C++ içinde Lisp kullanmak

0
bk
C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

Görüşler

0
mehmath
Lisp haberlerinden sıkıldık artık.. dünyada lisp ten başka gelişen programlama dili mi yok ? yoksa sayın editörler birer lisp hayranı mı..
0
FZ
FM editörleri arasında Common Lisp, Scheme, C, C++, Java, Perl ve Python kullanan arkadaşlarımız var. Ancak dikkat edecek olursanız bu haberi yollayan FM editörlerinden biri değil. FM üyesi bir başka arkadaş.

Haberlerin teknik konular, yazılım geliştirme ve açık kodlu yazılımlarla ilgili olduğunu gördüğümüzde genellikle yayınlıyoruz.

Diğer programlama dilleri ile de ilgili haberleri, çevirileri, vs. üyelerimiz yolladıkça yayınlıyoruz.

Dünyada Lisp dışında da gelişen programlama dili var. Eğer bununla ilgili bir haber yollarsanız onu da yayınlamaya çalışırız.

En az bir FM editörü bulunabilir ki Lisp hayranı olsun.

Sıkıldı iseniz eminim can sıkıntınızı geçirecek bir meşgale edinebilirsiniz.

Sanırım cevaplamadığım bir soru kalmadı. İyi günler.

Not: Soru işaretinden önce boşluk bırakmayın. Türk dilinde ".." şeklinde bir noktalama işareti mevcut değildir.
0
bk
"LISP' öğrenmek başka bir sebepten dolayı önemlidir - sonunda anladığınız zaman elde edeceğiniz aydınlanma deneyiminden dolayı. Bu deneyim, bir daha hiç LISP kullanmasanız dahi, hayatınızın kalan kısmında çok daha iyi bir programcı olmanızı sağlayacaktır." demiş Eric Steven Raymond http://www.belgeler.org/howto/hacker-howto/hacker-howto-basics.html Gerek bu sözden gerekse Yapay Zeka ile olan ilgim gereği Lisp le ilgilenmeye başladım. Lakin C/C++ kullanan biri olarak bütün bir uygulamayı Lisple yazmakta pek akıllıca gelmiyordu bana. Sonra ya senden başka aklı evvel yok mu ? deyip bakınca "C++ with Lisp" google marifetiyle ilgili sayfaya ulaştım. Benim gibi başka C / C++ programcıları vardır haberdar edelim dedik hata etmişiz.
0
bad_zeppelin
şu ana kadar hiç lisp ile ilgilenmemiş olsam da bir c++ programcısı olarak epeyce ilgimi çekti bu haber, yazdığın için sağol. lisp olayını geçtim, c++ da operatörleri overload ederek neler yapılabilir sorusu için bile örnek gösterilebilecek birşey. iyi günler, iyi çalışmalar.
0
darkhunter
Ben genelde memnuniyetimi bildiren yorumlar yapmıyordum (nedense) ama bu habere gelen yorumları görünce hata yaptığımı farkettim.

İyi ki yazmışsınız, kendi adıma çok işime yaradığını söylemeliyim. Ne zaman C diyarından (ve alt diyarlarından) dışarı taşmaya çalışsam başım belaya giriyor... Haberiniz sayesinde deneyebileceğim bir yol daha olduğunu gördüm. Teşekkürler! :-)
0
neurorebel
LISP'in programcıya kazandırdığı yetilerin değerini MIT online derslerini takip etmeye başlayınca anladım. Önceden sinir küpü oluyordum her gün yeni bir LISP haberi duyduğumda. Ama şu an fikirlerim oldukça farklı. Bir C++ programcısı (aşığı) olarak haberin ilginçliği nedeniyle bk'ye teşekkür ediyorum. Bunun yanında bu haber C++'ın doğru kullanıldığında ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor. Bence kesinlikle "İşte bir LISP haberi daha..." kategorisinde değil.
0
bm
Bu cok iyi haber. Buradaki hareketten en azindan benim bekledigim zaten insanlarin lispci olmalari degil biraz piyasa disi islere bakip kendilerini gelistirmelerinde lispin bir arac olmasi idi. Merak ettim simdi. SICP filmlerini mi seyrettiniz? Yoksa OCW derslerini mi?
0
FZ
Önceden sinir küpü oluyordum her gün yeni bir LISP haberi duyduğumda.

Birkaç gün üst üste Haskell, Prolog ve OCAML haberi geçsek ne olur ben onu merak ettim şimdi ;-)
0
dfix
Lisp hayranı olmasamda Son zamanlarda "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğim oluyor bende böyle bir çalışma varmı diye araştırmayı düşünüyordum. demek varmış çok iyi.
0
FZ
Meraklısına not: Perl, Python, Ruby, vb. dillerde olduğu gibi Common Lisp ortamında da başka dilde, misal C dilinde yazılmış fonksiyonlara erişmek, bunları Common Lisp içinden ayrılmadan çağırmak mümkün. Konu ile ilgili birkaç bağlantı:

UFFI

The Common Foreign Function Interface

Connecting Lisp to the Real World

The Common Lisp Cookbook - Foreign Function Interfaces

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

FZ

Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?

Common Lisp ile Internet Programlamaya Giriş Kılavuzu

FZ

Beklenen an geldi. Common Lisp kullanarak web programlamaya dair ilk makalemizi yayınlıyoruz. Giriş seviyesindeki bu makalede en temel bilgiler aktarılmış ve Lisp heveslilerinin gerekli araçları nasıl kuracakları ve ayarları nasıl yapacakları gösterilmiş, ilk bebek adımlarını atmaları amaçlanmıştır.

Makale, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencilerinden Haldun Bayhantopçu tarafından yazılmış ve Emre "FZ" Sevinç tarafından son düzenlemeleri yapılmıştır. Teknik konular ve teknik üslup konusunda eleştirilerini esirgemeyen Bülent Murtezaoğlu'na teşekkür ederiz.

Afiyet olsun...

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Lisp ile TILSIMLI ve Renkli Programlama: Lisperati

FZ

Tüm zamanların en renkli Common Lisp programlama kılavuzlarından Lisperati artık anadilimizde.

Söz konusu belge İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencisi Seda Çelebican tarafından Türk diline çevrildi. Belgenin Türk kültürüne uyarlanmasında ve genel editörlük işlemlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA Yazılım Geliştirme ekibinden Emre Sevinç emek harcadı. Bu süreçte çok titiz eleştirileri, geri beslemeleri ile bize yardımcı olan Bilkent Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'e ve Lisp konusunda yardımcı olan Bülent Murtezaoğlu'na teşekkürü bir borç biliriz. Belgedeki hatalardan çevirmen ve editör sorumludur. Orjinal belgenin yazarı Dr. Conrad Barski hiçbir maddi hatadan ötürü sorumlu tutulamaz. Belgeyle ilgili tartışma ve her türlü soru için bu haberin altına yorum yazabilir, iletişim kurabilirsiniz.

Lisperati belgesindeki kodları denemek için hiçbir şey kurmanıza gerek yok. Belgede anlatıldığı gibi uzaktaki bir telnet servisine kolayca bağlanıp kodları hemen derleyebilirsiniz ancak bu konularla daha ciddi ilgileniyor ve kendi Lisp ortamınızı kurmak istiyorsanız daha önce FM'de yayınlanan Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu kılavuzundan faydalanabilirsiniz.

Güncelleme (2/5/2005): Kılavuzu PDF olarak hazırlayıp Ayhan Barış'a çok teşekkür ederiz.

CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp