Seaside Framework ile Internet Programlama

0
FZ
Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.
Buna ek olarak eğlenceli bir Smalltalk ortamını görmek isteyenler Squeak'e de bakabilir.

1- Smalltalk @ Wikipedia
2- http://www.smalltalk.org

Görüşler

0
FZ
Her şey bir nesne! Her şey bir nesne! ne güzel! diyenlerin (Japonya etkisi altında kalmış bazı arkadaşlar ;-) Smalltalk ve Lisp bağlamında da CLOS'a bakmaları tavsiye olunur bu vesile ile.
0
anonim
Sanırım üzerime alınabilirim :-) Benim de hoşuma gidiyor sizlerin sürekli lisp gibi alternatif bir dilin imkanları konusunda haber ve yorumlar yazmanız.

Ama nasıl derler biraz da zevk meselesi bu işler... ( Tamam itiraf ediyorum, lisp ve benzeri dillerdeki 10^n tane (n:1 -> sonsuza ) parantez benim gözümü korkutuyor )

Neyse şimdilik Ruby den vazgeçmeye pek niyetim yok. Ama CLOS u da ilk fırsatta inceleyeceğim
0
FZ
Ben esasen bu haber ile Smalltalk diline ve Smalltalk ile Internet programlamaya dikkat çekmeye çalışmıştım, özgün haberi veren kişi sağlam bir Lispçi ve Javacı o ayrı. Ana tema Smalltalk bu haberimizde. Ayrıca "alternatif olsun" diye değil de daha çok, bazı işleri daha kolay, pratik ve güçlü şekilde yapabilir miyiz düşüncesi ile.

Nesne mevzusuna vurgu yapmamın sebebi "Object Oriented" lafını ortaya atan adam tarafından geliştirilmiş olması (tabii işin içinde kadın parmağı da var, o ayrı [1] ;-)

Öte yandan ana tema Lisp olmamakla beraber, her şey bir nesne hiyerarşisine dayanır prensibine örnek olarak CLOS var, onu da söylemeden geçemedim (ama açıkça belirtmek gerekirse 10^n tane nesne.metod.nesne.metod. .... şeklinde nokta üstüne nokta ve bunu int gibi temel veritipleri için dahi açık olarak [explicit] yapmaya zorlanmak pek hazzettiğim bir şey değil! Göz korkutuyor vallahi!) Ve evet, zevk meselesi, bir süre sonra parantezleri görmemeye başlıyorsunuz, itiraf etmeliyim ki düzgün hizalanmış ve ilk defa gördüğüm bir Lisp kodunu okumak şaşırtıcı derecede kolay geliyor (bana ve pek çok insana).

1- http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=2622
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Yeni bir YSA Eğitme Algoritması

FZ

Idaho State University´deki Vitit Kantabutra ve ekibi YSA (Yapay Sinir Ağları) sistemlerinin eğitilmesi için yeni ve öncekilere kıyasla çok daha yüksek performanslı ve doğru çalışan bir eğitim algoritması geliştirdiler.

MultiServis Türkçe Web Server Paketi Piyasada!

anonim

MultiServis Türkçe Web Server Paketi Kullanıma Sunuldu!

MultiServis Türkçe Web Server 'NuSphere® MySQLTM',
Başlarken ürünü web uygulamaları yapmak için yeni teknoloji ile geliştirilmiş, güvenilir ve maliyetsiz bir MySQL, Apache web server, PHP ve Perl tümleştirilmiş yazılım ailesinin birleşik halidir.

Xen: VMware® için özgür alternatif

roktas

VMware`in özgür ve üstelik daha hızlı alternatifini buluyoruz galiba. Bu haber OSNews`de dikkatimi çekti. Xen, Cambridge üniversitesi Bilgisayar Labortuvarlarında geliştirilmiş özgür lisanslı bir sanal makine yazılımı. İhtiyaç sahipleri bilirler, sanal makine yazılımları özellikle önyükleme ve sistem kurulumu yazılımlarının test edilmesinde, kirlilik oluşturmadan farklı işletim sistemlerinin denenmesinde çok yararlıdır. VmWare`in mevcut alternatifleri Bochs ve Qemu yeterli performansa sahip değiller ve böyle bir şeye hakikaten ihtiyaç vardı. (Qemu Bochs`dan çok daha iyi durumda, fakat VmWare ile karşılaştırıldığında maalesef o da yavaş kalıyor.) Xen özel tekniklerle (?) böylesi bir yüksek performansa ulaşabiliyor. Daha şimdiden Redhat, Novel, HP vb. bu projeye üşüşmüş durumdalar. Xen`in Linux çekirdek kod tabanına eklenmesi de gündemde. Ha unutmadan, anladığım kadarıyla teknik olmaktan ziyade yasal nedenlerden dolayı Xen'de sanal Windows çalıştırmak mümkün değil henüz. Ama ekran görüntüleri NetBSD`yi deneyebileceğinizi söylüyor. Bu güzel :-)

Whitespace; Tertemiz bir Dil !

anonim

Eğer sizde her öğrendiğiniz dilde acayip karakterleri ezberlemekten bıktıysanız buyrun Whitespace'e. Bir takım über geek şahsiyetler tarafından yazılmış bu programlama dilinde bütün kodlama [Space] , [Tab] ve [LF] ile yapılıyor. Bu dil ile birşeyler yazmayı düşünecek kadar aştığınızı düşünüyorsanız sizi böyle alalım...

http://www.temizyazilim.org/

ieski

İnternet katlanarak artan büyüme hızıyla ve sağladığı özgürlükle büyük bir bilgi çöplüğüne dönüşüyor.

Bilinçsiz internet kullanıcıları ve art niyetli kullanıcıların yarattığı anarşi internet aracılığıyla coğrafyadan bağımsız olarak hepimizin hayatını olumsuz yönde etkiliyor.