Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

0
malkocoglu

Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması

Görüşler

0
FZ
Sessiz sedasız ve kararlı şekilde Türkçe bilim dilini geliştirdiğiniz için teşekkürler!

Tabii bence bu tür yazıların önemli bir yanı daha var, bilgisayar programlama deyince bir uçta C ya da Assembly programlama dilini, diğer uçta da VB, SQL gibi dilleri gören insanların ufkunu genişletiyorlar.
0
malkocoglu
Tesekkurler; dil cesitligin konusunda haklisiniz. Dillerin sozdizim kurallari ile birlikte, o dili yaratan programcinin tercih ettigi kodlama kaliplarini da ogrenmis oluyoruz bence; bu yuzden bolluk berekettir denebilir :)

Saygilar,
0
Nightwalker
Hazır yapay zekadan bahsetmişken. Acaba Lisp ve Prolog u karşılaştırabilir misiniz ? Bu konuda deneyimli insanların yorumlarını merak ediyorum doğrusu.
0
anonim
Prolog hic kullanmadim, bilemeyecegim.
0
malkocoglu
Gecikmis bir cevap: Video'dan yapay zeka dersi izlerken... hoca pat diye Prolog konusuna daldi. Ogrendiklerimi aktariyorum.

Prolog, mantiksal kurallar kullanarak bilgiyi temsil etmenize yardim ediyor. Her programlama dili belli bir problem icin ozel yazilmistir diye dusunursek, Prolog'un altin ozelligi kural yaratmak ve ilerisel/gerisel zincirleme ile karara varmak, ya da varilmis karardan geriye baslangic noktasi bulmaktir diyebiliriz.

Tarihi birkac nokta vermekte yararli olur: Prolog, Fransiz'lar (ve Avrupa'lilar) tarafindan Amerika'yi yapay zeka alaninda gecmek icin ulusal bir proje olarak basladi. Daha sonra, Japonya tarafindan ele alindi, ve 5. nesil dil projesi cercevesinde Prolog makinalari vs, gibi bir cok atilim yapilarak buyuk paralar bu alana harcandi.

Hoca'nin yorumu, (Amerika'li oldugu icin herhalde), verdikleri para kadar sonuc alinmadigi. Tabii buyuk atilimlar bazen sonuclara tam varmasa bile yan urunlerden coplenen sanayii'nin bu arastirmalardan neler cikarttigini bilemeyiz.

Bilginize sunarim.











Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Lisp Çalışma Grubu Etkinliklerine Başladı

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri bölümü asistanlarının inisiyatifi ile kurulan ve tüm ciddi heveslilere açık olan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisp Çalışma Grubu) bundan kısa bir süre önce kuruldu ve faaliyetlerine başladı.

3D Model Tasarımı ve Mirai

FZ

Rainer Joswig, 1999 yılında Mirai ile bir model tasarlayan Bay Raitt'in çalışma seansını yansıtan bir video sunuyor.

Mirai, 3D grafik tasarımı için kullanılan bir yazılım. Common Lisp ile yazılmış ve Allegro Common Lisp üstünde çalışıyor. Yazılımın temelleri daha önceki Symbolics Graphics süitine dayanıyor.

Videoyu buradan indirebilirsiniz.

Kaynak: Planet Lisp

Google AI Yarışması Birincisi: Gábor Melis (ve Common Lisp)

FZ

Bir süreliğine dünyanın çeşitli yerlerindeki programcılara uykusuz ve adrenalin dolu geceler geçirten, eğlendirirken öğreten ve sosyal içerikli mesajlar içeren Google AI yani Google Yapay Zeka programlama yarışmasının birincisi Macar programcı Gábor Melis oldu. Melis yarışmayı Common Lisp dilinde geliştirdiği sistem ile kazandı.

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.

Lisp ile TILSIMLI ve Renkli Programlama: Lisperati

FZ

Tüm zamanların en renkli Common Lisp programlama kılavuzlarından Lisperati artık anadilimizde.

Söz konusu belge İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencisi Seda Çelebican tarafından Türk diline çevrildi. Belgenin Türk kültürüne uyarlanmasında ve genel editörlük işlemlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi eMBA Yazılım Geliştirme ekibinden Emre Sevinç emek harcadı. Bu süreçte çok titiz eleştirileri, geri beslemeleri ile bize yardımcı olan Bilkent Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'e ve Lisp konusunda yardımcı olan Bülent Murtezaoğlu'na teşekkürü bir borç biliriz. Belgedeki hatalardan çevirmen ve editör sorumludur. Orjinal belgenin yazarı Dr. Conrad Barski hiçbir maddi hatadan ötürü sorumlu tutulamaz. Belgeyle ilgili tartışma ve her türlü soru için bu haberin altına yorum yazabilir, iletişim kurabilirsiniz.

Lisperati belgesindeki kodları denemek için hiçbir şey kurmanıza gerek yok. Belgede anlatıldığı gibi uzaktaki bir telnet servisine kolayca bağlanıp kodları hemen derleyebilirsiniz ancak bu konularla daha ciddi ilgileniyor ve kendi Lisp ortamınızı kurmak istiyorsanız daha önce FM'de yayınlanan Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu kılavuzundan faydalanabilirsiniz.

Güncelleme (2/5/2005): Kılavuzu PDF olarak hazırlayıp Ayhan Barış'a çok teşekkür ederiz.