Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

0
malkocoglu

Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması

Görüşler

0
FZ
Sessiz sedasız ve kararlı şekilde Türkçe bilim dilini geliştirdiğiniz için teşekkürler!

Tabii bence bu tür yazıların önemli bir yanı daha var, bilgisayar programlama deyince bir uçta C ya da Assembly programlama dilini, diğer uçta da VB, SQL gibi dilleri gören insanların ufkunu genişletiyorlar.
0
malkocoglu
Tesekkurler; dil cesitligin konusunda haklisiniz. Dillerin sozdizim kurallari ile birlikte, o dili yaratan programcinin tercih ettigi kodlama kaliplarini da ogrenmis oluyoruz bence; bu yuzden bolluk berekettir denebilir :)

Saygilar,
0
Nightwalker
Hazır yapay zekadan bahsetmişken. Acaba Lisp ve Prolog u karşılaştırabilir misiniz ? Bu konuda deneyimli insanların yorumlarını merak ediyorum doğrusu.
0
anonim
Prolog hic kullanmadim, bilemeyecegim.
0
malkocoglu
Gecikmis bir cevap: Video'dan yapay zeka dersi izlerken... hoca pat diye Prolog konusuna daldi. Ogrendiklerimi aktariyorum.

Prolog, mantiksal kurallar kullanarak bilgiyi temsil etmenize yardim ediyor. Her programlama dili belli bir problem icin ozel yazilmistir diye dusunursek, Prolog'un altin ozelligi kural yaratmak ve ilerisel/gerisel zincirleme ile karara varmak, ya da varilmis karardan geriye baslangic noktasi bulmaktir diyebiliriz.

Tarihi birkac nokta vermekte yararli olur: Prolog, Fransiz'lar (ve Avrupa'lilar) tarafindan Amerika'yi yapay zeka alaninda gecmek icin ulusal bir proje olarak basladi. Daha sonra, Japonya tarafindan ele alindi, ve 5. nesil dil projesi cercevesinde Prolog makinalari vs, gibi bir cok atilim yapilarak buyuk paralar bu alana harcandi.

Hoca'nin yorumu, (Amerika'li oldugu icin herhalde), verdikleri para kadar sonuc alinmadigi. Tabii buyuk atilimlar bazen sonuclara tam varmasa bile yan urunlerden coplenen sanayii'nin bu arastirmalardan neler cikarttigini bilemeyiz.

Bilginize sunarim.











Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Fonksiyonel Geometri, Lisp, Escher, Postscript: Sanat ve Bilgisayarlar

FZ

Daha önce FM'de bir Mars programlama projesi yarışması bağlamında adı geçen Frank Buss bu sefer de gündemimizi Peter Henderson'ın makalelerinden uyarladığı ve Common Lisp kullanarak gerçekleştirdiği bir fonksiyonel geometri uygulaması ile meşgul ediyor. Fonksiyonel programlamanın grafik uygulamalarını kullanarak anlaşılması bakımından çarpıcı bir örnek. Program çıktısını Postscript olarak üretiyor.

Söz konusu grafik yapılar pek çok matematikçinin ve diğer bilim insanlarının da hayranlığını kazanan Hollandalı meşhur sanatçı M. C. Escher'in yapıtlarından esinlenerek hazırlanmış.

UCW + Ajax = UCW+

FZ

Bugün cs-lisp e-posta listesindeki bir duyuru postasına göre UCW'de AJAX kullanabilmek için hazırlanan UCW+ ile www.hedee.com projesi tekrar düzenlendi. Kaynak kod ve çalışan sistemi görmek için aşağıdaki adresler ziyaret edilebilir:

Common Lisp ile Oyun Programlama

FZ

Frank Buss, Common Lisp kullanarak Aqueaduct isimli bir mantık bulmaca oyunu (puzzle) geliştirmiş.

Bir grafik kullanıcı arayüzü de olan oyun MS Windows, GNU/Linux ve Mac OS X ortamlarında (kodda bir değişiklik gerektirmeden) çalışabiliyor. Kaynak kodu meraklısı için öğretici olabilir.

Kent Pitman Lisp ve ötesi ile ilgili soruları yanıtladı - Bölüm 2

FZ

Kent Pitman, 2001 yılının sonuna doğru Slashdot camiasının Lisp/Scheme, standartlar, yazılım geliştirme ve diğer konulardaki sorularını cevapladı, meraklarını giderdi. Bir hayli detaylı olan bu soru cevap seansı uzunluğundan ötürü iki bölümde yayınlandı. İkinci ve son bölümü, Bilkent Üniversitesi, Bilgisayar Müh. bölümü öğrencisi Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile karşınızda... (1. bölüm burada, 2. bölümün ilk kopyası ise ileriseviye.org adresinde)

Ünlü Bir Microsoftçunun Lisp Aşkı

FZ

Yazdığı kitaplarla Microsoft ortamlarında programlama yapanların yakından tanıdığı ve davet üzerine bir süredir Microsoft'ta çalışan Don Box, son yazılarından birinde "Scheme Is Love" başlığı ile konuya girmiş ve Scheme'e olan aşkını itiraf etmiş.