Lisp Çalışma Grubu Etkinliklerine Başladı

0
FZ
İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri bölümü asistanlarının inisiyatifi ile kurulan ve tüm ciddi heveslilere açık olan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisp Çalışma Grubu) bundan kısa bir süre önce kuruldu ve faaliyetlerine başladı.
Geçen hafta, Cuma akşamı 18:30 - 2:30 arasında Marco Baringer'in Emacs + SLIME ortamının sağladığı tam teşekküllü IDE (Integrated Development Environment) sistemini tanıttığı video gösterimi ile başlayan etkinlikte, söz konusu video Lisp Çalışma Grubu üyeleri ile birlikte etkileşimli olarak izlendi, bir güzel didiklendi. Daha sonra hep birlikte doğaçlama ve keyifli, damardan bir teknik sohbete doğru yelken açılmaya başlandı.

Üye dağılımına baktığımızda ilk kez Lisp ile uğraşanlar, 1-2 yıldır Lisple uğraşanlar, birkaç yıl önce biraz Lisp ile robotik, vs. çalışmaları yapmış olanlar ve 15 yılı aşkın süredir ticari projelerde Lisp kullananların bulunduğu çalışma grubu e-posta listesi üzerinden yoğun olarak iletişim kurmakta ve sonraki çalışmaları planlamakta.

İlginenenleri bekliyoruz.

Görüşler

0
darkhunter
Aslında bu haberi tam da, ahh biri beni uzaktan eğitse ne güzel olur, böyle uğraşmasam artık dediğim bir anda okuduğumdan mıdır nedir aklıma ilk gelen IRC konferansları falan oldu...

Peki nereye, kime başvurulur? Aranan özellikler, ne bileyim belli bir lisp seviyesi falan var mı?


0
ttk
Vaaay !
Hayırlı olsun kolay gelsin :)
Ankara'dayız ama en azından rüzgardan istifade edebiliriz sanırım.
0
cbc
IRC konferanslarının ne kadar yararlı olabileceğini düşünüyorsunuz?

Bu kavrama ısınamadım hiç.
0
darkhunter
Eskiden birkaç tane izlemiştim, güzel günlerdi eski günler :)
Gerçi şimdi video konferans falan gibi daha yararlı nimetler söz konusu broadbandın hasbelkader gelişmesi ile... Bilmiyorum IRC ye takılmasakta uzaktan eğitim niteliğinde desek? Bence faydalı olur...
0
FZ
İkametgah kağıdı istiyoruz. Bir de temiz kağıdı. 16 vesikalık foto istiyoruz, bir de askerlik durumunuzu gösteren belge lazım, siz Lisp kodlarken AS-İZlerin gelip ortalığı dağıtmasını hoş karşılamıyoruz.

Ayrıca gözlerinizin bir Lisp "reader"ı, beyninizin bir Lisp "parser"ı olmasını bekliyoruz.

Fayt Klab modeli yapıcaz, Lisp ile profesyonel GO oyuncularına kafa tutabilen bir programı haftasonunda yazıp getirirseniz o zaman belki aramıza katılabilirsiniz. Yoksa kapıda beklersiniz.

Şaka bir yana "başvuru" filan derken kast edilen ne ola ki?
0
darkhunter
Hımm, ben bir proje üstüne yoğunlaşıldığını düşünmüştüm ve bu yüzden ihtiyaca yönelik kişiler gerektiğini. Öyle değilmiş :)
0
darkhunter
Hımm bi subscribing yapalım bakalım neler varmış ortamda :)
0
FZ
Çalışma grubu e-posta listesinde yazmıştım önceden, buraya da yazayım:

"Episodic Learning Model"e dayanan Adaptive Remote Tutor diye bir şey var, bir tür kişiye göre aşırı özel, adaptif e-Learning uygulaması. Söz konusu psikolojik öğrenme modelini de Common Lisp ile geliştirmeş ve ilk uygulama olarak da sistemi kullanı Lisp ögretelim bakalım insanlar ne kadar öğrenebilecek demişler:

http://www.psychologie.uni-trier.de/projects/ELM/elmart.html

Mutlaka bir göz atın derim, 6 yılı aşkın süredir CL-HTTP ile tıkır tıkır çalışan site, çok da eğlenceli bir şekilde öğretir Lisp'teki bazı temel kavramlari. Denemesi bedava.

Sitede dedigi gibi:

go ahead!
0
ttk
Ne diyelim, Allah razı olsun :)
0
bm
Buna zamaninda da bakmistim, bir iki ay evvel de baktim. Yaraticilarinin e-ogrenme metodlarini gostermesi acisindan iyi belki ama lisp ogretmesi acisindan cok iyi degil. Listeleri verilen iyi lisp kitaplarinin yerini pek tutmaz. Zararli olur bakmayin demiyorum tabii, ama pek abartilacak birsey degil.
0
darkhunter
Bilgi'nin Lisp listesini kurcalarken şöyle birşey dikkatimi çekti : http://cs.bilgi.edu.tr/pipermail/cs-lisp/2005-September/000028.html , acaba Lisp ile ilgili bir kurs falan mı planlıyorsunuz (artık orası her neresi ise) yoksa ben mi yanlış anlamışım?
0
bm
Yok kurs filan degil, orasi benim evim. Yerimden kalkmadan oldugunu gormek istedigim islerin olmasina katki yapma fantazisi diyebiliriz. Ama ilk toplantiya gosterilen ilgi olcuyse o zaten buranin kapasitesini asar!
0
FZ
Öyle adım adım gidecek kurs gibi bir şey düşünmüyoruz bildiğim kadarı ile. Gördüğümüz kadarı ile şimdilik e-posta listesinde bulunanların %99.9'u zaten daha öncesinde en az 1-2 programlama dilini öğrenmiş, uygulayan, öğreten, kimisi piyasada profesyonel yazılımcı olarak çalışan vs. kategorisinde ve belli bir seviyede İngilizce bilen insanlar. Common Lisp anlatan çok güzel ve bedava kaynaklar da mevcut. Dolayısı ile bir araya geldiğimizde yapacağımız şey detaylara, bazı projelere, belli paketlerin kullanımına ya da bazı programlama paradigmalarına dair sunumlar yapmak, tartışmalar gerçekleştirme, beyin fırtınası yapmak vs. En nihayetinde gerek comp.lang.lisp gerekse e-posta listesi üzerinden temas halindeyiz ve bilgi aktarımında bulunuyoruz zaten, fiziksel olarak (ya da Internet üzerinden gerçek-zamanlı) bir araya geldiğimizde o zaman daha farklı bir şeyler yapmamız lazım diye düşünüyoruz.
0
ttk
Kaynak arayıp bulamayan, sağa sola abuk sabuk soru sormaya kalkışan benim için bulunmaz bir kaynak :)
Mâdem Lisp tecrübesi olan birisi olarak zararlı da değil dediniz, buradan alabileceğimi almaya çalışayım.
Elimden geldiğince sonuç bildirmeye çalışırım.
0
ttk
Siteden derslere başladım.
Bana göre gerçekten de hârika bir yer ve imkân.

Kursta kaldığınız yeri sistem takip ediyor. Bir sonraki girişte oradan başlayıp derse devam ediyorsunuz. İsterseniz daha daha fazla eksersiz yapıp bölümü iyice sindirmeye çalıabiliyorsunuz vesaire, çok güzel bir sistem. Tabii merak ve istek şart. Makinaya LispBox'u evvela bir kurmak iyi olabilir. Şu Lisp için faydalı linkler (LispBox, Practical Common Lsip kitabının adresi, bu sitenin adresi) eğer yoksa bir araya getirilse iyi olacak, varsa adresini alalım :)
0
FZ
Faydası oluyorsa ne güzel. O sitenin arkasında bildiğim kadarı ile epey bir bilişsel psikoloji çalışması var, bir modeli test etmeye çalışmışlar yani, konu ile ilgili bilimsel makaleler de vardı.

Deneyimlerinizi paylaşmaya devam ederseniz, takıldığınız yerleri sorarsanız güzel olur. cs-lisp e-posta grubuna üye oldunuz mu? Oradan da yazabilirsiniz.

Eğer MS Windows üzerinde çalışıyorsanız CLISP'li LispBox'ı makinanıza kolayca kurabilirsiniz, problem çıkarsa lütfen sormaktan çekinmeyin.

Lisp ile ilgili faydalı linkleri defalarca verdik, vermeye de devam ediyoruz. Lisp öğrenmeye nereden başlayabilirim diyen insanları elimizden geldiğince yönlendirmeye çalışıyoruz ve bunlara ulaşmak öyle çok zor da değil, misal bu haberin sağ tarafındaki kırmızı "lambda" grafiğine tıklarsanız ya da "Arama" kısmına gidip Lisp yazarsanız en az 15-20 Lisp yazısı göreceksiniz FM'de çıkmış olan. Zaten başlangıç kaynakları da öyle yüzbin tane değil, birkaç online, bedava kitap var gayet güzel, e-posta ve USENET grupları da belli. Uzun lafın kısası, *bilgiye erişim* bakımından dünyanın en zengin ülkelerinde, en iyi okullarında okuyan insanlarla hemen hemen aynı olanaklara sahipsiniz.
0
ttk
Kullandığım işletim sistemi bazı mecburiyetlerden dolayı windows. LispBox'un windows için olanını kurmuştum, onunla çalışıyorum.
Takıldığım yerleri kendimce faydalı gördüğüm yerleri vesaire elimden geldiğince paylaşmaya çalışacağım.
E-posta grubuna üye değilim, oraya da üye olayım tam olsun :)
0
bm
http://church.cs.bilgi.edu.tr/lcg/A%C3%A7%C4%B1k%20Kitaplar%20Listesi

Bugun biraz ekledim. Buradan devam edin lutfen akliniza birsey geliyorsa. Hatta orada bir iki tane harf hatasi var, onlari da duzeltebilirsiniz.

Lispbox vs. icin google faydali olur, bulamiyorsaniz lutfen haber verin, bulduysaniz wiki sizi bekler.
0
ttk
Çok sağolun bilgi kaynakları listesi için.
Topluca belli bir yerde listelenmiş olmasının çok faydası var.
Lisp için bedava derleyici ararken hep free lisp compiler arattım, ondan mı nedir bir türlü LispBox'u bulamamıştım, en sonunda Tonguç Yumruk'un verdiği bir linkten buldum. Diğer ücretsiz Lisp derleyicileri hem bulduğum kitaplarla uyuşmadı, hem de kullanımları nedense zor geldi. LispBox epey pratikmiş görebildiğim kadarı ile.
0
FZ
Son gelişmeler: cs-lisp, GMANE, GNUS
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lisp Programcıları İçin Python Kılavuzu

anonim

İlgilenenler internetteki birçok makale ve dökümanda python ve lisp dillerinin benzer olduklarından bahseden yazılara rastlamışsınızdır. Çoğu programcıysa python'un macrolar dışında lisp'in tüm özelliklerini sağladığını iddia ediyor. Bu konuyu çok iyi aydınlatacak bir sayfaya esr'ın makalelerine yapılan yorumlarda rastladım. Konusu Lisp programcıları için python ancak yazarı Peter Norvig'in de dediğine göre birçok python programcısı bu döküman sayesinde lisp öğrenmiş.

http://www.norvig.com/python-lisp.html

newLISP

bk

Bu kadar Lispçinin gözünden kaçmış olabilir mi bilemiyorum ama ben bulamadım: newLISP for BSDs, GNU/LINUX, MacOS X, Solaris, Win32.

newLISP, yapay zekâ ve istatistik gerektiren alanlarda web uygulamaları ve diğer türden yazılımlar için geliştirilmiş genel amaçlı bir betik dilidir. FAQ belgesi ve Common Lisp ile Scheme'den farklılıkları daha detaylı bilgi vermektedir.

Hangi Common Lisp?

zekzekus

Daniel Weinreb, buradan erişilebilecek şekilde, Common Lisp gerçekleştirimleri (implementasyonları) ile ilgili bir inceleme yapmış. İncelemeye konu olan Common Lisp gerçekleştirimlerinin sorumluları kendi gerçekleştirimlerini anlatmışlar. "Nedir bu Lisp? Ortada bir sürü Lisp var, hangisini seçmeliyim?" diyenler için özellikle az bilinen Common Lisp gerçekleştirimlerini de içermesi açısından güzel bir kaynak.

Core Kaynak Kod Ağacı Yeri Güncellemesi

eevrim

Merhaba,

Core-serveR Common-Lisp repolarının yeri değişti. Lütfen bağlantılarınızı güncelleyiniz.

Tüm kaynak kod ağacı: http://labs.core.gen.tr/repos/

Core-serveR Kurulum Betiği: http://labs.core.gen.tr/repos/core-server-installer-latest.tar.gz

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse: