International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

0
coskung
İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.
Bölümden Mehmet Gençer ve VST ile yazdığımız "CL-SNA: Social Network Analysis with Lisp" makalesi, konferansa kabul edilince biz de katılmak için bir fırsat elde ettik. Mehmet Hoca rahatsız olduğu için gelemeyince, iş VST ile bana kaldı. Velhasıl, atladık gittik İngiltere'ye.

1 Nisan pazar, konferansın ilk günüydü ve tutorial'lara ayrılmıştı. Öğleden önce Edi Weitz'in Hunchentoot ile dinamik web sayfası geliştirme dersine girdik. 40 dakikalik 2 ders sonunda kullanıcı doğrulama ile girilen, forma girilen verileri kaydeden, session yaratan bir demo web sayfası hazırlandı. Edi Weitz aynı zamanda European Common Lisp Meeting (ECLM) etkinliğinin de düzenleyicisi (Arthur Lemmens ile birlikte). Öğleden sonra direk bu ikilinin yanında bittik ve bir sonraki ECLM'in İstanbul'da olması dileğimizi aktardık (bm: sana selamları var üstad). Biraz lobi çalışması sonrası gelecek yıl ECLM'in İstanbul'da Bilgi Üniversitesi'nde yapılmasını karara bağlattırdık. Seneye nisan-mayıs dolaylarında bir sürü Lisp fedaisi İstanbul'a akın edecek hazırlıklı olun. Kendi konuşmamız sonunda ECLM 2008 İstanbul duyurusunu yaptıktan sonra ortamda popülaritemiz çok arttı. Herkes ne zaman olacağını sormaya başladı. Ben en az 120-130 kişilik bir grup bekliyorum açıkçası. Neyse mevzuyu dağıtmayayım.

Öğleden sonra ben Pascal Costanza'nın Context Oriented Programming sunumuna, VST'de Optimizing and Debugging Programs in Allegro CL sunumuna girdik. VST sunum sonu bayağı etkilenmişti. Kendi izlenimlerini aktarırken değinir sanırım konuya.

2. gün ilk konuşma Herbert Stoyan'ındı. 1970'lerde nasıl çalıştıklarını anlattı. O günden bugüne değişimin temel kilometre taşlarına değindi. Ardından gelen Constraint Propagation in Common Lisp sunumunda pek kafama yatmayan şeyler vardı ama neyse ki future work olarak planladıklarını anlattıklarında ikna oldum biraz. 2. günün en etkileyici sunumları Paris UPMC Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Christian Queinnec'indi. Teaching CS to Undergraduates at UPMC başlıklı konuşmada, bizim Bilgi'de yapmaya çalıştığımız şeylerle tamamen paralel bir yöntem anlatılıyordu. Bu konuşmada 3 sayfaya yakın not tuttum. Hemen ardından Michaal Sperber R6RS sürecini anlattı ve Scheme standardizasyonu sürecinde yapılanlara ve karşılaşılan problemlere değindi. Herkesi www.r6rs.org sayfasına giderek, değerlendirme yapmaya davet etti.

Bizim konuşmamızın da olduğu 3. gün ve diğer izlenimleri de fırsat buldukça yazmaya çalışacağım. Şimdilik bu kadar.

Görüşler

0
tongucyumruk
Ellerine sağlık, çok güzel bir özet olmuş. Diğer katılımcılardan da bu güzellikte bir üçüncü gün özeti gelir inşallah.
0
simor
..."bir sürü Lisp fedaisi"..?

Bu arkadaşlar lisp"çiler" dışındakileri içeri almayacak mı?
0
FZ
ILC'ye katılan arkadaşlarımız Bilgi'de bir Lisp toplantısı düzenlemeyi ve izlenimlerini yüz yüze paylaşmayı düşünürler mi acaba?
0
vst
Valla, neden olmasin? Bu Cuma aksami isterseniz Taksim'de bile bulusabiliriz. Ne dersiniz?
0
FZ
Daha önceki Lisp yazılarına buradan, Lisp tartışma e-posta listesine ise buradan erişilebilir (listede Common Lisp, Emacs, Emacs Lisp, Scheme ve fonksiyonel programlama ile ilgili yazışılmaktadır).
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Core Kaynak Kod Ağacı Yeri Güncellemesi

eevrim

Merhaba,

Core-serveR Common-Lisp repolarının yeri değişti. Lütfen bağlantılarınızı güncelleyiniz.

Tüm kaynak kod ağacı: http://labs.core.gen.tr/repos/

Core-serveR Kurulum Betiği: http://labs.core.gen.tr/repos/core-server-installer-latest.tar.gz

Guy Steele'den John McCarthy röportaj

auselen

Guy Steele OOPSLA 2008'de Lisp'in babası John McCarthy ile bir telefon röportajı gerçekleştirdi.

Common Lisp ve Bir Optimizasyon Tekniği: Memoization

FZ

"Memoization" tabiri bilgisayar bilimlerinde ilk kez Donald Michie'nin 1968 yılında Nature dergisinde yayımlanan Memo functions and machine learning (Memo fonksiyonları ve makina öğrenimi) makalesi ile gündeme gelmiştir.

Memoization tekniği bir fonksiyonu hesaplarken önceden hesaplanmış değerleri hesaplamadan kullanmak, dolayısı ile işlemi hızlandırmak olarak tarif edilebilir. Sözcük olarak "memorization"ı yani "ezberleme" eylemini çağrıştırmakla birlikte daha genel bir anlamı kapsamaktadır.

Programlama dilinden bağımsız olmakla birlikte, bu yazıda "memoization" tekniğinin Common Lisp'te nasıl kullanılacağına bakacağız. Bunun için Peter Norvig'in PAIP kitabı ana eksenimizi oluşturacak.

R6RS Yayınlandı

tongucyumruk

1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

Coretal CMS Videoları

eevrim

Core Server üzerine geliştirdiğimiz ilk uygulama olan Coretal İçerik Yönetim Sisteminin kullanım ve tasarım videolarını hazırladık. Fikirlerinizi duymaktan mutluluk duyacağız.

Sevgiler.

Ürün sayfası, Kullanıcı Videosu, Tasarımcı Videosu