Türkçe bir sunucu: ISOS

0
korsan
ISOS küçük kurumlar için tasarlanmış bir e-posta ve web sunucusu. Kolay kullanımlı, Linux ve Windows uyumlu. Türkçe ve İngilizce destekleyen yönetim konsolu var...ve Kamu Lisansı ile dağıtılıyor. Bir kablonet bağlantınız ve alan adınız varsa 5 dakikada internet servislerinizi çalıştırmaya başlayabilirsiniz.

Python ile yazılan bu paketin içinde SMTP, POP3 ve HTTP/CGI sunucuları ile beraber, sistemi, kullanıcıları ve e-posta gruplarını yönetmeyi sağlayan bir konsol uygulaması var.

Görmek, denemek isteyenler için: isos.acikkanal.net. Bulduğunuz hataları ya da önerilerinizi bildirirseniz çok sevinirim.

İlgili Yazılar

GraphViz'in MS Windows Paketi Güncellendi

FZ

Çizge çizmek ve envai türden çizge (graf) düzenlemesi için en güçlü yazılımlardan biri olan GraphViz'in MS Windows için yeni paketi çıktı.

ClusterKnoppix İle Kendi Süperbilgisayar Kümenizi Kolayca Kurun

FZ

Büyük bir okul ya da şirket ağınız var, ya da bir yerden ucuza düşük model bir sürü ikinci el bilgisayar buldunuz (40$'a Pentium 166 MMX, 32 MB ana hafıza falan) ve bunların atıl kalmasına gönlünüz el vermiyor. Sağda solda "clustering" diye de tabir edilen kümeleme diye bir kavram duyuyorsunuz ancak bir sürü bilgisayarı paralel olarak belli bir problem üzerinde çalıştırmanın uzmanlık derecesinde bilgi gerektirdiğini düşünüyorsunuz... ve... yanılıyorsunuz! Her derde deva ClusterKnoppix ile çok güçlü paralel bilgi işlem merkezi kurmanız işten bile değil ;-)

Hala tereddüt edenlerin iştahını kabartmak için şu ekran görüntülerine bakmalarını tavsiye ederim: 12 adet bilgisayarın merkezi kontrolü, openMosixview, 12 meşgul bilgisayarın gözetlenmesi, openMosixmigmon.

Editörün Notu: Bildiğim kadarı ile İzmir´li üyemiz decaf (aka realist) bu konu ile ilgileniyordu, kendisinden en kısa sürede konu ile ilgili lezzetli bir makale beklediğimizi belirtmeme gerek yok sanırım ;-)

Quantum bilgisayarlar için programlama dili...

lalapoo

Bilim Teknik ya da herhangi bir bilgisayar dergisinde mutlaka quantum bilgisayarlarla ilgili bir yazı okumuş bir fikir sahibi olmuşuzdur.

Mesela bit kavramı yerine Qubitlerin kullanıldığı,şimdiki bilgisayarlardan 1,000,000,000 kez daha hızlı olacağı, çok daha az enerji harcayacağı ve bunun gibi daha birçok şey.Ama bütün bu bilgiler havada duruyor ve quantum bilgisayar kavramı bizim için soyut olmaktan öteye geçemiyor.Bu yetmezmiş gibi şu sıralarda quantum bilgisayarlar için bir de programlama dili geliştiriliyor.

Quantum Computation Language

Python 2.3 çıktı

tongucyumruk

Python'un birçok yenilik içeren 2.3 sürümü çıktı. Özellikle "iteration" konusundaki yeniliklerin göze çarptığı yeni sürümdeki değişikliklerden bazıları şöyle:
  • Kaynak kodu dosyalarında karakter seti belirtilebiliyor
  • Evrensel yeni satır karakteri desteği eklendi
  • Zip dosyalarından modül alabilme yeteneği
  • Windows sistemlerde Unicode dosya isimlerine erişim
  • Jeneratör desteği
  • Gerçek bir boolean veri tipi
  • enumerate() ve sum() fonksiyonları

SynthMaster: İlk Türk ses işleme ve efekt yazılımı

FZ

Bilgisayarlar sayesinde dolap büyüklüğündeki ses işleme cihazları küçük yazılımlara dönüştü. Son örnek bir Türk'ün imzasını taşıyor.

Bu alandaki dev oyuncuların yanına, işlev olarak hiçbir eksiği bulunmayan bir isim daha katıldı: SynthMaster. Bülent Bıyıkoğlu adlı bir Türk tarafından 1995 yılında o zamanki bir yazılım yarışmasına katılmak için hazırlanmaya başlanan SynthMaster, 2004 yılından bu yana aktif olarak geliştirilerek tam bir ürün haline getirilmiş. Bıyıkoğlu, 90'lı yıllarda bu yazılım için çalışırken hazırladığı EffectsMaster adlı uygulama sayesinde Kanada'dan bir iş teklifi alarak bu ülkeye taşınma kararı vermiş.