OpenAFS: Dağıtık Dosya Sistemi

0
acemi_
openafs.org: Dosyalarımı tek bir sunucu makinede toplayıp Internet'e bağlı her makineden dosyalarımı rahatca kullanabileceğim bir çözüm arıyordum. Bu işi, bir müddet Samba ile yapmıştım ama performansından pek memnun kalmamıştım. Güvenlik konusundaki kötü ününden dolayı da NFS kullanmaktan çekiniyordum.
Bir alternatif için bakınırken OpenAFS'ye rastladım, yazılımı incelemeye başladım. Türkçe metinlerde bu ürünün hiç adının geçmiyor olması ve konuştuğum kişilerin bu üründen habersiz olmaları dikkatimi çekti ve "şöyle bir özgür yazılım var, bilgisayar ağlarıyla ilgilenenlerin aklında bulunsun" diyebilmek için FM'ye mesaj atmaya karar verdim. Henüz tecrübe etmiş değilim ama dökümanlardan edindiğim bilgiler aşağıda yer alıyor.

Bu yazılım istemci/sunucu mantığı ile çalışıyor. Sunucu makinede, dosyalar yer alıyor ve istemci makineler bu dosyaları, sanki kendi makinesindeymiş gibi kullanabiliyorlar.

Kimlik doğrulama için Kerberos kullanılıyor. Güvenli olmasının yanısıra oldukça da kararlı bir yazılım. İstemciler arkaplanda olup bitenden tamamıyla yalıtılmış durumdalar. Sunucu kümeleri oluşturmak, bir sunucuyu kapatıp diğeriyle devam etmek, çalışma anında yedekleme (online backup) yapmak mümkün ve bu sırada istemciler ne olup bittiğinden habersiz normal çalışmalarına devam edebiliyorlar.

Ayrıca bir "cach"e mekanizması mevcut. İstediğimiz dosya, istemci cache'inde varsa ve herhangi bir değişiklik olmadıysa doğrudan cache'den çalışmaya başlıyorsunuz, her seferinde dosyayı sunucudan istemeye gerek kalmıyor.

Bu yazılım Carnegie Mellon Üniversitesi tarafından geliştirilmeye başlanmış, sonra Transarc Corporation adlı firma bunu ticari bir ürün haline getirmiş. IBM'in bu firmayı satın alması ve yazılımın lisansını değiştirmesiyle birlikte özgür yazılım haline gelmiş

Birçok UNIX'te, GNU/Linux'ta, Mac OS X'de hem sunucu hem de istemci olarak çalışıyor. Ayrıca Windows'da çalışan istemcisi de mevcut.

Bilgilerinize...

İlgili Yazılar

GNU/Linux Üzerinde Streaming Media

FZ

Neden değerli hard diskimi yığınla MP3/Ogg Vorbis ile doldurayım (ya da bir sürü CD yazıp bunları kataloglamak ile uğraşayım)? Bulunduğum ağ üzerinde birileri bir sunucu kursa ve ben de misal XMMS ile doğrudan oraya bağlanıp paşa paşa müziğimi, radyomu, vs. canlı bağlantı üzerinden dinlesem diyenlerdenseniz ve böyle bir müzik sunucusunun nasıl kurulacağını merak ediyorsanız şu lezzetli makale tam ağzınıza göre: Streaming Audio the Icecast Way

FINDIK - Herkese Açık Filtre

anonim

İçerik analizi ve filtreleme alanında yeni bir enerji yiyeceği, yolculuğuna başladı. Bugün 0.2g sürümüyle erişebileceğiniz FINDIK, benzer kapsamdaki diğer yazılımlar ile çekişmeli bir yarış içerisine girmeye hazırlanırken, Türkiye’deki açık kaynak gönüllülerinin yardımlarını bekliyor.

Looking Glass 3D LiveCD

halixus

Looking Glass 3D LiveCD 2.3a yayinlandi. Looking Glass 3D yi kuramayanlar, kurupta çalıştıramayanlar düşünülerek hazırlanmış. Slax tabanlı bir Live3d yaklaşık olarak 250MB boyutunda. LG3D nedir nasıl bir şeydir diye merak edenler için iso dosyası indirilmeye hazır. Minimum 2GHz işlemci ve 512MB RAM ile çalıştırmanız önerilmekte. Daha önceki sürümündeki hatalar giderilmiş. En azından çalışabilir bir sürüm olmuş.Pencereleri 360 derece döndürmek, yakınlaştırıp uzaklaştırmak oldukça eğlenceli. Bu sürümünde gaim ve firefox la birlikte geliyor. Ekran görüntüleri ise burada.

Beta olmak ya da olmamak

redogre

Ya da bir projeyi Beta olarak yayınlarken yapılmaması gerekenler.

Malum Fm wars büyük bir gazla yayına başladı ama birçok hata yüzünden haftalardır oynayan yok. Ben kısaca yaptığım hataları sıralayacağım, eksik gördüklerinizi eklersek şahane bir "Ne yapmalı ne yapmamalı" olabilir...

Dr. Knuth Yazılım Patentleri Hakkında Ne Diyor?

anonim

Ustanın TeX kodlarina bakarken, dizindeki bir metin dosyası dikkatimizi cekti. Dr. Knuth'tan Patent Ofisi gorevlilerine yazilmis bir mesajdi bu. Usta soyle diyor:

"Amerikan kongresi bir süre önce, çok akıllıca bir kararla, matematiksel şeylerin patentlenemeyeceğine karar verdi. Zaten başka türlü matematik yapmak mümkün olmazdı; Pitagoras teorimini her kullandığımızda birine telif hakkı mı ödeyecektik?! Bu bağlamda belirtmek gerekiyor ki, bugünlerde insanların büyük bir aceleyle patentlemeye çalıştığı temel algoritmik fikirler bu kadar temel ve herşeye lazım olacak türdendir. Eğer şu anki gidişata izin verilirse, sonuç, yazarlara kelimeler için patent almaya izin vermek gibi olacaktır."

Devami icin: http://www.bilgidata.com/yazi.jsp?dosya=a_knuth.xml