FJAX - Flash ve Ajax

0
larweda
AJAX, son dönemde çok sıklıkla adını duyduğumuz, ve çoktandır başarılı örneklerini görmeye başladığımız (Gmail, Flickr, Hotmail, Pageflakes vs.) bir web teknolojisi. Bu konuda bir çok kütüphane ve geliştirme aracı da hali hazırda mevcut. Bu araçlara yeni eklenmiş, ama farklı bir bakış açısı getiren bir teknoloji var: FJAX. Araçların hemen hemen hepsi bi javascript kütüphanesi sunarken, FJAX tarayıcı tarafında yapılacak XML yorumlama işini boyut olarak küçük bir flash objesine yaptırıyor. Bu, hem tarayıcının işini kolaylaştırıyor, hem de diğer araçlar gibi geliştirme sürecini azaltmayı hedefliyor. Üstelik bu konuda çalışan insanların çoğunun başının belası olan tarayıcı uyumluluğu problemlerini de azalttığını iddia ediyor.
İncelemek ve indirmek için: www.fjax.net
Fjax'ın geliştiricileri Jay ve Steve McDonald ile webmonkey'in yaptığı detaylı bir röportaj da burada.

İlgili Yazılar

SIAC Linux´a geçti

gencbeyin

Amerika'nın en büyük borsaları Amex ve NYSE'nin işlemlerini yürüten bilgisayar sistemlerini üreten SIAC önemli uygulamalarını Linux'a kaydırıyor. Geçen yıl NYSE'nin bir saatten fazla çalışamamasına mal olan çöküşten akılları başlarına gelmiş olacak:-))

Design Patterns: Tasarım Şablonları ve Programlama Dillerinin Kötü Yönleri

FZ

Geçen sene Eylül ayında, Volkan Yazıcı programlama dünyasının sıcak konularından biri olan tasarım şablonlarına yani 'design patterns' konusuna değinmişti:

Merhaba, comp.lang.lisp listesinde "This may be a nonsensical question, but I was wondering if it is idiomatic to apply common design patterns to lisp applications." kaşıntısı ile başlayan bir tartışmalar dizisi oldukça ilgimi çekti -- şüphesiz ki bunda bu dönem almaya başladığım Aspect-Oriented Software Development dersinin de etkisi olmuştur -- ve sizin ile oradan çok ufak bir mesajı paylaşmak istedim.


Tasarım Şablonları, nam-ı diğer Design Patterns mevzusu epey bir süredir sıcak konular arasında. Bu gibi durumlarda sık sık karşılaştığımız gibi konu basit bir teknik konu olmaktan çıkıp pek çok yanlış anlamayı, çok çeşitli felsefi bakış açılarını, alakasız yerlere dallanıp budaklanmayı, düpedüz mantıksal hataları, politik ve ekonomik savaşları bünyesinde barındırmaya başlıyor. Acaba neden?

Watcom C/C++ Artık Açık

FZ

Bir zamanların efsanevi C/C++ derleyicisi Watcom C/C++ da artık açık kaynak kodlu.

Aynı zamanda bir Fortran derleyicisi de içeren projedeki yazılımları bu adresten serbestçe çekebilir ve DOS, Windows 9x, NT, Win2000, Win XP işletim sistemleri üzerinde kullanıp programlarınızı derleyebilirsiniz.

"Open Watcom" projesi yürütücülerinin hedefleri arasında derleyiciyi en kısa süre içinde GNU/Linux ve FreeBSD işletim sistemlerine de aktarmak yer alıyor.

YazBoz API'nin İlk Sürümü Çıktı

FZ

Daha önce bahsettiğimiz yazboz.com ile ilgili yeni bir gelişmeyi paylaşmak istiyoruz: sistemi kendi uygulamalarında kullanmak isteyen araştırmacılar için bir API hazırlandı.

yazboz.com geliştiricileri Can Altıneller ve Özgür Oktay'ın hazırladığı API belgesinin ilk sürümünü FM takipçisi bilgisayarcılarla paylaşmak istiyoruz:

YazBoz.com'da biriktirdiğiz verileri bilim insanları ve uygulama geliştirmek isteyen herkesle paylaşabilmek için bir API geliştirdik. Bugüne kadar Yazboz'u inceleyen yapay zekâ araştırmacıları, dilbilimciler ve bilişsel bilimciler yazboz verilerinin kendi çalışmalarına önemli katkılarda bulunabileceğini düşündüler. YAZBOZ API’nin bu ilk sürümü ile bilim insanları ve geliştiriciler yeni uygulamalar yapabilecekler. Uygulamalar çoğaldıkça ve geliştikçe biz de YAZBOZ API yi geliştireceğiz.

CSD / TINUX İşletim Sistemi

FZ

CSD/TINUX C ve Sistem Programcıları Derneği (CSD) tarafından geliştirilmeye başlanmış olan 32 bit, çokişlemli (multiprocessing & multithreaded) preemptive, birden fazla işlemciyle çalışmayı destekleyen, grafik tabanlı bir işletim sistemi geliştirme projesidir. İşletim sisteminin tasarımı ve geliştirilmesi C ve Sistem Programcıları Derneği'nde oluşturulan bir proje grubunun eşliğinde yürütülecektir. Projenin tahmini süresi iki yıldır.