OpenAFS: Dağıtık Dosya Sistemi

0
acemi_
openafs.org: Dosyalarımı tek bir sunucu makinede toplayıp Internet'e bağlı her makineden dosyalarımı rahatca kullanabileceğim bir çözüm arıyordum. Bu işi, bir müddet Samba ile yapmıştım ama performansından pek memnun kalmamıştım. Güvenlik konusundaki kötü ününden dolayı da NFS kullanmaktan çekiniyordum.
Bir alternatif için bakınırken OpenAFS'ye rastladım, yazılımı incelemeye başladım. Türkçe metinlerde bu ürünün hiç adının geçmiyor olması ve konuştuğum kişilerin bu üründen habersiz olmaları dikkatimi çekti ve "şöyle bir özgür yazılım var, bilgisayar ağlarıyla ilgilenenlerin aklında bulunsun" diyebilmek için FM'ye mesaj atmaya karar verdim. Henüz tecrübe etmiş değilim ama dökümanlardan edindiğim bilgiler aşağıda yer alıyor.

Bu yazılım istemci/sunucu mantığı ile çalışıyor. Sunucu makinede, dosyalar yer alıyor ve istemci makineler bu dosyaları, sanki kendi makinesindeymiş gibi kullanabiliyorlar.

Kimlik doğrulama için Kerberos kullanılıyor. Güvenli olmasının yanısıra oldukça da kararlı bir yazılım. İstemciler arkaplanda olup bitenden tamamıyla yalıtılmış durumdalar. Sunucu kümeleri oluşturmak, bir sunucuyu kapatıp diğeriyle devam etmek, çalışma anında yedekleme (online backup) yapmak mümkün ve bu sırada istemciler ne olup bittiğinden habersiz normal çalışmalarına devam edebiliyorlar.

Ayrıca bir "cach"e mekanizması mevcut. İstediğimiz dosya, istemci cache'inde varsa ve herhangi bir değişiklik olmadıysa doğrudan cache'den çalışmaya başlıyorsunuz, her seferinde dosyayı sunucudan istemeye gerek kalmıyor.

Bu yazılım Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilmeye başlanmış, sonra Transarc Corporation adlı firma bunu ticari bir ürün haline getirmiş. IBM'in bu firmayı satın alması ve yazılımın lisansını değiştirmesiyle birlikte özgür yazılım haline gelmiş

Birçok UNIX'te, GNU/Linux'ta, Mac OS X'de hem sunucu hem de istemci olarak çalışıyor. Ayrıca Windows'da çalışan istemcisi de mevcut.

Bilgilerinize...

İlgili Yazılar

Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

FZ

Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.

Wiki motoru Wikepage'in 2006.1 sürümü çıktı!

fox

Wikepage, bir Türk tarafından kodlanmakta olan 25Kb boyunda MySQL veritabanı gerektirmeyen, çokludilli, çoklusite destekli, şifre korumalı, dosya yükleme destekli, belkide FTP kullanmaniza gerek kalmadan site yapmanin en kolay yolu. "Ulusal" wikimiz olmasada (ulusallık bu sıralar çok tartışılınca dayanamadım) yine de bizi temsil eden bu ufak yazılıma bir bakın. Wikepage'e bu siteden ulaşabilirsiniz.

POV-Ray Tanıtımı

FZ

Amiga zamanlarından bu yana, bilgisayar destekli modelleme alanında birçok programlar geldi geçti. Imagine'dı, Lighwave'di, Real 3D'di, 3D Max'di, Blender'dı derken bu alanda birbiri ile kapışan oldukça fazla program var. Fakat bunlardan bir tanesi, gerek arkasındaki düşünce, gerekse başarıları ile diğerlerinden çok daha farklı bir yerde.

Bayanlar baylar, karşınızda Pov Ray

Dikkat Edilmesi Gereken 10 Semantik Uygulama

FZ

Web 3.0 ve semantik web laflarını artık FM'de de daha sık duyar hale geldik.

Read / Write Web'deki güncel bir yazı yakından takip edilmesi gereken 10 semantik web uygulamasından bahsediyor. Bunların arasında Hakia, PowerSet ve FreeBase gibi isimler de göze çarpıyor.

Belki de artık ontoloji gibi kavramları öğrenmenin, SPARQL, OWL gibi dilleri kurcalamanın ve AllegroGraph ve TopBraid Composer gibi araçlarla haşır neşir olmanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

Commodore 64 ile Surf

anonim

Eski toprak ya da eski kulağı kesik Commodore 64 yine sahnede, her zaman da bizimle olacağa benziyor. Computer Workshops Inc. C64 için bir web browser'ı piyasaya sürdü.C64 web browser HTML 1.0 ve GIF/JPEG desteğine sahip, ve sanırım JAVA ,JAVASCRIPT, Flash ve VRML desteğine yakın zamanda C64 web browser a eklenecek.