CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

0
eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp

Görüşler

0
kamilbas

Aynı sunumda:

"XML, insanlar tarafından okunması ve yazılması mümkün olmayan bir teknoloji. Zaten bilgisayarlar arasındaki iletişimin okunabilir olması gerekmiyor ki? Bu yüzden XML bir çözüm olmayacaktır, insanların üzerinden rant sağladığı birşey olduğuna inanıyoruz biz

demiştiniz, bunun ile ilgili bir link verebilir misiniz peki?

¹ Core-Server sunumu sn: 9:30
0
eevrim
Tabii, asagidaki baglantida lisp icinden nasil html/css cikarabileceginize dair ornekler mevcut. Buradaki onemli konu xml'in sadece bir format olmasi disinda semantik olarak hicbirsey kazandirmadigi aksine, insanlarin formatla ugrasmaktan, mantik uzerine kafa yoramadiklari tezi. JSP'ye bilenler ne demek istedigimi anlayacaklardir diye umuyorum.

Ornegin, firmanizin iki subesi arasinda veri iletisimini XML ile yapmak istediniz, bunun icn bir DTD yada XML Schema yazmalisiniz. Peki bu veri yapisi icin size herhangi bir dilde otomatik parser/renderer cikartacak bir yapi gordugunuz mu? Haskell'de Happy var gordugum, CL ile de benim uzerinde calistigim kod parcalari var. Java'daki JAXB ve turevleri asla bu isler icin uygun/yeterli degil. Dolayisi ile XML kullanmanin size ve karsinizdakine olan faydasi sizin butun bu parser/rendererlari yazma isteginizle orantili. Bu islerin de basit olmadigini dusunuyorum, etrafta yazabilen cok az sayida insan tanidim. Son olarak, bunlari yazsaniz bile CL size bu kod parcalarini mantik ile birlestirme olanagi sunuyor, diger dillerde bunu acikcasi hic gormedim. Bunun reel ornegi XSLT'dir mesela, tamamiyle fonksiyonel calisir ancak, mantik akisini XML yazmak zorunda olgunuz icin surekli noktalama isaretleriyle ve XSLT'nin sundugu yetersiz yapi ile ugrasmak zorunda kalirsiniz. Hic dusunduz mu neden XSLT 2.0'u implement etmis sadece 1 adet (saxon) Java kutuphanesi var?

Saglicakla,
Evrim.

http://people.core.gen.tr/~aycan.irican/web/publish/WebGelistirme.html
0
auselen
başlık CUPS, içerik CUSP. malum CUPS "Common UNIX Printing System" olarak algılanıyor.
0
FZ
Teşekkürler, düzeltildi.
0
eevrim
ah, ozur dilerim, yine algida secicilik yapmisim, FZ'ye tesekkur ederim duzelttigi icin (: Ek olarak, bu CUSP'un acilimini aradigim halde bulamadim, cok ilginc.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

newLISP

bk

Bu kadar Lispçinin gözünden kaçmış olabilir mi bilemiyorum ama ben bulamadım: newLISP for BSDs, GNU/LINUX, MacOS X, Solaris, Win32.

newLISP, yapay zekâ ve istatistik gerektiren alanlarda web uygulamaları ve diğer türden yazılımlar için geliştirilmiş genel amaçlı bir betik dilidir. FAQ belgesi ve Common Lisp ile Scheme'den farklılıkları daha detaylı bilgi vermektedir.

3D Model Tasarımı ve Mirai

FZ

Rainer Joswig, 1999 yılında Mirai ile bir model tasarlayan Bay Raitt'in çalışma seansını yansıtan bir video sunuyor.

Mirai, 3D grafik tasarımı için kullanılan bir yazılım. Common Lisp ile yazılmış ve Allegro Common Lisp üstünde çalışıyor. Yazılımın temelleri daha önceki Symbolics Graphics süitine dayanıyor.

Videoyu buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: Planet Lisp

Ünlü Bir Microsoftçunun Lisp Aşkı

FZ

Yazdığı kitaplarla Microsoft ortamlarında programlama yapanların yakından tanıdığı ve davet üzerine bir süredir Microsoft'ta çalışan Don Box, son yazılarından birinde "Scheme Is Love" başlığı ile konuya girmiş ve Scheme'e olan aşkını itiraf etmiş.

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse:

Lisp'sel aydınlanma!

sundance

Fani dert ve tasaların yokolup, herşeyin sırrının çözüldüğü söylenen o an vardır ya...

İşte o mertebeye ulaşan bir Lisp programcısının gözünün önünde evrenin sırlarının çözülmesi ve Evrensel Programlama Dili (gerçekten!!!)

Kesmediyse bir de bu var.

Maximus Decimus Meridius der ki "Unleash hellll!!!!"(Salın cehennemi!)