kullanıcı ile temel sunucu hizmetleri sunacak olan bir profile hitap edebiliyor, web server olarak ADVX -apache'nin hızlandırılmış ve geliştirilmiş bir sürümü- kullanılmış; bir kaç küçük çaplı php ve mysql'de 50-100 kayıtlı bir veritabanı çalıştıran php sayfası çekildiğinde aradaki fark görülebilir sanırım.
Bunun dışında kurulumda herhangi bir sorun yaşanmıyor; 9.1 ile başlayan anti-alias fontlar, OpenOffice.org 1.1 ve gelişmiş kurulum arabirimi göze çarpanlar arasında... PowerPack'de ise Flash Player, J2SDK1.4.2, Acrobat reader ve daha bir çok program hazır halde geliyor...
Paket ekleme ve güncellemede de konu başlıkları çok yönlendirici...
ATI ekran kartı olanlar ise hiç bir ugraş göstermek zorunda kalmayacaklar zira ATI'ye göre düzenlenen kernel dağıtımın içinde yer alıyor; NVIDIA da keza öyle...
Yine bu dağıtıma mahsus olarak HP PSC serisindeki çok fonksiyonlu yazıcılara ait scanner özelliği ilk kez ve sorunsuz çalışıyor; gerçekten takdire şayan bir özellik... Hemen sorun XSane'in güncellemesiyle aşılmış demeyin, kurun RH9'u deneyın tanıtmayı, yapamayacaksınız...
Ben sahsen Red Hat'den ve halefi Fedora'dan daha başarılı bulduğum Mandrake'yi benim gibi masaüstü ve temel server arasında kullanan kullanıcılara iyi bir seçenek olarak öneriyorum... Evet biraz bugfix'i bol ama doğrusu RedHat bu konuda ve security fix'lerde eline su dökemez Mandrake'nin :)
Benim çok sevdiğim bir geliştirme aracı anjuta da paketin içinde var, normalde rpm bağlılığı default olarak RH'ye oranla daha fazla olan Anjuta'nın da seçenekler arasında olması ve sorunsuz çalışabilmesi oldukça güzel bir olay...
LG'nin ilgili modellerini kullanan arkadaşlar da üzülmesin; ISO'lar public download için biraz gecikti, zira bu konu halloldu; LG ile ortak bir şekilde sorun incelenip çözülmüş durumda, yani ISO indirenler de rahatlıkla kurabilecekler, olan Club üyelerinin bir kısmına oldu diyelim :)
Sevgiler/Saygılar...

Görüşler

0
acemi_
Linux34, LG'lerle sorunu olmayan yeni ISO'larin yer aldigi CD'ler hazirlarsa, hemen denemeyi dusunuyorum.
0
eternity
Iso download imkanım yok, acaba power pack cd'si ile birlikte mandrake 9.2'yi nasil edinebilirim ? Cd dagitan birileri var mi aranizda ?
0
murat09
linux34.com ;-)
0
Teorisyen
LG'nin açıkkaynak camiası ile işbirliğine giderek çözümün bir parçası olmasına sevindim.. !
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Wireless avlamanın yararları: Özgür Knoppix Kitabı

sundance

New Jersey'de jetlagi atlatmak için 26 saatten sonra uyuyup uyandığımda (laptopı açtığım ana denk geliyor bu) yarısından fazlası açık 37 tane kablosuz ağ buldum. Tesadüf o ki ;) en yakını FreeLinuxCd.org'un ağıydı, hemen daldım.

Eşe dosta mailları attıktan sonra, bir de uzun süredir bakamadığım freelinuxcd.org'a bir göz atayım dedim veee hayırsız FM takipçilerinden Conan'ın Knowing Knoppix isimli özgür knoppix kitabından bahsettiğini gördüm. Bu vesileyle OpenOffice formatında yazılmış bu kitabı sizlerle paylaşayım istedim.

Kim demiş war driving anca bela getirir diye. Neyse wlan'ın sahibi (Oktay) içerde hala uyuyor, o kalkmadan kaçsam iyi olur ;)

Linux Zamanlayıcı Konusunda Açıklayıcı Makale

raistlinthewiz

Uzun zamandır gelişmektirilmekte olan kernel 2.5 ile ilgili sık sık haberlere rastlıyoruz: Yeni O(1) zamanlayıcı (scheduler), NUMA hafıza desteği vs.

İşte linux gazette'de çıkan bir makalede bu konular oldukça sade ve anlaşılır bir şekilde açıklanmış:

http://www.linuxgazette.com/issue89/vinayak2.html

Peru Milletvekilinin Microsoft´a yazdığı mektup.

tupac

Peru'da kamu kuruluşlarının serbest yazılım kullanmalarını öngören bir kanun tasarısı hazırlandı. Microsoft Peru, bu tasarıyı hazırlayan Dr. Villanueva'ya, tasarıya itiraz eden bir mektup yazmış. Dr. Villanueva'nın mektuba cevabını buradan okuyabilirsiniz. Türkçe'ye Deniz Akkuş Kanca çevirmiş. Teşekkürler. Oku!Okut!..cümle aleme:)

2.Linux Şenliği: Bin atlı o gün çocuklar gibi şen miydi ?

sundance

Çok yoğun geçen dört günden sonra, dünkü kapanış töreni ile ikinci Linux Şenliği sona erdi. Şenlikte neler oldu, neler olmadı, artıları eksileri nelerdi bir değerlendirelim istedim.

Herşeyden önce, yılın Pengueni, Doruk Fişek başta olmak üzere, organizasyon ekibi, canını dişine takarak her türlü soruna koşuşturarak, sabahın 7-7:30'undan itibaren okula gelip düzenlemeleri yaparak, insanüstü bir çaba gösterdi.

Şimdi Linux için de var

e2e

DesktopLinux.com'a bugün girdiğimde alt alt geçen iki başlıkta da bu, "Şimdi Linux için de var" ifadesi geçiyordu. Artık Linux üzerinde çalışacak programlar ise Adobe'un Acrobat Reader 7.0'ı ile Nero'nun CD yazma programıydı.

Acrobat 7.0'a, RPM ve .tar.gz formatlarında buradan,
NeroLinux hakkında ayrıntılı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.

Editörün Notu: Acaba RMS bu durumu nasıl karşılıyor.