Seaside Framework ile Internet Programlama

0
FZ
Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.
Buna ek olarak eğlenceli bir Smalltalk ortamını görmek isteyenler Squeak'e de bakabilir.

1- Smalltalk @ Wikipedia
2- http://www.smalltalk.org

Görüşler

0
FZ
Her şey bir nesne! Her şey bir nesne! ne güzel! diyenlerin (Japonya etkisi altında kalmış bazı arkadaşlar ;-) Smalltalk ve Lisp bağlamında da CLOS'a bakmaları tavsiye olunur bu vesile ile.
0
anonim
Sanırım üzerime alınabilirim :-) Benim de hoşuma gidiyor sizlerin sürekli lisp gibi alternatif bir dilin imkanları konusunda haber ve yorumlar yazmanız.

Ama nasıl derler biraz da zevk meselesi bu işler... ( Tamam itiraf ediyorum, lisp ve benzeri dillerdeki 10^n tane (n:1 -> sonsuza ) parantez benim gözümü korkutuyor )

Neyse şimdilik Ruby den vazgeçmeye pek niyetim yok. Ama CLOS u da ilk fırsatta inceleyeceğim
0
FZ
Ben esasen bu haber ile Smalltalk diline ve Smalltalk ile Internet programlamaya dikkat çekmeye çalışmıştım, özgün haberi veren kişi sağlam bir Lispçi ve Javacı o ayrı. Ana tema Smalltalk bu haberimizde. Ayrıca "alternatif olsun" diye değil de daha çok, bazı işleri daha kolay, pratik ve güçlü şekilde yapabilir miyiz düşüncesi ile.

Nesne mevzusuna vurgu yapmamın sebebi "Object Oriented" lafını ortaya atan adam tarafından geliştirilmiş olması (tabii işin içinde kadın parmağı da var, o ayrı [1] ;-)

Öte yandan ana tema Lisp olmamakla beraber, her şey bir nesne hiyerarşisine dayanır prensibine örnek olarak CLOS var, onu da söylemeden geçemedim (ama açıkça belirtmek gerekirse 10^n tane nesne.metod.nesne.metod. .... şeklinde nokta üstüne nokta ve bunu int gibi temel veritipleri için dahi açık olarak [explicit] yapmaya zorlanmak pek hazzettiğim bir şey değil! Göz korkutuyor vallahi!) Ve evet, zevk meselesi, bir süre sonra parantezleri görmemeye başlıyorsunuz, itiraf etmeliyim ki düzgün hizalanmış ve ilk defa gördüğüm bir Lisp kodunu okumak şaşırtıcı derecede kolay geliyor (bana ve pek çok insana).

1- http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=2622
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Haftanın Sitesi: Cryptool - Kriptografinin Gizemleri

anonim

Bu haftanın sitesi: www.cryptool.org.

Açık kaynaklı bir yazılım olan Cryptool'un asıl amacı konu ile ilgilenen hevesli öğrencilere şifrelemeyi ve şifreleme mantığını anlatmak.

Program ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi bu adreste, ekran görüntülerini ise burada bulabilirsiniz.

Tüm zamanların en kötü bilgisayar hataları

FZ

Mariner I uzay aracı, Sovyet gaz boru hattı, Therac-25 tıbbi hızlandırıcı, finger sunucusu, Kerberos rastsal sayı üreteci, Intel Pentium, Ariane 5 501 numaralı uçuş. Bağlantısız gibi görünen bu isimlerin ortak bir noktası var: Tarihteki en büyük yazılım hataları.

Detaylar WIRED dergisinin History's Worst Software Bugs başlıklı yazısında.

HTML 5 Yenilikleri ve JavaScript ile Canvas elementini Kullanan Yılan Oyunu

kulker

HTML 5, Web 2.0 teknolojisinin bize sunduğu en büyük nimetlerden biri. Canvas,video ve audio gibi 3 önemli elementle daha gelişmiş web uygulamaları geliştirmek mümkün.

Ne vahimdir ki MSIE desteklemediği için kullanım oranının az olduğunu görüyoruz. Buna rağmen Firefox, Opera ve Google chrome HTML5 i desteklediği için bu güzelim teknolojiyi test edip kullanmaya başlamak fazla zaman kayıp etmemek lazım.

NZemberek 0.1 Çıktı

FZ

Zemberek blogundaki habere göre .NET için C# ile geliştirilen açık ve özgür kodlu yazım kılavuzu NZemberek çıktı:

"17 Kasım 2006'da Mehmet'e gönderdiğim bir e-posta ile başlayan çalışmamızın ilk ürününü bugün ortaya çıkardık. Zemberek projesinin .NET "port"u olan NZemberek'in 0.1 sürümü bugün itibariyle yayınlandı. 17 Kasım'dan sonra kodların .NET (C#) karşılıklarını oluşturduk. Bu iş, bazı araçları ya da otomatikleştirilmiş komutları kullanarak ne kadar hızla yapılsa da birçok zorlukla karşılaşılabiliyor. Zemberek ekibinin de desteğiyle şu anda Zemberek2 projesinin işlevlerini neredeyse tamamıyla yerine getiren bir sürüm mevcut.

Herhangi Bir Metnin Hangi Dilden Olduğunu Hızlıca Anlama

FZ

Yapay zekâ dersim için Prolog ile boğuşurken ve comp.lang.prolog haberleşme/tartışma grubunu mesaja boğarken oraya katkıda bulunan bir hocanın, Gertrand Van Noord'un enteresan bir çalışması dikkatimi çekti.

Perl ile yazılmış bir tür dil kategorizasyon programı. Yani bir GİRDİ'ye bakıp, "hmm bu Türkçe" diyor, başka bir girdiye bakıp "hmm, bu da Portekizce" diyor ve bunu kısa sürede, yüksek başarım oranı ile, 69 farklı dil için yapıyor. Açık kodlu, özgür yazılım kategorisinde alan TextCat'in bir de web demosu var.

Van Noord, TextCat'in ticari ve ticari olmayan rakiplerini de sıralamış. Kendi yazılımına dil sayısı olarak en çok yaklaşan yazılım XEROX Language Identifier ticari bir yazılım ve 40 civarı dil ayırt edebiliyor.

Hep birlikte tekrarlıyoruz: Özgür Yazılımı Seviyoruz! :)