International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

0
coskung
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.
Bölümden Mehmet Gençer ve VST ile yazdığımız "CL-SNA: Social Network Analysis with Lisp" makalesi, konferansa kabul edilince biz de katılmak için bir fırsat elde ettik. Mehmet Hoca rahatsız olduğu için gelemeyince, iş VST ile bana kaldı. Velhasıl, atladık gittik İngiltere'ye.

1 Nisan pazar, konferansın ilk günüydü ve tutorial'lara ayrılmıştı. Öğleden önce Edi Weitz'in Hunchentoot ile dinamik web sayfası geliştirme dersine girdik. 40 dakikalik 2 ders sonunda kullanıcı doğrulama ile girilen, forma girilen verileri kaydeden, session yaratan bir demo web sayfası hazırlandı. Edi Weitz aynı zamanda European Common Lisp Meeting (ECLM) etkinliğinin de düzenleyicisi (Arthur Lemmens ile birlikte). Öğleden sonra direk bu ikilinin yanında bittik ve bir sonraki ECLM'in İstanbul'da olması dileğimizi aktardık (bm: sana selamları var üstad). Biraz lobi çalışması sonrası gelecek yıl ECLM'in İstanbul'da Bilgi Üniversitesi'nde yapılmasını karara bağlattırdık. Seneye nisan-mayıs dolaylarında bir sürü Lisp fedaisi İstanbul'a akın edecek hazırlıklı olun. Kendi konuşmamız sonunda ECLM 2008 İstanbul duyurusunu yaptıktan sonra ortamda popülaritemiz çok arttı. Herkes ne zaman olacağını sormaya başladı. Ben en az 120-130 kişilik bir grup bekliyorum açıkçası. Neyse mevzuyu dağıtmayayım.

Öğleden sonra ben Pascal Costanza'nın Context Oriented Programming sunumuna, VST'de Optimizing and Debugging Programs in Allegro CL sunumuna girdik. VST sunum sonu bayağı etkilenmişti. Kendi izlenimlerini aktarırken değinir sanırım konuya.

2. gün ilk konuşma Herbert Stoyan'ındı. 1970'lerde nasıl çalıştıklarını anlattı. O günden bugüne değişimin temel kilometre taşlarına değindi. Ardından gelen Constraint Propagation in Common Lisp sunumunda pek kafama yatmayan şeyler vardı ama neyse ki future work olarak planladıklarını anlattıklarında ikna oldum biraz. 2. günün en etkileyici sunumları Paris UPMC Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Christian Queinnec'indi. Teaching CS to Undergraduates at UPMC başlıklı konuşmada, bizim Bilgi'de yapmaya çalıştığımız şeylerle tamamen paralel bir yöntem anlatılıyordu. Bu konuşmada 3 sayfaya yakın not tuttum. Hemen ardından Michaal Sperber R6RS sürecini anlattı ve Scheme standardizasyonu sürecinde yapılanlara ve karşılaşılan problemlere değindi. Herkesi www.r6rs.org sayfasına giderek, değerlendirme yapmaya davet etti.

Bizim konuşmamızın da olduğu 3. gün ve diğer izlenimleri de fırsat buldukça yazmaya çalışacağım. Şimdilik bu kadar.

Görüşler

0
tongucyumruk
Ellerine sağlık, çok güzel bir özet olmuş. Diğer katılımcılardan da bu güzellikte bir üçüncü gün özeti gelir inşallah.
0
simor
..."bir sürü Lisp fedaisi"..?

Bu arkadaşlar lisp"çiler" dışındakileri içeri almayacak mı?
0
FZ
ILC'ye katılan arkadaşlarımız Bilgi'de bir Lisp toplantısı düzenlemeyi ve izlenimlerini yüz yüze paylaşmayı düşünürler mi acaba?
0
vst
Valla, neden olmasin? Bu Cuma aksami isterseniz Taksim'de bile bulusabiliriz. Ne dersiniz?
0
FZ
Daha önceki Lisp yazılarına buradan, Lisp tartışma e-posta listesine ise buradan erişilebilir (listede Common Lisp, Emacs, Emacs Lisp, Scheme ve fonksiyonel programlama ile ilgili yazışılmaktadır).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

FZ

cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.

Cusp: Eclipse için Common Lisp Eklentisi

zekzekus

Lisp ile uğraşan ama Emacs editörüne alışamamış benim gibi kullanıcıların yardımına Eclipse IDE ortamı için hazırlanmış Cusp eklentisi yetişiyor.

trendalicious: Trendy del.icio.us, CafeSpot

FZ

trendalicious, bir sosyal "bookmark"lama servisi olan del.icio.us için geliştirilmiş olan ve gerçek zamanlı web sitesi popülaritesini ölçüp yansıtan bir sistem. Son 60 dakika içinde en az iki kişi tarafından yollanmış URLler görüntüleniyor ve bunlar da güncel URL mesajlarının toplam sayısına göre derecelendiriliyorlar.

trendalicious'u yapan Will Glozer, aynı zamanda CafeSpot'un da programcısı. Kendisi ile yapılan bir röportajı buradan okumak mümkün. CafeSpot'un development blog'u da işin perde arkasını yansıtıyor.

Bu güncel, ilginç ve popüler web siteleri hangi platform ve dil ile mi hazırlanmış? Güzel bir soru... ;-) (ve daha güzel bir cevap!)

Kaynak: Planet Lisp, Lemonodor.

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.