International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

0
coskung
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.
Bölümden Mehmet Gençer ve VST ile yazdığımız "CL-SNA: Social Network Analysis with Lisp" makalesi, konferansa kabul edilince biz de katılmak için bir fırsat elde ettik. Mehmet Hoca rahatsız olduğu için gelemeyince, iş VST ile bana kaldı. Velhasıl, atladık gittik İngiltere'ye.

1 Nisan pazar, konferansın ilk günüydü ve tutorial'lara ayrılmıştı. Öğleden önce Edi Weitz'in Hunchentoot ile dinamik web sayfası geliştirme dersine girdik. 40 dakikalik 2 ders sonunda kullanıcı doğrulama ile girilen, forma girilen verileri kaydeden, session yaratan bir demo web sayfası hazırlandı. Edi Weitz aynı zamanda European Common Lisp Meeting (ECLM) etkinliğinin de düzenleyicisi (Arthur Lemmens ile birlikte). Öğleden sonra direk bu ikilinin yanında bittik ve bir sonraki ECLM'in İstanbul'da olması dileğimizi aktardık (bm: sana selamları var üstad). Biraz lobi çalışması sonrası gelecek yıl ECLM'in İstanbul'da Bilgi Üniversitesi'nde yapılmasını karara bağlattırdık. Seneye nisan-mayıs dolaylarında bir sürü Lisp fedaisi İstanbul'a akın edecek hazırlıklı olun. Kendi konuşmamız sonunda ECLM 2008 İstanbul duyurusunu yaptıktan sonra ortamda popülaritemiz çok arttı. Herkes ne zaman olacağını sormaya başladı. Ben en az 120-130 kişilik bir grup bekliyorum açıkçası. Neyse mevzuyu dağıtmayayım.

Öğleden sonra ben Pascal Costanza'nın Context Oriented Programming sunumuna, VST'de Optimizing and Debugging Programs in Allegro CL sunumuna girdik. VST sunum sonu bayağı etkilenmişti. Kendi izlenimlerini aktarırken değinir sanırım konuya.

2. gün ilk konuşma Herbert Stoyan'ındı. 1970'lerde nasıl çalıştıklarını anlattı. O günden bugüne değişimin temel kilometre taşlarına değindi. Ardından gelen Constraint Propagation in Common Lisp sunumunda pek kafama yatmayan şeyler vardı ama neyse ki future work olarak planladıklarını anlattıklarında ikna oldum biraz. 2. günün en etkileyici sunumları Paris UPMC Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Christian Queinnec'indi. Teaching CS to Undergraduates at UPMC başlıklı konuşmada, bizim Bilgi'de yapmaya çalıştığımız şeylerle tamamen paralel bir yöntem anlatılıyordu. Bu konuşmada 3 sayfaya yakın not tuttum. Hemen ardından Michaal Sperber R6RS sürecini anlattı ve Scheme standardizasyonu sürecinde yapılanlara ve karşılaşılan problemlere değindi. Herkesi www.r6rs.org sayfasına giderek, değerlendirme yapmaya davet etti.

Bizim konuşmamızın da olduğu 3. gün ve diğer izlenimleri de fırsat buldukça yazmaya çalışacağım. Şimdilik bu kadar.

Görüşler

0
tongucyumruk
Ellerine sağlık, çok güzel bir özet olmuş. Diğer katılımcılardan da bu güzellikte bir üçüncü gün özeti gelir inşallah.
0
simor
..."bir sürü Lisp fedaisi"..?

Bu arkadaşlar lisp"çiler" dışındakileri içeri almayacak mı?
0
FZ
ILC'ye katılan arkadaşlarımız Bilgi'de bir Lisp toplantısı düzenlemeyi ve izlenimlerini yüz yüze paylaşmayı düşünürler mi acaba?
0
vst
Valla, neden olmasin? Bu Cuma aksami isterseniz Taksim'de bile bulusabiliriz. Ne dersiniz?
0
FZ
Daha önceki Lisp yazılarına buradan, Lisp tartışma e-posta listesine ise buradan erişilebilir (listede Common Lisp, Emacs, Emacs Lisp, Scheme ve fonksiyonel programlama ile ilgili yazışılmaktadır).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

Core Server Yenilikleri

aycanirican

Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

Common Lisp ile Oyun Programlama

FZ

Frank Buss, Common Lisp kullanarak Aqueaduct isimli bir mantık bulmaca oyunu (puzzle) geliştirmiş.

Bir grafik kullanıcı arayüzü de olan oyun MS Windows, GNU/Linux ve Mac OS X ortamlarında (kodda bir değişiklik gerektirmeden) çalışabiliyor. Kaynak kodu meraklısı için öğretici olabilir.

Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

FZ

Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?