Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

0
FZ
LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse:
Birkaç kaynak:

  • Basic Lisp Techniques - David Cooper
  • On Lisp - Paul Graham
  • Successful Lisp - David Lamkins

Yazılımlar:
  • Allegro Common Lisp - Franz
  • LispWorks - Xanalys
  • CMU Common Lisp

Görüşler

0
darkhunter
Canlı Lisp... Programlama dünyasına böylelikle bir varyant daha eklendi... Güzel ;-)

Yanlız bir manifesto ya da ne bileyim bir ideoloji eksikliği var bu Lisp'de... Şöyle birileri faşizan bir tavırla ya Lisp'e ggel ya da Basic'e geri dön diye dikte ederken arka planda Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! diye sloganlar atılmalı böyle organizasyonlar yapılmalı vesselam :p
0
FZ
Lisp ideolojisinin en saf örnekleri için comp.lang.lisp USENET alanının okumanı öneririm (ve hatta yazmanı):

http://groups-beta.google.com/group/comp.lang.lisp

(ya da her ne newsreader kullanıyorsan [benim favorim Emacs içinde çalışan GNUS).
0
bm
Ingilizce bilenler icin gidilecek adres orasi. Ilginc bir sekilde belki bizim tercume, buralarda laf etme vs. cabalarimizin da payiyla ilgilenmeye baslayanlarin hemen hepsi Ingilizce okuyabilen insanlar cikti. Buraya FZ forum acmis kullaniyoruz ama eger baska dinozorlar cikmazsa tecrubeli olarak sadece benden medet umuluyor olacak, bu da iyi bir fikir degil. Vaktim yetse de tikanacagim yerler elbette cikacaktir ve CLL'in tikanacagi yerden cok cok evvel cikacaktir. Ne kadar cabuk asil kaynaklara donulurse o kadar iyi bence.

IRC icin #lisp de var. Ustelik bir de IRC/IM Ingilizcesi konusturtmamak filan gibi hos aliskanliklari var takip etmesi IRC yabancisi benim gibi birisi icin dahi kolay oluyor. Loglar surada:
http://meme.b9.com/cdates.html?channel=lisp
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Common Lisp ile Internet Programlamaya Giriş Kılavuzu

FZ

Beklenen an geldi. Common Lisp kullanarak web programlamaya dair ilk makalemizi yayınlıyoruz. Giriş seviyesindeki bu makalede en temel bilgiler aktarılmış ve Lisp heveslilerinin gerekli araçları nasıl kuracakları ve ayarları nasıl yapacakları gösterilmiş, ilk bebek adımlarını atmaları amaçlanmıştır.

Makale, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencilerinden Haldun Bayhantopçu tarafından yazılmış ve Emre "FZ" Sevinç tarafından son düzenlemeleri yapılmıştır. Teknik konular ve teknik üslup konusunda eleştirilerini esirgemeyen Bülent Murtezaoğlu'na teşekkür ederiz.

Afiyet olsun...

Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

R6RS Yayınlandı

tongucyumruk

1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

Ruhan İkeda ile Müzik ve Lisp Üstüne

FZ

Bir sonraki Lisp toplantısının konuşmacısı Bilgi Üniversitesi'nde Müzik ve Linux dersini veren Ruhan İkeda.

Ruhan İkeda, gerçekleştirdiği müzik araştırmalarından ve bunlarla bağlantılı olarak kullandığı Common Lisp tabanlı araçlardan bahsedecek.

Düzeltme: Etkinlik 14 Ekim'de değil, 14 Kasım'da gerçekleşecek.

Pascal Costanza'nın Çok Dik Başlı Lisp Rehberi

FZ

Uzunca uğraşlardan sonra Pascal Costanza'nın dik başlı (!) Lisp kılavuzunu Bilkent Bilg. Müh. bölümü öğrencilerinden Hayrettin Gürkök'ün çevirisi ile anadilimizde yayımlama imkanına kavuştuk. AOP yani Aspect Oriented Programlama mefhumunu Common Lisp'e kazandırmış olan (ya da Debiancılar için: Debian aspectl paketleri) Costanza'nın bu yazısının Lisp heveslilerinin işine yarayacağını ümit ediyoruz.

Çevirinin özgün adresi http://ileriseviye.org/arasayfa.php?inode=costanza-lisp-guide.html'dir. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Afiyet olsun...