Microsoft VisualLisp#'i Mi Duyuracak?

0
FZ
Bill Clementson, blog'undaki son girdide şöyle yazmış:

Don Box, XOM, XML ve SOAP üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü Microsoft'a geçmeden önce de bir hayli tanınan bir isimdi. Epey akıllı bir adamdır ve blogunu düzenli olarak takip ederim. Ancak son yazılarından birinde "Lisp/Scheme Jobs" başlıklı bir şey görünce şok geçirdim:
"Dostum Ted Pattison, C++ programcılarının dünyadaki en zeki programcılar olduğunu söylerdi - eğer inanmazsanız herhangi bir C++ programcısına sorabilirsiniz. Eski bir C++ programcısı olup da hayatının ikinci yarısında Scheme ve Lisp'e geçmiş biri olarak diyebilirim ki bu espri Lisp'e fazlası ile uyarlanabilir. Şu farkla ki, bir Lisp programcısı kendisinin daha akıllı olduğunu iddia ettiğinde genellikle haklıdır. Eylül ayının ortasına geldiğimizde Lisp dünyasının haklı olarak tekrar "biz size demiştik" demelerini bekliyorum.


Bill Clementson şöyle devam ediyor: Tepkim "Bu @!#$ şey de ne böyle?!" olmuştu. Microsoft, Eylül'deki PDC geliştirici konferansında Lisp ile ilgili ne açıklayacak olabilir ki? İlk aklıma gelen bunun belki de C# programlama dilini yeni asenkron eşzamanlı (concurrent) programlama soyutlamaları kullanarak genişletmek için Microsoft ArGe lab.larında geliştirilmiş olan C Omega dili olabileceği idi. Fakat (her ne kadar tarihi bir perspektifden bakıldığında Lisp'in eşzamanlı programlama konusunda önemli başarıları varsa da) bu durum daha çok Erlang camiasının "biz dememiş miydik size" demesini gerektiren duruma benzemektedir. Biraz daha düşündüm ve herhalde Lisp ile ilgili olabilecek olan şeyin C# diline devam ediş (continuation) desteğinin eklenmesi ile gerçekleştirebilecekleri duyuru olduğu aklıma geldi. Greenspun kuralının tekrar geçerli olduğuna dair bir örnek daha.

Not: Devam ediş (continuation) için lütfen ilgili Wikipedia maddesine bakınız.

Görüşler

0
FZ
Lisp ve Microsoft demişken:

C# ile Lisp örneği
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp)

FZ

Bir süreliğine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılara uykusuz ve adrenalin dolu geceler geçirten, eğlendirirken öğreten ve sosyal içerikli mesajlar içeren Google AI yani Google Yapay Zeka programlama yarışmasının birincisi Macar programcı Gábor Melis oldu. Melis yarışmayı Common Lisp dilinde geliştirdiği sistem ile kazandı.

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.

GNU GO, AJAX ve Common Lisp

FZ

SWGo arka planda GNU Go isimli Go moturunu kullanan, Common Lisp ile geliştirilmiş AJAX tarzı bir web arayüzü. Kaynak kodlarına buradan erişmek mümkün. Kodu geliştiren yazılımcı sadece birkaç aydır Common Lisp ve JavaScript ile uğraştığını söylüyor.

LISP, Debian Sarge'da en çok kullanılan 4. dil

acemi_

Araştırmanın detayları (pdf)

Debian Sarge'ın boyutunu ve değerini inceleyen bir araştırma yapılmış. Bu araştırmada Debian Sarge'da yer alan yazılımların kaynak kodları ile ilgili bir bölüm var. Araştırmayı yapan kişilere ve bana ilginç gelen bir durum söz konusu... Bu dağıtımı hazırlarken en çok kullanılan dördüncü dil: LISP

Lisp Çalışma Grubu Etkinliklerine Başladı

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri bölümü asistanlarının inisiyatifi ile kurulan ve tüm ciddi heveslilere açık olan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisp Çalışma Grubu) bundan kısa bir süre önce kuruldu ve faaliyetlerine başladı.