OpenAFS: Dağıtık Dosya Sistemi

0
acemi_
openafs.org: Dosyalarımı tek bir sunucu makinede toplayıp Internet'e bağlı her makineden dosyalarımı rahatca kullanabileceğim bir çözüm arıyordum. Bu işi, bir müddet Samba ile yapmıştım ama performansından pek memnun kalmamıştım. Güvenlik konusundaki kötü ününden dolayı da NFS kullanmaktan çekiniyordum.
Bir alternatif için bakınırken OpenAFS'ye rastladım, yazılımı incelemeye başladım. Türkçe metinlerde bu ürünün hiç adının geçmiyor olması ve konuştuğum kişilerin bu üründen habersiz olmaları dikkatimi çekti ve "şöyle bir özgür yazılım var, bilgisayar ağlarıyla ilgilenenlerin aklında bulunsun" diyebilmek için FM'ye mesaj atmaya karar verdim. Henüz tecrübe etmiş değilim ama dökümanlardan edindiğim bilgiler aşağıda yer alıyor.

Bu yazılım istemci/sunucu mantığı ile çalışıyor. Sunucu makinede, dosyalar yer alıyor ve istemci makineler bu dosyaları, sanki kendi makinesindeymiş gibi kullanabiliyorlar.

Kimlik doğrulama için Kerberos kullanılıyor. Güvenli olmasının yanısıra oldukça da kararlı bir yazılım. İstemciler arkaplanda olup bitenden tamamıyla yalıtılmış durumdalar. Sunucu kümeleri oluşturmak, bir sunucuyu kapatıp diğeriyle devam etmek, çalışma anında yedekleme (online backup) yapmak mümkün ve bu sırada istemciler ne olup bittiğinden habersiz normal çalışmalarına devam edebiliyorlar.

Ayrıca bir "cach"e mekanizması mevcut. İstediğimiz dosya, istemci cache'inde varsa ve herhangi bir değişiklik olmadıysa doğrudan cache'den çalışmaya başlıyorsunuz, her seferinde dosyayı sunucudan istemeye gerek kalmıyor.

Bu yazılım Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilmeye başlanmış, sonra Transarc Corporation adlı firma bunu ticari bir ürün haline getirmiş. IBM'in bu firmayı satın alması ve yazılımın lisansını değiştirmesiyle birlikte özgür yazılım haline gelmiş

Birçok UNIX'te, GNU/Linux'ta, Mac OS X'de hem sunucu hem de istemci olarak çalışıyor. Ayrıca Windows'da çalışan istemcisi de mevcut.

Bilgilerinize...

İlgili Yazılar

Türkçe Inkspace Belgesi

talat

Inkspace hakkında genel bir bilgi veren Türkçe ilk belge yayınlandı. Belgede genel anlamda Inkspace kullanımı anlatılırken aynı zamanda bir tane İsvec bayrağı yapılıyor. Belgeye http://uyarer.com/blog sayfasından ulaşabilirsiniz

Linux BIOS - Her Şeyin En İyisine Layıksınız

FZ

LinuxBIOS, makinanızı birkaç saniyede GNU/Linux yüklü olarak açmanın kestirme bir yolundan çok daha fazlasıdır.

LinuxBIOS, GPL lisanslı bir program olup pek çok BIOS´un yerini tutabilecek durumdadır, desteklenen sistemler arasında AMD64, x86, Alpha ve PowerPC sistemler de mevcuttur. LinuxBIOS üreticiden ve mimariden bağımsızdır, %95'i C dili ile yazılmıştır ve 4 yıldır geliştirilmektedir, olgunlaşmış bir yazılımdır. En büyük bilgiişlem kümelerinden tutun gömülü cihazlara dek pek çok sistem tarafından tercih edilmektedir. LinuxBIOS, AMD ve Tyan gibi pek çok üretici tarafından desteklenmetedir. Söz gelimi artık Tyan´dan LinuxBIOS yüklü anakart sipariş edebilirsiniz.

Bu makalede LinuxBIOS´un teknik yapısı ve tarihsel gelişimi detaylı olarak anlatılmaktadır. Sanayi ile işbirliği bağlamında da bir vaka analizi olarak okunabilir. En sıkı korunan endüstriyel, teknik bilgileri bize açmaları için büyük üreticileri nasıl ikna ettiğimize dair bazı dersler çıkarabilirsiniz.

Programlanın Tao´su 7. , 8. ve 9. Kitap

FZ

7. Kitap - Şirket Bilgeliği

Şöyle dedi usta programcı:
"Bir şirket yöneticisi için program demosu sunabilirsiniz ama onu bilgisayardan anlayan biri haline getiremezsiniz."

Photoshop Arayüzlü GIMP

ebola

Sizde benim gibi uzun zaman Photoshop kullanmis GIMP'i sevmenize ve kullanmak istemenize rağmen arayüzüne bir türlü uyum sağlayamadı iseniz size güzel bir haber.

Bu sorundan muzdarip bir dostumuz GIMP'e Photoshopun arayüzünü temel alarak yeni bir arayüz yazmış.
Bence güzel olmuş. Tahminimce GIMP'in ilerki sürümlerinde menüde arayüz seçimi diye bir seçenek olacak.

Browser hafıza kullanımı karşılaştırması

conan

Bu sabah surf halindeyken phoenix'imin kaç tane tab açabileceğini denemek istedikten sonra aklıma browserların hafıza kullanım karşılaştırmasını yapmak geldi. Elimde olan iki browserda genelde gezindiğim 17 sayfayı aynı anda açarak Task manager vasıtasıyla hafıza kullanım oranlarını karşılaştırmaya çalıştım. İşte sonuçlar.