Microsoft VisualLisp#'i Mi Duyuracak?

0
FZ
Bill Clementson, blog'undaki son girdide şöyle yazmış:

Don Box, XOM, XML ve SOAP üzerine yaptığı çalışmalardan ötürü Microsoft'a geçmeden önce de bir hayli tanınan bir isimdi. Epey akıllı bir adamdır ve blogunu düzenli olarak takip ederim. Ancak son yazılarından birinde "Lisp/Scheme Jobs" başlıklı bir şey görünce şok geçirdim:
"Dostum Ted Pattison, C++ programcılarının dünyadaki en zeki programcılar olduğunu söylerdi - eğer inanmazsanız herhangi bir C++ programcısına sorabilirsiniz. Eski bir C++ programcısı olup da hayatının ikinci yarısında Scheme ve Lisp'e geçmiş biri olarak diyebilirim ki bu espri Lisp'e fazlası ile uyarlanabilir. Şu farkla ki, bir Lisp programcısı kendisinin daha akıllı olduğunu iddia ettiğinde genellikle haklıdır. Eylül ayının ortasına geldiğimizde Lisp dünyasının haklı olarak tekrar "biz size demiştik" demelerini bekliyorum.


Bill Clementson şöyle devam ediyor: Tepkim "Bu @!#$ şey de ne böyle?!" olmuştu. Microsoft, Eylül'deki PDC geliştirici konferansında Lisp ile ilgili ne açıklayacak olabilir ki? İlk aklıma gelen bunun belki de C# programlama dilini yeni asenkron eşzamanlı (concurrent) programlama soyutlamaları kullanarak genişletmek için Microsoft ArGe lab.larında geliştirilmiş olan C Omega dili olabileceği idi. Fakat (her ne kadar tarihi bir perspektifden bakıldığında Lisp'in eşzamanlı programlama konusunda önemli başarıları varsa da) bu durum daha çok Erlang camiasının "biz dememiş miydik size" demesini gerektiren duruma benzemektedir. Biraz daha düşündüm ve herhalde Lisp ile ilgili olabilecek olan şeyin C# diline devam ediş (continuation) desteğinin eklenmesi ile gerçekleştirebilecekleri duyuru olduğu aklıma geldi. Greenspun kuralının tekrar geçerli olduğuna dair bir örnek daha.

Not: Devam ediş (continuation) için lütfen ilgili Wikipedia maddesine bakınız.

Görüşler

0
FZ
Lisp ve Microsoft demişken:

C# ile Lisp örneği
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

C++ içinde Lisp kullanmak

bk

C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

3D Model Tasarımı ve Mirai

FZ

Rainer Joswig, 1999 yılında Mirai ile bir model tasarlayan Bay Raitt'in çalışma seansını yansıtan bir video sunuyor.

Mirai, 3D grafik tasarımı için kullanılan bir yazılım. Common Lisp ile yazılmış ve Allegro Common Lisp üstünde çalışıyor. Yazılımın temelleri daha önceki Symbolics Graphics süitine dayanıyor.

Videoyu buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: Planet Lisp

Ruhan İkeda ile Müzik ve Lisp Üstüne

FZ

Bir sonraki Lisp toplantısının konuşmacısı Bilgi Üniversitesi'nde Müzik ve Linux dersini veren Ruhan İkeda.

Ruhan İkeda, gerçekleştirdiği müzik araştırmalarından ve bunlarla bağlantılı olarak kullandığı Common Lisp tabanlı araçlardan bahsedecek.

Düzeltme: Etkinlik 14 Ekim'de değil, 14 Kasım'da gerçekleşecek.

reddit.com Lisp'ten Python'a geçti

innaw

Lisp kullanılarak yazılan reddit.com, python ile yeniden kodlandı. Reddit blogundaki kısa açıklamada artık python ile yeni özelliklerin daha kolay ekleneceği belirtilirken, Lispçiler için de bu altyapı değişikliğini açıklayan ayrıntılı bir yazının yakında yayınlanacağı belirtilmiş. Hayırlısı.. :)

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.