Desktop GNU/Linux Mümkün!

0
mrtksn
Sıradan bir Desktop PC kullanıcısının hiç bir GNU/Linux dağıtımını kullanamayacağını düşünüyordum, ama bu önyargım kırıldı.

Oda arkadaşımın PC'sinin sabit diski 2 ay kadar önce soru çıkarmaya başladı,bazen tepki vermez oldu ve windowsu boot edemez hale geldi; Bunun üzerine günü kurtarmak için arkadaşıma Knoppix 4.0 Live CD yi önerdim, ilk başta dalga geçti...
Ancak HDD'i bilgisayarcıya götürmek ile Knoppix kullanmak asasında kaldı; Anlaşılan knoppix kullanmak daha kolay gelmiş ki 2 aydır onu kullanıyor.

Neler mi yapıyor?

Her defasında komut vererek Türkçe olarak Knoppix i boot ediyor, "network card configuration" aracıyla ağa ayarlıyor, Firefox kullanarak Internet sitelerini geziyor, GAIM kullanarak MSN'ye bağlanıyor ve bol bol kullanıyor, XMMS ile MP3 dinliyor, üstelik sorunlu olan hardisk'e ulaşıyor ve istediği şarkıları ekliyor. C: ve D: kavramlarının yerine hda1 ve hda2'yi kabulleneli çok oldu. DivX izliyor, PDF dosyalarını indirip ödevlerini yapıyor, MS Office dosyaların sık sık açıyor, değiştiriyor, kaydediyor.

En güzel tarafı mı? Artık bunları yaptığı için şikayet etmiyor, çünkü bilgisayarı her açtığında karşısında tamamen sorunsuz bir işletim sistemi duruyor!

Anlaşılan eğer insanlar zorda kalırsa alışkanlıklarından vazgeçebiliyorlar ve yine anlaşılan o ki Knoppix 4.0 bile normal bir PC kullanıcısına yeter düzeyde bir işletim sistemi.

Görüşler

0
yilmaz
Kimse geri zakalı değil ki. Linux kullanmak neden zor olsun?
0
experience
o arkada$a da aferim. gelsin gozlerinden opucem.
"$uphesiz ki linux kullananlar, kurtulanlardir"
0
abdagli
"$uphesiz ki linux kullananlar, kurtulanlardir"
koptum be abi...
0
Tarık
hehehe :) Knoppix çalışan cd ye 2 ayda adapte olabilen biri debian kullansa kimbilir neler kullanır. doğuştan linuxcu . . .
0
Tarık
debian kullansa kimbilir neler kullanır

bu ne biçim cümle oldu yahu :)

0
simor
"çünkü bilgisayarı her açtığında karşısında tamamen sorunsuz bir işletim sistemi duruyor! " Ne kadar doğru :) İlk deva live cd kullanan birinin anlatıldığı bir yazı okumuşum heralde. Her seferinde yeni yüklenmiş kadar sorunsuz gibi veya ne bileyim hiç yüklenmemiş kadar sorunsuz demek daha doğru olur belkide. Knoppix i hiç kullanmadım ama bir live cd bu kadar güzelmi kullanılır .. tebrik ederim :)
0
mrtksn
adapte olması tabi 2 ay sürmedi, çoktan beri rahat rahat kullanıyor. Oldukça yeterli olabiliyr aslında bir Knoppix bile.
0
darkhunter
Knoppix'i hdd'ye kurmanız mümkün biliyorsunuz değil mi?

Ayrıca tenzih ederim 8-D; kimseler bilmez ama Knoppix çok sağlam bir konfigürasyonla gelir kullanıcıya... Çoğu "Live" olmayan dağıtımdan daha iyi konfigüre edilmiştir...

Bana kalırsa, o arkadaşı Ubuntu'ya doğru yönlendirmek en şık hareket olacaktır pek tabii :)
0
experience
evet. hatta edubuntuya yonlendirin
2 ayda y.lisans bile yapar
0
oktaypocan

Eski Knoppix sürümlerinde (<3.7) installer scriptleri sorunlu idi. Geçen yıl 3.7 (CD) ve iki ay kadar önce 4.0 (DVD) sürümlerini knoppix-installer ile HDD yükleyip denedim, sorunsuz bir şekilde çalıştı ikiside... DVD ile tam olarak kaç paket kuruluyor bilmiyorum ama aradığım neredeyse herşey vardı. Knoppix'in bir de oyun kolleksiyonu içeren LIVE-CD versiyonu var.

Bu LIVE-CD'lerin güzellikleri yanı sıra bir de kötü yanları var; GNU/Linux tecrübesi olmayan kimseler LIVE-CD'ler vasıtasıyla GNU/Linux ile tanışıyorlar, bazıları sistemin CD'den çalıştığını gözardı edip sistemin normal hızı bu sanıyorlar. 'Genelde' RAM'ında büyük kısmını işgal edip swap partisyonu olmadan çalışan bu sistemler oldukça hantal çalışıyor, açılışları da oldukça uzun sürüyor. Dediğim gibi; bazıları 'GNU/Linux bu hızda çalışır' gibi yanlış fikirlere kapılıyorlar. Sonra gelip "Lynaks kurdum ben de, çok yavaş" gibi tuhaf laflar ediyorlar. Sonra anlatsan da anlamıyorlar, hiç anlatmamak gerek heralde... Özgürlük ne demek bilmeyen -anlamak da istemeyen- adamların hayatlarına sokmamak gerek böyle şeyleri...

0
experience
ben de kurdum bu laynaksi. hagaten cok yava$
bi de linaks warmi$ onu denicem.
ciktim root dalina. yedim ramini mamini.
0
ttk
Knoppix'i diske kurmuştum. Debian tabanlı olduğundan paket yönetimi oldukça iyi işleyen bir dağıtım. Kernel kodunu indirip (synaptic ile) üzerine bir de Vmware'i kurmuştum vs.
Oldukça iyi bir dağıtım. Kuruğum 3.4 veya yakon bir versiyon olsa gerek. Son zamanlarda uğraşmadım hiç ama tavsiyeye değer bir dağıtım bence de.
0
ttk
Knoppix'i diske kurmuştum. Debian tabanlı olduğundan paket yönetimi oldukça iyi işleyen bir dağıtım. Kernel kodunu indirip (synaptic ile) üzerine bir de Vmware'i kurmuştum vs.
Oldukça iyi bir dağıtım. Kuruğum 3.4 veya yakon bir versiyon olsa gerek. Son zamanlarda uğraşmadım hiç ama tavsiyeye değer bir dağıtım bence de.
0
ttk
Şu geri tuşuna basınca, yapılan iş mesaj postalama ise mesaj iki üj bej kere gidiyor, bu işe gıcık oluyorum ama yok bir çaresi galiba :)
0
tassadar
Live dağıtım için 2 ay pek uzun bir süre gibi geldi bana..
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Linux on CD - 2:Knoppix

sundance

Yaklaşık bir hafta kadar önce şu anda ismini hatırlayamadığım ;) bir Linux dağıtımını tanıtmıştım. Bunun üzerine hain Linux meraklılarından m1a2, Debian tabanlı Knoppix linkini göndermişti yorumlara.

Knoppix'de CoolLinux gibi CD üstünde kurulu bir dağıtım. Çalıştırmak için harddiske kurmanıza gerek yok Knoppix ile CoolLinux arasındaki benzerlik sanırım burada bitiyor. Zira Knoppix 700Mb sıkıştırılmış program içermekte. Ve bu programlar arasında kesinlikle yok yok...

10 Milyona Suse 7.1-batan geminin malları

sundance

PC Net bu ay, bilişim sektörümüzden bazı firmaların da desteği ile özel bir sayı çıkardı. Büyük gazete bayilerinde halen bulabileceğiniz bu sayı SUSE Professional 7.1 sürümünü ve Türkçe bir installasyon ekini içeriyor.

\r\r\r \r\r\r Hem böyle bir harekete destek vermek hem de sizlere kılavuzluk etmek için alıp inceledik...

CoolLinux, CD`de kurulu Linux!

sundance

Linux'a yakin olanlar bilir, Linux kurmak icin tekrar yazilabilir bir medyaya (HD,RAM) bagli degilsiniz. Bir kere yazilabilir bir medya uzerine de(ROM veya daha iyisi CD-ROM) Linux kurabilirsiniz.

CoolLinux boyle bir dagitim iste. Yaklasik 250Mb.lik ISO.gz'i acip kurunca, sadece CD ve Ram ustunden calisan bir dagitim kullanima hazir oluyor.
icinde ne var derseniz ? Ne yok ki, Opera, Mozilla, Licq, OpenOffice, Sylpheed, XMMS ve daha niceleri...

İzmir Linux Kullanıcıları Grubu Kuruldu

anonim

İzmir'deki penguenleri bir araya getirmek icin DEU öncülüğünde bir organizasyon başlatılıyor. Bu amaçla bir haberleşme listesi kurulmustur. Topluluğun geçici web adresi http://izmirlinux.deu.edu.tr üyelik sayfası ise http://liste.deu.edu.tr’dir.

Topluluğun amacı kısaca şöyle:

-İzmir´deki Linuxçuları bir araya getirmek, iletişimi saglamak.
-DEU bünyesindeki ogrenci topluluklari arasinda izmirlinux toplulugunu da katmak
- Açık kod kullanımı konusunda İzmir'deki diğer üniversitelerle işbirliği sağlamak.

Birkaç ay içerisinde faaliyete geçmesi düşünülen organizasyona desteği DEU rektör yardımcılığı ve DEU bilgi işlem dairesi verecektir. Organizasyon LKD ile işbirligi içinde olacaktır.

Xbox üzerinde Linux

tongucyumruk

Bu Linux'çular gerçekten gıcık insanlar... Şimdide Bill'in sinirini bozmak için MS'in gülü Xbox üzerinde Linux kullanmaya çalışıyorlar. Yavaş yavaş ilerleme kaydeden arkadaşların ana Hedefi temel Linux uygulamalarını, kerneli ve X, Gnome KDE gibi sistemleri Xbox üzerine port edebilmek... Bu sayede Xbox makinaları kullanarak clustering yapmaktan bahsediyorlar ki bir Xbox'ın fiyatına oranla sunduğu işlem gücü düşünüldüğünde kulağa oldukça mantıklı geliyor. Ayrıca Linux yükleyip birde TV çıkışını VGA'ya çeviren adaptör kullanarak Xbox'ı bildik PC donanımlarıyla (klavye mouse vs...) kullanabilmek'te yapılabilecekler arasında... Şu an itibariyle önlerindeki en önemli problem Xbox yazılımlarının dijital imza mecburiyeti gibi gözüküyor... Eğer bu tip bir kontrol donanım tabanlı olarak yapılıyorsa işleri oldukça zor demektir.