Microsoft VisualLisp#'i Mi Duyuracak?

0
FZ
Bill Clementson, blog'undaki son girdide şöyle yazmış:

Don Box, XOM, XML ve SOAP üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü Microsoft'a geçmeden önce de bir hayli tanınan bir isimdi. Epey akıllı bir adamdır ve blogunu düzenli olarak takip ederim. Ancak son yazılarından birinde "Lisp/Scheme Jobs" başlıklı bir şey görünce şok geçirdim:
"Dostum Ted Pattison, C++ programcılarının dünyadaki en zeki programcılar olduğunu söylerdi - eğer inanmazsanız herhangi bir C++ programcısına sorabilirsiniz. Eski bir C++ programcısı olup da hayatının ikinci yarısında Scheme ve Lisp'e geçmiş biri olarak diyebilirim ki bu espri Lisp'e fazlası ile uyarlanabilir. Şu farkla ki, bir Lisp programcısı kendisinin daha akıllı olduğunu iddia ettiğinde genellikle haklıdır. Eylül ayının ortasına geldiğimizde Lisp dünyasının haklı olarak tekrar "biz size demiştik" demelerini bekliyorum.


Bill Clementson şöyle devam ediyor: Tepkim "Bu @!#$ şey de ne böyle?!" olmuştu. Microsoft, Eylül'deki PDC geliştirici konferansında Lisp ile ilgili ne açıklayacak olabilir ki? İlk aklıma gelen bunun belki de C# programlama dilini yeni asenkron eşzamanlı (concurrent) programlama soyutlamaları kullanarak genişletmek için Microsoft ArGe lab.larında geliştirilmiş olan C Omega dili olabileceği idi. Fakat (her ne kadar tarihi bir perspektifden bakıldığında Lisp'in eşzamanlı programlama konusunda önemli başarıları varsa da) bu durum daha çok Erlang camiasının "biz dememiş miydik size" demesini gerektiren duruma benzemektedir. Biraz daha düşündüm ve herhalde Lisp ile ilgili olabilecek olan şeyin C# diline devam ediş (continuation) desteğinin eklenmesi ile gerçekleştirebilecekleri duyuru olduğu aklıma geldi. Greenspun kuralının tekrar geçerli olduğuna dair bir örnek daha.

Not: Devam ediş (continuation) için lütfen ilgili Wikipedia maddesine bakınız.

Görüşler

0
FZ
Lisp ve Microsoft demişken:

C# ile Lisp örneği
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Core Services Projesi Duyuruldu: Gönüllü Common Lisp Programcıları Davetli

FZ

Tam da az önce FZ Blogs ortamında Türkiye’deki ticari BT ortamında Common Lisp platformunun yerinden bahsediyordum ki cs-lisp e-posta listesine gelen "Core Services" projesi başlıklı e-posta dikkatimi çekti. COR3 ekibinden Aycan İrican şöyle demiş:

Geçen aylarda yazdığımız bir web uygulamasının sonucu olarak, birtakım servisleri uygulamadan ayırarak bir genel kütüphane yazmayı planlıyoruz. Bu nedenle common-lisp.net üzerinde bir proje açtık.

Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.

Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

FZ

cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:

LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

acemi_

Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP