MatzLisp: Yeni bir Lisp lehçesi ;-)

0
anonim

Görüşler

0
pinguar
Matz, şu röportajında dilin tasarımı sırasında Lisp'ten de etkilendiğini belirtmişti zaten, ama bu kadarını beklemiyordum!
0
FZ
"Lisp: Rönesansını Yaşayan Dil" desem çok da yanlış laf etmiş olmam herhalde. 2000'lerden bu yana, özellikle son 2 yılda ciddi hareketlenme, yeni çıkan kitaplar, önyargılara aldırış etmeden hevesle ve merakla konuya giren genç hevesliler, Google Summer of Code'da başarı ile yazılım geliştirmiş gençler vs.

"Mainstream" BT medyasında da artık Lisp geçmeye başladı, daha önce eWeek'ten bir makale adresi vermiştim, bir başka makale daha gördüm: Lisp Deserves a Fresh Look.

Python, Ruby, JavaScript gibi dillerin geliştiricileri Lisp'ten epey esinleniyorlar ki bu da gayet doğal çünkü Lisp karşılaştıkları en esnek, kolay şekillendirilebilir dil ve programlamayı tekrar eğlenceli hale getiriyor.
0
FZ


Stefan Scholl'un Don't say "no"! - Lisp is for the mediocre programmer, too. başlıklı blog girdisi bazı önyargılara ve bunların yanlışlığına değinen güzel bir yazı, bunu da buraya not edelim.
0
tongucyumruk
Parantesiz Lisp, Lisp değildir! (bkz: Parenstone)

Her ne kadar genelde Python tercih etsem de Ruby'ye lafım yok. Haskell, Python vb... bazı dillerle birlikte yüksek seviyeli fonksiyonlar gibi Lisp'i güzelleştiren bazı özellikleri destekleyen daha birçok diğer dil de var fakat hiçbirinde benim Lisp'te en beğendiğim iki özellik mevcut değil, o yüzden hiçbirini Common Lisp veya Scheme ile karşılaştırmak içimden bile gelmiyor.

Bu iki özellik ne mi? Tabiiki parantezler ve prefix notation. Kesinlikle bir dilde bulunabilecek en güzel iki sözdizimsel özellik! Matz Ruby'ye bu özellikleri eklemeyi düşünüyor mu acaba? Eğer böyle birşey yaparsa ciddi ciddi Ruby öğrenmeyi düşünebilirim.
0
lifesdkver0_1
matz, parantezlerden o kadar sıkılmış olacak ki ruby'de metod tanımları ve çağrılarında dahi parantez kullanmak isteğe bağlı. tabi kastedilen s-expression herhalde ama ondan da 2.aşamada bahsetmiş zaten.
0
FZ
Emacs ve SLIME kullanmıyor muymuş? :)

Diğer dillerden farklı olarak Lisp'teki parantezler ne fazladır, ne eksik. Koymasak da olur denmez, koydum çünkü öncelik sırasını belli etmek istedim denmez.

Bu arada parantezlere laf eden insanların köşeli parantez açıp içine bir şey yazmaya, sonra başka bir şey yazmaya, sonra .... ve sonra sol baştan, üstten açtıkları her şey için tekrar köşeli parantez açıp başına bir bölü koyup sonra köşeli parantezi... ay yazarken bile afakanlar bastı ya! Evet, XML'den bahsediyorum tabii ki :) (bazı sazanların ben onu programatik olarak üretiyorum akıllım, hahahaha, demesi için tuzak; tuzağa düşenlerin kafasına donanım tabanlı XML prosesör makinaları ile vurulacak ve Lisp Machine'in kıymetini bilmezsin ha, al sana, al sana! denilecektir)

Bazı rivayetlere göre "reader" "macro" ile ( ve ) yerine küçüktür ve büyüktür işaretleri koyup insanları sakinleştirmek mümkün. Diyenlerin yalancısıyım ben, kızmayın :-p
0
hb
Buyrunuz:

(set-macro-character #\\< #'(lambda (stream char)

				      (read-delimited-list #\\> stream t)))

(set-macro-character #\\> (get-macro-character #\\)))

Sonra da:


a

Hayirli olsun.
0
hb
Galiba ornek kullanimi yazmayi beceremedim. Bir daha deneyeyim:

<car <cons 'a 'b>>
0
FZ
Hmm, benim kast ettiğim şöyle bir şeydi:

<car> <cons> <symbol>a</symbol> <symbol>b</symbol></cons></car>

Böyle daha az korkutucu gelir herhalde insanlara. Nedir canım öyle bir sürü parantez. Korkuyor insanlar parantezlerden. Bir sürü parantez. Saymak filan gerekiyor hepsini (yapacak başka işiniz yoksa ve kendinizi Emacs yerine koymak gibi acayip bir takıntınız var ise ;-))
0
realist
İlk zamanlar böyle demiyordu. Perl'den yola çıkmıştı. Mevcut dillerin hiç biri hem pratik hem de %100 nesne yönelimli değildi. Kendi dilini oluşturmayı seçmişti.
0
FZ
Lisp'ten etkilenmesi şaşırtıcı değil.

"%100 nesne yönelimli ve pratik" lafını görünce aklıma şunlar geldi:

1- Her zaman herkesi mutlu etmek mümkün değildir.

2- OOP'nin ...unu çıkarmamak lazım.

3- Tek bir OOP türü yok (message passing versus generic functions, vs.)

4- İyi ki Perl diye bir dil var.

5- İyi ki Lisp diye de bir dil var.

6- İyi ki Ruby diye bir dil var.

7- Perl6 ne alemde?

8- Haskell'i bu işe karıştırmamız şart mıydı?

9- Sonsuz döngüye girmeden bırakayım...
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Video: 5 dakikadan kısa sürede TCP/IP network ve multithreaded programlama

FZ

Daha önceden Rebel With A Cause ve A Day At The Beach makaleleri ile tanıdığımız tehlikeli programcılardan Sven Van Caekenberghe gene yapacağını yapmış.

Dama Oynayan LISP kodu - Altüst (Minimax) Algoritması

malkocoglu


Bilgisayarlar bir problemi yapay zeka kullanarak çözerken, kullandıkları teknikler; Karar ağacı, akıllı tahmin yeteneği ve o ana kadar geçilen yolu hatırlamaktır.
Bir rakibe karsi oyun oynayabilen bir yapay zeka algoritmasi bu tekniği bir ileri götürerek, rakibin hareketlerini de çözüm alanına almaya çalışır. Altüst (Minimax) algoritmasi, oyun zekası alanında bilinen bir algoritma; Yapay Zeka dersi için yazılmış ve altüst kulanan LISP Dama kodlarını sitemizden paylaşıyoruz.
Yapay Zeka ve Müsabaka - Altüst Algoritması

Gelin Hep Birlikte Kodlayalım Çağrısı

FZ

Aycan İrican'ın cs-lisp e-posta listesine attığı bir e-postaya dikkat çekelim:

Selam,

Nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama, bu listede common lisp programlama yapmak isteyen var mı acaba? Bir grup kütüphane ve buna bağlı bir web sunucu yazdık biz.

Video: Second Episode - 20 dakika ve 100 satırda Reddit

FZ

Video çılgınlığı devam ediyor. Bu gidişle HOW-TO belgelerinin yerini HOW-TO videoları mı alacak? İnsanlar "öğret bana usta, adım adım göster" yaklaşımını daha mı çok seviyorlar? Daha önce duyurduğumuz videoyu yapan Sven Van Caekenberghe'nin Episode 2: (Re)writing Reddit in Lisp is 20 minutes and 100 lines videosu taze taze, sıcak sıcak kamuya sunuldu.

Core-Server GNU/Linux Installer

anonim

Hemen herkesin bir miktar güçlük yaşadığı Common Lisp tabanlı web sunucu kurma problemini halledeceğini umdugum yazılımı sizlerle paylaşmak isterim.

http://www.core.gen.tr/projects/core-server-installer-latest.tar.gz*

Hata bildirilerinizi evrim _at_ core.gen.tr adresine gonderebilirsiniz.

*: Gentoo, Debian ve Ubuntu GNU/Linux dağıtımları için test edildi