Land Of Lisp Çıktı

0
okanakyuz
İleri seviye sitesindeki lisperati (Tılsımlı Programlama) (http://ileriseviye.org/Makale/lisperati-tr/) metninin orjinalinin yazarı Conrad Barski en sonunda bir lisp kitabı çıkarttı. Kitap Lisp diline bir türlü alışamayan meraklılar ile yeni başlayan kullanıcılara hitap ediyor. Ayrıca lisp dilini komik hikayeler ve karikatürler ile anlatmakta. http://landoflisp.com/ sitesinden kitabın 8nci bölümünü okumak da mümkün.

Web sitesinden de öğrenilebileceği gibi ünlü lisp programcısı ve Hackers & Printers adlı Türkçe'ye de çevrilmiş kitabın yazarı Paul Graham'in "Turns out the border between genius and insanity is a pretty cheery place" şeklindeki yorumuna mazhar olan kitap aynı zamanda lisp dünyasının gezegeni olan Planet Lisp (http://planet.lisp.org/) sitesinde de adından söz ettirmekte.

Her ne kadar kitap Common Lisp üzerine yazılmış olsa da CLOS (Common lisp için meta objects. Nesne tabanlı programlamada kullanılmaktadır.) gibi birkaç kilit konuya değinmek yerine kendisine fonksiyonel programlama yolunu tercih etmiş. Kitapda birbirinden farklı metin tabanlı oyunlar yazılarak Lisp dili sevdirilmek istenmiş. Hatta SVG, PNG gibi dosyalar oluşturulmuş ve bir HTTP server uygulaması bile yazılmış.

Kitap kimi özellikleri ile Peter Seibel'in Practical Common Lisp isimli internetten de okunabilen kitabının (http://gigamonkeys.com/book/) gerisinde kalsa da örnek çeşitliliği, anlaşılabilirlik ve eğlence yönünden göz doldurmakta.

Görüşler

0
auselen
http://landoflisp.com/comic_20x_32.png

Merakimdan soruyorum, Lisp ile sorunlu (bugli) program yazmak imkansiz mi? Yani Lisp'in tek olayi bu mu?
0
bmeric
Bug dilden bağımsız bir kavram. Lisp ve genel olarak fonksiyonel dillerin yaygın hatalarda fazla isminin geçmemesi o yaygın hatalara yol açan dillerden ayrı bir dünyada olmasından kaynaklanıyor. Misal integer overflow c ve benzer diller ile gayet basitken(tamsayı vs. tamsayı mod 2^birşeyler) fonksiyonel dillerin çoğunda becerebilmek için rami bitirmek gerektiğinden haliyle bu türden yaygın hatalarda ismi geçmiyor. Tabi her yönelimin kendine has problemleri oluyor.(misal bir çok insana göre dynamic typing başlı başına bug :) )

Sanırım fonksiyonel diller hakkında "yahu çok güzel bugsız programlar yazıyor insanlar bununla" inanışını körükleyen asıl neden Python Paradoxu'nda bahsedilen durumla alakalı.
0
okanakyuz
ayrıca bahsettiğimiz bu kitapta Team-Read Eval RPTL diye bir kısım var. Nasıl lisp ile hata yapabileceğinizi de anlatıyor. Crackera acık kapı oluyor.
0
FZ
Hayir tabii ki. Lisp'in ne gibi 'olaylari' olduguna dair bilgi edinmek için mesela güncel bir habere bakilabilir: Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp). Ve hayir, tabii ki adamin birinci olmasinin tek sebebi (hatta ikinci, ücüncü sebebi bile) Common Lisp kullanmasi degil. Ama birinci oldu ve uzunca süredir tercih ettigi dil Lisp. Lisp'le ilgili cizgi-roman gibi olmayan bir giris için Lisp tutorial'a bakilabilir. Yahut Successful Lisp kitabina. Ya da "Structure and Interpretation of Computer Programs"a.
0
auselen
Lispcileri giderek "Yehova'nın Şahitleri"ne benzetiyorum.

Kapiya geliyorlar, gitmelerini bekliyorsun...

:)
0
FZ
Enteresan bir yorum olmuş. Yoruma yol açan verdiğim kitap isimleri ve bağlantıları mı oldu kestiremedim. Yoksa Google AI yarışmasında birinci olan çözümün Lisp ile hazırlanmış olmasını vurgulamam mı, onu da bilemedim (özgün haberde geçen çizgi roman tarzı şeyleri açıkçası pek tasvip etmiyorum, ne bileyim bu biraz da 'Logicomix: An Epic Search for Truth' kitabından hazzetmemek gibi bir şey, 'bug çıkması imkansız mı bununla yazınca' gibi haklı ve saçmalığa işaret eden yorumlara yol açtığı için). Kast edilen 'evangelism' gibi bir durum ise o konuda Lisp muhabbetlerinin yapıldığı ortamların için belki ona benzer şeyler olur da, diğer teknolojilere kıyasla Lisp ile ilgili çok daha 'evangelism' yapıldığını düşünüyorum (Perl, Java, C#, vs. ile kıyasladığımda).
0
auselen
(yoğun günler)

Sürekli kitaplardan ya da mucizelerden örnek vererek övülen bir konuya yapılan benzetme benimkisi. Kapı ile anlatmak istediğim ise karşılarındakilerin dinliyor olması olayın boyutunu/ciddiyetini/ciddiyetsizliğini değiştirmiyor, sadece nezaketen yaşanan bir durum.

(son cümleni tam anlayamadım)

Lisp'i beğenmiyor değilim, seninde anladığın üzere daha çok oradaki karikatüreydi tepkim.

Hepimizin ezberlediği gibi bilgisayar bilimleri çok geniş bir alan. Lisp'in de yeri var, C'nin de, Java'nın da, Ruby'nin de... Elindeki soruna göre dili seçmek gerektiğini de herkes biliyor. Gel gelelim 'flame wars forever'.

Endüstri biraz daha farklı tabi, politik kararlara kadar bir çok etken var belirli dillerin daha yaygın olmasına. Üstelik herhangi bir yeni (script diyelim mesela) dil ile arkasına milyon dolarlık insan gücü yığılmış dil aynı olamıyor. Endüstriyel güç ile kağıt üzerindeki spesifikasyonun(?) yarışması hayli zor. Bunun en güzel örneği C herhalde.
0
FZ
Google Sussman'ın gitmesini beklemiş midir kapıdan bilmiyorum ama madem Lisp'ten açıldı laf, şunu da not edelim: Adventures in Advanced Symbolic Programming Gerald Jay Sussman @ Google: "Advanced Symbolic Programming lectures given by Gerald Jay Sussman in Google. Concepts and techniques for the design and implementation of large software systems that can be adapted to uses not anticipated by the designer. Applications include compilers, computer-algebra systems, deductive systems, and some artificial intelligence applications. Means for decoupling goals from strategy. Mechanisms for implementing additive data-directed invocation. Working with partially-specified entities. Managing multiple viewpoints. Topics include combinators, generic operations, pattern matching, pattern-directed invocation, rule systems, backtracking, dependencies, indeterminacy, memoization, constraint propagation, and incremental refinement."
0
cubic-meter
Hackers & Printers değil, Hackers & Painters olacak sanırım.
0
okanakyuz
Aynen .. painters :)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Pascal Costanza'nın Çok Dik Başlı Lisp Rehberi

FZ

Uzunca uğraşlardan sonra Pascal Costanza'nın dik başlı (!) Lisp kılavuzunu Bilkent Bilg. Müh. bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile anadilimizde yayımlama imkanına kavuştuk. AOP yani Aspect Oriented Programlama mefhumunu Common Lisp'e kazandırmış olan (ya da Debiancılar için: Debian aspectl paketleri) Costanza'nın bu yazısının Lisp heveslilerinin işine yarayacağını ümit ediyoruz.

Çevirinin özgün adresi http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=costanza-lisp-guide.html'dir. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Afiyet olsun...

'Lisp Outside the Box' Düştü Mü?

okanakyuz

Nick Levine tarafından O'Reilly için 2009 yılında yazılması planlanmaya başlanan ve resmi sitesi lisp-book.org şeklinde olan hayal kitap tarih oldu gibi duruyor. Kitap her lisp meraklısı gibi benim de hayallerimi süslemekte, (Özellikle kısım 3 ve kısım 6) fakat görünen o ki bu proje tarih olmuş durumda. Bir arkadaşım ile sohbet ederken öğrendiğim bilgi bu kitaba asla kavuşamayacağımız yönündeki dedikodu. Kitap için tek satır bile yazılmamakta artık. Dilerim birisi çıkar ve yeni bir proje başlatır. Çünkü Hacker lugatında O'Reilly'den bir kitap çıkartmak dünyadaki en önemli 2 hadiseden biri (diğeri zengin olmak ve paraya para dememek)

CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp

Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu

FZ

Güncelleme (31 Temmuz 2005): SLIME ile ilgili güzel video adresleri belgenin sonuna eklendi

Şimdiye dek fazlamesai.net sitesinde Lisp ile ilgili bazı belgeler, çeviriler, röportajlar yayınladık*. Yaklaşık 50 yıldır geliştirilen ve hala pek çok yeni dile ilham kaynağı olan Common Lisp ile ilgili çalışmalara başlamak isteyenlerin ilk ihtiyacı olan şey güçlü bir geliştirme ortamı ve sıra bunu anlatmaya geldi!

Bu belgede GNU/Linux sisteminiz üzerine tam teşekküllü, güçlü bir Common Lisp geliştirme ortamı kurmanız ve ilk Common Lisp denemenizi yapıp test etmeniz için gerekenler anlatılacaktır.

Common Lisp'e en iyi destek veren GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian GNU/Linux esas alınmıştır ancak burada yazılanların hepsini herhangi bir GNU/Linux ya da UNIX uyumlu bir sisteme kurmak mümkündür.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 2

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, meraklarını giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. İkinci ve son bölümü, Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Müh. bölümü öğrencisi Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile karşınızda... (1. bölüm burada, 2. bölümün ilk kopyası ise ileriseviye.org adresinde)