Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

0
zekzekus
Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.
Bu soruna çözüm için Edi Weitz sadece Windows işletim sistemi ve Lispworks Personal Edition için bir paket yükleyicisi hazırlamış. Bu yükleyici ilk etapta ihtiyacımız olabilecek Common Lisp kütüphanelerini internetten indiriyor ve bilgisayarınızda bir yere yerleştiriyor. Lispworks içinden start.lisp dosyasını yüklediğinizde seçtiğiniz kütüphaneler yükleniyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Lisp öğrenme eğrisinin "Rahatsızlık" eksenindeki değer ilk zamanlar oldukça yüksek seviyelerde olduğundan, kolay yoldan bir veritabanı erişim kütüphanesi (Oracle, Postgresql, Mysql, SQLite desteklenen veritabanlarından sadece bir kaçı), bir düzenli ifade kütüphanesi, basit bir web sunucusu, xml işleyicisi ve daha bir çok popüler kütüphaneye ek olarak Lispworks ile çalışmayı gerçekten kolaylaştıran LW-ADD-ONS eklentilerinide (kod tamamlama vs.) yüklüyor olması programın önemli artısı. Programa ulaşabileceğiniz adres: Starter-Pack

Görüşler

0
FZ
Bu yazı için elinize sağlık. Artık LispWorks tişörtümü daha büyük bir zevkle giyebilirim (ILC'ye katılan arkadaşlar sağolsun ;-)
0
zekzekus
Bende istiyorum t-shirt!!! :))
0
ysa
evet, internet özürlüsüyüm bunu anladım yüklemeyi bile başaramadım, vazgeçtim lisp sevdasından.

paylaştığınız bilgiler için sağolun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse:

Object Persistence ve Lisp - Dabble ve Smalltalk

FZ

Şimşekleri üstüme çekmek pahasına böyle bir başlık atıyor ve diyorum ki Bill Clementson yine yapacağını yapmış ve acayip videolar hazırlamış.

Konu bu aralar pek bir revaçta olan ve "e peki nasıl yapacağız biz bu object persistence, serialization işini?" sorusu ile gündeme gelen konu. Bill Clementson en son gerçekleştirdikleri Vancouver Lisp Kullanıcıları Grubu Toplantısı çerçevesinde AllegroCache ile ilgili bir video hazırlamış.

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.

Arc Çıktı

FZ

Fazla söze gerek yok: Paul Graham ve Robert Morris tarafından geliştirilen yeni programlama dili Arc resmen çıktı ve şu anda kullanılabilir halde. Graham'ın sitesinde Arc'ın çıkış zamanlaması ve Arc'ın ne tür programlama işlerinde kullanılabileceğine dair kısa bir duyuru mevcut.

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.