Core Server Yenilikleri

0
aycanirican
Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

Sürdürmeler ile web uygulama geliştirmeyi isteyenler aşağıdaki adrese girerek örnekleri inceleyebilir.

Continuation based Web 1.0 Programming

Yeni Javascript derleyici alternatiflerine göre hem daha hızlı, hem daha esnek hem de daha az hafıza kullanıyor. Detaylar için aşağıdaki belgeye göz atabilirsiniz.

Javascript Programming

Core Server ile veritabanı geliştirmek isteyenler için ise yeni bir belge yazıldı.

Database Programming

Bunların yanında bir çok örnek ile Core Server özelliklerini ilginize sunuyoruz. Örnekleri burada bulabilirsiniz.

  • hello.lisp, Hello Application
  • websum.lisp Demonstration of Web1.0 Framework
  • addressbook.lisp Demonstration of Prevalence Database
  • guestbook.lisp Simple Guestbook Application
  • pinger.lisp Ping command implementation using Command Framework
  • blog.lisp Simple Blog Application
  • resource-protected.lisp Shows basic Core Server Unit usage
Core Server, Kor Bilişim tarafından common-lisp programlama dili üzerine özelleşmiş olarak yazılan, açık kaynak kodlu ve özgür bir uygulama sunucusudur. Desteğinizi bekliyoruz.

Görüşler

0
eevrim
Orneklerin bulundugu baglantiyi girerken problem olmus sanirim. Ornek burada.
0
eevrim
Ana sayfa baglantisinin da duzgunu burada: http://labs.core.gen.tr/
0
aycanirican
Bağlantılar düzeltildi, Can Burak Çilingir'e teşekkürler.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü

FZ

cs-lisp grubunca geçen sene Eylül ayında başlatılmış olan Lisp toplantıları serisi uzunca bir aradan sonra Ekim ayında yeni bir toplantı ile devam ediyor.

31 Ekim 2006, Salı akşamı 18:00'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsünde düzenlenecek olan toplantının başlığı Enterprise Uygulamalarda Common Lisp Faktörü.

Toplantının detayları şöyle:

stumpwm: Lisp ile minimalist pencere yöneticisi

FZ

stumpwm GNU/Linux ve UNIX türevleri için minimalist bir pencere yöneticisi ve başlangıç noktası şöyle tanıtılıyor: "StumpWM, programcılarının C ile yazılmış ratpoison'dan kaynaklanan hayalkırıklıkları sonucunda ortaya çıktı. ratpoison kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra fark ettik ki sisteme lispimsi emacs tarzı özellikler katıp duruyorduk. C-t : ile devreye giren bir REPL, kancalar ve gittikçe büyüyen bir Common Lisp alt kümesi.

Açık olan şuydu ki ihtiyaç duyduğumuz şey zırt pırt yeniden durdurup başlatmamıza bizi zorlamayan, kolayca hack edilebilir ve özelleştirme imkanı sunan, sıfırdan Lisp ile yazılmış bir pencere yöneticisi idi."

stumpwm ile ilgili eğlenceli bir videoyu burada izleyebilirsiniz.

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Bağlı Listeler, C, Lisp, Scheme...

FZ

Bağlı listeler programcıların kullanabilecekleri soyutlama araçları arasında önemli yer işgal ederler. Bu veri yapılarını kullanarak veri işleme süreçlerini kolayca yönetmek mümkündür.

Jonathan Bartlett, IBM developerWorks sitesindeki Techniques for using linked lists in C and -- smarter still -- Scheme makalesinde bağlı listelere dair önce C programlama örnekleri vermekte ve daha sonra liste yapısını dilin doğal parçası olarak ele alan Lisp benzeri Scheme dilinde benzer işlerin nasıl daha kolayca ve soyut seviyede yapılabileceğini göstermektedir.

Arc Çıktı

FZ

Fazla söze gerek yok: Paul Graham ve Robert Morris tarafından geliştirilen yeni programlama dili Arc resmen çıktı ve şu anda kullanılabilir halde. Graham'ın sitesinde Arc'ın çıkış zamanlaması ve Arc'ın ne tür programlama işlerinde kullanılabileceğine dair kısa bir duyuru mevcut.