Patoloji Bilgi Sistemi.. Geliştiricisi bir Türk.. veee GPL!

0
ykarslioglu
Türkiye'de görenlerin koltuklarını kabartan çalışmalar yapılıyor. PATHOS-WEB FREE adlı Anatomik Patoloji ve Sitoloji Bilgi sistemi tamamen patoloji uzmanlarının ihtiyaçları düşünülerek tasarlanmış bir sistem. Mart 2005 tarihinden itibaren SourceForge'da açık kaynak kodlu, GPL lisanslı bir proje olarak Türkçe ve İngilizce versiyonları ile Patoloji Bölümlerinin hizmetine sunuldu. Yazılım, Türkiye'de, aralarında büyük üniversite hastanelerinin de bulunduğu 20'den fazla merkezde, yıllardır büyük bir başarı ile ve güvenle kullanılıyor.
Geliştiricisi Dr. Koray ATALAĞ. Açık kaynak kodlu modele geçişi ile ilgili gerekçeleri, yazılımın özellikleri ve diğer özellikler için "http://pathos-web.sourceforge.net/index_en.html" adresini ziyaret ediniz.

En güzel gelişmelerden biri, sistemin aralarında MySQL'in de bulunduğu birçok veritabanı sunucusu ile başarılı bir şekilde entegre olabilmesi. Bu sayede, mevcut hastane bilgi sistemlerine rahatlıkla entegre edilebiliyor.

Dr. Koray ATALAĞ'ı böylesi bir projeyi açık ve özgür yazılım dünyasına kazandırdığı için kutluyorum. Hastaneler için yazılım geliştiren arkadaşlar ve bu tür yazılımlara ihtiyacı olanlara duyurulur.

Görüşler

0
Chriseba
bu tür(k) programların(ının) da ülkemizde başta sağlık sektörü olmak üzere diğer resm^i kurumlarda yaygınlaşarak, beraberinde linux'u ve her bilgisayar için lisans ücreti alınmasını engellemesini, bu açıdan hem bütçeye katkısı olacağını hem de linux bilgisine sahip olmanın iş sektöründe ufak bir artısı olmasını diliyor, ümid ediyor ve her sektörde her kategoride bu tür çalışmaların devam etmesini diliyorum...
0
ahmetaa
Uygulamanin web sitesini inceleredim. Acikcasi olumlu olumsuz yorumlarim olacak. Olumlular: - Acik kodlu ve bedava bir uygulama. Guzel bir hizmet, ozellikle maddi acidan yetersiz kisi ya da kuruluslar icin uygun. Tabi bedava olmasi kullanmayi kendinizin ogrenmesi ve problem ciktiginda kendinizin gidermesini gerektirebilir. Servis ve egitim ucertleri konusnda sitede bilgi yer almiyor. - Turkiye sartlarina gore tasarlandigindan uluslararasi rakiplerine gore tercih nedeni olabilir. Simdi olumsuzlar: - Uygulama visual Basic ile gelistirilmis. Bu otomatik olarak uzun suredir yakindigim sorunun guzel bir ornegi. Bu uygulamayi platform bagimsiz yapmak neredeyse imkansiz. - Uygulamanin adi WEB ama neresi web bilemedim. anladigim kadari ile sadece veri tabanina agdan erisim sozkonusu. - Kullanici arayuzu tasarimi amator. eh bedava etin yahnisi o kadar diyeceksiniz ama bence bu bahane degil..
0
cayfer
Kullanici arayuzu tasarimi amator. eh bedava etin yahnisi o kadar diyeceksiniz ama bence bu bahane degil.. GPL yazılımlar sadece "bedava" değildir. Doktor bey gereksinim duyulan bir yazılımı geliştirmiş; bilgi birikimini bir ürüne ve hizmete dönüştürmüş, GPL altına almış, insanlara sunmuş. Şimdi sıra arayüzünü "profesyonel" hale getirecek (ne demekse); tüm işlevlerini web ortamına taşıyacak yazılımcılarda... Son cümlenizden "adam bitirsin de gelsin" diyormuşsunuz hissine kapıldım. Eğer hakkaten bunu ifade etmek istediyseniz açıkçası bunu üzücü buluyorum çünkü bu GPL ve açık kaynak anlayışını sadece "bedava" yazılım kaynağı olarak gördüğünüzü düşündürüyor.
0
yilmaz
hastane otomasyonlarının arayüzleri biraz garip olabilir. bence bir problem yok.
0
ahmetaa
GPL'nin bedava anlaminda olmadiginin farkindayim, ama bu urun sonucta bedava ve cift lisansli degil (Mysql gibi). servis-egitim ucretlerinin yer almadigi konusuna da deginmistim zaten. Bu tur Yari-Fat client tabir edilebilecek uygulamalarin arayuz tasarimlari genelde kolay degildir ve web uygulamalari kadar kolay cilalanamaz. Sonucta gordugum bska uygulamalarla kiyaslayinca bu uygulamanin gorunusu (renk kullanimi, acilis sayfasi, dugme boyut ve yerleri vs.) epey eski usul ve amatorce kaliyor. Adam bitirsin gelsin diye bir iddiam yok, bilakis sonucta Turkiye sartlarina uygun bir uygulama, bir hizmet. Kullanicilar begeniyorsa hele gene diyecegim bir sey olmaz. Ama ben yazilim gelistirici olarak yorumlarimda sabitim.
0
FZ
Eski usül ve amatörce. Aslında bunu belirleyen biraz da piyasa. "Çok daha şık" denen görüntü neye göre, kime göre şık? Kiminle, ne kadar rekabet ettiğinize, işin içinde ne kadar para döndüğüne bakar biraz da. (GPL filan deyip durmayalım, büyük projelerde hemen her zaman büyük paralar döner, öyle ya da böyle).

En nihayetinde, bize rezil görünen bir şeyi (rezalet olduğunu bir sürü bol paralı ya da çok farklı bağlamda popüler olmuş yazılımın ekran görüntüleri ile kıyaslayabilir ya da insan bilgisayar etkileşimine dair tonlarca bilimsel makale referansı verebiliriz) insanlar benimseyip kullanıyorsa, temelde büyük sorun yok. Sorun olsa olsa, daha iyisini yaparsak çok daha iyi olur'a ikna etme sorunudur ki bu da hala bilgisayarlaşması tamamlanmamış ülkemiz için herhalde 1. öncelikli değildir. (Yahu memlekette hala muhasebe konusunda ezici bir tekel yok, muhasebe, her bir şeyi kanunen belli, spesifikasyonu tam bir alandan bahsediyoruz!).

Her zaman her şeyin daha iyisi yapılabilir. VB kodları midemizi bulandırabilir (öyle ki Java bile göze güzel görünür, düşünün o kadar yani! ;-), vs. vs. ama en nihayetinde mesele "yapmak" meselesi.

Derim ki, iyi ki yapılmış, iyi ki yapan kişi, VB gibi bir ucubeyi kullanmakla kolayca eleştirilebilir bir şey yapmakla birlikte GPL denen şeyden bihaber değil ve sf.net gibi bir yere koyuyor projesini, bir doktor buradan duyuruyor filan. Bunlar gerçekten de takdire şayan şeyler. Şimdi biz "trendy" bir ağızla, web arayüzü, cilalama, efendim ölçeklenebilirlik, erişilebilirlik, cluster, application server, bla bla bla bir sürü standart terminolojiyi boca edebiliriz (milyon dolarlık şirketlerden daha mı iyi bilicen argümanı her zaman koz olarak vardır elimizde, iyidir bu terminoloji, pazarlama departmanları da bol bol kullanır, satışa faydası yadsınamaz) ama lütfen ne olursa olsun ortada işe yaradığı iddia edilen (kullanıcıları tarafından) bir sistemin varlığını kabul edelim.

Program dediğiniz nedir ki hem? Bu tür projelerde aslolan şeylerden biri "alan bilgisi" değil mi? Eğer dokümantasyon çıkarılacaksa, bırakalım yok efendim client-server mimarisi, yok efendim ağ topografisi filan, öncelikle o alan, o uzmanlık bilgisi nasıl koda yansımış bunlar belgelensin, asıl değerli olan o. Yoksa cicili bicili diyagramlar üretilir, VB çöpe atılır, Java ile yazılır, o çöpe atılır yarın öbürgün başka bir şey ile yazılır. Çalışan ve nasıl çalıştığı bilinen bir şey olsun da, derdimiz "biz aslında var ya bunun çok daha süperini çok daha ucuza yaparız vallahi"nin kavgasını vermek olsun.
0
ahmetaa
arayuz konusundaki yorumum kendime aittir. Sonucta begeniler kisiden kisiye degisebilir. Elbette istatisksel olarak iki uygulamanin hangisinin kisilere daha "hos" gorundugu yada "kolay ogrenildigi" "hizli sekilde isi tamamladigi" gibi konular olculebilir.
Kodu incelemedigim icin ve VB hakkindabilgim olmadigi icin kod kalitesi konusunda yorum yapamam (yapmadim da). VB konusunda elestirdigim nokta kullanicisi bir platforma baglamasidir.
Acikcasi yazdiklarinin benim yorumlarima karsi yazilmisa benzemedigi icin iger konularda bir sey diyemeyecegim. Eletirilen noktalar haksiz ise buyrun. uygulamanin mimarisini ya da arayuzunu hatta lisans tipini elbette tartisacagiz, Eger ticari bir urun de fazla mesai'ye haber olsaydi onu da elestirirdim. Acik kodlu diye bir uygulamanin eksikliklerini gormezden gelmek olmaz.
takdir edip elestirmenin neresi yanlis anlamis degilim.
0
ykarslioglu
Yorum yazdığınız için teşekkürler. Ancak görüşlerinize katıldığımı söyleyemeyeceğim. Öncelikle şunu bilmenizi isterim. Bu yazılımı ilk versiyonlarından itibaren biliyorum. Geliştiricisini de tanıdığım için şundan eminim: Yazilım, hemen her aşamada, görülen bir eksiklik ve duyulan bir ihtiyaç nedeniyle geliştirilip iyileştirilerek bu duruma geldi. Sizin amatör olarak değerlendirdiğiniz kullanıcı arayüzü, 5-10 dakikalık bir eğitim ile, çocukların bile kullanabileceği kadar basit (KISS kuralını hatırlayın lütfen). Arabirimin bu kadar "amatör" olması bilerek tasarlanmış birşey ve yazılımın alt yapısı versiyondan versiyona büyük değişiklikler gösterdiği halde ara birim -kullanıcıların alışkanlıkları düşünülerek- hemen hemen sabit tutuldu. Programlama deneyimim pek olmadığından, yazılımın platformlar arası taşınabilir hale getirilmesi konusunda yorum yapamayacağım. Ama kaynak kodları ve yazılımın mantığı ortada olduğuna göre, başka dillerde ve taşınabilir biçimde yeniden kodlanabileceğini, arabiriminin de istenildiği gibi değiştirilebileceğini zannediyorum. Ama sizi temin ederim ki, Patoloji Bilgi Sistemleri arasında, DÜNYADA mevcut en kullanışlı yazılımlardan biridir Pathos-Web. Koray Bey'in emeklerinin boşa gitmeyeceğinden ve bu projeyi daha da geliştirecek insanlarımızın olduğundan eminim. Saygılarımla...
0
mdakin
Doktorlar tarafından geliştirildiği için ihtiyaçlara en iyi şekilde cevap vereceği doğru. Ancak VB uygulamalarının başka dillere (platform bağımsız olanlara) dönüşümü çok çok zor bir iştir , hatta imkansız diyebilirim. Bu konudaki çözüm uygulamanın baştan yazılması olur, o noktada da sizin de dediğiniz gibi mevcut arayüzler ve iş akışlarının hazır olması bir avantaj sağlar. Belki projeye katılıp Linux, Mac gibi ortamlarda da çalışmasını sağlayacak daha iyi bir çözüm sunacak geliştirici arkadaşlar çıkar.
0
mdakin
Bu tür özel amaçlı bir uygulamanın özgür yazılım olarak kullanıma sunulması çok güzel.
Ancak tam olarak anlamadığım bir şey var, Uygulamanın Client-server mimarisine uygun olduğu belirtilmiş, ancak mimari tam olarak anlatılmamış, tahminime göre her hastane içinde bir PATHOS sunucusu ve ona bağlı terminaller oluyor. Doğru mu?
Uygulamadaki " web " kelimesi biraz aldatıcı, sonuçta bu bir web uygulaması değil.
Clientlerin herhangi birinin acil durumda server'e dönüştürülebilmesi ilginç ve biraz da tuhaf bir özellik, sanırım Hastanelerdeki BT altyapısının kırılganlığı nedeniyle böyle bir yaklaşım oluşmuş. Büyük ihtimalle bozulan server ayağa kalkınca biraz zorlu bir senkronizasyon problemi de ortaya çıkıyor.
Aslında Hasta isimlerinin haricinde tüm patoloji verilerinin, teşhis ve tedavi bilgilerinin depolanmasına imkan veren, tamamen web tabanlı, gerekirse özel işlemler için platform bağımsız istemcilerin yazılabileceği gerçek anlamda bir Sunucu uygulaması hoş olurdu. Bu sayede doktorlar başka şehirlerde, hatta ülkelerde yapılan çalışmalardan da anında haberdar olurdu.
0
atalagk
Merhabalar, Ben Koray Atalağ, haberin hiç farkında değildim bile...Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim... Bazı noktaları açıklamakta fayda görüyorum: 1) Proje 11 yıllık oldun bir çalışma; daha tıp öğrencisiyken bir hocamızın ricası üzerine başladım ve sonra bırakamadım...Hatta hayatım bu yüzden değişti. Şu anda ODTÜ Enformatik Enstitüsünde Bilişim Sistemleri programında doktora yapıyorum ve tez aşamasındayım. 2) PATHOS-WEB adının hikayesi çok ilginç: eski ortağım ortaklığımız bozulunca 2000 yılında benden habersiz PATHOS ismini tescil ettirip, benden habersiz hem satış yapmış hem de İst. bir üniversiteden Biyomedikal dalında bu projeyi kendisi yapmış gibi gösterip Master derecesi almış! Zamanında bu işle çok uğraşmama rağmen (Üniversite, YÖK, avukatlar v.s.) hiçbir sonuç alamadım ve artık kovalamayı bıraktım. Hayatta olumsuzluklar herkesin başına geliyor; önemli olan tüm bunlara rağmen önüne bakıp ilerlemek. Bu yüzden yeni bir ad bulmak zorunda kaldım ve Internet'te alan adı için PATHOS almak istediğimde bu sefer de bu alan adının fırsatçı bir Amerikalı tarafından alındığını öğrendim; benden 50 bin USD istedi! Bu yüzden otomatik gelen isim önerilerinden, sonra Web tabanlı versiyonunu da yaparım diye PATHOS-WEB adını seçtim... 3) Kullanıcı arayüzü, yazılımı ve hikayesini bilen bazı arkadaşların açıkladığı gibi mahsus böyle: IQ seviyesi çok düşük sekreter/teknisyenler bile en fazla 10 dk. rapor yazıp sistemin gereken özelliklerini kullanır hale geliyorlar. Son 5 yıldır hem basılı hem de çevrim içi yardım olmasına rağmen şimdiye kadar bunu kullananına rastlamadım! 4) Client-Server mimarisine gelince, yazılım 1996 yılından bu yana hiç bir merkezde tek bir down-time yaşamadan günümüze geldi! Bunu benim ve kullanıcılarımın paranoyakça güvenlik önlemleri sağladı ve çok memnunum. Programda çok ciddi bir "Bukalemun" özelliği mevcut: Aslında çalışan tüm exe'ler aynı (İngilizce ve Türkçe'de de) ve her biri Ağda veya Sunucuda bir problem olduğunda kendi başına lokal Access tablolarını kullanarak çalışmayı sürdürebiliyor. Normalde Ağda bir adet sunucu/idari iş istasyonu oluyor ve ister Ağ tabanlı ister dosya paylaşımlı VTYS kullanılabiliyor. Şimdiye kadar en yaygın kullanılan VTYS Access, M$ SQL Server, Oracle 8i ve üzeri ve en son da MySQL 5.1...Bir İtalya n arkadaşım PostGre üzerinde çalışma yapıyor. 5) VB konusuna gelince: ben aslen programlamaya Assembler ile başladım Sinlair ZX Spectrum zamanında...Ancak şimdiye kadar VB kadar üretkenliği ön plana çıkaran bir IDE görmedim. Ancak şu anda cross-platform çalışan Mono üzerinde C# ile denemeler yapıyorum. Gördüğüm kadarıyla hale birçok problem var. Ayrıca halen desktopların bence %99'u Windows, bu yüzden akıntıya karşı kürek çekmek istemiyorum. Sevgi ve saygılarımla, Dr. Koray Atalağ
0
cayfer
Elinize sağlık Koray Bey,

Hem bir tıp doktoru hem de bilişim doktoru olarak sizden çok şey bekliyoruz artık!

Bir topluluğa girdiğinizde "Ya madem bilgisayarcısınız size bir şey sorayım. Benim makinede şunlar bunlar olmuyor" soru/şikayetleri yanısıra "sırtım ağrıyor, bir baksanız" gibi sözler de dinlemek zorundasınız herhalde... Szin için üzüldüm.

Ya, hazır yazmışken, eposta adresinizi verir misiniz? Bazen midemde hafiften bir ağrı oluyor da... fikrinizi almak istemiştim. :)

0
darkhunter
"Ancak şimdiye kadar VB kadar üretkenliği ön plana çıkaran bir IDE görmedim"

Üretkenlikten kastınız nedir? IT dünyasında genellikle tam tersi olduğu hakkında bir kanı var, bende buna katılıyorum; VB üretkenliği ön plana çıkartmak yerine sömürüp, söndürüyor diye düşünüyorum...

Projenin ağ diagramlarını/sistematiğini, proje stesinde göremedim. Client-Server mimarisine dair tezlerininizi kanıtlamak yada açıklamak için bunlara başvurmanızı tavsiye ederim. Açıkçası anlattıklarınız doğrultusunda sistemin Client-Server topografisi bende merak uyandırdı...
0
atalagk
Sevgili karaavcı arkadaşım, Ben vakit bulduğumda yazılımı yeniden tasarlayıp, bu sefer formal UML diagramlarını EER v.s. hazırlamayı düşünüyorum... Bence sen de öncelikle adını saklamadan tartışmalara katıl; inan korkacak birşey yok ;) Sevgiler, -koray
0
darkhunter
Herhalde nick üzerinden profile ulaşıp, ağ adresime yönlenmediniz :-) Genel Ağ'da nick kullanmak, biliyorsunuz; daha hızlı, kolay, eski bir gelenek.

darkhunter'ın Genel Ağ'daki çok büyük bir kullanım yüzdesi bana ait o yüzden insanlara yabancı gelmiyor bir süre sonra. Henüz kaydolduğunuz için sanırım, anonim izlenimi uyandırmak istemem...

Saygılar,

Murat Sağlam
Hypnos Bilgisayar Teknolojileri
0
ykarslioglu
Koray Bey merhabalar, Ben GATA Patoloji'den Dr. Yıldırım. Haberi FM camiasına ben duyurdum. Aslında belki sizinle irtibata geçip ondan sonra davranmalıydım ama, projenizin GPL olduğunu duyunca, sevincimden hemen klavyenin başına çökmüşüm. Aslında, Bursa'da görev yapan bir patolog arkadaşın, otomasyon sistemi olarak benim fikrimi sorması ile öğrendim son durumu. O arkadaşa, "PATHOS-WEB diye bir yazılım var, bir çok yerde başarılı bir biçimde kullanılıyor. Henüz bir problem yaşayan kimseyi duymadık. Üstelik geliştiricisini tanıyor ve biliyoruz. Altında yatan devasa bir emek var ve şu anda (belki yakın gelecekte de) bu yazılımla boy ölçüşebilecek bir proje bulamazsınız" dedim. Daha sonra da, "yazılımı edinmek ve kullanmak için Dr. Koray Bey ile iletişim kurmanız gerekebilir" dedim. Sonra da bir araştırdım ki proje SourceForge'da yerini almış. Hatırlarsınız belki, zaman zaman Bülent Hocamla fikir alış-verişinde bulunmak üzere geldiğinizde ben de ilgi ile dinlerdim. PATHOS-WEB'i, bizim bilgisayarlarımızda kurulu olan daha önceki versiyonlarından itibaren biliyorum. Aslında biz de onu kullanmak istiyor idik ama şimdilik o konulara girmeyeyim :-) Sonuç itibarıyla, bildiğimiz ve tanıdığımız bir arkadaşımızın, gene -en azından hissedebildiğimiz kadarıyla- muazzam bir emek harcayarak meydana getirdiği bu projeyi, hiçbir karşılık beklemeksizin GPL olarak hem de tüm dünyanın kullanımına sunması gibi bir davranışın özgür yazılım çevrelerince bilinmesini istedim. Malum, güzellikler bilinmeli ki çoğalsın. Sizi tekrar tebrik ediyor ve çalışmalarınızda daha nice benzer başarılar diliyorum.
0
mdakin
Yanlış anlamadıysam aslında gerçek bir client server mimarisi değil o zaman sistem. Yani sadece veritabanına network üzerinden erişen terminaller var ve iş mantığı da istemcilerde çalışıyor. Bu veritabanı sunucusuna erişemediği zaman da offline olarak çalışmaya devam ediyor ve bağlantı sağlandığı zaman da yapılan transaction'ları serverle senkronize ediyor. Bu türden gerekleri olan projelerde çalışmıştım, hem on-line hem offline sistemler her zaman baş belası oluyor başka bir şey değil, o yüzden daima online çalışan şeyleri tercih ediyorum artık. Bunu sağlayacak altyapıya yatırım yapmak daha ucuza gelir. Bir de downtime kavramı biraz yanlış mı kullanılıyor? sonuçta çökmeler ve bağlantı kopmaları için özel bir mekanizma hazırlanmış :)
GUI'nin amatörce yapıldığı yorumuna kısmen ben de katılıyorum, uygulama bilgisayar konusunda çok az bilgisi olanlar tarafından kolay kullanılıyor olabilir ama estetik çıdan baktığımız zaman yıllardır gördüğüm VB, Delphi vs. uygulamalarının hepsindeki ortak bazı handikaplar burada da tekrarlanmış (fontların, renklerin ve layoutların işletim sistemi standartlarına uymaması gibi). Bu konu subjektif elbette, ben önemserim ama iş görülsün de gerisi o kadar dert değil denebilir her zaman.
VB'nin üretkenliği konusunda da söyleyebilecek bir şeyim yok, ben zaten azılı bir javacıyım ve java kullanılsa zaten platform sorunu olmazdı derim (C# cross platform sayılmaz), ama şimdi yeni bir IDE ve bilgisayar dili savaşı başlatmanın ne yeri ne zamanı. %99'a gelince, bizim amacımız o rakamı aşağı çekmek ve tek bir hastane için gereken lisans ve bakım masraflarını makul seviyelere çekmek, siz biliyorsunuzdur orta karar bir hastanenin yılda ne kadar lisans parası verdiğini. Kullanılan uygulamalar başta sadece windows için yazıldığı için hep bile bile lades oluyoruz. Tabi Türkiyede başka patoloji uygulaması var mı deyince de bu konuda da diyecek bir laf kalmıyor malesef.
0
bio

IQ seviyesi çok düşük sekreter/teknisyenler bile

Sekreter ve teknisyenler dava acacaklar simdi :)

IQ seviyesi cok dusuk doktorlar da gordum ben...

0
FZ
"Yönetici asistan"ları demek istiyorsunuz herhalde ;-)
0
atalagk
Vallahi pes doğrusu,
Ben IQ seviyesi düşük derken kesinlikle hakaret anlamında değil, aksine bunu teknik bir anlamda kullandım. Ayrıca cümleyi doğru düzgün okursanız, burada tüm sekreter/teknisyenlere bir gönderme de yok. Bence sizler bu olayı istediğiniz gözle görüp yargısız infaz yoluna gidiyorsunuz....
Bu olay bana rahmetli Aziz Nesin'in Türk insanı için yaptığı ve yine zeka seviyesiyle ilgili bir savını hatırlattı :)
Bu mesaj mu mecrada yaptığım son yazışmadır; eğer gerçekten birşeyler öğrenmek/katkıda bulunmak isteyen olursa benimle kişisel iletişime geçsin.
Saygılarımla,
-koray
0
bio
Tamam iste, ben de "IQ seviyesi dusuk doktorlar" derken, teknik anlaminda (her neyse o) soyledim. Ayrica cumleyi dogru okursaniz butun doktorlar da demedim.

Ne yargisi, ne infazi? Ben sizi tanimam etmem. Kisisel bir tartismayi bu ortama tasimis da degilim. Bu "kisisel iletisim sayilmayan, nickname'lerle konusulan mecraya" siz geldiniz, yazdiniz. Burada bir yazinizi gordum, bir cumlesini hatali buldum, yorum yaptim.
0
ykarslioglu
Merhaba, Haberi duyuran kişi olarak yukarıda yazdığınız şeylerle haber başlığının arasında bir ilişki kurmakta zorlanıyorum. Amaç üzüm yemekse, üzüm ortada. Tüm kaynak kodları ile birlikte -taş gibi- bir yazılım var. Siz beğenirsiniz veya beğenmezsiniz. Ama emin olun kullananlar beğeniyorlar, çünkü şimdiye kadar bu nedenle zarara uğramış birini duymadık. En önemlisi de artık özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılım olması. Beğenmediğiniz bir yer gördünüzse değiştirme şansınız var. Fakat amaç bağcıyı dövmekse -ki öyle görünüyor- bunun için kimsenin yapacak veya söyleyecek bir şeyi olmaz. Lütfen bu yazdıklarımı kişisel anlamda üzerinize almayınız. Ben buraya yorum yazan hiçbir arkadaşın, bir başkasının yazdıklarının hangi anlamda kullanılmış olduğunu ayırt edemediğini düşünmek bile istemem. Hiçkimse bu tür ortamlarda laf yarışına girmemeli, çünkü kimin kime karşı mahçup olacağı belli olmaz. Ayrıca sizden ricam, bu -anlamsız- tartışmayı devam ettirmemeniz ve asıl konuyla ilgili -varsa- yorumlarınızı yazmanızdır. Saygılarımla
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

MenuetOS Türkçe

madanadam

MenuetOS 32 bit assembly ile yazılmış bir işletim sistemidir. Tek diskete network destekli, renkli , süper hızlı ve küçük bir işletim sistemini sığdırmışlar. Şu sıralar onu Türkçeleştirmeye çalışıyorum. İlgilenirseniz MenuetOS sayfası: http://www.menuetos.org, Türkçe yama http://www.geocities.com/madanadam

İlk önce MenuetOS'un son kararlı sürümü olan 0.76 yı indirmeniz, kurmanız ve sonra kernel.zip'i açıp üzerine yamayı ekleyip fasm 1.50+ ile derlemeniz gerekiyor.

Google query API

FZ

Efsanevi arama motoru Google geçen Perşembe günü yaptığı açıklama ile programcıların kendi programları içinden doğrudan arama tarama servislerine erişmelerini sağlayan APIyi ve bedavaya sunulan servisinin beta sürümünü duyurdu.

Bir Türk Programcısı Sinirlenirse: CORSIS - Açık Kodlu Derlem Analiz Yazılımı

FZ

Stallman bir yazıcı sürücüsünün kapalı olması yüzünden çıldırıp işe girişmişti. Linus, okulda eğitim için kullandığı Sun Solaris işletim sistemini evde kullanamayacağını görünce Linux çekirdeğini yazmaya başlamıştı. Ian Murdock Linux kurmanın uzman olmayanlar için hiç de kolay olmayacağını fark edip Debian dağıtımını geliştirmeye başlamıştı. Bilgisayar tarihi sinirli programcıların başlarının çaresine bakarken çevreye de epey fayda sağlamalarının örnekleri ile dolu. Şimdi böyle bir örneğin haberini okuyacaksınız:

Çetin Sert, Almanya'da bilgisayarla dil işleme (NLP - Natural Language Processing) konusunda çalışan 23 yaşında genç bir araştırmacı. Sert, Mike Scott tarafından geliştirilmiş ve dil işleme bağlamında sık kullanılan bir yazılım olan Wordsmith'in kısıtlayıcı lisansını, ödenmesi gereken paraları ve bunu evindeki PC'de rahatça kullanamayacağını görüp bu konuda profesörlerinin uyarıları ile karşılaşınca...

NetLogo 3.0 Çıktı

FZ

Multi-agent programlama ve modelleme için en çok kullanılan yazılım geliştirme ortamlarından biri olan NetLogo'nun 3.0 sürümü duyuruldu.

Bu sürümde üç boyutlu grafikler, Sistem Dinamikleri Modelleme, gelişmiş grafik özellikler mevcut. 3D graphics, a System Dynamics Modeler, improved turtle pens, improved BehaviorSpace, and other enhancements. Here's a complete list of changes. Try it and let us know what you think. Detaylı değişiklik listesine buradan erişebilirsiniz. Ayrıca sistemde kullanılabilen modelleri web tarayıcınızda da görmeniz mümkün. (Dikkat, tüm gününüzü alabilir, dalıp gidebilirsiniz, tehlikeli :)

Flash 10 son beta versiyonu (Astro) yeni linux özellikleriyle birlikte çıktı

ersin2k

Geçtiğimiz ay Adobe Flash Player in 10ncu sürümü Windows yanında Mac OS X ve Linux için aynı anda yayınlandı. Bu beta sürümü yeni 3D efektler, geliştirilmiş metin düzeni, geliştirimiş API ve görsel performans güçlendirmeleri eklemişti. Bugün Adobe Flash player 10 için yeni bir beta daha çıkarttı.ASTRO adlı bu versiyonda linux için penceresiz "wmode" , web kameraları için Video4Linux 2 (V4L2) desteği, yeni dil desteği (Türkçe artık var), arttırılmış hız ve güçlendirilmiş stabilite sunuyor. Ancak henüz 64 bit versiyonu yok.