Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

0
malkocoglu

Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması

Görüşler

0
FZ
Sessiz sedasız ve kararlı şekilde Türkçe bilim dilini geliştirdiğiniz için teşekkürler!

Tabii bence bu tür yazıların önemli bir yanı daha var, bilgisayar programlama deyince bir uçta C ya da Assembly programlama dilini, diğer uçta da VB, SQL gibi dilleri gören insanların ufkunu genişletiyorlar.
0
malkocoglu
Tesekkurler; dil cesitligin konusunda haklisiniz. Dillerin sozdizim kurallari ile birlikte, o dili yaratan programcinin tercih ettigi kodlama kaliplarini da ogrenmis oluyoruz bence; bu yuzden bolluk berekettir denebilir :)

Saygilar,
0
Nightwalker
Hazır yapay zekadan bahsetmişken. Acaba Lisp ve Prolog u karşılaştırabilir misiniz ? Bu konuda deneyimli insanların yorumlarını merak ediyorum doğrusu.
0
anonim
Prolog hic kullanmadim, bilemeyecegim.
0
malkocoglu
Gecikmis bir cevap: Video'dan yapay zeka dersi izlerken... hoca pat diye Prolog konusuna daldi. Ogrendiklerimi aktariyorum.

Prolog, mantiksal kurallar kullanarak bilgiyi temsil etmenize yardim ediyor. Her programlama dili belli bir problem icin ozel yazilmistir diye dusunursek, Prolog'un altin ozelligi kural yaratmak ve ilerisel/gerisel zincirleme ile karara varmak, ya da varilmis karardan geriye baslangic noktasi bulmaktir diyebiliriz.

Tarihi birkac nokta vermekte yararli olur: Prolog, Fransiz'lar (ve Avrupa'lilar) tarafindan Amerika'yi yapay zeka alaninda gecmek icin ulusal bir proje olarak basladi. Daha sonra, Japonya tarafindan ele alindi, ve 5. nesil dil projesi cercevesinde Prolog makinalari vs, gibi bir cok atilim yapilarak buyuk paralar bu alana harcandi.

Hoca'nin yorumu, (Amerika'li oldugu icin herhalde), verdikleri para kadar sonuc alinmadigi. Tabii buyuk atilimlar bazen sonuclara tam varmasa bile yan urunlerden coplenen sanayii'nin bu arastirmalardan neler cikarttigini bilemeyiz.

Bilginize sunarim.











Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Diyelim Ki Elimizde Nesneye Yönelimli Bir Dil Yok - Alice Nesneler Diyarında

FZ

Elinizdeki programlama dilinde nesneye yönelimli (OO - Object Oriented) programlama imkanı olmasa idi ne yapardınız? İki seçenekten biri gelirdi aklınıza herhalde:
  1. OO desteği veren bir dil kullanmaya başlamak.
  2. Elinizdeki dile OO desteği katmak için uğraşmak.
Bu kısa yazıda Peter Norvig'in PAIP (Paradigms of Artificial Intelligence Programming Case Studies in Common Lisp) kitabının 13. bölümündeki birkaç kısa örnekten yola çıkarak "eğer Common Lisp dilinde CLOS (Common Lisp Object System) gibi bir şey olmasaydı bunu nasıl gerçekleştirebilirdik?" sorusunun cevabının ilk bölümüne göz atacağız.

Nasıl Bir Emacs?

FZ

Daha önce özgür yazılım etkinliklerindeki seminerleri ile tanıdığımız COR3 ekibinden Aycan İrican, cs-lisp e-posta listesinde paylaştığı bir mesajla Common Lisp ile ilgilenmeye başladıklarını ve bununla ilgili belge oluşturma çabasına giriştiklerini belirtti.

İlk çıkan belgelerden biri Nasıl Bir Emacs başlıklı bir tür Emacs kılavuzu. Diğeri ise Emacs yapılandırma dosyası (.emacs) ile ilgili güzel ipuçları içeren .emacs belgesi.

Common Lisp ve Bir Optimizasyon Tekniği: Memoization

FZ

"Memoization" tabiri bilgisayar bilimlerinde ilk kez Donald Michie'nin 1968 yılında Nature dergisinde yayımlanan Memo functions and machine learning (Memo fonksiyonları ve makina öğrenimi) makalesi ile gündeme gelmiştir.

Memoization tekniği bir fonksiyonu hesaplarken önceden hesaplanmış değerleri hesaplamadan kullanmak, dolayısı ile işlemi hızlandırmak olarak tarif edilebilir. Sözcük olarak "memorization"ı yani "ezberleme" eylemini çağrıştırmakla birlikte daha genel bir anlamı kapsamaktadır.

Programlama dilinden bağımsız olmakla birlikte, bu yazıda "memoization" tekniğinin Common Lisp'te nasıl kullanılacağına bakacağız. Bunun için Peter Norvig'in PAIP kitabı ana eksenimizi oluşturacak.

Object Persistence ve Lisp - Dabble ve Smalltalk

FZ

Şimşekleri üstüme çekmek pahasına böyle bir başlık atıyor ve diyorum ki Bill Clementson yine yapacağını yapmış ve acayip videolar hazırlamış.

Konu bu aralar pek bir revaçta olan ve "e peki nasıl yapacağız biz bu object persistence, serialization işini?" sorusu ile gündeme gelen konu. Bill Clementson en son gerçekleştirdikleri Vancouver Lisp Kullanıcıları Grubu Toplantısı çerçevesinde AllegroCache ile ilgili bir video hazırlamış.

Lisp'sel aydınlanma!

sundance

Fani dert ve tasaların yokolup, herşeyin sırrının çözüldüğü söylenen o an vardır ya...

İşte o mertebeye ulaşan bir Lisp programcısının gözünün önünde evrenin sırlarının çözülmesi ve Evrensel Programlama Dili (gerçekten!!!)

Kesmediyse bir de bu var.

Maximus Decimus Meridius der ki "Unleash hellll!!!!"(Salın cehennemi!)