Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

0
malkocoglu

Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması

Görüşler

0
FZ
Sessiz sedasız ve kararlı şekilde Türkçe bilim dilini geliştirdiğiniz için teşekkürler!

Tabii bence bu tür yazıların önemli bir yanı daha var, bilgisayar programlama deyince bir uçta C ya da Assembly programlama dilini, diğer uçta da VB, SQL gibi dilleri gören insanların ufkunu genişletiyorlar.
0
malkocoglu
Tesekkurler; dil cesitligin konusunda haklisiniz. Dillerin sozdizim kurallari ile birlikte, o dili yaratan programcinin tercih ettigi kodlama kaliplarini da ogrenmis oluyoruz bence; bu yuzden bolluk berekettir denebilir :)

Saygilar,
0
Nightwalker
Hazır yapay zekadan bahsetmişken. Acaba Lisp ve Prolog u karşılaştırabilir misiniz ? Bu konuda deneyimli insanların yorumlarını merak ediyorum doğrusu.
0
anonim
Prolog hic kullanmadim, bilemeyecegim.
0
malkocoglu
Gecikmis bir cevap: Video'dan yapay zeka dersi izlerken... hoca pat diye Prolog konusuna daldi. Ogrendiklerimi aktariyorum.

Prolog, mantiksal kurallar kullanarak bilgiyi temsil etmenize yardim ediyor. Her programlama dili belli bir problem icin ozel yazilmistir diye dusunursek, Prolog'un altin ozelligi kural yaratmak ve ilerisel/gerisel zincirleme ile karara varmak, ya da varilmis karardan geriye baslangic noktasi bulmaktir diyebiliriz.

Tarihi birkac nokta vermekte yararli olur: Prolog, Fransiz'lar (ve Avrupa'lilar) tarafindan Amerika'yi yapay zeka alaninda gecmek icin ulusal bir proje olarak basladi. Daha sonra, Japonya tarafindan ele alindi, ve 5. nesil dil projesi cercevesinde Prolog makinalari vs, gibi bir cok atilim yapilarak buyuk paralar bu alana harcandi.

Hoca'nin yorumu, (Amerika'li oldugu icin herhalde), verdikleri para kadar sonuc alinmadigi. Tabii buyuk atilimlar bazen sonuclara tam varmasa bile yan urunlerden coplenen sanayii'nin bu arastirmalardan neler cikarttigini bilemeyiz.

Bilginize sunarim.











Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Coretal CMS Videoları

eevrim

Core Server üzerine geliştirdiğimiz ilk uygulama olan Coretal İçerik Yönetim Sisteminin kullanım ve tasarım videolarını hazırladık. Fikirlerinizi duymaktan mutluluk duyacağız.

Sevgiler.

Ürün sayfası, Kullanıcı Videosu, Tasarımcı Videosu

Guy Steele'den John McCarthy röportaj

auselen

Guy Steele OOPSLA 2008'de Lisp'in babası John McCarthy ile bir telefon röportajı gerçekleştirdi.

Yeni Allegro Common Lisp Eğitim Videoları

opheus

Franz Inc. Allegro Common Lisp eğitimleri bölümü altında "Specialized Components of Lisp" başlığında yeni eğitim videolarını yayınladı. Aynı sayfada bir önceki konu ve videolara ulaşılabilmekte. Dosyaların boyutları 25 - 40 MB arasında değiştiginden dolayı kotalı ADSL kullanıcıları içinde sorun olmayacağını düşünmekteyim.

Son olarak daha önce yayınlanmış olan video dosyaları ve Allegro CL eğitim videolarını bir çalışma gurubu kurarak alt yazı ile türkçemize kazandırmak güzel olmaz mı?

Microsoft ve Lisp: Ya da .NET CLR Garbage Collector Hangi Dilde Yazıldı?

FZ

USENET comp.lang.lisp forumundaki eğlenceli bir mesaj dikkatimi çekti paylaşmak istedim.

Meğer meşhur .NET platformunun ana bileşenlerinden biri olan CLR (Common Language Runtime) sisteminin çöp toplayıcısı (garbage collector) Lisp ile yazılmış.

Sağlam Lisp "hacker"larından olan ve bir süredir MS için çalışan, CLR'nin baş mimarlığını yapan Patrick Dussud'un yazdığı Lisp kodu daha sonra bir Lisp'ten C'ye dönüştürücü ile C'ye dönüştürülmüş ve bu kod da MS'deki bir stajyer programcı tarafından "temizlenip" derlenip piyasaya sürülmüş.

Lisp ve .NET konusu açılmışken: Her iki dünyadan da vazgeçmek istemeyenler için enteresan projeler çıkmaya başladı: L Sharp .NET (C#'tan çok daha eğlenceli ;-), RDNZL ve FOIL.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 2

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, meraklarını giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. İkinci ve son bölümü, Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Müh. bölümü öğrencisi Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile karşınızda... (1. bölüm burada, 2. bölümün ilk kopyası ise ileriseviye.org adresinde)