Türkçe bir sunucu: ISOS

0
korsan
ISOS küçük kurumlar için tasarlanmış bir e-posta ve web sunucusu. Kolay kullanımlı, Linux ve Windows uyumlu. Türkçe ve İngilizce destekleyen yönetim konsolu var...ve Kamu Lisansı ile dağıtılıyor. Bir kablonet bağlantınız ve alan adınız varsa 5 dakikada internet servislerinizi çalıştırmaya başlayabilirsiniz.

Python ile yazılan bu paketin içinde SMTP, POP3 ve HTTP/CGI sunucuları ile beraber, sistemi, kullanıcıları ve e-posta gruplarını yönetmeyi sağlayan bir konsol uygulaması var.

Görmek, denemek isteyenler için: isos.acikkanal.net. Bulduğunuz hataları ya da önerilerinizi bildirirseniz çok sevinirim.

İlgili Yazılar

tspell: Türkçe Doğal Dil İşleme Yazılımı

FZ

İlk kez Bilgi Üniversitesi´nin bilgisayar bilimleri e-posta listesinde görmüştüm tspell projesinin adresini, sanırım Mart ayı civarıydı, gidip baktığımda ortada henüz bir şey yoktu. Geçen hafta uğradığımda ise Java ile geliştirilmiş ve hiç de küçümsenmeyecek bir sistem ve güzel bir web sayfası karşıladı beni. Bilişsel bilim (cognitive science) ve doğal dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konuları ile uğraşan biri olarak heyecanlandığımı inkâr edemem.

İki Türk programcı tarafından başlatılan ve Türk diline ciddi bir teknolojik hizmet olarak gördüğüm böyle bir projenin varlığı, açık kodlu olması ve paylaşıma açık olarak sunulması beni çok sevindirdi.

Bir hayli iddialı olan projenin 0.2 numaralı sürümü hem doğrudan çalışabilir olarak (200 KB) hem de istenirse Java kodları ile birlikte Internet´ten çekilebiliyor. Geliştiricilerin Eclipse yazılım geliştirme platformunu önermeleri ve tspell Java kaynak kodlarının Eclipse üzerinden nasıl çekilip derlenebileceğini anlatan teknik bir makale yazmış olmaları ise benim gibi konuya hızlı bir giriş yapmak isteyen ancak Eclipse ve Java konusunda çok deneyimli olmayan programcılar için çok ciddi bir artı puan. Görebildiğim kadarı ile Eclipse bir hayli güçlü bir platform, CVS işlevselliği de dahil olmak üzere her türlü aracı bünyesinde sunuyor ve entegre olarak ekip çalışmasınız kolaylaştırıyor.

Detaylı bir Python - Ruby Kıyaslaması

FZ

Gerçek anlamda yüksek seviyeli dil olarak kabul edilebilecek, popülariterleri gittikçe artan ve Java programcıları tarafından dahi ciddi ciddi değerlendirilmeye başlanan Python ve Ruby dilleri ile ilgili detaylı ve güzel bir kıyaslama makalesi: Ruby, Python, "Power"

NATURAL & ADABAS Kullanım Klavuzu

rasimsen

NATURAL/ADABAS çok eski bir teknoloji olmasına rağmen ingilizce dahi kaynak bulma sıkıntısı olan bir ikili. Bu yüzden ihtiyacım/ihtiyacımız için NATURAL/ADABAS Kullanım Klavuzu adı altında Türkçe içerikli bir Wiki oluşturmaya karar verdim..

Ayrıca bu ultra hızlı dil+db ikilisini performans sorunu olanlarda mutlaka incelemeli (ultra-high performance with transaction speeds of over 300,000 transactions per second).
Bir diğer özelliği de programcı olmayanlar bile rahatça bu dili öğrenebilir ve uygulama geliştirebilirler..

Sitemiz: http://adabas.rasimsen.com

Vim 7 çıktı!

sundance

Unix camiasının en eski editörlerinden vi'ın steroidli hali, VİM'in 7.0 sürümü Bram Moolenar tarafından anons edildi.

Yeni özelliklerini görmek ve kullanmak istiyorsanız buradan indirebilirsiniz. Daha Amiga sürümü çıkmadı, Amiga'cılar bir zahmet Subversion'a.

Tabi bir de unutmadan; cat flames.txt > /dev/null

EnderUNIX'in Yeni Projesi: Scanhill MSN Dinleyici

anonim

EnderUNIX'in 16. projesi olan Scanhill yayımlandı. Scanhill yazılımı, şimdilik MSN Messenger protokolunu dinleyip mesajları yakalayıp istenildiğinde standart çıktıya yani ekrana ya da MySQL veritabanına aktarılabilmektedir.

Detaylı bilgi için: http://www.enderunix.org/scanhill