Google: Gizlilik mi?

0
tongucyumruk
Bundan 10 yıl kadar önce Sun Microsystems'tan Scott McNealy "Kişisel gizlilik mi? Aşın artık böyle şeyleri" demişti. Günümüzde her hareketiyle kişisel gizlilik konusunda yeni soru işaretleri yaratan ailenizin arama motoru (web tarayıcısı, ofis programı, e-posta sistemi, reklamcısı, anında mesajlaşma yazılımı ...) Google'ın CEO'su Eric Schmidt CNBC ile yaptığı bir röpörtajda "eğer birşey yapıyor ve insanların haberi olmasın istiyorsanız, belki de o şeyi yapmıyor olmanız gerekiyordur" şeklinde bir açıklamada bulundu. Daha açık cümlelerle ifade etmek gerekirse: Neden birşeyleri gizlemeye çalışıyorsun? Yoksa sakıncalı birşeyler mi yapıyorsun?

Aşağı yukarı kişisel gizlilikle ilgili her tartışmada bir kişi "Abi benim gizleyecek birşeyim yok, isterlerse dinlesinler" beyanında bulunur. Ancak tabiiki bu tip bir yaklaşım Google gibi bir şirketin CEO'sundan gelince ister istemez insan Google ürünlerini kullanmadan önce iki defa düşünüyor. Hatta Mozilla topluluk yöneticisi Asa Dotzler şimdiden insanları Google yerinebing kullanmaya davet ediyor.

Hayatını Google ürünleri ile yaşayan arkadaşlara duyurulur.

Görüşler

0
gilan
mozilla'nın bing kullanımını teşvik etmesinin altında başka bir neden yatıyor...Google ile arasının açık olması bunun başlıca nedeni. (Bing'in microsoft yapımı olduğu düşünülürse ve elimizde windows, msn gibi bir bilgi toplayıcı microsoft ürünleri varsa bing'in günahsız olduğunu söylemek çok zor).
0
erika
Türkiye kendi arama motorunu seneye çıkarıyor. En iyisi çıkınca onu kullanmak bence...

Google’a rakip yerli ‘arama motoru’ 2010’da geliyor: Dünyanın en yaygın arama motorları Google ve Yahoo’ya rakip olmaya hazırlanan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ‘yerli arama motoru’ kuracak; her çocuğun doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı bir e-posta adresine sahip olmasını öngören ‘Anaposta Projesi’ne de hız verecek.


BTK Başkanı Tayfun Acarer, ‘yerli arama motoru’ kurulmasına yönelik çalışmaları 2010 yılında tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Acarer ‘Youtube’ ve ‘Google’ başta olmak üzere mevcut arama motorlarının yabancı kaynaklı olduğunu hatırlattı ve “Bu nedenle, internet yoluyla yapılan her türlü haberleşme yabancı ülkelere gidiyor, oradan geri geliyor. İşin bu açıdan bir güvenlik tarafı var” dedi.

Mevcut yabancı arama motorlarının Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini, ülke hassasiyetlerine zaman zaman duyarsız kaldığını savunan Tayfun Acarer, Türkçe karakterlerden kaynaklanan sıkıntılar da yaşandığını dile getirdi. “Çalışmalarımızı, üniversitelerin yanı sıra işletmecilerle birlikte sürdürüyoruz” diyen ve yerli arama motorunun Türkiye’nin yanı sıra Türk cumhuriyetleri ile İslam ülkelerinde de çok tutulacağını düşünen Acarer, şöyle devam etti:

Yeni doğan bebeğe e-posta

“Bu ülkelerin bizim arama motorumuza çok daha fazla güveneceğini düşünüyorum. Yerli arama motoru kurulması çalışmaları kapsamında ‘Anaposta Projesi’ni de yürütüyoruz. Proje kapsamında 70 milyon vatandaşımızın her birine 10 GB mail kotası olan bir elektronik posta adresi verilebilecek. Her çocuk doğar doğmaz nüfus cüzdanında yazılı olan bir e-posta adresine sahip olacak. 70 milyon kişinin TC kimlik numarası eşleşmesi seviyesinde kullanılabileceği bir mobil ağ sağlanmış olacak. Yahoo, Hotmail, Gmail gibi yabancı ve güvenli olmayan posta adresleri-ağları kullanılmamış olacak. İslam ülkeleri ile Türk cumhuriyetleri, Türkiye’nin posta altyapısını tercih edecektir. Böylece uluslararası büyük bir ağ ve internet haberleşme ortamı sağlanmış olacak.”

Youtube’a Türkçe versiyon önerildi

YOUTUBE internet sitesine erişimin 17 Ocak 2008’de Ankara 12’nci Sulh Ceza Mahkemesinin kararıyla ‘Atatürk’le ilgili özel bir kanun’ nedeniyle engellendiğini hatırlatan BTK Başkanı Tayfun Acarer, “Engellemenin kaldırılması için Youtube yetkilileri ile pek çok görüşme yapıldı. Görüşmelerden 3’üne Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da katıldı” bilgisini verdi. Acarer, bu görüşmelerde Türkiye’ye özgü, Türkçe bir versiyon geliştirmesi gibi çok makul öneriler getirildiğini bildirdi.

kaynak: www.hurriyet.com.tr
0
acemi_

Google'ın gizlilik politikasi iyi olmayabilir ama bizi BTK'nin kuracagi servise muhtac birakacak kadar da kotu oldugunu sanmiyorum.

Acarer ‘Youtube’ ve ‘Google’ başta olmak üzere mevcut arama motorlarının yabancı kaynaklı olduğunu hatırlattı ve “Bu nedenle, internet yoluyla yapılan her türlü haberleşme yabancı ülkelere gidiyor

Devletimiz dururken neden yabancilara gitsin, degil mi?

0
sz
BTK Başkanı Tayfun Acarer, ‘yerli arama motoru’ kurulmasına yönelik çalışmaları 2010 yılında tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi. Acarer ‘Youtube’ ve ‘Google’ başta olmak üzere mevcut arama motorlarının yabancı kaynaklı olduğunu hatırlattı ve “Bu nedenle, internet yoluyla yapılan her türlü haberleşme yabancı ülkelere gidiyor, oradan geri geliyor. İşin bu açıdan bir güvenlik tarafı var” dedi.

Ben anlayamadim uvenligin ne tarafi varmis. Sanki her internet kullanici vatandasimiz butun devlet sirlarini her gun defalarca arama motorlarina yaziyor. Neyin guvenligini saglayacaksin yahu? Ayrica ha sen ha baskasi ne fark eder, bir baska kapali kapilar arkasindaki kara kutu otoritenin digerinden farki ne olacak...

Tor ya da benzeri kivamda bir proje gelistirseler "helal olsun" derdim! Guvenligi saglanacak seyler nelerdir bilemem artik en azindan insanlar birazcik guvende olurdu -- duzgun yapilirsa bir olasilik.

0
Evil_Empire
Yapılacak kaldırım, duble yol kalmadı şimdi 700 petabyte'lık mail server çifliği kurma işi kaldı. Birilerine para kazandırmak için saçma sapan işler, saçma sapan ihaleler havalarda uçuşuyor.

Kaç tane ilk-orta okulda bilgisayar laboratuarı var?.. Hayatında bilgisayar görmemiş binlerce insan, çocuk varken herkese mail adresi açsan ne olur, açmasan ne olur.

Bence buna harcanacak parayla şöyle afili bir proxy kurulsun Internet(!)imizin göbeğine...
0
Tarık
Bilgisayardan, bilmemneden önce eğitim sisteminin dersaneye olan gereksinimi ve okul sonrası extra eğitim işi halledilmeli.

Bir ülke düşünün, güvenliği teröristlerle yapacağı pazarlıklara, ekonomisi IMF' ye, iç/dış siyaseti onu 90 sene önce parça parça etmek isteyen devletlerin fikirlerine bağlı olsun.(Ki bu devletler daha 1940 ların başında birbirlerini kesiyorlardı(o zamanlarda da şimdiki gibi barış, özgürlük çığırtkanıydılar))

Bir devlet önce sağlık ardından eğitim sistemini iyi organize etmelidir. Bakınız sağlık(sgk, bağkur, etc..), bakınız eğitim (dersaneler, okul sonrası paralı eğitimler etc.)
0
afsina
Bence bu konu gerektiginden fazla yanlis anlasildi ve abartildi.
Dunyadaki ulkelerin cogunda gerekli yasal izinler alindiginda bir veri tabani ya da sunucu uzerinde bir kisiye ait bilgilere erismek mumkundur. Bunu ne google ne mynet engelleyebilir. Schmitd bunu dedi diye tefe koyanlarin aslinda kanunlardan haberleri olmadigini saniyorum..
Bu konunun bilerek abartilmasinin arkasindaki sirketin adini ise soylemeyecegim. Firefox konusuna gelince, Firebox tarayici savasini kaybedecek (kisisel gorusum). bunun farkinda. O nedenle ekmegini baska yerlerden aramaya hazirlaniyor olsa gerek. Yoksa bing'in google'dan aslinda hicbir farki yok. en azindan google sizi uyariyor.
yerli arama motoru diyenlere ise gulumsuyorum.
0
gilan
doğru söze ne denir...

+1
0
auselen
"Don't be evil."

http://investor.google.com/conduct.html

0
mustafa_
Echelon(büyük ihtimmalle adını yazdığım için bu thread'de dinlenmeye alınacaktır) potansiyel kişileri aramak yerine, Google'ın web servisleri üzerinden gerçekten çoğu kişi izlenebilmekte midir?

http://en.wikipedia.org/wiki/Echelon_(signals_intelligence)
0
erika
Aslında Türkler daha önce bir arama motoru geliştirmişti. Hala çalışıyor ve oldukça başarılı sayılır.
http://www.hakia.com
0
Tarık
Ota boka, ne neden ne için kime göre neye göre gibi aptalca soruları sıralayan bilimum bilmiş kesimi, birşekilde bilgisayarcılar dünyasının abisi konumuna erişmiş Google ın kişisel gizlilik konusundaki sığlığını ve kendi kurallarını uygulama şeklini enine boyuna bir tartışsın da görelim. Google birçok şeyi nasılda dayatıyor, nasılda kös kös oturup abuk sabuk Google fikirlerini içselleştirmek zorundasınız değil mi? Nasıl alıştınız herşeye.

Yaa maalesef kapitalizm dediğiniz şey böyle birşey işte, insanları birbirleriyle güya entelektüel zeminlerde didiştirirken, tekeller yeni tekeller doğurur birileri malı götürür, ortalığı bir anda kötü kokular kaplar ama umursatılmaz, ağa-maraba-big brother ilişkisi böylece sürüp gider. Heleki hiçbir fikri olmayıp, Microsoft, Google, Sun, etc şirketlere ve ürünlerine babasının hiç suyu kesilmeyecek beleş hayratı gibi gönülden bağlı gerizekalı sevgi kelebeklerine hiçbirşey demiyorum.

Yaşasın gnu, fsf, açık kaynak, özgür dünya, hack...
0
Tarık
2-3 gün önce Gmail aracına https ile şifreleme desteği gelmeside oldukça manidar.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google'dan Zihin Kontrol Hesapları

ae

Gerçi ne kadar doğrudur değildir tartışılır ama Register'da şöyle bir haber var : "Google plans orbital mind control" .

Google Kampusunde, Area 51 modundaki 43.binadaki bir fikir fırtınasının ekran görüntüsünü vermişler. Görünenler ilginç : GOOGLE OS ,Spy Satellite , Orbital Mind Control.

Ana fikir ise : "İndexlenmiyorsa yokedilmeli" imiş.

Google Summer of Code 2006

SHiBuMi

2006 yılının Google Summer of Code etkinliği hazırlıkları başladı. 2005 yılında 8744 başvurunun olduğu ve 419'unun kabul edildiği, başarı oranının %80'in üstünde olduğu etkinlikte başarılı olan kişilere 4500$ ve bir adet t-shirt verilmişti.

Henüz koçluk yapacak organizasyonların katılımının devam ettiği etkinliğe 1 Mayıs'tan itibaren öğrenciler başvurabiliyor olacak.

Etkinlik sitesini ziyaret etmek ve gelişmeleri takip etmek için web adresi: http://code.google.com/soc/

Not: Henüz listede yok ancak Zend ve PHP de listede yer alıyor olacak, PHP geliştiricilerine duyurulur.

Google Evlere Şenlik!

cbc

İngilizce "Home Page" olarak adlandırılan, Türkçe'ye kelime kelime çevirirsek "Ev Sayfası" olarak adlandırabileceğimiz, kişisel site yapmanızı sağlayacak bir hizmet Google'dan sonunda geldi. "Evlere Şenlik"teki ev kelimesi de işte buradan geliyor.

Google Gears

FZ

Google Gears (ing. Gears, tr. Çarklar) çok önemli bir teknoloji. Gelecekte daha çok Gears kullanan site göreceğiz.

Neden?

Şu anki tarayıcılar üzerinde çalışan web uygulamalarını sınırlayan bazı limitler var. Bunlar:

Devamı: http://www.aklahizmet.com/2009/03/30/google-gears/

Linux için Google Desktop

parsifal

Linux için Google Desktop aramızda...