PostScript Öğrenelim

0
misafir
PostScript'in nesini öğreneceğiz? O da JPEG ya da PNG gibi bir grafik dosyası formatı değil mi? Evet PostScript bir grafik dosyası formatı ama JPEG ve PNG'den çok farklı. Çünkü PostScript dosyaları aslında birer düz metin dosyası. Bunu görmek için hemen bir terminal açıp şu komutu verebilirsiniz: "cat dosya.ps". Gördüğünüz gibi bip bip sesleri duyulmadı ve anlamsız bir karakter dizisiyle karşılaşmadınız.

Evet buna benzer bir grafik dosyası formatı daha var: SVG. Ama PostScript ondan da farklı. Çünkü SVG bir tür XML belgesi iken PostScript bir programlama dili. Evet yanlış okumadınız, bir programlama dili. Üstelik bu dili aynen python gibi interaktif bir şekilde de kullanabilirsiniz. Açık olan terminalinizden "gs" komutunu verin. "$", "GS>"e dönüşecek ve yeni bir pencere açılacak. Bu pencere boş bir kağıdı temsil ediyor. O zaman hemen üstüne birşeyler çizelim.

Programlama dillerinin çoğunun aksine, PostScript ters leh notasyonunu (reverse polish notation) kullanıyor. Yani iki ile üçü toplamak istediğinizde "2+3" yazmıyorsunuz, "2 3 add" yazıyorsunuz. Şimdi bir üçgen çizmeye çalışalım:

newpath
200 200 moveto
300 300 lineto
400 200 lineto
closepath
stroke

İlk satır kalemi elinize almak gibi düşünülebilir. Ancak bu kalem görünmez bir mürekkeple çiziyor. Son satırdaki komutu vermeden kağıtta bir şey göremeyeceksiniz. "moveto" komutu kalemi kağıdın bir noktasına koymak anlamına geliyor. Koordinat sistemi aynen lisede öğrendiğimiz gibi. Kağıdın sol alt köşesi: "0 0". "lineto" komutu kalemi kaldırmadan belirtilen noktaya kadar çizmek demek, "closepath" ise bulunduğunuz noktayı başladığınız noktayla birleştiren çizgiyi çiziyor. Son komut olan "stroke" ise, görünmez mürekkebi görünür hale getiriyor. Bu sayfa kirlendi. Sayfayı çevirmek için "showpage" komutunu verin. Bu kez son satırdaki "stroke" komutunu "fill" ile değiştirin bakalım ne olacak.

Şimdi biraz daha karışık bir program deneyelim. Bir çemberin otuz derecelik kirişlerini çizelim. Sayfayı çevirip aşağıdaki kodu girin:

newpath
250 200 moveto
0 30 330
{ dup
cos 50 mul 200 add
exch
sin 50 mul 200 add
lineto }
for
closepath
stroke

Biraz fazla karışık oldu galiba. Açıklamaya çalışayım. Herşey ters yazıldığı gibi for döngüsü de ters yazılıyor. Parantez içindeki kısım döngünün tekrarlanan kısmı. Baştaki sayılar ise döngünün başlangıcı, basamağı ve sonu. "dup" stack'e en üstteki sayıdan bir tane daha ekliyor. "exch" ise en üstekki iki sayının yerlerini değiştiriyor. "cos" ve "sin" tahmin edebileceğiniz gibi kosinüs ve sinüs fonksiyonları. "mul" ise çarpma işlemi. "lineto" fonksiyonuna bir değer verilmemiş gibi görünüyor. Ama o da tüm fonksiyonlar gibi stack ile çalışıyor. Dolayısıyla biraz önce hesapladığımız değerleri alıyor. Bu işlemi Lisp ile yapmak isteseniz kimbilir kaç parantez kullanmanız gerekirdi.

PostScript aslında yazı karakterleri ile çizimleri birbirinden ayırt etmiyor. Sadece yazı yazabilmemiz için bazı kolaylıklar sağlanmış:

/Times-Roman findfont
40 scalefont
setfont
100 100 moveto
(Merhaba, Dunya!) show

Tabii ki yine Türkçe için bir kolaylık düşünülmemiş. Bu yüzden dünya yerine dunya demek zorunda kaldık. Ama elimizde bir programlama dili olduğuna göre bunun üstesinden gelebiliriz:

/Times-Roman findfont
80 scalefont
setfont

/sx {
gsave
(\313) show
grestore
(s) show} def

/gx {
gsave
5 0 rmoveto
(\306) show
grestore
(g) show} def

100 100 moveto
(Ka) show
sx
(\365) show
gx
(\365) show

showpage

Burada "def" ile iki fonksiyon tanımlanıyor. İlki ş harfini yazmak için, ikincisi de ğ için. 313, ş'nin altındaki cedilla'nın kodu. önce "gsave" komutu ile kalemin eski yerini stack'e yolluyoruz. Cedilla'yı yerleştirip "grestore" ile kalemi eski yerine döndürüyor ve s'yi yazıyoruz. Benzer bir işlem ğ için yapılıyor. 306, harfin üstündeki breve'nin kodu. Breve tam yerine oturmadığı için "rmoveto" komutu ile kalemi hafif sağa hareket ettiriyoruz. Bu komutun "moveto"dan farkı mutlak yerine göreli koordinatları esas alması. 365 ise ı harfinin kodu.

Buradaki kodları bir dosyaya kaydetmek isterseniz, ilk satıra "%!" karakterlerini eklemeyi unutmayın. Sonra isterseniz yaptığınız çizimi kolayca yazıcıdan çıkarabilir; ya da "ps2pdf" programı ile PDF dosyasına dönüştürüp paylaşabilirsiniz. İşin güzel tarafı elle yazılan PostScript dosyalarının, TeX ya da OpenOffice tarafından üretilenlerden çok çok daha az yer kaplaması.

Wikipedia'nın PostScript maddesinin sonunda güzel kaynaklar var. Tavsiye ederim.

Görüşler

0
FZ
Peki bunu öğrenmenin motivasyonu?
0
misafir
Merak yeterli değil mi?
0
FZ
Her seçim sonsuz seçeneği elemek ise eğer o zaman bir şeyi seçmenin ve o esnada geriye kalan seçeneklerden mahrum kalmanın 'merak' sözcüğünden daha fazlası ile açıklanması gerektiğini düşünürüm genellikle, o yüzden sordum. Tabii buna rağmen karşımdaki "yoo, sadece merak ediyordum şimdi ilgilenmeye başladım, belki sonra bunu kullanıp bir şeyler yaparım" derse o zaman çok bir şey diyemem, başa döneriz :)

0
misafir
Aslında yazının içinde ipuçları var. Yazıcıdan türkçe metin çıkartmak istiyorum ve bunun için halihazırda gereken programların -OpenOffice olsun, TeX olsun, hatta AbiWord olsun, groff olsun- çok büyük olduklarını düşünüyorum. Bunu yapmak için Türkçe'ye özelleşmiş çok daha küçük bir program yazabilirim diye düşündüm. Bu yüzden önce PostScript öğrenmek gerekiyordu.
0
masmavi
Steve Jobs'ın konuşmasının metin hali. video halini de bulmanız mümkün.

http://news-service.stanford.edu/news/2005/june15/jobs-061505.html
0
misafir
Apple LaserWriter PostScript'i ilk kullanan yazıcıydı. Apple'ın kurucusu da Steve Jobs. Evet, bağlantı bu galiba...
0
Tarık
FazlaMesai'de hep görmek istediğim malzemelerden biri.
0
FZ
Tüm zamanların en iyi teknik yazarlarından biri Common Lisp, PostScript ve matematik konusunu ele alırsa bakalım neler olur:

12.5.3. Branch Cuts, Principal Values, and Boundary Conditions in the Complex Plane

Sayfanın sonunda ilgili şekiller, bunların PostScript kaynak kodları ve PS çıktısını üreten Common Lisp kaynak kodu incelenebilir.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Javacılar İşleri Neden Zorlaştırıyor? (Ya da Perl, Haskell ve Lisp Üstüne)

FZ

Değerli FM üyelerinden ve editörlerinden Recai Oktaş ile programlama dilleri üzerine yazışırken bazı enteresan yazılarla karşılaştım. Konu dillerin bir araç olarak kullanımından bir kültür olarak nasıl bir bakış açısı sunduklarına geldi.

Söz gelimi 5 yılı aşkın süredir Java kodlayan, Java ile ilgili 2 kitabı bulunan ve Jakarta Struts projesinde aktif katılımcı olan James Turner'ın Why Do Java Developers Like to Make Things So Hard? başlıklı yazısı ilk paragraftaki duruma güzel bir örnek teşkil ediyordu. Turner kendince basit olan bir işi, FTP ile dosya yollamayı şifreli hale getirme işini Java ile yapmaya çalışmış ve ciddi bir karmaşa ile karşılaşmıştı. Aynı işi daha az deneyimli olduğu Perl ile yapmaya kalktığında ise...

İşte geleceğin bilgisayarının arayüzü

nehuse

Sun'ın bilgisayar masaüstü ortamı kavramında devrim yaratacak bu yeniliği henüz geliştirme aşamasında.

Bu yeni kavram, iki boyutlu olarak kullandığımız masaüstünün yerine, üç boyutlu, içinde dolaşabildiğimiz, simgelerimizi, pencerelerimizi, nesnelerimizi yerleştirebildiğimiz sanal bir ortam sunuyor.

"Looking Glass" adı verilen bu projenin yalnız Linux sistemler üzerinde çalışan prototipi mevcut. 2004 yılı ortalarında ilk beta sürümün çıkması planlanıyor.

Sun LGP sayfası:
http://wwws.sun.com/software/looking_glass/index.html

Basın toplantısının videosu: (quickTime)
http://webcast-east.sun.com/archives/GSN-1312/GSN-1312_forjds.mov

HTML kodunun içine C++ yazabilir misiniz?

FZ

COMDEX etkinliğinde dikkate değer bir çıkış yapan ve "Best of COMDEX Awards Internet Software Finalist" ünvanını kazanan Rivar Technologies "CODE: NEO" adlı ürünü ile dinamik web sayfası geliştirme kavramına yeni ve radikal bir boyut getirmeye hazırlanıyor.

Bedava Borland Delphi

larweda

Borland Delphi 6.0 personal edition'u bedava dağıtmaya başladı. Gidiyorsunuz Borland`ın sitesine, bir kullanıcı alıyorsunuz, ufak bir anket dolduruyorsunuz, Delphi`yi indiriyosunuz. (maalesef yaklaşık 150 MB, CD versiyonu da 100$`a satılıyor) Borland da seri numarasını ve aktivasyon numarasını e-mail ile gönderiyor. Delphi Personal Edition`da Enterprise ya da Professional edition`daki SQL ve XML desteği olmamasına rağmen yine de denemeye değer.

Ayrıca programı indirdikten sonra InformIT`nin bedava kütüphanesindeki Sam`s Teach Yourself Borland Delphi 4 in 21 Days`e de bir göz atmak yararlı olabilir.

Opera Browser Daha Ne Kadar Küçülebilir?

anonim

Opera Browser'ı büyük bir çoğunluğumuz biliyor, kullanıyor. Opera Browser, son zamanlarda özellikle taşınabilir cihazlara da mobil sürümler hazırlamıştı. Opera Mobile™ ve Opera Mini™ 2.0 bunlara en güzel örnek. Peki ya Nintendo DS?