CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

0
eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp

Görüşler

0
kamilbas

Aynı sunumda:

"XML, insanlar tarafından okunması ve yazılması mümkün olmayan bir teknoloji. Zaten bilgisayarlar arasındaki iletişimin okunabilir olması gerekmiyor ki? Bu yüzden XML bir çözüm olmayacaktır, insanların üzerinden rant sağladığı birşey olduğuna inanıyoruz biz

demiştiniz, bunun ile ilgili bir link verebilir misiniz peki?

¹ Core-Server sunumu sn: 9:30
0
eevrim
Tabii, asagidaki baglantida lisp icinden nasil html/css cikarabileceginize dair ornekler mevcut. Buradaki onemli konu xml'in sadece bir format olmasi disinda semantik olarak hicbirsey kazandirmadigi aksine, insanlarin formatla ugrasmaktan, mantik uzerine kafa yoramadiklari tezi. JSP'ye bilenler ne demek istedigimi anlayacaklardir diye umuyorum.

Ornegin, firmanizin iki subesi arasinda veri iletisimini XML ile yapmak istediniz, bunun icn bir DTD yada XML Schema yazmalisiniz. Peki bu veri yapisi icin size herhangi bir dilde otomatik parser/renderer cikartacak bir yapi gordugunuz mu? Haskell'de Happy var gordugum, CL ile de benim uzerinde calistigim kod parcalari var. Java'daki JAXB ve turevleri asla bu isler icin uygun/yeterli degil. Dolayisi ile XML kullanmanin size ve karsinizdakine olan faydasi sizin butun bu parser/rendererlari yazma isteginizle orantili. Bu islerin de basit olmadigini dusunuyorum, etrafta yazabilen cok az sayida insan tanidim. Son olarak, bunlari yazsaniz bile CL size bu kod parcalarini mantik ile birlestirme olanagi sunuyor, diger dillerde bunu acikcasi hic gormedim. Bunun reel ornegi XSLT'dir mesela, tamamiyle fonksiyonel calisir ancak, mantik akisini XML yazmak zorunda olgunuz icin surekli noktalama isaretleriyle ve XSLT'nin sundugu yetersiz yapi ile ugrasmak zorunda kalirsiniz. Hic dusunduz mu neden XSLT 2.0'u implement etmis sadece 1 adet (saxon) Java kutuphanesi var?

Saglicakla,
Evrim.

http://people.core.gen.tr/~aycan.irican/web/publish/WebGelistirme.html
0
auselen
başlık CUPS, içerik CUSP. malum CUPS "Common UNIX Printing System" olarak algılanıyor.
0
FZ
Teşekkürler, düzeltildi.
0
eevrim
ah, ozur dilerim, yine algida secicilik yapmisim, FZ'ye tesekkur ederim duzelttigi icin (: Ek olarak, bu CUSP'un acilimini aradigim halde bulamadim, cok ilginc.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

3D Model Tasarımı ve Mirai

FZ

Rainer Joswig, 1999 yılında Mirai ile bir model tasarlayan Bay Raitt'in çalışma seansını yansıtan bir video sunuyor.

Mirai, 3D grafik tasarımı için kullanılan bir yazılım. Common Lisp ile yazılmış ve Allegro Common Lisp üstünde çalışıyor. Yazılımın temelleri daha önceki Symbolics Graphics süitine dayanıyor.

Videoyu buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: Planet Lisp

Fonksiyonel Geometri, Lisp, Escher, Postscript: Sanat ve Bilgisayarlar

FZ

Daha önce FM'de bir Mars programlama projesi yarışması bağlamında adı geçen Frank Buss bu sefer de gündemimizi Peter Henderson'ın makalelerinden uyarladığı ve Common Lisp kullanarak gerçekleştirdiği bir fonksiyonel geometri uygulaması ile meşgul ediyor. Fonksiyonel programlamanın grafik uygulamalarını kullanarak anlaşılması bakımından çarpıcı bir örnek. Program çıktısını Postscript olarak üretiyor.

Söz konusu grafik yapılar pek çok matematikçinin ve diğer bilim insanlarının da hayranlığını kazanan Hollandalı meşhur sanatçı M. C. Escher'in yapıtlarından esinlenerek hazırlanmış.

Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp)

FZ

Bir süreliğine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılara uykusuz ve adrenalin dolu geceler geçirten, eğlendirirken öğreten ve sosyal içerikli mesajlar içeren Google AI yani Google Yapay Zeka programlama yarışmasının birincisi Macar programcı Gábor Melis oldu. Melis yarışmayı Common Lisp dilinde geliştirdiği sistem ile kazandı.

Lisp - Asla Ölmeyecek Olan Dil

FZ

ESR bir oyun ile ilgili grafik işlerini halletmek için GIMP kullanmaya başlamış ve bazı şeyleri otomatikleştirmesi gerekince GIMP'in nasıl programlanabileceğine göz atmış. Karşısına çıkan Script-Fu ortamında Scheme ile karşılaşınca kendini evinde gibi hissetmiş ve LISP — The Language That Will Not Die başlığı altında düşüncelerini ve yazdığı kodu paylaşmış.

Not: cs-lisp listesinde haber verdiği için için Recai Oktaş'a teşekkürler.