Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

0
FZ

İlgili Yazılar

GNU GO, AJAX ve Common Lisp

FZ

SWGo arka planda GNU Go isimli Go moturunu kullanan, Common Lisp ile geliştirilmiş AJAX tarzı bir web arayüzü. Kaynak kodlarına buradan erişmek mümkün. Kodu geliştiren yazılımcı sadece birkaç aydır Common Lisp ve JavaScript ile uğraştığını söylüyor.

Lisp'i Anlamak

anonim

Fazlamesai'deki Lisp hayranları bunu nasıl atladı bilmiyorum ama digg.com'da rastladığım, biz ölümlülerin kullandığı sıradan programlama dilleriyle uğraşanların da anlayacağı bir dille yazılmış The Nature of Lisp başlıklı bu yazı, Lisp hakkında şimdiye kadar okuduklarımın toplamından daha fazla şeyi anlamamı sağladı.

Fonksiyonel Geometri, Lisp, Escher, Postscript: Sanat ve Bilgisayarlar

FZ

Daha önce FM'de bir Mars programlama projesi yarışması bağlamında adı geçen Frank Buss bu sefer de gündemimizi Peter Henderson'ın makalelerinden uyarladığı ve Common Lisp kullanarak gerçekleştirdiği bir fonksiyonel geometri uygulaması ile meşgul ediyor. Fonksiyonel programlamanın grafik uygulamalarını kullanarak anlaşılması bakımından çarpıcı bir örnek. Program çıktısını Postscript olarak üretiyor.

Söz konusu grafik yapılar pek çok matematikçinin ve diğer bilim insanlarının da hayranlığını kazanan Hollandalı meşhur sanatçı M. C. Escher'in yapıtlarından esinlenerek hazırlanmış.

Core Services Projesi Duyuruldu: Gönüllü Common Lisp Programcıları Davetli

FZ

Tam da az önce FZ Blogs ortamında Türkiye’deki ticari BT ortamında Common Lisp platformunun yerinden bahsediyordum ki cs-lisp e-posta listesine gelen "Core Services" projesi başlıklı e-posta dikkatimi çekti. COR3 ekibinden Aycan İrican şöyle demiş:

Geçen aylarda yazdığımız bir web uygulamasının sonucu olarak, birtakım servisleri uygulamadan ayırarak bir genel kütüphane yazmayı planlıyoruz. Bu nedenle common-lisp.net üzerinde bir proje açtık.

trendalicious: Trendy del.icio.us, CafeSpot

FZ

trendalicious, bir sosyal "bookmark"lama servisi olan del.icio.us için geliştirilmiş olan ve gerçek zamanlı web sitesi popülaritesini ölçüp yansıtan bir sistem. Son 60 dakika içinde en az iki kişi tarafından yollanmış URLler görüntüleniyor ve bunlar da güncel URL mesajlarının toplam sayısına göre derecelendiriliyorlar.

trendalicious'u yapan Will Glozer, aynı zamanda CafeSpot'un da programcısı. Kendisi ile yapılan bir röportajı buradan okumak mümkün. CafeSpot'un development blog'u da işin perde arkasını yansıtıyor.

Bu güncel, ilginç ve popüler web siteleri hangi platform ve dil ile mi hazırlanmış? Güzel bir soru... ;-) (ve daha güzel bir cevap!)

Kaynak: Planet Lisp, Lemonodor.