Sun´dan SCO´ya Destek: Linux´a Elinizi sürmeden Önce İyi Düşünün

0
acemi_
Sun Microsystems´in başkanı Scott McNealy İngiliz işadamlarının katıldığı bir toplantıda, açık kaynak kodlu yazılımları kullanmadan önce dikkatli olunması gerektiğini belirtti ve ardından `eger kullanacağınız açık kaynak kodlu yazılımların her bir noktasını incelemiş, fikri mülkiyet konusunda uzman avukatlarınız yoksa açık kaynak kodlu yazılımlara el sürmeyin´ dedi.

SCO´nun 1500 şirkete gönderdiği şantaj mektubunun ardından henüz bir hafta geçmişken Sun´dan böyle bir uyarı gelmesi, Sun`ın da açık kaynak kod ve Linux konusunda ne kadar samimi olduğunu gözler önüne serdi.

Konuyla ilgili link
gnu

Görüşler

0
murat09
Ey Sun,
Evimde ve işyerimde Linux a elimi bol bol sürüyorum, kullanıyor ve kullandırıyorum. Hatta çok yakında Lycoris LX kullanmaya bile cüret ettim, indirmesi biter bitmez kullanacak ve kullandıracağım. Buyur, beni dava et.
Ama ben seni, 4 sene önce yaptığın makinanın HDD sini upgrade edelim dediğimizde karşıma çıkardığın ~4000 USD lik fiyat için dava mı edeyim, yoksa küfür mü edeyim bilemiyorum!
0
caglar_onur
Sun'ı falan bilmem ama Lycoris LX görünce merak ettim baktım http://www.lycoris.org/ community sayfası http://www.lycoris.com/ da company. İndirmen bitip kurduktan sonra bir inceleme yaparsan çok sevinirim ( FM'de sevinir heralde ). İlk izlenim itibariyle M$ -> Linux geçişinde son kullanıcının çok işine yarar gibi duruyor yorumlarını duymak isterim ( iz )
0
murat09
Lycoris LX Desktop Edition Build 119 Cd 1 (Binary) i indiriyorum henuz %54 te. Daha onceki surumler linux34.com da var (build 65 olabilir) ama her zamanki ben, en son surum istedigim icin hep, kendim indireyim dedim. Bu hafta sonuna biter, kurar ve incelememi gonderebilirim. Fakat, Linux konusunda uzman olmadigim icin ancak son kullanici gibi bir izlenim yazabilirim, kaldI ki Lycoris de daha cok onlar icin. Saygılar...
0
roktas
Protesto ediyorum. Bundan sonra asla Java ile programlama yapmayacam. Ben artık Python kullanacam.

P.S. Fırsatı ganimet bilen provokatör bir FMci :P
0
FZ
Tim O´Reilly konu ile ilgili güzel bir yazı yazmış:

http://www.oreillynet.com/pub/wlg/3605
0
skoylu
Sun'in adaminin burada soylemek istedigi seyi biraz yanlis anliyoruz gibime geliyor. Bence burada soylenen, Linux ozelinde degil de genel olarak tum opensource yazilimlar icin gecerli. OpenSource yazilimlar icinde MS Shared Source veya Solaris'ten (ki bunlar da aslen opensource, ama free degil) asirilmis kisimlar olabilir, mesela. Bilhassa Solaris'i OpenSource yaparken bu kaygilari tasidiklarini biliyorum..

Burada biraz sozlerin medyaya tasinirken malum carpitmalardan birine ugradigi gibi bir durum var. Sun, bizzat kendisi binlerce Linux'u gerek dagitim olarak gerekse COBALT vs. olarak zaten millete satti. Simdi bunu soyledigi anda, herkes Sun'un basina ususur, bilhassa COBALT sahipleri. Bu sirin urunlerin satisida bir anda duruverir. Bence burada vurgulanmak istenen sey su:

Tipik bir Linux dagitimi, birbirlerini tanimayan, bilmeyen, gormeyen onbinlerce insanin destegi, binlerce insanin kodlariyla yazilmis yuzlerce uygulamanin onlarca insan tarafindan birlestirilmesiyle ortaya cikar. Burada, atiyorum LICQ icinde bir yerde, mesela MSDN'deki kodlardan alinmis bir bolum olmasi, bu bolumun LICQ'yu yazan 5 Kisiden biri tarafindan kendi tarafindan yazilmis gibi gosterilmesi mumkundur. Bu ise tespit edilmesi halinde tum dagitimi tehlikeye atar. Bu yuzden aslen acik kodlu urunleri gelistirenlerin cok ama cok dikkatli olmalari gerekir. Bu beklenemeyecegine gore, kullanicilarin bu konuda hazirlikli olmalari da gerekir.

Iste bu noktaya dikkat cekilip, bir seyler yapilmasinin gerekliligi one suruluyor bence. Yoksa, zaten IRIX uzerinden, Solaris Uzerinden, StarOffice uzerinden vs. bir suru kod zaten GNU urunlerin icine girmis durumda.

Ilginc bir dava, ilginc bir baslangic. BU mevzudan GNU/GPL ve Linux her durumda karli cikacaktir. SCO maalesef ipini cekmis vaziyette. Bu davanin sonlanmasiyla buyuk ihtimalle RedHat vs. gibi firmalar da SCO'yu dava edecek, donuna varincaya elinden alacaklar. Dahasi UNIX'in patent sahibi (gerci suresi doldu artik) Novell daha susuyor henuz. Buyuk ihtimalle bir curcuna da o patlatacak. Ama kar ile pislik ortmeye calismak hic bir zaman basarili olamamistir.

Boyle olmasi daha iyi. Tereddutler kalkarken bir yandan, diger yandan Linux'un bedava reklami yapiliyor aslinda..
0
murat09
Peki, ya kapalı kod içinde Open Source kullanan ve uzuuun lisans sözleşmelerinde "benim bu kimse elleyemez" "reverse engineering yasaktır" "hiç bir garanti yoktur" diyenleri ne yapmalı? Kaynar kazana mı atmalı :-) Herkes elini vicdanına koymalı derim ben. Saygılarımla.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GPL FOR EVER

sundance

Ben, açık açık, takım tutar gibi yazılım, dahası yazılım modeli tutuyorum ! Öyle işime gelen her yazılımı da kullanmam, çünkü yazılımın GPL ya da benzer serbest lisanslı olması benim için en az yeterliliği kadar önemli.

\r\r\r\r \r\r\r\r Az önce yaklaşık onbeş dakikalık bir IRC chati ile FluxBox programcılarından biriyle bir debug ortamı yaşadık. Ve benim sistemimdeki bir farklılıktan dolayı stable çalışmayan bu çok sevdiğim pencere yöneticisine beraberce müdahale ettik. Ve bu sayede şu anda Fluxbox kullanabiliyorum

\r\r\r\r \r\r\r\r İşte ben bu yüzden GPL diyorum.\r\r\r\r

GNU HURD-L4 çekirdeği üzerinde ilk program çalıştırıldı

FZ

/. sitesindeki habere göre: GNU Projesi 1990'ların başından beri GNU Mach mikroçekirdeğine dayanan HURD isimli bir işletim sistemi çekirdeği üzerinde çalışıyordu. Ancak HURD-Mach bir GKA (Grafik Kullanıcı Arayüzü) ve bir tarayıcı (browser) çalıştırmışken yazılım geliştiriciler sıfırdan başlamaya ve projeyi yüksek performanslı L4 mikroçekirdeği üzerine taşımaya karar verdiler. Bunun yüzünden geliştirme bir anda aşırı yavaşladı, proje yıllarca gecikti. Ancak kısa süre önce HURD geliştiricilerinden Marcus Brinkmann tarihi bir adım attı ve süreç başlatma kodunu bitirdi. Bu sayede HURD-L4 üzerindeki ilk yazılımı çalıştırmak için gerekli altyapı tamamlanmış oldu. Brinkmann, 'Artık sistemi istediğimiz gibi geliştirebilir ve yepyeni şeyleri deneyebiliriz. Ana yemek hazır' dedi.

Compiere, veritabanı bağımsızlığına sonunda kavuştu

acemi_

Özgür CRM/ERP yazılımı olan Compiere, bu alandaki en gelişmiş yazılımlardan biri olmasına rağmen Oracle veritabanı sunucusuna bağımlılığı yüzünden, özgür veritabanı sunucularıyla birlikte kullanılamıyordu. Dolayısıyla Compiere'i kullanabilmek icin Oracle veritabanı sunucusu satın almak, özgür olmayan bir yazılıma bağımlı kalmak gerekiyordu.

AB´deki Sistem Yöneticileri İçin Açık Kaynağa Geçiş Rehberi

FZ

Konu ile ilgili uzmanlardan oluşan bir AB komisyonu, birlik çapında açık kaynağa geçilmesi için sistem yöneticilerine yol gösterecek teknik bir belge yayınladı.

Belgenin orjinaline bu adresten erişebilirsiniz.

Patent yasasına yeni protesto

yuxel

Şu anda gördüğünüz yazı zannımca patentlenmiştir. Hatta buraya yorum olarak birşeyler yazmak isterseniz kullanacağınız textarea'lar, submit button'lar da birileri tarafından patentlenmiştir ;). FFII.org'un başlattığı, GNU.org'un da desteklediği protesto yine gündemde. Her 0'a 1'e patent koymaya kararlı Avrupa Parlementosu, özgür yazılımı, özgür düşünceyi baltalamaya kararlı gibi görünüyor. Siz de ana sayfanıza bir protesto mesajı ile buna bir nebze destek olabilirsiniz .