Lisp Programcıları İçin Python Kılavuzu

0
anonim
İlgilenenler internetteki birçok makale ve dökümanda python ve lisp dillerinin benzer olduklarından bahseden yazılara rastlamışsınızdır. Çoğu programcıysa python'un macrolar dışında lisp'in tüm özelliklerini sağladığını iddia ediyor. Bu konuyu çok iyi aydınlatacak bir sayfaya esr'ın makalelerine yapılan yorumlarda rastladım. Konusu Lisp programcıları için python ancak yazarı Peter Norvig'in de dediğine göre birçok python programcısı bu döküman sayesinde lisp öğrenmiş.

http://www.norvig.com/python-lisp.html

Görüşler

0
darkhunter
Sonunda bütün java'cılar, python'cular, c/c++'cılar, perl'ci/cü-ler Lisp'cileri bir güzel dövecekler :) Göreceğiz o zaman günümüzü... Hatta korkum o ki uncommon yüzünden PHP'cilerden de bir sopa durumu vuku bulacak...
0
FZ
Canım memleketimde öğrendiğim kadarı ile gerek UnCommon Web, gerekse Ruby on Rails ile ticari web projelerine girişen ekipler var. Bunu bilmek sevindirici. Şimdilik daha fazla detaya girmeye gerek yok, malum rekabet ortamı, bırakalım insanlar PHP, JSP, ASP filan kullanmaya devam etsinler. ;-)
0
LeoKhan
PHP, ASP, JSP 'nin şuanda en büyük avantajı binlerce hosting firmasının bu teknolojileri desteklemesi (PHP desteklemeyen sunucu arasan bulamazsın). Fazlamesai'ciler olarak bir hosting firması ile anlaşsak, bir dedicated'a mod_python, ruby on rails, mod_lisp, UCW gibi modül/framework'ları yüklesek, sonrada firma fazlamesai.net üyelerine indirimli geliştirici paketleri sunabilse.... Böyle bir girişim vatana, millete pek bir hayırlı olmaz mı editör beyler?
0
FZ
Ne gerek var?

Yazılım geliştirme işini zaten kendi ortamınızda rahatlıkla yapabilirsiniz (ki bunu zaten her halükârda yaparsınız).

Geliştirdiğiniz yazılım gerçekten para eden bir şeyse ve müşteriniz de "sağlam çalışsın, hızlıca geliştirilsin de nasıl olursa olsun" diyorsa, e o zaman da bir sunucu makina alır bir hosting firmasına bunu yerleştirirsiniz.

Öte yandan, bazı büyük bilgisayar firmaları ile görüşüyoruz, 5.5 yıldır açık kaynak, özgür yazılım ve linux camiasına hizmet eden bu siteye donanım bağışlamak gibi ihtimaller gündemde. Doğru dürüst bir sistem bağışlanırsa belki bu dediğiniz türden bir şeyi yapmak mümkün olabilir.
0
bm
Ticari faaliyeti bagislanmis malla yapmaya gerek yok. Rakamlar tutuyorsa birisi cikar ticari olarak yapar zaten. Yarin birsey yapmak isteyenler icin arzu edilen tur bir hizmet buralarda arada sirada blog yazilarina link verilen Bill Clementson'un da calistigi tech.coop tarafindan da veriliyor, belki o derece lisp'e yatkin olmayan yuzlerce yer de var. Virtual hosting vs. hizmetler neredeyse sigara parasina alinabilecekken, oraya buraya makine tasimakla ugrasmak bana makul gelmiyor. Diger taraftan Aktiom filan gibi yerlerin kalitesinde yerli bir sirket varsa elmbette hos olur. Ama sirf iceriye degil dunyaya yonelik birsey yapacaksaniz baglanti/altyapi kalitesinden dolayi bunun fiziksel olarak burada olmasi pek mumkun degil herhalde.
0
LeoKhan
İyi de bütün geliştiriciler sipariş işe çalışmıyor ki. Ya kendi projelerimiz? Örneğin psp(python server pages) ile bir portal yada wiki sistemi geliştirdik. Öncelikle bu sistemin resmi sitesini gene bu portal programı ile kurmak istiyoruz. Bunun dışında bu sistemin yayılması için diğer insanlarında mod_python destekleyen server'a ihtiyacı olacaktır. Bir zamanlar phpnuke kullanan fazlamesai'nin php destekleyen bir server'a ihtiyacı vardı ve bulmakta zorlanmadı ama python'da durum böyle değil. Ayrıca herşeye ticari açıdan bakmamak lazım. Programcılar ruby, python veya lisp kullanarak özgür web tabanlı bedava servisler geliştirmek isteyebilirler. Verilebilecek örnekler uzar gider ama bu dillerle web tabanlı proje geliştirip yayınlayabilmek için server satın almak yerine biz yettiği kadar alan ve band genişliği versinler fiyatı da ona göre olsa daha iyi değil mi?
0
FZ
Ben de diyorum ki, bahsettiğiniz türden bir şeyi yapma ihtimalimiz var. Hatta kalp kalbe, FM üyesi FM üyesine karşıdır mı desek, siz önerinizi buraya yazmadan önce daha bu sabah bu tür bir konuşma geçmişti FM editörleri arasında (ister inanın ister inanmayın :)

Elimizdeki teknik imkanlar artar artmaz bir durum değerlendirmesi yapıp insanlara yukarıda tarif edilen türde bir servisi ne şekilde verebileceğimizi bir inceleyeceğiz.
0
LeoKhan
Başlangıçta ne gerek var demiştiniz bende gereksinim olabilecek durumları belirttim. Bu arada makale yazarken kategorilerde python'a rastlamadım. Turkpython.net'i kurarak python programcılarının sayısını arttırmayı amaçlamış biri olarak fazlamesai'ye güzel python makaleleri yollamayı düşünüyorum.

Bu arada Turkpython.net olarak ve ben şahıs olarak bu projede destek verebiliriz.
0
eof

Olur tabii ki. Rails desteğini geçtim ruby dilinin adını ilk defa benden duyan ciddi hosting firması teknik destek elemanları ile karşılaştım. Yakın gelecekte rails ile geliştirme yapmak sadece rüyalarımızı süsleyebilir. Yurtdışında bu işi hesaplı ve hakkıyla yapan Textdrive uygun bir seçenek olabilir.

Çoğu Türkiye merkezli hosting firması python desteği sunduğunu belirtiyor. Kullanan varsa buraya izlenimlerini yazabilir mi?

0
darkhunter
mod_python kullanan bir host üzerinde yaklaşık 1,5 yıldır kurumsal hizmet veren bir uygulamamız var. Ben sistemi gözerken (8 ay oldu galiba) hiç göçmedi. Zaten Apache'yi göçerken izlemek için şanslı olmanız lazım. Anlaşılan mod_python bu konuda Apache'den aşağı kalmıyor. Bildiğim kadarıyla mod_python'a, kurulum dışında, hiç müdahale edilmek durumunda kalınmadı.
0
eof
Şanslıymışsınız demek ki. mod_python'un stabillik konusunda kötü bir şöhreti var. Firma ismi verebilir misin? Biz de faydalanalım.
0
darkhunter
Olabilir tabi, bizimki kendi server'ımızdı :) Belki bundandır.
0
LeoKhan
Bu firmaların çoğunda python yüklü ama sadece cgi desteği veriyor. mod_python desteği vermiyor. ASP, PHP gibi PSP kullanabilmek için mod_python gerekiyor.
0
darkhunter
Katılmamak elde değil üstadım. Kendi adıma konuşmam gerekirse, araneida, aserve yada apache+mod_lisp hizmeti veren bir türk hosting firması (yada bir organizasyon) bulsam, hemen dökeceğim paraları :)

Zaten sourceforce'da da sadece 323 lisp projesi var, mağduruz, eziliyoruz, isyanımız java'ya :p
0
Ragnor
Aynı yazıyı bende haber olarak girmek istiyordum. Ama nasıl sunacağıma karar veremeyip vazgeçmiştim. Yazı oldukça güzel. Yolun başındaki bir yılan sever :) olarak bendeki Lisp ilgisini arttırdı. Aynı şekilde Lispçilerinde Python'a ilgisini arttırabilecek bir yazı.
0
dfix
Hazır Python, Ruby den bahsediyorken ActiveState in Komodo IDE si Perl, PHP, Python,Tcl dan sonra Ruby de destekliyor.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Core Kaynak Kod Ağacı Yeri Güncellemesi

eevrim

Merhaba,

Core-serveR Common-Lisp repolarının yeri değişti. Lütfen bağlantılarınızı güncelleyiniz.

Tüm kaynak kod ağacı: http://labs.core.gen.tr/repos/

Core-serveR Kurulum Betiği: http://labs.core.gen.tr/repos/core-server-installer-latest.tar.gz

Lisp ile TILSIMLI ve Renkli Programlama: Lisperati

FZ

Tüm zamanların en renkli Common Lisp programlama kılavuzlarından Lisperati artık anadilimizde.

Söz konusu belge İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencisi Seda Çelebican tarafından Türk diline çevrildi. Belgenin Türk kültürüne uyarlanmasında ve genel editörlük işlemlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA Yazılım Geliştirme ekibinden Emre Sevinç emek harcadı. Bu süreçte çok titiz eleştirileri, geri beslemeleri ile bize yardımcı olan Bilkent Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'e ve Lisp konusunda yardımcı olan Bülent Murtezaoğlu'na teşekkürü bir borç biliriz. Belgedeki hatalardan çevirmen ve editör sorumludur. Orjinal belgenin yazarı Dr. Conrad Barski hiçbir maddi hatadan ötürü sorumlu tutulamaz. Belgeyle ilgili tartışma ve her türlü soru için bu haberin altına yorum yazabilir, iletişim kurabilirsiniz.

Lisperati belgesindeki kodları denemek için hiçbir şey kurmanıza gerek yok. Belgede anlatıldığı gibi uzaktaki bir telnet servisine kolayca bağlanıp kodları hemen derleyebilirsiniz ancak bu konularla daha ciddi ilgileniyor ve kendi Lisp ortamınızı kurmak istiyorsanız daha önce FM'de yayınlanan Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu kılavuzundan faydalanabilirsiniz.

Güncelleme (2/5/2005): Kılavuzu PDF olarak hazırlayıp Ayhan Barış'a çok teşekkür ederiz.

trendalicious: Trendy del.icio.us, CafeSpot

FZ

trendalicious, bir sosyal "bookmark"lama servisi olan del.icio.us için geliştirilmiş olan ve gerçek zamanlı web sitesi popülaritesini ölçüp yansıtan bir sistem. Son 60 dakika içinde en az iki kişi tarafından yollanmış URLler görüntüleniyor ve bunlar da güncel URL mesajlarının toplam sayısına göre derecelendiriliyorlar.

trendalicious'u yapan Will Glozer, aynı zamanda CafeSpot'un da programcısı. Kendisi ile yapılan bir röportajı buradan okumak mümkün. CafeSpot'un development blog'u da işin perde arkasını yansıtıyor.

Bu güncel, ilginç ve popüler web siteleri hangi platform ve dil ile mi hazırlanmış? Güzel bir soru... ;-) (ve daha güzel bir cevap!)

Kaynak: Planet Lisp, Lemonodor.

Common Lisp ile Internet Programlamaya Giriş Kılavuzu

FZ

Beklenen an geldi. Common Lisp kullanarak web programlamaya dair ilk makalemizi yayınlıyoruz. Giriş seviyesindeki bu makalede en temel bilgiler aktarılmış ve Lisp heveslilerinin gerekli araçları nasıl kuracakları ve ayarları nasıl yapacakları gösterilmiş, ilk bebek adımlarını atmaları amaçlanmıştır.

Makale, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencilerinden Haldun Bayhantopçu tarafından yazılmış ve Emre "FZ" Sevinç tarafından son düzenlemeleri yapılmıştır. Teknik konular ve teknik üslup konusunda eleştirilerini esirgemeyen Bülent Murtezaoğlu'na teşekkür ederiz.

Afiyet olsun...