Seaside Framework ile Internet Programlama

0
FZ
Bill Clementson, en son gerçekleştirilen Vancouver Lisp Kullanıcıları Toplantısında gerçekleştirilen bir sunumu video olarak kaydedip insanlık ile paylaşmaya karar vermiş.

Söz konusu video, Avi Bryant tarafından Smalltalk [1, 2] dili ile geliştirilmiş Seaside isimli bir Internet programlama "framework"ü ile ilgili ve Common Lisp ile geliştirilmiş sağlam bir Internet programlama "framework"ü olan UnCommon Web'e benzer şekilde "devam ediş" (continuation) tekniğinden faydalanıyor.
Buna ek olarak eğlenceli bir Smalltalk ortamını görmek isteyenler Squeak'e de bakabilir.

1- Smalltalk @ Wikipedia
2- http://www.smalltalk.org

Görüşler

0
FZ
Her şey bir nesne! Her şey bir nesne! ne güzel! diyenlerin (Japonya etkisi altında kalmış bazı arkadaşlar ;-) Smalltalk ve Lisp bağlamında da CLOS'a bakmaları tavsiye olunur bu vesile ile.
0
anonim
Sanırım üzerime alınabilirim :-) Benim de hoşuma gidiyor sizlerin sürekli lisp gibi alternatif bir dilin imkanları konusunda haber ve yorumlar yazmanız.

Ama nasıl derler biraz da zevk meselesi bu işler... ( Tamam itiraf ediyorum, lisp ve benzeri dillerdeki 10^n tane (n:1 -> sonsuza ) parantez benim gözümü korkutuyor )

Neyse şimdilik Ruby den vazgeçmeye pek niyetim yok. Ama CLOS u da ilk fırsatta inceleyeceğim
0
FZ
Ben esasen bu haber ile Smalltalk diline ve Smalltalk ile Internet programlamaya dikkat çekmeye çalışmıştım, özgün haberi veren kişi sağlam bir Lispçi ve Javacı o ayrı. Ana tema Smalltalk bu haberimizde. Ayrıca "alternatif olsun" diye değil de daha çok, bazı işleri daha kolay, pratik ve güçlü şekilde yapabilir miyiz düşüncesi ile.

Nesne mevzusuna vurgu yapmamın sebebi "Object Oriented" lafını ortaya atan adam tarafından geliştirilmiş olması (tabii işin içinde kadın parmağı da var, o ayrı [1] ;-)

Öte yandan ana tema Lisp olmamakla beraber, her şey bir nesne hiyerarşisine dayanır prensibine örnek olarak CLOS var, onu da söylemeden geçemedim (ama açıkça belirtmek gerekirse 10^n tane nesne.metod.nesne.metod. .... şeklinde nokta üstüne nokta ve bunu int gibi temel veritipleri için dahi açık olarak [explicit] yapmaya zorlanmak pek hazzettiğim bir şey değil! Göz korkutuyor vallahi!) Ve evet, zevk meselesi, bir süre sonra parantezleri görmemeye başlıyorsunuz, itiraf etmeliyim ki düzgün hizalanmış ve ilk defa gördüğüm bir Lisp kodunu okumak şaşırtıcı derecede kolay geliyor (bana ve pek çok insana).

1- http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=2622
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Muhasebeci 0.5 Kullanıma Hazır

qorkem

Uzunca bir süreden beri üzerinde çalıştığımız projemizin 0.5 sürümü nihayet bitmiştir. 0.5 sürümünün bu kadar gecikmesinde projenin baştan sona komple elden geçirilmesi, yeni bölümlerin eklenmesi, daha kolay kullanım olanağı sağlanması gibi sebepler neden olmuştur. Yeni sürüm hazıranırken eski sürümlerdeki pek çok hata giderilmiştir. Sorun yaratan kodlar silinip yeniden yazılmıştır. Stabilite için gerekli görünen herşey yapılmıştır. Daha kolay bir kullanım için fonksiyon tuşları, sağ-tıklama menüleri programın her tarafında rahatlıkla görülebilmektedir.

Diğer detaylar icin burayı ziyaret edebilirsiniz.

Sizin E-Posta Sunucunuz Hangisi?

FZ

Web sunucu olarak Apache´nin ezici önderliğini Netcraft sağolsun biliyoruz peki ya posta sunucu alanındaki yarış ne alemde? Hangi e-posta sunucu yüzde kaçlık bir kullanıma sahip? Internet´in olmazsa olmazı e-postayı bize taşıyan bu ağır yük işçileri hangi yazılımları tercih ediyor?

Falko Timme de bunu merak etmiş ve Netcraft kadar kaynağa sahip olmamakla birlikte 100.000´in üzerinde e-posta sunucunun hangi yazılımı kullandığını tespit etmiş. Şu anda görülen o ki sendmail ve postfix açık ara önde. Detaylar için e-posta sunucu anketine bakabilirsiniz.

Geleceğin [Net-Enabled] Yazılımları - Bölüm I

anonim

Birkaç haftadır kafamda çözümünü aradığım (bu mesajı yazarken Sundance ile de tartıştığım) bir soru var: Geleceğin net-enabled yani internet üzerinde çalışan uygulamalarının geleceği, hangi temellerin üzerine oturacağı ve yazılım dünyasını nasıl etkileyeceği, tabii bilişim devlerinin (Microsoft, Sun, IBM vs.) bu gelişmenin neresinde duracağı. Ya da başka bir açıdan, böyle bir gelişim olacak mı?

DOS: Henüz Ölmedi!

FZ

DOS. Yani MS-DOS. Bugünkü gençlerin büyük bir kısmının dahi bilmediği kadar düşük işlemcili bilgisayarlarda çalışabilen, pek çok öncü yazılımın geliştirilmesine yol açmış, bazılarımızın kolayca küçümseyip aşağılayabileceği bir işletim sistemi. Çoktan öldü, cenazesini kaldırdık diye düşünedurun bazıları pek de öyle düşünmüyor.

Bu makale DOS´a yazılmış bir güzelleme şeklinde ;-) FreeDOS gibi açıkkodlu açık kodlu bir alternatifi bulunan bu ilkel ortamda (!) artık Python ile program yazmanız, MP3 dinlemeniz ve tabii en önemlisi tüm zamanların en güzel oyunlarını oynamanız mümkün ;-) Meraklısı DOSbox ve Interesting DOS Programs sitelerine bir göz atabilir.

GPU: Küresel İşleme Birimi

Tarık

GPU ingilizce adıyla Global Processing Unit, geniş konu yelpazesindeki bilgisayar uygulamaları ve araştırma çalışmalarını desteklemek amacıyla geliştirilen işlemci gücü paylaştırma çatısıdır.