More Lisp—For Free ve Birkaç Lisp Makalesi

0
FZ

Görüşler

0
simor
nnnnnhhh nihhhhhsssss kullanmiciiiiiiiim lispppp perl öğreniyorum ben...
0
FZ
Kaçış yok:

Sizi bu paklar:

Higher Order Perl

Ne güzelmiş filan dersiniz, sonra bu işin daha güzel olduğu Lisp'e bakarsınız, sonra...
0
simor
:)
Teşekkür ederim link için.

Açıkçası çok zevk alıyorum hepsiyle uğraşmaktan fakat;
şu anda profesyonel iş süreçlerime destek olması açısından müşteri tarafında gerçekliği olan teknolojiler üzerinde duruyorum.

Ama bu kadar ısrar üzerine lisp e hiç ama hiç bakmadım ayıp bana tabi. Bu ısrarın bir sebebi olmalı. Çok eskilerde amiga zamanlarında bir müşterim bana bir diskette cambridge lisp diye bişey getirmişti bak şuna çok başarılı bişey demişti. O zamanlar kendi kendime bu bişey nedir yau kütüphane programı mı demiştim. Zaten hep kızarım kendime; ozamanlar dijital grafiğe günde 18 saat gömülmek yerine biraz da yazılım teknolojileriyle uğraşsaymışım şimdi adam gibi bişeyler üretebilirdim.
0
roktas
Sizi bu paklar: Higher Order Perl
Harbi güzel bir kitaptır o. MJD'nin elinden ne çıksa yerim! Yakında kitabı sitesinde açık hale getirecek sanıyorum. Bak önsöze nasıl giriyor:

In the preface of Higher-Order Perl, I said that Perl shares six of Norvig's "seven features that make Lisp Different". The seventh one is the one that Norvig calls "uniform syntax"...
0
simor
Açıkçası amcayı tanımam bu işlere damardan girmediğim için fakat burada bazı isimlerin önerdiği şeylere sorgusuz dalıp araştırma ve deneme eğilimim var. Özellikle kendi alanlarında önerilerde bulunuyorlarsa. Kitabı yarın satın almayı düşünüyordum. Açık hale getirecekse acele etmeye gerek yok. Zaten henüz perl için abc modundayım.
0
roktas
Mark-Jason Dominus mühim bir Perl adamıdır. FM'de daha önce içinde MJD geçen ne yazmışız diye baktım şöyle. FZ, her zaman olduğu gibi, engin teccesüsüyle gerekli işaretleri vermiş. Meselâ şu. Bir de yine FZ'nin verdiği bir haber veya FM forum girdisi vardı, MJD'nin düzenli ifadeler hakkında yaptığı bir sunu, ama onu bulamadım şimdi. Kendi sitesinden kolayca bulabilirsiniz.
0
roktas
s/teccesüs/tecessüs/
0
simor
teşekkür ederim
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lisp - Asla Ölmeyecek Olan Dil

FZ

ESR bir oyun ile ilgili grafik işlerini halletmek için GIMP kullanmaya başlamış ve bazı şeyleri otomatikleştirmesi gerekince GIMP'in nasıl programlanabileceğine göz atmış. Karşısına çıkan Script-Fu ortamında Scheme ile karşılaşınca kendini evinde gibi hissetmiş ve LISP — The Language That Will Not Die başlığı altında düşüncelerini ve yazdığı kodu paylaşmış.

Not: cs-lisp listesinde haber verdiği için için Recai Oktaş'a teşekkürler.

Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

malkocoglu


Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması

stumpwm: Lisp ile minimalist pencere yöneticisi

FZ

stumpwm GNU/Linux ve UNIX türevleri için minimalist bir pencere yöneticisi ve başlangıç noktası şöyle tanıtılıyor: "StumpWM, programcılarının C ile yazılmış ratpoison'dan kaynaklanan hayalkırıklıkları sonucunda ortaya çıktı. ratpoison kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra fark ettik ki sisteme lispimsi emacs tarzı özellikler katıp duruyorduk. C-t : ile devreye giren bir REPL, kancalar ve gittikçe büyüyen bir Common Lisp alt kümesi.

Açık olan şuydu ki ihtiyaç duyduğumuz şey zırt pırt yeniden durdurup başlatmamıza bizi zorlamayan, kolayca hack edilebilir ve özelleştirme imkanı sunan, sıfırdan Lisp ile yazılmış bir pencere yöneticisi idi."

stumpwm ile ilgili eğlenceli bir videoyu burada izleyebilirsiniz.

UCW + Ajax = UCW+

FZ

Bugün cs-lisp e-posta listesindeki bir duyuru postasına göre UCW'de AJAX kullanabilmek için hazırlanan UCW+ ile www.hedee.com projesi tekrar düzenlendi. Kaynak kod ve çalışan sistemi görmek için aşağıdaki adresler ziyaret edilebilir:

Common Lisp ile Internet Programlamaya Giriş Kılavuzu

FZ

Beklenen an geldi. Common Lisp kullanarak web programlamaya dair ilk makalemizi yayınlıyoruz. Giriş seviyesindeki bu makalede en temel bilgiler aktarılmış ve Lisp heveslilerinin gerekli araçları nasıl kuracakları ve ayarları nasıl yapacakları gösterilmiş, ilk bebek adımlarını atmaları amaçlanmıştır.

Makale, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencilerinden Haldun Bayhantopçu tarafından yazılmış ve Emre "FZ" Sevinç tarafından son düzenlemeleri yapılmıştır. Teknik konular ve teknik üslup konusunda eleştirilerini esirgemeyen Bülent Murtezaoğlu'na teşekkür ederiz.

Afiyet olsun...