linuxdevices.com : xynth windowing system

0
anhanguera
v0.7.90'ı çıkardıktan sonra download sayısını ve çeşitli haber sitelerini acaba bir hareket olur mu diye sürekli takip ederken (heyecan işte) bu akşam proje arkadaşım Ali Çaglar Oral, http://www.linuxdevices.com' daki Lightweight windowing system supports embedded Linux başlıklı haberi farketmiş, bana da haber verdi.
Ne kadar sevindigimizi anlatamam ;) İşin garibi linuxdevices.com'a Çağlar'ın anonim yazar olarak iki üç cümle bir yazi yazmasi, ancak haber yapılırken detaylı bir inceleme sonucunda uzunca bir haber hazırlamışlar.

ref: http://www.linuxdevices.com/news/NS4326330478.html

İlgilenen herkese cok teşekkurler.

Alper "anhanguera" Akcan.

Görüşler

0
anonim
Tebrikler. Bizden birilerinin amatör heyecanla başladığı bir projenin bu noktaya gelmesi hepimizi mutlu eder. Uykusuz gecelerinizin devamını dilerim ;-)
0
FZ
Tebrikler.

Birkaç soru: Bu projede kaç kişi, ne kadar süre ile çalıştı Proje maliyeti ne idi (kullanılan bilgisayarlar, Internet bağlantısı, vs.)? Devletten ne kadar destek alındı?

Bu sorulara verilecek cevaplar eminim genç arkadaşlara yol gösterici olacaktır.
0
anhanguera
Selam,

tesekkurler,

1. Bu projede kaç kişi, ne kadar süre ile çalıştı Proje maliyeti ne idi (kullanılan bilgisayarlar, Internet bağlantısı, vs.)?

xynth 2002 nin son zamanlarinda yazimi baslayan bir proje. proje 2 kisiden olusuyor ben ve caglar. caglarla baya bir once irc de tanismistik. sunu da belirtmekte fayda var; bu bos zamanlarimizda sirf zevk aldigimiz icin yaptigimiz bir hobi projesi. ilk olarak Tetromino[1] ile baslayan bir dizi surec aslina. "e bunu yaptik, simdi bize windowing system lazim"`a geldi is. yapilmisini kullanamazmiydik? var miydi? vardiysa bile, var diye yapilmaz mi.

planli bir projeden bahsetmedigimiz icin proje maliyeti de cikartmak biraz zor. bilgisayarlarimiz da uzay cagi aletleri degillerdi. projeyi yapmamizin sebebi aslinda makinelerimizin dogru duzgun olmamalari. internet baglatisi olarak da yakin zamana kadar dial-up kullaniyorduk, hatta benim internet baglantim olmadigi zamanlar daha cogunluktadir.

projenin bir seylere mal oldugunu da soyleyemem, ayni maliyetler evde oturup oyun oynasaydik da cikacakti, onu demek istiyorum.

keske development kit alabilecek "fazladan" paramiz olsaydi da maliyetten yazabilseydik ;) bir yerlerde ise girdikten sonra sony imdada yetisti de ps2 ve psp si ile super development kit sagladi, nispeten cok daha ucuza ;)

[1] http://gsulinux.org/~distch/projects/mmbox

2. devlet destegi aldik mi?

oyle bir istegimiz olmadi acikcasi ama istemedigimizden degil vardi da biz mi istemedik, form doldurana development kit veriliyor diye bir duyuru gormedik hic, sonucta belediyeye gidip istenecek bir sey degil hatta halen nasil destek alabiliriz nereye basvurabiliriz basvurmak icin uygun muyuz onu bile cok bilmiyoruz.

destek derken neyi kastediyoruz mesela? ortada bir sirket yokki destek alsin. sponsor ol bana dersen de de gulerler adama. bir iki Turk sirketine de demisligimiz var, gulmeyenleri/anlayanlari vardir mutlaka ama biz denk gelmedik. birinin boyle bir seye sponsor olmasi icin, ya endustriyel otomasyon yapacak, dvb reciever yapacak, medical instrument yapacak, el terminali yapicak vs.. vs.. bir de bunlarin yanarli donerlisini yapicak. yapicak derken, hardwareini de yapacak. alip Turkcelestirip satmiyacak.

alper akcan.
0
FZ
2 programcı, yaklaşık 2.5 sene. Herhangi bir yerden maddi destek yok. Devlet desteği yok. Ortaya konan iş belli.

Teşekkür ederim. Bu verdiğiniz cevaplar çok önemliydi. Kaynak teşkil edecekler ilerisi için.
0
robertosmix
Sadece ilerisi için değil bügün "iş" yapanlar için de ciddi bir ölçüt. Bu arada Alper beye şunu sormak istiyorum; bu gömülü sistem ARM tabanlı handheld cihazlardan tutun da arabalardaki GPS sistemlerine kadar birçok mekanizmad a çalışabilir. Uzun vadede bu tür sistemlere de el atmayı, yani örneğin donanım sağlayıcılarla anlaşıp komple "minik" sistemler geliştirmeyi planlıyormusunuz? Yoksa planınız sadece xynth üzerinde yoğunlaşmakmı olacak?
0
anhanguera
selam,

o tur sistemlere el atmak icin ugras verdik, ugrasmadik degil. ancak sonuc alamadik. ornegin el terminalinde linux + xynth icin ugrastik ama verilen cevap "biz yazilim turkcelestiriyoruz" oldu. "tamam o zaman gelin el terminali yapalim, daha ucuza maal edelim kaca isterseniz satin" dedik, cvb "kimse almaz" oldu. bunun gibi bir iki ornek daha var.

minik bir distro yapmak problem degil, bir dolu sebepten bir cok defa hazirladigim bir sey. hatta http://gsulinux.org/~distch/projects/xynth adresinde boyle iso lar da mevcut. ancak problem firma bulabilmek.

bizim planimiz endustriyel otomasyon, el terminalleri (GPS vs. da buna uygun), dvb reciever, settop-box, medical instruments gibi uygulamalarda yer bulabilmek. (acikcasi ben vxworks gibi isletim sistemleri ile calismak istiyorum, yada belki uygun ortam elde edilirse realtime kernel da dizayn edilebilir). bir anlamda embedded dunyasinda yer edinmek. ancak bunun icin sizin de dediginiz gibi donanim saglayicilarla calisabilmek, onlara ulasabilmek, derdimizi anlatbilmek, ve boyle firmalar bulabilmek lazim. hadi denedik bulamadik diyelim (ki oyle oldu), diyelim yanlis yerde aradik. bundan sonra belki onlar bizi bulur ;) yada belki kullanirlar kullandik diye de haber verirler.

ancak kabul edersiniz ki evinizde otururken boyle sistemler gelistiremezsiniz, hardware yok ki ortada neyin ustunde ne gelistiriyorsnuz. gibi gibi..

alper akcan.
0
sundance
Gömülü sistemler üstünde Linux ve benzer projeler konusunda Murat Demirten'in (Debian mail listelerinde sıkça görürsünüz)bayağı bir çalışmışlığı var. Yanlış hatırlamıyorsam Teba'da Linux koşan bir fırın yapmışlardı. Onla bağlantı kurarsanız eminim kontaktlar konusunda yardımcı olacaktır. LinuxDevices'ın sizle bu yazı için bağlantı kurmamış olması ilginç. Neyse daha fazla ilgili olurlar herhalde bundan sonra. Elinize sağlık bu arada :)
0
Challenger
Tebrikler. Umarım yakın zamanda bir şirket desteği alırsınız ve projenizi taşınabilir cihazlarda sıkça görürüz.
0
experience
you are my man ! :)
0
T-u-N-i-X
Çok merak ettiğim birşey var. Projeyi C ile mi yazıyorsunuz ? Ve bunu yazacak bilgi birikimine yazarken mi ulaştınız yoksa başka bir sayede mi ? Yani ne bileyim üniversite vb ile öğrendiğiniz bilgiler mi yoksa kendi kendinize öğrendiğiniz bilgiler mi bunda etkili oldu ? Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
0
anhanguera
selam,

proje de c kullaniyoruz. proje icinde c++ widget library de var ama cok deneysel ve ana library icin wrapper dan baska birsey degil. portladigiimz platformlara ve portalanan lib ve programlara bakarsaniz zaten hepsinin c ile yazildigini da gorebilirsiniz. yine proje icerisinde deneysel python binding kodlari var o da pek tabiki c ile.

ben itu - metalurji ve malzeme muh. mezunuyum. su anda ayni bolumde yuksek lisans yapiyorum. okulda programala dili olarak f90 gormustum. okulun pek bir etkisi yok, muhendislik egitimi almis olmam etkili olmustur. gecen gun hatirlamadigim bir yerde bir yazi gordum cok hosuma gitti : "Okulumun egitimimi engellemesine izin vermedim" Mark Twain.

bilgileri nereden ogrendim, bilmem cocukken de program yazardim. eskiden sadece kitaplar vardi ancak, simdisi icin konusursak kitaplar, google, diger projelerin kaynak kodlari gereginden fazla kaynak olusturuyor bence.

insan lazim oldukca birseyler ogreniyor, yazarken de bir cok sey ogreniyorum, ilerde de ogrenmeye devam edicem, bunun sonu yokki ;)

alper "anhanguera" akcan.
0
ttk
Tebrik ederim ben de. Kolay gelsin.
0
bm
90larin sonuna dogru ABD Fortune-100'de calisan bir Muhendis/Proje Muduru kilikli birinin ilgisini cekmeniz icin ne yapmaniz gerekirdi aklimda kaldigi kadariyla anlatayim (ben oyle degildim ama oyle bir yere embedded linux soktum oradan biliyorum):

- GPL "non-starter" ne oldugunu bilmiyorlarsa da 10-15 gun icinde ogrenirler. Sizin kodun uzerine oturan kod kendi kodlari olacagina gore ona bulasmayan bir lisans olmasi lazim. GPL veya bizimle konusun diyebilirsiniz mesela butun koda hakimseniz. Sizin karsilastirma tablosundaki tek sadece GPL'le dagitilan paketin sizinki olmasi tesaduf degil.

- Muhakkak "tutorial" cinsi birsey lazim. Bir pencereye "hello world" yazsin filan. Host linuxun uzerinde derlenip quemu yahut vmware gibi bir yere nasil atilabilecegini gosterirseniz cok iyi olur. Yahut chroot yapilmis ve bir window icinde gosteren de olabilir. Mevcude tam bakamadim bilmiyorum ama ana fikir kullaniciyi hemen birseyler yapar hale getirip ilgisini cekmek. x86 kafi "capraz derleme olabilir iste su mimari icin de yaptik calistirdik yardim icin bizimle temasa gecin" deyip oyle birakabilirsiniz.

- Header dosyalarinin uzerinden yuruyen degil de anlatilmis edilmis bir API referansi olmasi iyi olur.

- Bir floppy'e sigan ve ekrana birsey cikartan bir demo yapabiliyorsaniz harika olur. ISO 3 kusur meg, o da olabilir ama sayfada bagirsin "bakin 3meg'e sigdim ve su isi yapiyorum bes dakika icinde gorebilirsiniz diye

Hemen aklima gelenler bunlar. Tekrar edeyim 90lar diyorum simdi degismis olabilir tabii ama bunlar makul buyuk ihtimalle hala. Bunlarin hepsi uzun ve emek isteyen isler aslinda ve bir kismi sizi devreden cikartan isler o bakimdan iyi dusunmek lazim tabii.
0
anhanguera
selam,

dokuman isi evet gercekten onemli, ama yeterli zamani ayirmak biraz zor oluyor. todo listemizde kapsamli bir dokuman yazmak en ustlerde yer aliyor.

3,5 mb lik iso evet buyuk ancak zaten optimize degil, ve demo olarak konulmus bir dolu program mevcut onun icerisinde. kaldiki cd boot icin isolinux da yer kaplamiyor degil. ayni sey tek diskete sigdirilir rahat rahat. iso lari update ederken disket image de hazirlamamiz gerekiyor, oneri icin tesekkurler.

lisans a gelince xynth LGPL, o dokumanin yazildigi zamanlarda GPL di. ancak v0.6.65 i cikartmadan once bir alman firmasi settopbox da kullanmak isteyince LGPL yaptik. dokumanin update etmemis olmamiz bizim sucumuz. dokumani update etmedigimiz gibi, source u da update etmemisiz ;) bu konuda da mailler geldi. LGPL diyorsunuz fakat .tbz2 de GPL var die. onu da duzelttik. bir sonraki versiyon da lisans hatasi olmaz diye dusunuyoruz.

alper akcan.
0
anhanguera
selam,

dun fazlamesai.tv de gordugum kadari ile anlasilmayan noktalar var sanirim. olsun zamanla anlasiriz ;)

1. xynth nedir?
- windowing system + window manager

2. windowing system nedir?
- x11/xorg ne ise odur. programlarinizi pencere icinde handle eder.

3. windowing manager nedir?
- en basit tabiri ile fluxbox ne ise odur. pencerelerinizi move resize etmenize olanak verir. bunu kendisi yapmaz, bu isi windowing system i kullanarak yapar. pencereler cevresindeki form lar bu "manager" in olayidir.

4. desktop manager nedir?
- desktop uzerinde duran ikonlari vs. manage eder. bir de o desktopta sag tikladiginizda acilan menu onun olayidir.

yani sonuc olrak bildigimiz seylerden ornek verirsek;
x11 = windowing system
kde/gnome = window manager + desktop manager
xynth = windowing system + window manager

yalniz bunlar terimlerin ne anlama geldigi; bir program biraz window manager biraz da desktop manager olabilir ve kendisine window manager im ben diyebilir.

5. xynth ne bicim birseydir?
xynth dedigim gibi sifirdan yazilmis bir "lightweight" windowing system + manager dir. client/server mantigi ile calisir ayni x11 gibi. ancak embeded ozellikleri vardir;
- clientlari server ile linkleyebilirsiniz, single binary
- OS de network stack yoksa, pipe() ile socket emulasyonu yapar isini gormeye devam eder.
- OS de pipe() file descriptor vs yoksa onu da memory uzerinden halleder.
- neredeyse OS bagimsiz olmasi cok $ik bir ozellik. neredeyse dedim de, bagimli olan bir ozelligi aklima gelmiyor.
- gider bu liste.

6. xynth de her programi calistirabilir miyiz?
programi portlayarak ve/veya programin kullandigi gui toolkit/widget library (qt/gtk/motif/wxWidgets/fltk/lgi/sdl) i portlayarak calistirabilirsiniz.
misal gtk yi portlarsaniz, gtk kulanarak yazilmis programlar xynth uzerinde calisir olur.
bence yannis anlasilan bir baska konus ise su: "fluxbox ne guzel, hem gnome programlarini hem de kde programlarini calistirabiliyor". bu cok devrik bir cumle oldu. kde/gnome programlarini calistiran sey x11 dir (uzatirsak gnome lib -> gtk -> gdk -> x11). fluxbox da x11 e bagli baska bir programdir, tek farkla, kendisini window manager olarak tanittigi icin bir dolu bilgisi ve yetkisi olur o kadar.

7. mplayer, links, sdl, gtk?
evet onlari xynth e portladik. paketten cikan .diff lere bakarsaniz gorursunuz zaten. gtk yi portladigimiz icin gimp, xchat, gaim, gqview ve denemedigimiz bir cok gtk programi xynth uzerinde calisabiliyor. sdl programlari icin de ayni sey gecerli. links ve mplayer i direkt olarak portlamak daha rahat geldi.

8. xynth i her yerde calistirabilir miyiz?
xynth i bir platform da calistirabilmeniz icin;
- o platforma ait c compiler
- o platform icin video driver i yazmaniz
- o platform icin thread api yazmaniz
- mili saniyeye duyarli bir gettime yazmaniz
- sistemde memory management unit (MMU) yoksa ve kernel bunu telafi edebilecek birsey veremiyorsa (linux icin konusrsak MMU emulator) iste o biraz zor. heap manager yazmaniz lazim (xynth v0.8.00), veya yazilmis olani kullanmaniz lazim (PS2 icin konusursak newlib)
- bir de makefile editlerseniz yeterlidir.

9. dokuman var mi?
var, ama cok eski. ikimiz icinde okul/is/xynth uclusu biraz yogun oldugu icin dokuman pek kolay cikmiyor. en iyi dokuman pek tabiki source code.

10. sizi anlayan var mi?
pek yok ;) ama ortasi da yok. yani anlayan hakikaten anliyor yada hic anlamiyor.

misal vermek gerekirse:

linuxdevices.com bu adamlarin gercekten anladigini/anlayabilecegini dusunuyorum. cunku o site embedded ile ilgilenenlerin ugradigi/haberlerinin yapildigi bir ortam. sponsor listesine bakarsaniz zaten gayet anlasilir oluyor. xynth ilk cikan embedded windowing system degil zaten, bunun gibi minigui/qtembed/pico/nano/vs.. dolu. yapanci olunan bir terim degil yani windowing system.

kaffe.org: java virtual machine yazmis adam, hakikate takdir edilecek is. bir mail atmis ve kaffenin awt arayuzunu xynth e portluyacagim demis. ve eklemis bu yeni windowing system i hayata gecirdiginiz icin tesekkurler.

linux-manazine.de: ocak sayisinda xynth ile ilgili haber yapacaklarmis mail yolu ile haber verdiler.

11. yardim lazim mi?
olmaz mi? xynth i cesitli platformlara portlayabilirsiniz, cesitli program/libleri xynth e portlayabilirsiniz. widget library yazabilirsiniz, yazdiysaniz xynth e portlayabilirsiniz.

12. bu mudur?
yakin zamanda dogru duzgun bir turkce/ingilizce dokuman yazmak istiyoruz. gercekten. ama inanin zor. bu konuda her turlu yardima acigiz.

kafaya takilan her hangi birsey olursa cvb lamaya calisirim.

alper akcan.
0
eons
Proje arkadasimin yazdiklarina ben de birseyler eklemek istiyorum

Biraz daha derine inersek

"- x11/xorg ne ise odur. programlarinizi pencere icinde handle eder."

1- Peki nedir x11/xorg/xfree86 ?
Video kartina erisip kullaniciyi grafik ekrana tasiyabilen, bir cok programi ayni ayni anda calistirabileceginiz mouse ve klavye gibi kontroller saglayabilen bir sistem. Burada programlarinizi pencere icinde calistirmaktan kasit herkesin bildigi kullandigimiz pencerelerin sag ust kosesinde bulunan o 3 butona -minimize, maximize, kapat- gibi dekorasyon yada form sahip pencerelerden bahsedilmiyor malesef. Buradaki pencereler kullanicinin mousela veya klavyeyle direkt olarak kontrol edemedigi hafiza bloklari. Ee peki bunlari nasil kontrol edecegiz. Mouse uma tiklayip kapatip acmak istiyorum programlarimi. İste burada windowing manager devreye giriyor.

Xynth bu iki sistemi birlikte 100 Kb da sunabilen bir uygulama.

2-. desktop manager nedir?
"desktop uzerinde duran ikonlari vs. manage eder. bir de o desktopta sag tikladiginizda acilan menu onun olayidir."

Aslinda gelismis bir windowing managerdir. Kde gnome vs gibi. Nasil gelismis ? Program pencerelerini kontrol edebilmenin yaninda turkce tabirle masasinin ustunu toplu tutamayanlara bicilmis kaftandir sozu cok uygun bir aciklama olacaktir ;) Kalemlerim silgilerim defterlerim vs.

3-. xynth de her programi calistirabilir miyiz?"
Alperin de dedigi gibi portlarsaniz evet.

Ne demek yani portlarsaniz. Ee ne diye yaptiniz kardesim bunu madem uzerinde portlamadan calismayacak programlar.?

Bundan 3-4 sene once daha once de Alper'in belirttigi gibi bilgisayarlarimiz oyle cok matah seyler degildi. Zaten kullandigimiz programlar da belli basli. Nedir mp3 caliyoruz, internetde dolasiyoruz, chat yapioruz, film seyrediyoruz, kod yaziyoruz ehh azcik da oyun oynuyoruz (Tetris vs)

Ama malesef hepsini ayni anda yapamiyoruz neden bilgisayarlarimizin nefesi yetmiyor. Ama windows a gectigimizde pek de sorunla karsilasmiyoruz. Madem oyle sebep nedir? X11 + Kde.

Iste butun hikaye buradan basliyor Madem sadece bunlari istiyoruz o zaman biz bu sistemin daha az islemci ve daha az hafiza isteyenini yapalim ki diger programlarimiza nefes kalsin.

Xynth belirli bir seviyeye geldikten sonra kullandigimiz programlari birer birer portlamaya basladik. Biz bunlara ornek olarak mplayer, links, sdl, gtk portlarini cikardik.

Ozetle bilgisayar konfigurasyonu dusuk olan kullanicilar icin iyi bir tercih sebebi oldugumuza inaniyoruz.

Artik teknoloji masraflari azalip Ghz ler mertebesinde bilgisayarlara sahip oldugumuza gore ve X11 + Kde ikilisi artik rahat calisabildigine gore bu kadar az sistem performansi isteyen bir sistem baska nerede yararli olabilir. Gomulu (Embedded) sistemler.

4-Gtk portuyla istedigim gtk programini calistirabilir miyim?
Bircogunu evet. Neden bircogunu cunku nadir olarak gtk programlari -eger kodlarina bakarsaniz- aslinda X11 lib den de kod parcalari kullanmakta. O yuzden gtk portuyla direkt olarak bu tip X11 lib den kod parcalari kullanan programlari calistiramazsiniz. Misal: Mozilla, Abiword. Kullanmak icin X11 lib call larini portlamaniz gerekmekte. Bununla birlikte bir cok gtk programi glade le hazirlandigindan X11 kodlari kullanmaz. Iste bu tip gtk programlari direkt olarak kullanabilirsiniz.

5-Kardesim dilim donmuyor. Nasil soyleniyor bu meret Xynth?
Bu da dun gece yayinlanan programda ve bizim de cok karsilastigimiz bir soru. Xynth matematikte cogumuzun bildigi koordinat sisteminden gelmekte. Analitik geometriyi hatirlarsaniz lise yillarindan bir noktayi tanimlamak icin X ve Y eksenlerinde notasyonlardirirsiniz. Sonuc bizim uygulamamizda aslinda tume varim. Bir noktadan dikdortgenlere ve oradan windowing sisteme. Iste o X ve Y inci noktayi temsil etmekte Xynth. Nasil soylenir. Valla acikcasi biz de bilmiyoruz ;) Ama cok da onemli degil. Ahmet de Veli de Kemal de. Biz aramizda Turkce olarak "iksint" diyoruz. Ingilizcesini telaffuzunu bu konuda daha iyi olanlar soyleyebilir ;)

Caglar Oral
0
FZ
Biz aramizda Turkce olarak "iksint" diyoruz. Ingilizcesini telaffuzunu bu konuda daha iyi olanlar soyleyebilir ;)

Benim önerim: zinth (misal xenophobia yazılır zenofobya okunur, oradan benzetme ile).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Dil Hatası Yapanları Engerek 0.1 Isırıyor Dikkatli Olun!

FZ

Ali Alphan Bayazıt'ın duyurduğuna göre özgür Türkçe yazım denetçisi engerek, Debian GNU/Linux paketiyle beraber piyasaya çıktı. Bu sürüm, muhtemel gelecek sürümler gibi Zemberek kütüphanesinin gcj dostu bir çeşidini kullanıyor.

Kurulum detaylarını buradan öğrenmek mümkün. Alphan Bayazıt, engerek sistemini Emacs, Kate, Kedit, KOffice ve Konqueror ile denediğini, sonuçtan memnun kaldığını belirtiyor.

Kendisine teşekkür ediyor ve yazılımını acımasızca test edip hata raporuna boğmak için hep birlikte kolları sıvıyoruz (yapıyoruz değil mi? ;-)

qSheff Manager (v. 0.8 beta)

anonim

EnderUNIX ekibinin qSheff uygulamasını Python ile kullanara bir uygulama yazdım: qSheff Manager (beta 0.8)

Whitespace; Tertemiz bir Dil !

anonim

Eğer sizde her öğrendiğiniz dilde acayip karakterleri ezberlemekten bıktıysanız buyrun Whitespace'e. Bir takım über geek şahsiyetler tarafından yazılmış bu programlama dilinde bütün kodlama [Space] , [Tab] ve [LF] ile yapılıyor. Bu dil ile birşeyler yazmayı düşünecek kadar aştığınızı düşünüyorsanız sizi böyle alalım...

Egzotik Programlama Araçları Yaygınlaşıyor

FZ

TDK sözlüğüne göre "egzotik" kelimesinin anlamı: "Uzak, yabancı ülkelerle ilgili, bu ülkelerden getirilmiş, yabancıl." Bir çoğumuz için yapay sinir ağları, genetik programlama, Common Lisp, PROLOG gibi güçlü teknolojiler "günlük" programlama deneyimlerinin ötesindeki karanlık ve gizemli alanlar, uzak diyarlar. eWeek'e göre ise bu durum hızla değişiyor.

Eclipse Platformu için JavaScript Eklentisi: JSEclipse

Soulblighter

Eclipse Platformu için ücretsiz JavaScript eklentisi olan JSEclipse, Eclipse Platformu üzerinde JavaScript geliştirmek isteyenlere bir çok kolaylık sağlıyor.