Object Persistence ve Lisp - Dabble ve Smalltalk

0
FZ
Şimşekleri üstüme çekmek pahasına böyle bir başlık atıyor ve diyorum ki Bill Clementson yine yapacağını yapmış ve acayip videolar hazırlamış.

Konu bu aralar pek bir revaçta olan ve "e peki nasıl yapacağız biz bu object persistence, serialization işini?" sorusu ile gündeme gelen konu. Bill Clementson en son gerçekleştirdikleri Vancouver Lisp Kullanıcıları Grubu Toplantısı çerçevesinde AllegroCache ile ilgili bir video hazırlamış.
Etkinlik sonucu ortaya çıkan diğer odyovizyüel (!) eser ise dabbledb ekibi tarafından hazırlanmış dabbledb tanıtım videosu. Smalltalk ile geliştirilen ve Google Base trendini çok farklı bir noktadan vurmayı amaçlayan bu Internet projesinin kısa süre içinde kullanıma açılacağı belirtiliyor.

Görüşler

0
muhasebeci
Sırada ne var? Sanırım site başlığı yakında "Eve gitsem de Lisp ile uğraşsam diyenlerin sitesi olarak değiştirilecek"
0
ttk
Bu gülüp yeri sumsuklayan adamı nasıl cizdiniz ?(buldum buldum :)
0
yilmaz
lisp lisp lisp hakkaten lisp görmekten bıktık yaw. tamam iyi bir programlama dili vs.. ama yani biraz fazla lisp konuşulur olmadı mı?
Şimdi FZ diyecek son 20 haber de sadece 1-2 tanecik ama yorumlar vs lisp oldu hep.
Burdan devlet yetkililerine sesleniyorum lisp'i azaltsınlar.
0
selam
Hıms.. Herkes kendi kullandığı, öğrenmeye çalıştığı ve araştırdığı dil, konu ile ilgili haber yapabilir. Eğer sizde her hangi bir dil hakkında araştırma yapıyorsanız ve ilginç olduğunu düşündüğünüz bazı bilgilere sahipseniz yada bir yerlerde link görmüş iseniz paylaşabilirsiniz.
0
yilmaz
elimize geçtikçe haber niyetine yolluyoruz.
0
tongucyumruk
Ufak bir detayı atlamıyor musunuz? FM öyle 5-10 kişilik bir editör/muhabir kadrosunun oturup "hmm şu şu ve şu konulara ağırlık verelim, şu konuyla öbür konuyu ise hiç gündeme getirmeyelim" şeklinde konuşmalar yaparak içeriği belirlediği cinsten bir site değil. Belki de bu siteyi dğer birçok siteden ayıran özelliği bu: gündemi, siteyi takip edenler belirliyor.

Şimdi size bir sır vereyim. Sitede Lisp'ten çok fazla bahsedildiğini mi düşünüyorsunuz? O zaman daha ilginizi çekecek konularda birşeyler yazarak bu gidişatı değiştirebilirsiniz. Eğer yazacak konu bulamıyorsanız buyrun size birkaç fikir: Web uygulamalarını "sıradışı" bir şekilde C ile Apache modülü şeklinde yazarak uçuk performansa ulaşmak, Erlang ile asenkron uygulama geliştirme, ASP.Net'in geleceği ve Microsoft LINQ... Konuların sonu yok... Tabii programlama dışındaki konularda da yazmamanız için bir sebep yok. Bunlar sadece benim aklıma gelenler. Yaratıcılığınızı kullanın, Lisp'i gündemden düşürün. Ne dersiniz?
0
FZ
Gizli plan yaptık, Java ile ilgili makale gelirse direkt siliyoruz. C# ile gelirse çarpıtıp yayınlıyoruz. Assembly yazan olursa hadi canım sen de diyoruz. FORTRAN diyen olursa dövüyoruz. C++ diyen olursa anlaşılmıyor bundan hiçbir şey deyip başımızdan savıyoruz. C yazan olursa çok uzun olmuş bu deyip kırparak yayınlıyoruz. Evet, çok kötüyüz biz. Gizli bir kurulumuz var, arada ritüel yapıp bazı bilgisayar kitaplarını tütsüleyip yakıyor Latince ve Yunanca bilgisayar terimleri ile karanlık güçlere sesleniyoruz.

Boşverin Lisp, LINQ, Apache, C modül, Erlang, vs. geyik yapmak daha kolay nasıl olsa. Konuya dair bir şey demeye gerek yok. Onun için önce konunun ne olduğunu anlamak gerekiyor, onun için çok kalori harcamak gerekiyor.
0
conan
Kahrolsun lisp ve isbirlikcileri! Linux gelecek dertler bitecek....

(Anlamsiz slogan atip kaciyorum muhaha!)

0
muhasebeci
ya arkadaşlar, amacım biraz "fazla Lisp" e dikkat çekmekti :) Çok fazla dikkate almayın benim mesajımı :) Bir bakim dedim benle aynı fikirde insanlar var mı diye, varmış demek.
0
Ragnor
Video'ları izlemedim, ama sitesini biraz gezdim şu dabble'ın. Şimdi bu Dabble GoobleBase'i kullanan bir nevi bir frontend mi? Öyleyse akıllıca bir fikir. Heleki Google ne yapsa gerekli veya gereksiz çok yayıldığı veya insanların manyakça birşekilde ellerindeki en gereksiz bilgileri bile (resim, günlük, bookmark vs.) bir dönemde tutacağı kesin bir proje üzerine yatırım yapmak oldukça zekice.
Ama Dabble benim anladığım gibi GoogleBase için bir frontend değilse, nedir peki? Biri açıklayabilir mi?
0
FZ
Google ile ilgisi yok bildiğim kadarı ile. Smalltalk ile yazılmış, kendi içinde çalışan bir sistem. Yani sıfırdan yazılmış bir servis.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Ruhan İkeda ile Müzik ve Lisp Üstüne

FZ

Bir sonraki Lisp toplantısının konuşmacısı Bilgi Üniversitesi'nde Müzik ve Linux dersini veren Ruhan İkeda.

Ruhan İkeda, gerçekleştirdiği müzik araştırmalarından ve bunlarla bağlantılı olarak kullandığı Common Lisp tabanlı araçlardan bahsedecek.

Düzeltme: Etkinlik 14 Ekim'de değil, 14 Kasım'da gerçekleşecek.

Avrupa Common Lisp Buluşması: Sunumlar ve Videolar

FZ

Bu sene 24 Nisan tarihinde, Amsterdam'da, 19 ülkeden 80'i aşkın katılımcıyla gerçekleşen ECLM2005 (European Common Lisp Meeting) pek çok ilginç sunuma ve konuşmaya ev sahipliği yaptı.

Daha önce burada sık sık adı geçen Practical Common Lisp kitabının yazarı Seibel'in "Lispçi olmayanlara Lisp'i nasıl anlatırsınız" başlıklı eğlenceli konuşmasından tutun António Menezes Leitão'nun "Lispçiler için Java" sunumuna dek pek çok videoya Weitz'in sitesinden veya İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri bölümü yansısından erişmeniz mümkün.

Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp)

FZ

Bir süreliğine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılara uykusuz ve adrenalin dolu geceler geçirten, eğlendirirken öğreten ve sosyal içerikli mesajlar içeren Google AI yani Google Yapay Zeka programlama yarışmasının birincisi Macar programcı Gábor Melis oldu. Melis yarışmayı Common Lisp dilinde geliştirdiği sistem ile kazandı.

Ünlü Bir Microsoftçunun Lisp Aşkı

FZ

Yazdığı kitaplarla Microsoft ortamlarında programlama yapanların yakından tanıdığı ve davet üzerine bir süredir Microsoft'ta çalışan Don Box, son yazılarından birinde "Scheme Is Love" başlığı ile konuya girmiş ve Scheme'e olan aşkını itiraf etmiş.

Lisp ile TILSIMLI ve Renkli Programlama: Lisperati

FZ

Tüm zamanların en renkli Common Lisp programlama kılavuzlarından Lisperati artık anadilimizde.

Söz konusu belge İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencisi Seda Çelebican tarafından Türk diline çevrildi. Belgenin Türk kültürüne uyarlanmasında ve genel editörlük işlemlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA Yazılım Geliştirme ekibinden Emre Sevinç emek harcadı. Bu süreçte çok titiz eleştirileri, geri beslemeleri ile bize yardımcı olan Bilkent Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'e ve Lisp konusunda yardımcı olan Bülent Murtezaoğlu'na teşekkürü bir borç biliriz. Belgedeki hatalardan çevirmen ve editör sorumludur. Orjinal belgenin yazarı Dr. Conrad Barski hiçbir maddi hatadan ötürü sorumlu tutulamaz. Belgeyle ilgili tartışma ve her türlü soru için bu haberin altına yorum yazabilir, iletişim kurabilirsiniz.

Lisperati belgesindeki kodları denemek için hiçbir şey kurmanıza gerek yok. Belgede anlatıldığı gibi uzaktaki bir telnet servisine kolayca bağlanıp kodları hemen derleyebilirsiniz ancak bu konularla daha ciddi ilgileniyor ve kendi Lisp ortamınızı kurmak istiyorsanız daha önce FM'de yayınlanan Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu kılavuzundan faydalanabilirsiniz.

Güncelleme (2/5/2005): Kılavuzu PDF olarak hazırlayıp Ayhan Barış'a çok teşekkür ederiz.