Webplogo

WebP ile Web Sitenizin Hızını Arttırın

2
MuharremTuran

WebP ile Web Sitenizin Hızını Arttırın

WebP Google tarafından web'i daha hızlı hale getirmek ve daha küçük boyutta görüntüler oluşturmak amacı ile geliştirilen görüntü formatıdır. Dosya uzantısı .webp olarak belirlenmiştir. .webp uzantılı görsellere sahip web sitelerini Google Chrome sorunsuz bir şekilde görüntülemektedir. Diğer web tarayıcılar şimdilik WebP eklentisi olamadan bu yeni formatı görüntüleyememektedir. Bu durum sizi WebP'ye geçmekten alıkoymasın. Eğer WordPress bir web siteniz varsa "wp-webp" isimli eklentiyi yükleyerek diğer web tarayıcılarında web sitenizdeki WebP uantılı görüntü dosyalarının açılmasını sağlayabilirsiniz.

Örnek oluşturması amacı ile WebP geçişimiz;

WebP'nin sayfa hızına etkisini göstermek amacı ile web sitemizin ana sayfasında yer alan JPEG ve PNG uzantılı görselleri online converter ile WebP uzantısına çevirdik ve tüm görselleri değiştirdik.

(JPEG ve PNG görsellerini online converter ile WebP uzantısına çevirmek için; https://webp-converter.com/)

WebP ÖNCESİ ve SONRASI

WebP Öncesi

JPEG ve PNG dosyalarımızın toplan boyutu: 9,00 MB Sayfa Hızı (Desktop: 27/100 Mobil: 23/100 )

WebP Geçiş Sonrası

WebP'ye convert ettikten sonra toplan dosya boyutumuz: 604 kb Sayfa Hızı (Desktop: 54/100 Mobil: 44/100 )

Hız Testi; https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Web sitemizde yer alan .webp görsellerini incelemeniz için adresimiz; https://arti90.com/

Saygılarımla,

Muharrem Turan

Görüşler

1
gibraltar

Sitenizdeki fotoğraf ve resimleri Firefox'la görüntüleyemedim, "hah bir tane görür gibi oldum" dedim o da png çıktı :)

1
MuharremTuran

Merhaba, tekrar kontrol ettim bir sorun göremedim.

1
redogre

Operada sorunsuz açıldı, ama edgede gibraltarın yazdığı durum var

1
MuharremTuran

Şu an için Google Chrome ve Opera destekliyor. Firefox, Safari, IE ve Edge gibi diğer popüler web tarayıcıları desteklemiyor ama eninde sonunda destekleyecek. Ben Wordpress eklentisi ile bu sorunu aşmaya çalışıyorum ama çok stabil çalışmıyor. Görüldüğü gibi WebP için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Google mobil aramaların artması; PWA (Progressive Web Apps) ve AMP (Accelerated Mobile Pages) ile birlikte WebP'de olmazsa olmazlar arasında yerini alacaktır. PWA ve AMP konularınada ayrıca bakmakta fayda var. Önümüzdeki dönemlerde WEBP, PWA ve AMP bu üçlü web sitelerini yeni bir boyuta taşıyacak.

Sanırım büyük olanın sözü geçecek.

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google News artık BETA değil...

darkhunter

Google Blog'da dün yayınlanan habere göre, Google News artık Beta değil. 2002 yılında yayın hayatına Beta olarak başlayan haber portalı (evet kabaca 4 yıldır beta idi), halihazırda 10 dilde ve 22 farklı coğrafi lokasyona uygun yayın yapıyor.

Google News hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için.

Google App Engine Uygulamalarınızı Google'da Çalıştırın

nehuse

Uzun süre önce başvurduğum  google app engine den bugün gelen mail ile üyeliğimin kabul edildiğini öğrendim.Kayıt için google hesabınızın olması yeterli olmuyor.Bir de sms ile aktivasyon yapmak gerekti.Bu işlemden sonra sistemin nasıl çalıştığını inceleme fırsatı buldum kısaca izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

GoogleMaps: Casus aracı mı?

sundance

Her yeni hareketi ile bizleri şaşırtmaya devam eden Google, bu sefer de GoogleMaps ile inanılmaz bir iş başarmış.

Benzerlerinden çok daha hızlı sonuç üreten ve Ajax Teknolojileri sayesinde interaktif çalışan haritalar üzerinde, özellikle Amerika başta olmak üzere bir çok bilgi edinebiliyor, en yakın tren istasyonunu , ya da belli bir adresten belli bir adrese araba ile nasıl gidilir gibi bilgilere kolayca ulaşabiliyor.

Bu güzel servisin kullanımına en iyi örneklerden biri ise Craiglist.org'un (Emlak listeleri sitesi) GoogleMaps'le birleştirilmiş hali.

Ama daha yaratıcı bir kullanım alanı ise askeri havaalanlarındaki stealth bombardıman uçaklarını 1 2 3 4 ve hatta Ufoları tespit etmek. ;)

Ve Google Chromium OS huzurlarınızda

anonim

Google merakla beklenen işletim sistemi Chromium OS'un geliştirme sürümünü duyurdu. Geliştirme sürümü sitesinden indirilip derlenebilir.

Google'dan Sosyal Fon

parsifal

Küresel yoksulluk, enerji ve çevre gibi sosyal konularda yapılacak araştırmalar için Google fon oluşturmaya karar verdi.
Fonun, halka arzlardan elde edilen gelirin %1'inin aktarılmasıyla oluşacağı, bu payın şirketin yıllık karının %1'ine denk geldiği belirtildi.

Kaynak: 13 Ekim 2005 Cumhuriyet gazetesi s.13