Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

0
zekzekus
Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.
Bu soruna çözüm için Edi Weitz sadece Windows işletim sistemi ve Lispworks Personal Edition için bir paket yükleyicisi hazırlamış. Bu yükleyici ilk etapta ihtiyacımız olabilecek Common Lisp kütüphanelerini internetten indiriyor ve bilgisayarınızda bir yere yerleştiriyor. Lispworks içinden start.lisp dosyasını yüklediğinizde seçtiğiniz kütüphaneler yükleniyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Lisp öğrenme eğrisinin "Rahatsızlık" eksenindeki değer ilk zamanlar oldukça yüksek seviyelerde olduğundan, kolay yoldan bir veritabanı erişim kütüphanesi (Oracle, Postgresql, Mysql, SQLite desteklenen veritabanlarından sadece bir kaçı), bir düzenli ifade kütüphanesi, basit bir web sunucusu, xml işleyicisi ve daha bir çok popüler kütüphaneye ek olarak Lispworks ile çalışmayı gerçekten kolaylaştıran LW-ADD-ONS eklentilerinide (kod tamamlama vs.) yüklüyor olması programın önemli artısı. Programa ulaşabileceğiniz adres: Starter-Pack

Görüşler

0
FZ
Bu yazı için elinize sağlık. Artık LispWorks tişörtümü daha büyük bir zevkle giyebilirim (ILC'ye katılan arkadaşlar sağolsun ;-)
0
zekzekus
Bende istiyorum t-shirt!!! :))
0
ysa
evet, internet özürlüsüyüm bunu anladım yüklemeyi bile başaramadım, vazgeçtim lisp sevdasından.

paylaştığınız bilgiler için sağolun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

Video: Second Episode - 20 dakika ve 100 satırda Reddit

FZ

Video çılgınlığı devam ediyor. Bu gidişle HOW-TO belgelerinin yerini HOW-TO videoları mı alacak? İnsanlar "öğret bana usta, adım adım göster" yaklaşımını daha mı çok seviyorlar? Daha önce duyurduğumuz videoyu yapan Sven Van Caekenberghe'nin Episode 2: (Re)writing Reddit in Lisp is 20 minutes and 100 lines videosu taze taze, sıcak sıcak kamuya sunuldu.

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.

Lisp'i Anlamak

anonim

Fazlamesai'deki Lisp hayranları bunu nasıl atladı bilmiyorum ama digg.com'da rastladığım, biz ölümlülerin kullandığı sıradan programlama dilleriyle uğraşanların da anlayacağı bir dille yazılmış The Nature of Lisp başlıklı bu yazı, Lisp hakkında şimdiye kadar okuduklarımın toplamından daha fazla şeyi anlamamı sağladı.