Yeni Başlayanlar İçin Common Lisp Geliştirme Ortamı

0
zekzekus
Common Lisp'e yeni başlayanlar için yapılacak ilk iş bir geliştirme ortamı oluşturmaktır. Bu konuda yeni başlayanlara kolaylık olması için Lispbox gibi hepsi birarada paketler mevcut. Ama özellikle MS Windows kullanıcıları için emacs tarzı bir geliştirme ortamı ve verimi artırmak için genelde yapılması gereken emacs özelleştirmeleri can sıkıcı olabiliyor.
Bu soruna çözüm için Edi Weitz sadece Windows işletim sistemi ve Lispworks Personal Edition için bir paket yükleyicisi hazırlamış. Bu yükleyici ilk etapta ihtiyacımız olabilecek Common Lisp kütüphanelerini internetten indiriyor ve bilgisayarınızda bir yere yerleştiriyor. Lispworks içinden start.lisp dosyasını yüklediğinizde seçtiğiniz kütüphaneler yükleniyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Lisp öğrenme eğrisinin "Rahatsızlık" eksenindeki değer ilk zamanlar oldukça yüksek seviyelerde olduğundan, kolay yoldan bir veritabanı erişim kütüphanesi (Oracle, Postgresql, Mysql, SQLite desteklenen veritabanlarından sadece bir kaçı), bir düzenli ifade kütüphanesi, basit bir web sunucusu, xml işleyicisi ve daha bir çok popüler kütüphaneye ek olarak Lispworks ile çalışmayı gerçekten kolaylaştıran LW-ADD-ONS eklentilerinide (kod tamamlama vs.) yüklüyor olması programın önemli artısı. Programa ulaşabileceğiniz adres: Starter-Pack

Görüşler

0
FZ
Bu yazı için elinize sağlık. Artık LispWorks tişörtümü daha büyük bir zevkle giyebilirim (ILC'ye katılan arkadaşlar sağolsun ;-)
0
zekzekus
Bende istiyorum t-shirt!!! :))
0
ysa
evet, internet özürlüsüyüm bunu anladım yüklemeyi bile başaramadım, vazgeçtim lisp sevdasından.

paylaştığınız bilgiler için sağolun.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.

MIT LispM Kaynak Kodunu Kamuya Açıyor

FZ

MIT, LispM kaynak kodunu BSD tarzı bir lisans ile kamuya açıyor. Bu şu demek: Lisp Machines sistemlerinin temel bileşeni artık özgür. BSD lisansı sayesinde de insanlar bundan istedikleri gibi faydalanabilirler.

Pascal Costanza'nın Çok Dik Başlı Lisp Rehberi

FZ

Uzunca uğraşlardan sonra Pascal Costanza'nın dik başlı (!) Lisp kılavuzunu Bilkent Bilg. Müh. bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile anadilimizde yayımlama imkanına kavuştuk. AOP yani Aspect Oriented Programlama mefhumunu Common Lisp'e kazandırmış olan (ya da Debiancılar için: Debian aspectl paketleri) Costanza'nın bu yazısının Lisp heveslilerinin işine yarayacağını ümit ediyoruz.

Çevirinin özgün adresi http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=costanza-lisp-guide.html'dir. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Afiyet olsun...

Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

FZ

LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse:

MatzLisp: Yeni bir Lisp lehçesi ;-)

anonim

Ruby'nin yaratıcısı Matz yaptığı açıklamayla Ruby'nin kökeninde Lisp olduğunu bu yüzden dilin bundan böyle MatzLisp olarak adlandırılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: http://ruby-talk.org/cgi-bin/scat.rb/ruby/ruby-talk/179642