C++ içinde Lisp kullanmak

0
bk
C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

Görüşler

0
mehmath
Lisp haberlerinden sıkıldık artık.. dünyada lisp ten başka gelişen programlama dili mi yok ? yoksa sayın editörler birer lisp hayranı mı..
0
FZ
FM editörleri arasında Common Lisp, Scheme, C, C++, Java, Perl ve Python kullanan arkadaşlarımız var. Ancak dikkat edecek olursanız bu haberi yollayan FM editörlerinden biri değil. FM üyesi bir başka arkadaş.

Haberlerin teknik konular, yazılım geliştirme ve açık kodlu yazılımlarla ilgili olduğunu gördüğümüzde genellikle yayınlıyoruz.

Diğer programlama dilleri ile de ilgili haberleri, çevirileri, vs. üyelerimiz yolladıkça yayınlıyoruz.

Dünyada Lisp dışında da gelişen programlama dili var. Eğer bununla ilgili bir haber yollarsanız onu da yayınlamaya çalışırız.

En az bir FM editörü bulunabilir ki Lisp hayranı olsun.

Sıkıldı iseniz eminim can sıkıntınızı geçirecek bir meşgale edinebilirsiniz.

Sanırım cevaplamadığım bir soru kalmadı. İyi günler.

Not: Soru işaretinden önce boşluk bırakmayın. Türk dilinde ".." şeklinde bir noktalama işareti mevcut değildir.
0
bk
"LISP' öğrenmek başka bir sebepten dolayı önemlidir - sonunda anladığınız zaman elde edeceğiniz aydınlanma deneyiminden dolayı. Bu deneyim, bir daha hiç LISP kullanmasanız dahi, hayatınızın kalan kısmında çok daha iyi bir programcı olmanızı sağlayacaktır." demiş Eric Steven Raymond http://www.belgeler.org/howto/hacker-howto/hacker-howto-basics.html Gerek bu sözden gerekse Yapay Zeka ile olan ilgim gereği Lisp le ilgilenmeye başladım. Lakin C/C++ kullanan biri olarak bütün bir uygulamayı Lisple yazmakta pek akıllıca gelmiyordu bana. Sonra ya senden başka aklı evvel yok mu ? deyip bakınca "C++ with Lisp" google marifetiyle ilgili sayfaya ulaştım. Benim gibi başka C / C++ programcıları vardır haberdar edelim dedik hata etmişiz.
0
bad_zeppelin
şu ana kadar hiç lisp ile ilgilenmemiş olsam da bir c++ programcısı olarak epeyce ilgimi çekti bu haber, yazdığın için sağol. lisp olayını geçtim, c++ da operatörleri overload ederek neler yapılabilir sorusu için bile örnek gösterilebilecek birşey. iyi günler, iyi çalışmalar.
0
darkhunter
Ben genelde memnuniyetimi bildiren yorumlar yapmıyordum (nedense) ama bu habere gelen yorumları görünce hata yaptığımı farkettim.

İyi ki yazmışsınız, kendi adıma çok işime yaradığını söylemeliyim. Ne zaman C diyarından (ve alt diyarlarından) dışarı taşmaya çalışsam başım belaya giriyor... Haberiniz sayesinde deneyebileceğim bir yol daha olduğunu gördüm. Teşekkürler! :-)
0
neurorebel
LISP'in programcıya kazandırdığı yetilerin değerini MIT online derslerini takip etmeye başlayınca anladım. Önceden sinir küpü oluyordum her gün yeni bir LISP haberi duyduğumda. Ama şu an fikirlerim oldukça farklı. Bir C++ programcısı (aşığı) olarak haberin ilginçliği nedeniyle bk'ye teşekkür ediyorum. Bunun yanında bu haber C++'ın doğru kullanıldığında ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor. Bence kesinlikle "İşte bir LISP haberi daha..." kategorisinde değil.
0
bm
Bu cok iyi haber. Buradaki hareketten en azindan benim bekledigim zaten insanlarin lispci olmalari degil biraz piyasa disi islere bakip kendilerini gelistirmelerinde lispin bir arac olmasi idi. Merak ettim simdi. SICP filmlerini mi seyrettiniz? Yoksa OCW derslerini mi?
0
FZ
Önceden sinir küpü oluyordum her gün yeni bir LISP haberi duyduğumda.

Birkaç gün üst üste Haskell, Prolog ve OCAML haberi geçsek ne olur ben onu merak ettim şimdi ;-)
0
dfix
Lisp hayranı olmasamda Son zamanlarda "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğim oluyor bende böyle bir çalışma varmı diye araştırmayı düşünüyordum. demek varmış çok iyi.
0
FZ
Meraklısına not: Perl, Python, Ruby, vb. dillerde olduğu gibi Common Lisp ortamında da başka dilde, misal C dilinde yazılmış fonksiyonlara erişmek, bunları Common Lisp içinden ayrılmadan çağırmak mümkün. Konu ile ilgili birkaç bağlantı:

UFFI

The Common Foreign Function Interface

Connecting Lisp to the Real World

The Common Lisp Cookbook - Foreign Function Interfaces

Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Core Server Yenilikleri

aycanirican

Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.

Lisp Çalışma Grubu Etkinliklerine Başladı

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri bölümü asistanlarının inisiyatifi ile kurulan ve tüm ciddi heveslilere açık olan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisp Çalışma Grubu) bundan kısa bir süre önce kuruldu ve faaliyetlerine başladı.

ECLM '08 ve ELS '08'in Ardından

FZ

ECLM 2008 (European Common Lisp Meeting) ve ELS 2008 (European Lisp Symposium) tamamlandı. ECLM 2008'deki konuşmalardan birkaç örnek vermek gerekirse:
  • Marc Battyani, Lisp-based supercomputing
  • Juan José García-Ripoll, ECL - more than an Embeddable Common Lisp
  • Jeremy Jones, InspireData - how it was written in Lisp
  • Kristoffer Kvello, House Designer - using Knowledge Based Engineering and Lisp to automatically design buildings
  • Nicolas Neuss, Femlisp - solving partial differential equations with Common Lisp
  • Stefan Richter, Using Common Lisp for large Internet systems
  • Kilian Sprotte, PWGL - an environment for sound synthesis and computer aided composition