Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

0
zekzekus
Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.
Bu soruna çözüm için Edi Weitz sadece Windows işletim sistemi ve Lispworks Personal Edition için bir paket yükleyicisi hazırlamış. Bu yükleyici ilk etapta ihtiyacımız olabilecek Common Lisp kütüphanelerini internetten indiriyor ve bilgisayarınızda bir yere yerleştiriyor. Lispworks içinden start.lisp dosyasını yüklediğinizde seçtiğiniz kütüphaneler yükleniyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Lisp öğrenme eğrisinin "Rahatsızlık" eksenindeki değer ilk zamanlar oldukça yüksek seviyelerde olduğundan, kolay yoldan bir veritabanı erişim kütüphanesi (Oracle, Postgresql, Mysql, SQLite desteklenen veritabanlarından sadece bir kaçı), bir düzenli ifade kütüphanesi, basit bir web sunucusu, xml işleyicisi ve daha bir çok popüler kütüphaneye ek olarak Lispworks ile çalışmayı gerçekten kolaylaştıran LW-ADD-ONS eklentilerinide (kod tamamlama vs.) yüklüyor olması programın önemli artısı. Programa ulaşabileceğiniz adres: Starter-Pack

Görüşler

0
FZ
Bu yazı için elinize sağlık. Artık LispWorks tişörtümü daha büyük bir zevkle giyebilirim (ILC'ye katılan arkadaşlar sağolsun ;-)
0
zekzekus
Bende istiyorum t-shirt!!! :))
0
ysa
evet, internet özürlüsüyüm bunu anladım yüklemeyi bile başaramadım, vazgeçtim lisp sevdasından.

paylaştığınız bilgiler için sağolun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lisp Programcıları İçin Python Kılavuzu

anonim

İlgilenenler internetteki birçok makale ve dökümanda python ve lisp dillerinin benzer olduklarından bahseden yazılara rastlamışsınızdır. Çoğu programcıysa python'un macrolar dışında lisp'in tüm özelliklerini sağladığını iddia ediyor. Bu konuyu çok iyi aydınlatacak bir sayfaya esr'ın makalelerine yapılan yorumlarda rastladım. Konusu Lisp programcıları için python ancak yazarı Peter Norvig'in de dediğine göre birçok python programcısı bu döküman sayesinde lisp öğrenmiş.

http://www.norvig.com/python-lisp.html

ECLM '08 ve ELS '08'in Ardından

FZ

ECLM 2008 (European Common Lisp Meeting) ve ELS 2008 (European Lisp Symposium) tamamlandı. ECLM 2008'deki konuşmalardan birkaç örnek vermek gerekirse:
  • Marc Battyani, Lisp-based supercomputing
  • Juan José García-Ripoll, ECL - more than an Embeddable Common Lisp
  • Jeremy Jones, InspireData - how it was written in Lisp
  • Kristoffer Kvello, House Designer - using Knowledge Based Engineering and Lisp to automatically design buildings
  • Nicolas Neuss, Femlisp - solving partial differential equations with Common Lisp
  • Stefan Richter, Using Common Lisp for large Internet systems
  • Kilian Sprotte, PWGL - an environment for sound synthesis and computer aided composition

Video: 5 dakikadan kısa sürede TCP/IP network ve multithreaded programlama

FZ

Daha önceden Rebel With A Cause ve A Day At The Beach makaleleri ile tanıdığımız tehlikeli programcılardan Sven Van Caekenberghe gene yapacağını yapmış.

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.

International Lisp Conference (ILC) 2007 izlenimleri

coskung

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Vehbi Sinan Tunalıoğlu ile birlikte, ilc 2007'ye katıldık. Katıldığımız konuşmalardan izlenimleri, yaptığımız fikir alışverişlerini kısaca özetleyeyim.