MatzLisp: Yeni bir Lisp lehçesi ;-)

0
anonim

Görüşler

0
pinguar
Matz, şu röportajında dilin tasarımı sırasında Lisp'ten de etkilendiğini belirtmişti zaten, ama bu kadarını beklemiyordum!
0
FZ
"Lisp: Rönesansını Yaşayan Dil" desem çok da yanlış laf etmiş olmam herhalde. 2000'lerden bu yana, özellikle son 2 yılda ciddi hareketlenme, yeni çıkan kitaplar, önyargılara aldırış etmeden hevesle ve merakla konuya giren genç hevesliler, Google Summer of Code'da başarı ile yazılım geliştirmiş gençler vs.

"Mainstream" BT medyasında da artık Lisp geçmeye başladı, daha önce eWeek'ten bir makale adresi vermiştim, bir başka makale daha gördüm: Lisp Deserves a Fresh Look.

Python, Ruby, JavaScript gibi dillerin geliştiricileri Lisp'ten epey esinleniyorlar ki bu da gayet doğal çünkü Lisp karşılaştıkları en esnek, kolay şekillendirilebilir dil ve programlamayı tekrar eğlenceli hale getiriyor.
0
FZ


Stefan Scholl'un Don't say "no"! - Lisp is for the mediocre programmer, too. başlıklı blog girdisi bazı önyargılara ve bunların yanlışlığına değinen güzel bir yazı, bunu da buraya not edelim.
0
tongucyumruk
Parantesiz Lisp, Lisp değildir! (bkz: Parenstone)

Her ne kadar genelde Python tercih etsem de Ruby'ye lafım yok. Haskell, Python vb... bazı dillerle birlikte yüksek seviyeli fonksiyonlar gibi Lisp'i güzelleştiren bazı özellikleri destekleyen daha birçok diğer dil de var fakat hiçbirinde benim Lisp'te en beğendiğim iki özellik mevcut değil, o yüzden hiçbirini Common Lisp veya Scheme ile karşılaştırmak içimden bile gelmiyor.

Bu iki özellik ne mi? Tabiiki parantezler ve prefix notation. Kesinlikle bir dilde bulunabilecek en güzel iki sözdizimsel özellik! Matz Ruby'ye bu özellikleri eklemeyi düşünüyor mu acaba? Eğer böyle birşey yaparsa ciddi ciddi Ruby öğrenmeyi düşünebilirim.
0
lifesdkver0_1
matz, parantezlerden o kadar sıkılmış olacak ki ruby'de metod tanımları ve çağrılarında dahi parantez kullanmak isteğe bağlı. tabi kastedilen s-expression herhalde ama ondan da 2.aşamada bahsetmiş zaten.
0
FZ
Emacs ve SLIME kullanmıyor muymuş? :)

Diğer dillerden farklı olarak Lisp'teki parantezler ne fazladır, ne eksik. Koymasak da olur denmez, koydum çünkü öncelik sırasını belli etmek istedim denmez.

Bu arada parantezlere laf eden insanların köşeli parantez açıp içine bir şey yazmaya, sonra başka bir şey yazmaya, sonra .... ve sonra sol baştan, üstten açtıkları her şey için tekrar köşeli parantez açıp başına bir bölü koyup sonra köşeli parantezi... ay yazarken bile afakanlar bastı ya! Evet, XML'den bahsediyorum tabii ki :) (bazı sazanların ben onu programatik olarak üretiyorum akıllım, hahahaha, demesi için tuzak; tuzağa düşenlerin kafasına donanım tabanlı XML prosesör makinaları ile vurulacak ve Lisp Machine'in kıymetini bilmezsin ha, al sana, al sana! denilecektir)

Bazı rivayetlere göre "reader" "macro" ile ( ve ) yerine küçüktür ve büyüktür işaretleri koyup insanları sakinleştirmek mümkün. Diyenlerin yalancısıyım ben, kızmayın :-p
0
hb
Buyrunuz:

(set-macro-character #\\< #'(lambda (stream char)

				      (read-delimited-list #\\> stream t)))

(set-macro-character #\\> (get-macro-character #\\)))

Sonra da:


a

Hayirli olsun.
0
hb
Galiba ornek kullanimi yazmayi beceremedim. Bir daha deneyeyim:

<car <cons 'a 'b>>
0
FZ
Hmm, benim kast ettiğim şöyle bir şeydi:

<car> <cons> <symbol>a</symbol> <symbol>b</symbol></cons></car>

Böyle daha az korkutucu gelir herhalde insanlara. Nedir canım öyle bir sürü parantez. Korkuyor insanlar parantezlerden. Bir sürü parantez. Saymak filan gerekiyor hepsini (yapacak başka işiniz yoksa ve kendinizi Emacs yerine koymak gibi acayip bir takıntınız var ise ;-))
0
realist
İlk zamanlar böyle demiyordu. Perl'den yola çıkmıştı. Mevcut dillerin hiç biri hem pratik hem de %100 nesne yönelimli değildi. Kendi dilini oluşturmayı seçmişti.
0
FZ
Lisp'ten etkilenmesi şaşırtıcı değil.

"%100 nesne yönelimli ve pratik" lafını görünce aklıma şunlar geldi:

1- Her zaman herkesi mutlu etmek mümkün değildir.

2- OOP'nin ...unu çıkarmamak lazım.

3- Tek bir OOP türü yok (message passing versus generic functions, vs.)

4- İyi ki Perl diye bir dil var.

5- İyi ki Lisp diye de bir dil var.

6- İyi ki Ruby diye bir dil var.

7- Perl6 ne alemde?

8- Haskell'i bu işe karıştırmamız şart mıydı?

9- Sonsuz döngüye girmeden bırakayım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Core Server Yenilikleri

aycanirican

Core Server Uygulama Sunucusu önceden duyurduğumuz Javascript derleyicisini ilgilenenlere sundu. Bunun yanında sürdürmeler ile web uygulamaları yazabileceğiniz programlama çatısı, örnek programlar ve yeni belgeler de projeye eklendi.

Kor Bilişim'den DOM Programlama Araçları

aycanirican

DOM modelinin kısmi bir gerçekleştirimi artık Core Server projesi ile beraber geliyor. Bu araçla, birinci dereceden DOM nesneleri yaratabiliyor, parametrik DOM üreten fonksiyonlar tanımlayabiliyorsunuz. Öyle ki, tanımladığınız DOM yapısını javascript betiğine çevirip, web tarayıcının kullanabileceği bir hale getirebiliyorsunuz. Örnekler için Dom Programming belgesine bakabilirsiniz.

Jolt Awards - Productivity Winner: Practical Common Lisp

FZ

Daha önce yine bu sayfalarda meşhur JOLT ödülleri ile ilgili duyurularımız olmuştu. Biraz geç de olsa fark ettiğimiz bir bilgi: Teknik Kitaplar kategorisinde Üretkenlik Ödüllerinden birini kazanan üç kitaptan biri: Practical Common Lisp.

Lisp Çalışma Grubu Etkinliklerine Başladı

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri bölümü asistanlarının inisiyatifi ile kurulan ve tüm ciddi heveslilere açık olan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisp Çalışma Grubu) bundan kısa bir süre önce kuruldu ve faaliyetlerine başladı.

Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

malkocoglu


Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması