Barack Obama'yı Semantik Web Üzerinden Lisp ile Sorgulamak

0
FZ
Öyle bir veri tabanı düşünün ki şu sorunuza doğru cevaplar veriyor: "Barack Obama nerede doğmuştu? (Nerede dünyaya gelmişti diye de yazabilirsiniz) Doğduğu yere 15 km uzaklıktaki şehirler ve kasabalar hangileri idi? 2000 yılında bu yerleşim yerlerindeki ortalama fakirlik seviyesi ne idi?"

Bunu tek bir ilişkisel veri tabanı ile kolayca yapabilir misiniz? Yahut daha doğru soru: Neden tek bir veri tabanı olsun ve bu neden ilişkisel olsun? Buyrun semantik web ve RDF kullanın. Nasıl mı?
Common Lisp dünyasının yakından tanıdığı Gary King, AllegroGraph Federation Webinar başlıklı blog girdisinde haberini verdiği web seminerinde (sunum dosyası burada [PDF]) semantik web teknolojilerinin çok fazla teorisine girmeden doğrudan AllegroGraph ile ne tür uygulamalar yapılacağını anlatıyor. Milyarlarca kişi, yer, eylem, bağlantı, vb. şeyin ve aralarındaki ilişkilerin kolayca sorgulanabildiği sistemlere örnek veren King semantik web teknolojileri ile nelerin gerçekleştirilebiceğine dair güzel örnekler sergiliyor.

Bu sunum / web semineri ile birlikte Jans Aasman'ın "Lisp and the Semantic Web" videosu da izlenirse bu işlerin nereye doğru gittiği daha iyi anlaşılabilir.

İlgili Yazılar

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse:

Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

R6RS Yayınlandı

tongucyumruk

1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

UnCommon Web ile “Merhaba Dünya”

FZ

Ne zamandır fırsat bulamadığım UnCommon Web geliştirme çatısı ile bir kaç deneme yapabildim sonunda. Kurcalamaya başlamak için önce UCW’yi kurmam gerekti doğal olarak. Oldukça fazla sayıda olan bağımlı olduğu paketleri tek tek kurmak yerine şu adresten UCW-boxset paketini indirdim. Windows sistemimde çeşitli hatalar aldığımdan sanal makine üzerindeki Debian sistemime kurdum. Kurdum derken ev klasörümde arşiv dosyasını açtım sadece. Gerisi UCW-boxset klasöründeki “start.lisp” dosyasını Lisp sistemine yüklemekten ibaret zaten. Veritabanı erişimi için (malum web programlama veritabanı olmadan olmaz) clsql paketini kullandım...

Zekeriya Koç'un Common Lisp ile geliştirilmiş UnCommon Web uygulama çatısına güzel ve örneklerle dolu bir giriş niteliği taşıyan yazısının devamını buradan okuyabilirsiniz.