MatzLisp: Yeni bir Lisp lehçesi ;-)

0
anonim

Görüşler

0
pinguar
Matz, şu röportajında dilin tasarımı sırasında Lisp'ten de etkilendiğini belirtmişti zaten, ama bu kadarını beklemiyordum!
0
FZ
"Lisp: Rönesansını Yaşayan Dil" desem çok da yanlış laf etmiş olmam herhalde. 2000'lerden bu yana, özellikle son 2 yılda ciddi hareketlenme, yeni çıkan kitaplar, önyargılara aldırış etmeden hevesle ve merakla konuya giren genç hevesliler, Google Summer of Code'da başarı ile yazılım geliştirmiş gençler vs.

"Mainstream" BT medyasında da artık Lisp geçmeye başladı, daha önce eWeek'ten bir makale adresi vermiştim, bir başka makale daha gördüm: Lisp Deserves a Fresh Look.

Python, Ruby, JavaScript gibi dillerin geliştiricileri Lisp'ten epey esinleniyorlar ki bu da gayet doğal çünkü Lisp karşılaştıkları en esnek, kolay şekillendirilebilir dil ve programlamayı tekrar eğlenceli hale getiriyor.
0
FZ


Stefan Scholl'un Don't say "no"! - Lisp is for the mediocre programmer, too. başlıklı blog girdisi bazı önyargılara ve bunların yanlışlığına değinen güzel bir yazı, bunu da buraya not edelim.
0
tongucyumruk
Parantesiz Lisp, Lisp değildir! (bkz: Parenstone)

Her ne kadar genelde Python tercih etsem de Ruby'ye lafım yok. Haskell, Python vb... bazı dillerle birlikte yüksek seviyeli fonksiyonlar gibi Lisp'i güzelleştiren bazı özellikleri destekleyen daha birçok diğer dil de var fakat hiçbirinde benim Lisp'te en beğendiğim iki özellik mevcut değil, o yüzden hiçbirini Common Lisp veya Scheme ile karşılaştırmak içimden bile gelmiyor.

Bu iki özellik ne mi? Tabiiki parantezler ve prefix notation. Kesinlikle bir dilde bulunabilecek en güzel iki sözdizimsel özellik! Matz Ruby'ye bu özellikleri eklemeyi düşünüyor mu acaba? Eğer böyle birşey yaparsa ciddi ciddi Ruby öğrenmeyi düşünebilirim.
0
lifesdkver0_1
matz, parantezlerden o kadar sıkılmış olacak ki ruby'de metod tanımları ve çağrılarında dahi parantez kullanmak isteğe bağlı. tabi kastedilen s-expression herhalde ama ondan da 2.aşamada bahsetmiş zaten.
0
FZ
Emacs ve SLIME kullanmıyor muymuş? :)

Diğer dillerden farklı olarak Lisp'teki parantezler ne fazladır, ne eksik. Koymasak da olur denmez, koydum çünkü öncelik sırasını belli etmek istedim denmez.

Bu arada parantezlere laf eden insanların köşeli parantez açıp içine bir şey yazmaya, sonra başka bir şey yazmaya, sonra .... ve sonra sol baştan, üstten açtıkları her şey için tekrar köşeli parantez açıp başına bir bölü koyup sonra köşeli parantezi... ay yazarken bile afakanlar bastı ya! Evet, XML'den bahsediyorum tabii ki :) (bazı sazanların ben onu programatik olarak üretiyorum akıllım, hahahaha, demesi için tuzak; tuzağa düşenlerin kafasına donanım tabanlı XML prosesör makinaları ile vurulacak ve Lisp Machine'in kıymetini bilmezsin ha, al sana, al sana! denilecektir)

Bazı rivayetlere göre "reader" "macro" ile ( ve ) yerine küçüktür ve büyüktür işaretleri koyup insanları sakinleştirmek mümkün. Diyenlerin yalancısıyım ben, kızmayın :-p
0
hb
Buyrunuz:

(set-macro-character #\\< #'(lambda (stream char)

				      (read-delimited-list #\\> stream t)))

(set-macro-character #\\> (get-macro-character #\\)))

Sonra da:


a

Hayirli olsun.
0
hb
Galiba ornek kullanimi yazmayi beceremedim. Bir daha deneyeyim:

<car <cons 'a 'b>>
0
FZ
Hmm, benim kast ettiğim şöyle bir şeydi:

<car> <cons> <symbol>a</symbol> <symbol>b</symbol></cons></car>

Böyle daha az korkutucu gelir herhalde insanlara. Nedir canım öyle bir sürü parantez. Korkuyor insanlar parantezlerden. Bir sürü parantez. Saymak filan gerekiyor hepsini (yapacak başka işiniz yoksa ve kendinizi Emacs yerine koymak gibi acayip bir takıntınız var ise ;-))
0
realist
İlk zamanlar böyle demiyordu. Perl'den yola çıkmıştı. Mevcut dillerin hiç biri hem pratik hem de %100 nesne yönelimli değildi. Kendi dilini oluşturmayı seçmişti.
0
FZ
Lisp'ten etkilenmesi şaşırtıcı değil.

"%100 nesne yönelimli ve pratik" lafını görünce aklıma şunlar geldi:

1- Her zaman herkesi mutlu etmek mümkün değildir.

2- OOP'nin ...unu çıkarmamak lazım.

3- Tek bir OOP türü yok (message passing versus generic functions, vs.)

4- İyi ki Perl diye bir dil var.

5- İyi ki Lisp diye de bir dil var.

6- İyi ki Ruby diye bir dil var.

7- Perl6 ne alemde?

8- Haskell'i bu işe karıştırmamız şart mıydı?

9- Sonsuz döngüye girmeden bırakayım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Video: 5 dakikadan kısa sürede TCP/IP network ve multithreaded programlama

FZ

Daha önceden Rebel With A Cause ve A Day At The Beach makaleleri ile tanıdığımız tehlikeli programcılardan Sven Van Caekenberghe gene yapacağını yapmış.

Ruhan İkeda ile Müzik ve Lisp Üstüne

FZ

Bir sonraki Lisp toplantısının konuşmacısı Bilgi Üniversitesi'nde Müzik ve Linux dersini veren Ruhan İkeda.

Ruhan İkeda, gerçekleştirdiği müzik araştırmalarından ve bunlarla bağlantılı olarak kullandığı Common Lisp tabanlı araçlardan bahsedecek.

Düzeltme: Etkinlik 14 Ekim'de değil, 14 Kasım'da gerçekleşecek.

eXtreme Programming ve Bir Başarı Öyküsü

FZ

Bill Clementson son blog girdilerinden birinde birkaç gün önce gerçekleştirdikleri etkinlikte sunum yapan ve bir başarı öyküsü aktaran Ken Dickey'e yer vermiş.

Avustralya kökenli başarılı bir start-up olan Memetrics'in öyküsünü çarpıcı bir dille anlatan Dickey, eXtreme Programming metodolojisi ve Common Lisp'ten faydalanarak geliştirdikleri sistemi anlatan güzel bir sunum hazırlamış.

Keskin rekabetten ve gizli silahların gücünden hoşlananlar için incelenesi bir örnek. Afiyet olsun.

Pascal Costanza'nın Çok Dik Başlı Lisp Rehberi

FZ

Uzunca uğraşlardan sonra Pascal Costanza'nın dik başlı (!) Lisp kılavuzunu Bilkent Bilg. Müh. bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile anadilimizde yayımlama imkanına kavuştuk. AOP yani Aspect Oriented Programlama mefhumunu Common Lisp'e kazandırmış olan (ya da Debiancılar için: Debian aspectl paketleri) Costanza'nın bu yazısının Lisp heveslilerinin işine yarayacağını ümit ediyoruz.

Çevirinin özgün adresi http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=costanza-lisp-guide.html'dir. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Afiyet olsun...

Core Kaynak Kod Ağacı Yeri Güncellemesi

eevrim

Merhaba,

Core-serveR Common-Lisp repolarının yeri değişti. Lütfen bağlantılarınızı güncelleyiniz.

Tüm kaynak kod ağacı: http://labs.core.gen.tr/repos/

Core-serveR Kurulum Betiği: http://labs.core.gen.tr/repos/core-server-installer-latest.tar.gz