Lisp Resource Kit: Canlı Canlı Lisp ;-)

0
FZ
LispNYC ve ALU tarafından geliştirilmiş olan The Lisp Resource Kit boot edebilen Debian GNU/Linux tabanlı Knoppix kullanılarak hazırlanmış bir Lisp tanıtım, eğitim öğretim CDsi. Her türlü deneyimden insana Common Lisp programlama dilini ve teknolojilerini tanıtmak amacı ile hazırlanmış ve ekran görüntülerine buradan ulaşabileceğiniz bu CDdeki yazılımların birkaçına örnek vermek gerekirse:
Birkaç kaynak:

  • Basic Lisp Techniques - David Cooper
  • On Lisp - Paul Graham
  • Successful Lisp - David Lamkins

Yazılımlar:
  • Allegro Common Lisp - Franz
  • LispWorks - Xanalys
  • CMU Common Lisp

Görüşler

0
darkhunter
Canlı Lisp... Programlama dünyasına böylelikle bir varyant daha eklendi... Güzel ;-)

Yanlız bir manifesto ya da ne bileyim bir ideoloji eksikliği var bu Lisp'de... Şöyle birileri faşizan bir tavırla ya Lisp'e ggel ya da Basic'e geri dön diye dikte ederken arka planda Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! Lisp ! diye sloganlar atılmalı böyle organizasyonlar yapılmalı vesselam :p
0
FZ
Lisp ideolojisinin en saf örnekleri için comp.lang.lisp USENET alanının okumanı öneririm (ve hatta yazmanı):

http://groups-beta.google.com/group/comp.lang.lisp

(ya da her ne newsreader kullanıyorsan [benim favorim Emacs içinde çalışan GNUS).
0
bm
Ingilizce bilenler icin gidilecek adres orasi. Ilginc bir sekilde belki bizim tercume, buralarda laf etme vs. cabalarimizin da payiyla ilgilenmeye baslayanlarin hemen hepsi Ingilizce okuyabilen insanlar cikti. Buraya FZ forum acmis kullaniyoruz ama eger baska dinozorlar cikmazsa tecrubeli olarak sadece benden medet umuluyor olacak, bu da iyi bir fikir degil. Vaktim yetse de tikanacagim yerler elbette cikacaktir ve CLL'in tikanacagi yerden cok cok evvel cikacaktir. Ne kadar cabuk asil kaynaklara donulurse o kadar iyi bence.

IRC icin #lisp de var. Ustelik bir de IRC/IM Ingilizcesi konusturtmamak filan gibi hos aliskanliklari var takip etmesi IRC yabancisi benim gibi birisi icin dahi kolay oluyor. Loglar surada:
http://meme.b9.com/cdates.html?channel=lisp
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Land Of Lisp Çıktı

okanakyuz

İleri seviye sitesindeki lisperati (Tılsımlı Programlama) (http://ileriseviye.org/Makale/lisperati-tr/) metninin orjinalinin yazarı Conrad Barski en sonunda bir lisp kitabı çıkarttı. Kitap Lisp diline bir türlü alışamayan meraklılar ile yeni başlayan kullanıcılara hitap ediyor. Ayrıca lisp dilini komik hikayeler ve karikatürler ile anlatmakta. http://landoflisp.com/ sitesinden kitabın 8nci bölümünü okumak da mümkün.

C++ içinde Lisp kullanmak

bk

C++ kodlarken "ah şu anda filanca fikrimi Lisp ile ne kadar kolay ifade ederdim" dediğiniz oluyor mu? Bir ortamdan diğerine geçmeye, ayrı ayrı işlemler yapmaya üşenenlerden misiniz?

En az bir evet cevabı verdi iseniz InteLib tam size göre. C++ kodlarken doğrudan Lisp sözdizimine ve semantiğine çok benzer şekilde kod yazmanızı ve doğrudan derlemenizi sağlayan bir kütüphane. Şu anda aktif olarak geliştiriliyor. Ne gerek var ki böyle bir şeye diyenler FAQ belgesini okuyabilirler.

R6RS Yayınlandı

tongucyumruk

1970'lerin sonunda özellikle eğitim alanında rahatça kullanılması ve o dönemde Lisp ailesindeki (daha sonra Common Lisp olarak standartlaşan) benzer dillerin karmaşıklığından uzak durması planlanarak tasarlanan Scheme dilinin yeni standardı R6RS resmileşti. 1998 yılında duyurulan R5RS'in ardından birçok güncelleme geçiren dil standardı buna karşılık temel tasarım hedeflerini aynen koruyor.

Hepimize hayırlı, uğurlu olsun.

Not: Slashdot'tan, Google News'ten, hatta Schemers.org'dan önce fazlamesaide!

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.

CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp