CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

0
eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp

Görüşler

0
kamilbas

Aynı sunumda:

"XML, insanlar tarafından okunması ve yazılması mümkün olmayan bir teknoloji. Zaten bilgisayarlar arasındaki iletişimin okunabilir olması gerekmiyor ki? Bu yüzden XML bir çözüm olmayacaktır, insanların üzerinden rant sağladığı birşey olduğuna inanıyoruz biz

demiştiniz, bunun ile ilgili bir link verebilir misiniz peki?

¹ Core-Server sunumu sn: 9:30
0
eevrim
Tabii, asagidaki baglantida lisp icinden nasil html/css cikarabileceginize dair ornekler mevcut. Buradaki onemli konu xml'in sadece bir format olmasi disinda semantik olarak hicbirsey kazandirmadigi aksine, insanlarin formatla ugrasmaktan, mantik uzerine kafa yoramadiklari tezi. JSP'ye bilenler ne demek istedigimi anlayacaklardir diye umuyorum.

Ornegin, firmanizin iki subesi arasinda veri iletisimini XML ile yapmak istediniz, bunun icn bir DTD yada XML Schema yazmalisiniz. Peki bu veri yapisi icin size herhangi bir dilde otomatik parser/renderer cikartacak bir yapi gordugunuz mu? Haskell'de Happy var gordugum, CL ile de benim uzerinde calistigim kod parcalari var. Java'daki JAXB ve turevleri asla bu isler icin uygun/yeterli degil. Dolayisi ile XML kullanmanin size ve karsinizdakine olan faydasi sizin butun bu parser/rendererlari yazma isteginizle orantili. Bu islerin de basit olmadigini dusunuyorum, etrafta yazabilen cok az sayida insan tanidim. Son olarak, bunlari yazsaniz bile CL size bu kod parcalarini mantik ile birlestirme olanagi sunuyor, diger dillerde bunu acikcasi hic gormedim. Bunun reel ornegi XSLT'dir mesela, tamamiyle fonksiyonel calisir ancak, mantik akisini XML yazmak zorunda olgunuz icin surekli noktalama isaretleriyle ve XSLT'nin sundugu yetersiz yapi ile ugrasmak zorunda kalirsiniz. Hic dusunduz mu neden XSLT 2.0'u implement etmis sadece 1 adet (saxon) Java kutuphanesi var?

Saglicakla,
Evrim.

http://people.core.gen.tr/~aycan.irican/web/publish/WebGelistirme.html
0
auselen
başlık CUPS, içerik CUSP. malum CUPS "Common UNIX Printing System" olarak algılanıyor.
0
FZ
Teşekkürler, düzeltildi.
0
eevrim
ah, ozur dilerim, yine algida secicilik yapmisim, FZ'ye tesekkur ederim duzelttigi icin (: Ek olarak, bu CUSP'un acilimini aradigim halde bulamadim, cok ilginc.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Gelin Hep Birlikte Kodlayalım Çağrısı

FZ

Aycan İrican'ın cs-lisp e-posta listesine attığı bir e-postaya dikkat çekelim:

Selam,

Nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama, bu listede common lisp programlama yapmak isteyen var mı acaba? Bir grup kütüphane ve buna bağlı bir web sunucu yazdık biz.

Coretal CMS Videoları

eevrim

Core Server üzerine geliştirdiğimiz ilk uygulama olan Coretal İçerik Yönetim Sisteminin kullanım ve tasarım videolarını hazırladık. Fikirlerinizi duymaktan mutluluk duyacağız.

Sevgiler.

Ürün sayfası, Kullanıcı Videosu, Tasarımcı Videosu

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 2

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, meraklarını giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. İkinci ve son bölümü, Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Müh. bölümü öğrencisi Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile karşınızda... (1. bölüm burada, 2. bölümün ilk kopyası ise ileriseviye.org adresinde)

UCW + Ajax = UCW+

FZ

Bugün cs-lisp e-posta listesindeki bir duyuru postasına göre UCW'de AJAX kullanabilmek için hazırlanan UCW+ ile www.hedee.com projesi tekrar düzenlendi. Kaynak kod ve çalışan sistemi görmek için aşağıdaki adresler ziyaret edilebilir: