Object Persistence ve Lisp - Dabble ve Smalltalk

0
FZ
Şimşekleri üstüme çekmek pahasına böyle bir başlık atıyor ve diyorum ki Bill Clementson yine yapacağını yapmış ve acayip videolar hazırlamış.

Konu bu aralar pek bir revaçta olan ve "e peki nasıl yapacağız biz bu object persistence, serialization işini?" sorusu ile gündeme gelen konu. Bill Clementson en son gerçekleştirdikleri Vancouver Lisp Kullanıcıları Grubu Toplantısı çerçevesinde AllegroCache ile ilgili bir video hazırlamış.
Etkinlik sonucu ortaya çıkan diğer odyovizyüel (!) eser ise dabbledb ekibi tarafından hazırlanmış dabbledb tanıtım videosu. Smalltalk ile geliştirilen ve Google Base trendini çok farklı bir noktadan vurmayı amaçlayan bu Internet projesinin kısa süre içinde kullanıma açılacağı belirtiliyor.

Görüşler

0
muhasebeci
Sırada ne var? Sanırım site başlığı yakında "Eve gitsem de Lisp ile uğraşsam diyenlerin sitesi olarak değiştirilecek"
0
ttk
Bu gülüp yeri sumsuklayan adamı nasıl cizdiniz ?(buldum buldum :)
0
yilmaz
lisp lisp lisp hakkaten lisp görmekten bıktık yaw. tamam iyi bir programlama dili vs.. ama yani biraz fazla lisp konuşulur olmadı mı?
Şimdi FZ diyecek son 20 haber de sadece 1-2 tanecik ama yorumlar vs lisp oldu hep.
Burdan devlet yetkililerine sesleniyorum lisp'i azaltsınlar.
0
selam
Hıms.. Herkes kendi kullandığı, öğrenmeye çalıştığı ve araştırdığı dil, konu ile ilgili haber yapabilir. Eğer sizde her hangi bir dil hakkında araştırma yapıyorsanız ve ilginç olduğunu düşündüğünüz bazı bilgilere sahipseniz yada bir yerlerde link görmüş iseniz paylaşabilirsiniz.
0
yilmaz
elimize geçtikçe haber niyetine yolluyoruz.
0
tongucyumruk
Ufak bir detayı atlamıyor musunuz? FM öyle 5-10 kişilik bir editör/muhabir kadrosunun oturup "hmm şu şu ve şu konulara ağırlık verelim, şu konuyla öbür konuyu ise hiç gündeme getirmeyelim" şeklinde konuşmalar yaparak içeriği belirlediği cinsten bir site değil. Belki de bu siteyi dğer birçok siteden ayıran özelliği bu: gündemi, siteyi takip edenler belirliyor.

Şimdi size bir sır vereyim. Sitede Lisp'ten çok fazla bahsedildiğini mi düşünüyorsunuz? O zaman daha ilginizi çekecek konularda birşeyler yazarak bu gidişatı değiştirebilirsiniz. Eğer yazacak konu bulamıyorsanız buyrun size birkaç fikir: Web uygulamalarını "sıradışı" bir şekilde C ile Apache modülü şeklinde yazarak uçuk performansa ulaşmak, Erlang ile asenkron uygulama geliştirme, ASP.Net'in geleceği ve Microsoft LINQ... Konuların sonu yok... Tabii programlama dışındaki konularda da yazmamanız için bir sebep yok. Bunlar sadece benim aklıma gelenler. Yaratıcılığınızı kullanın, Lisp'i gündemden düşürün. Ne dersiniz?
0
FZ
Gizli plan yaptık, Java ile ilgili makale gelirse direkt siliyoruz. C# ile gelirse çarpıtıp yayınlıyoruz. Assembly yazan olursa hadi canım sen de diyoruz. FORTRAN diyen olursa dövüyoruz. C++ diyen olursa anlaşılmıyor bundan hiçbir şey deyip başımızdan savıyoruz. C yazan olursa çok uzun olmuş bu deyip kırparak yayınlıyoruz. Evet, çok kötüyüz biz. Gizli bir kurulumuz var, arada ritüel yapıp bazı bilgisayar kitaplarını tütsüleyip yakıyor Latince ve Yunanca bilgisayar terimleri ile karanlık güçlere sesleniyoruz.

Boşverin Lisp, LINQ, Apache, C modül, Erlang, vs. geyik yapmak daha kolay nasıl olsa. Konuya dair bir şey demeye gerek yok. Onun için önce konunun ne olduğunu anlamak gerekiyor, onun için çok kalori harcamak gerekiyor.
0
conan
Kahrolsun lisp ve isbirlikcileri! Linux gelecek dertler bitecek....

(Anlamsiz slogan atip kaciyorum muhaha!)

0
muhasebeci
ya arkadaşlar, amacım biraz "fazla Lisp" e dikkat çekmekti :) Çok fazla dikkate almayın benim mesajımı :) Bir bakim dedim benle aynı fikirde insanlar var mı diye, varmış demek.
0
Ragnor
Video'ları izlemedim, ama sitesini biraz gezdim şu dabble'ın. Şimdi bu Dabble GoobleBase'i kullanan bir nevi bir frontend mi? Öyleyse akıllıca bir fikir. Heleki Google ne yapsa gerekli veya gereksiz çok yayıldığı veya insanların manyakça birşekilde ellerindeki en gereksiz bilgileri bile (resim, günlük, bookmark vs.) bir dönemde tutacağı kesin bir proje üzerine yatırım yapmak oldukça zekice.
Ama Dabble benim anladığım gibi GoogleBase için bir frontend değilse, nedir peki? Biri açıklayabilir mi?
0
FZ
Google ile ilgisi yok bildiğim kadarı ile. Smalltalk ile yazılmış, kendi içinde çalışan bir sistem. Yani sıfırdan yazılmış bir servis.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

stumpwm: Lisp ile minimalist pencere yöneticisi

FZ

stumpwm GNU/Linux ve UNIX türevleri için minimalist bir pencere yöneticisi ve başlangıç noktası şöyle tanıtılıyor: "StumpWM, programcılarının C ile yazılmış ratpoison'dan kaynaklanan hayalkırıklıkları sonucunda ortaya çıktı. ratpoison kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra fark ettik ki sisteme lispimsi emacs tarzı özellikler katıp duruyorduk. C-t : ile devreye giren bir REPL, kancalar ve gittikçe büyüyen bir Common Lisp alt kümesi.

Açık olan şuydu ki ihtiyaç duyduğumuz şey zırt pırt yeniden durdurup başlatmamıza bizi zorlamayan, kolayca hack edilebilir ve özelleştirme imkanı sunan, sıfırdan Lisp ile yazılmış bir pencere yöneticisi idi."

stumpwm ile ilgili eğlenceli bir videoyu burada izleyebilirsiniz.

Coretal CMS Videoları

eevrim

Core Server üzerine geliştirdiğimiz ilk uygulama olan Coretal İçerik Yönetim Sisteminin kullanım ve tasarım videolarını hazırladık. Fikirlerinizi duymaktan mutluluk duyacağız.

Sevgiler.

Ürün sayfası, Kullanıcı Videosu, Tasarımcı Videosu

CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp

MIT LispM Kaynak Kodunu Kamuya Açıyor

FZ

MIT, LispM kaynak kodunu BSD tarzı bir lisans ile kamuya açıyor. Bu şu demek: Lisp Machines sistemlerinin temel bileşeni artık özgür. BSD lisansı sayesinde de insanlar bundan istedikleri gibi faydalanabilirler.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 2

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, meraklarını giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. İkinci ve son bölümü, Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Müh. bölümü öğrencisi Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile karşınızda... (1. bölüm burada, 2. bölümün ilk kopyası ise ileriseviye.org adresinde)