C++ içinde Lisp kullanmak

0
bk
C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

Görüşler

0
mehmath
Lisp haberlerinden sıkıldık artık.. dünyada lisp ten başka gelişen programlama dili mi yok ? yoksa sayın editörler birer lisp hayranı mı..
0
FZ
FM editörleri arasında Common Lisp, Scheme, C, C++, Java, Perl ve Python kullanan arkadaşlarımız var. Ancak dikkat edecek olursanız bu haberi yollayan FM editörlerinden biri değil. FM üyesi bir başka arkadaş.

Haberlerin teknik konular, yazılım geliştirme ve açık kodlu yazılımlarla ilgili olduğunu gördüğümüzde genellikle yayınlıyoruz.

Diğer programlama dilleri ile de ilgili haberleri, çevirileri, vs. üyelerimiz yolladıkça yayınlıyoruz.

Dünyada Lisp dışında da gelişen programlama dili var. Eğer bununla ilgili bir haber yollarsanız onu da yayınlamaya çalışırız.

En az bir FM editörü bulunabilir ki Lisp hayranı olsun.

Sıkıldı iseniz eminim can sıkıntınızı geçirecek bir meşgale edinebilirsiniz.

Sanırım cevaplamadığım bir soru kalmadı. İyi günler.

Not: Soru işaretinden önce boşluk bırakmayın. Türk dilinde ".." şeklinde bir noktalama işareti mevcut değildir.
0
bk
"LISP' öğrenmek başka bir sebepten dolayı önemlidir - sonunda anladığınız zaman elde edeceğiniz aydınlanma deneyiminden dolayı. Bu deneyim, bir daha hiç LISP kullanmasanız dahi, hayatınızın kalan kısmında çok daha iyi bir programcı olmanızı sağlayacaktır." demiş Eric Steven Raymond http://www.belgeler.org/howto/hacker-howto/hacker-howto-basics.html Gerek bu sözden gerekse Yapay Zeka ile olan ilgim gereği Lisp le ilgilenmeye başladım. Lakin C/C++ kullanan biri olarak bütün bir uygulamayı Lisple yazmakta pek akıllıca gelmiyordu bana. Sonra ya senden başka aklı evvel yok mu ? deyip bakınca "C++ with Lisp" google marifetiyle ilgili sayfaya ulaştım. Benim gibi başka C / C++ programcıları vardır haberdar edelim dedik hata etmişiz.
0
bad_zeppelin
şu ana kadar hiç lisp ile ilgilenmemiş olsam da bir c++ programcısı olarak epeyce ilgimi çekti bu haber, yazdığın için sağol. lisp olayını geçtim, c++ da operatörleri overload ederek neler yapılabilir sorusu için bile örnek gösterilebilecek birşey. iyi günler, iyi çalışmalar.
0
darkhunter
Ben genelde memnuniyetimi bildiren yorumlar yapmıyordum (nedense) ama bu habere gelen yorumları görünce hata yaptığımı farkettim.

İyi ki yazmışsınız, kendi adıma çok işime yaradığını söylemeliyim. Ne zaman C diyarından (ve alt diyarlarından) dışarı taşmaya çalışsam başım belaya giriyor... Haberiniz sayesinde deneyebileceğim bir yol daha olduğunu gördüm. Teşekkürler! :-)
0
neurorebel
LISP'in programcıya kazandırdığı yetilerin değerini MIT online derslerini takip etmeye başlayınca anladım. Önceden sinir küpü oluyordum her gün yeni bir LISP haberi duyduğumda. Ama şu an fikirlerim oldukça farklı. Bir C++ programcısı (aşığı) olarak haberin ilginçliği nedeniyle bk'ye teşekkür ediyorum. Bunun yanında bu haber C++'ın doğru kullanıldığında ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor. Bence kesinlikle "İşte bir LISP haberi daha..." kategorisinde değil.
0
bm
Bu cok iyi haber. Buradaki hareketten en azindan benim bekledigim zaten insanlarin lispci olmalari degil biraz piyasa disi islere bakip kendilerini gelistirmelerinde lispin bir arac olmasi idi. Merak ettim simdi. SICP filmlerini mi seyrettiniz? Yoksa OCW derslerini mi?
0
FZ
Önceden sinir küpü oluyordum her gün yeni bir LISP haberi duyduğumda.

Birkaç gün üst üste Haskell, Prolog ve OCAML haberi geçsek ne olur ben onu merak ettim şimdi ;-)
0
dfix
Lisp hayranı olmasamda Son zamanlarda "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğim oluyor bende böyle bir çalışma varmı diye araştırmayı düşünüyordum. demek varmış çok iyi.
0
FZ
Meraklısına not: Perl, Python, Ruby, vb. dillerde olduğu gibi Common Lisp ortamında da başka dilde, misal C dilinde yazılmış fonksiyonlara erişmek, bunları Common Lisp içinden ayrılmadan çağırmak mümkün. Konu ile ilgili birkaç bağlantı:

UFFI

The Common Foreign Function Interface

Connecting Lisp to the Real World

The Common Lisp Cookbook - Foreign Function Interfaces

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Cusp: Eclipse için Common Lisp Eklentisi

zekzekus

Lisp ile uğraşan ama Emacs editörüne alışamamış benim gibi kullanıcıların yardımına Eclipse IDE ortamı için hazırlanmış Cusp eklentisi yetişiyor.

Core Services Projesi Duyuruldu: Gönüllü Common Lisp Programcıları Davetli

FZ

Tam da az önce FZ Blogs ortamında Türkiye’deki ticari BT ortamında Common Lisp platformunun yerinden bahsediyordum ki cs-lisp e-posta listesine gelen "Core Services" projesi başlıklı e-posta dikkatimi çekti. COR3 ekibinden Aycan İrican şöyle demiş:

Geçen aylarda yazdığımız bir web uygulamasının sonucu olarak, birtakım servisleri uygulamadan ayırarak bir genel kütüphane yazmayı planlıyoruz. Bu nedenle common-lisp.net üzerinde bir proje açtık.

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.