Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

0
anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

Görüşler

0
zekzekus
güzel bir belge olmuş. belge önemli bir açığı kapatıyor. belgelendirme açığını :) umarım devamı gelir ve bizde Core sunucusuna hakimiyetimiz arttığında belgelendirme olsun kodlama olsun, projeye katkı verebiliriz.
0
FZ
Elinize sağlık.

Bu yazıda bahsedilen CL ve UCW tabanlı geliştirilmiş çatı (framework) kullanılarak geliştirilmiş uygulamalar var mı acaba, yani kamu erişimine açık olan?
0
eevrim
http://www.core.gen.tr/projects/ adresinde ucw+ icin eski/yeni birkac uygulama var, hepsinin yeni API'ye uygun oldugunu garanti edemiyorum ne yazikki.
0
zekzekus
Yabancı kaynaklı bu var benim bir bildiğim. http://www.paragent.com

Bir de şu Uncommon Web ile "Merhaba Dünya" yazısını UCW+ için revize etsem faydalı olur mu diye düşünüyorum??

0
eevrim
ucw ile core-server arasindaki hiz farkini gecen gun test ettik:
ucw:
[21:09] Concurrency: 10.79
[21:09] Transaction rate: 6.12 trans/sec
[21:09] 4854 bytes each
[21:11] bogomips : 2104.04

core-server:
[21:13] Transactions: 322 hits
[21:13] Availability: 100.00 %
[21:13] Elapsed time: 5.06 secs
[21:13] Data transferred: 1546244 bytes
[21:13] Response time: 0.15 secs
[21:13] Transaction rate: 63.64 trans/sec
[21:13] Throughput: 305581.82 bytes/sec
[21:13] Concurrency: 9.34
[21:13] Successful transactions: 322
[21:13] Failed transactions: 0
[21:13] Longest transaction: 3.33
[21:13] Shortest transaction: 0.01

Yeni framework uzerinde calisiyoruz daha genis kapsamli ve eski web uygulamalarini da rahatca core-server'a cekebilecegimiz bir yapi dusunuyoruz. Core-server'dan en fazla 300req/s aldik, bu java ile karsilastirildigindan 3'te bir oraninda yavas bir deger. IOLIB'e gecmeyi dusunuyoruz, ama once IOLIB'deki bellek hatalarinin duzelmesi gerekiyor.

Thread'ler arasi mesaj iletimi icin Unit adi verdigimiz yapiyi uyguladik. Bu yapi herhangi bir objenin thread olarak calismasina olanak saglarken ayni zaman clos method'larini kullanarak API yaratma olanagi sagliyor, bu sayede thread programlama/debug rahatliyor.

Bunun disinda core-server'in cok guclu olmasi ve protokollere tam hakimiyet saglamasi amaciyla h.baker parser'inin genisletilmis bir surumunu uyguladik. Bu parser'in fonksiyonel calisabilmesi icin transactional streams gerekliydi, bu ihtiyac da core-streams adi verdigimiz bir katman sayesinde uygulandi.

http://paste.lisp.org/display/42477 adresinde ornek bir http istegini gorebilirsiniz. Su ana kadar RFC 2616,2045,2046, 2109, 2388, 2396 tamamen bastan yazildi.

Aycan'nin hazirladigi boxset bu yeni kod blocklarina sahip ancak henuz devreye alinmadi. Bunun icin yeni web catisinin bitmesini bekliyoruz.

Ilgilenen arkadaslari irc.core.gen.tr:7000 sunucumuzda gormek bizi mutlu ediyor:)
0
eevrim
IOLIB ile yaptigimiz epoll(4) testleri java degerlerine oldukca yakin cikti, bu bizi mutlu etti, simdi bize gereken guzel bir "half arsed coroutine"/"partial continuation" uygulamasi. sbcl birincil dereceden surdurmeleri desteklese cok daha leziz olabilirdi, native thread'lerle idare etmek zorundayiz ($imdilik:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.

Gelin Hep Birlikte Kodlayalım Çağrısı

FZ

Aycan İrican'ın cs-lisp e-posta listesine attığı bir e-postaya dikkat çekelim:

Selam,

Nasıl anlatabilirim bilmiyorum ama, bu listede common lisp programlama yapmak isteyen var mı acaba? Bir grup kütüphane ve buna bağlı bir web sunucu yazdık biz.

Coretal CMS Videoları

eevrim

Core Server üzerine geliştirdiğimiz ilk uygulama olan Coretal İçerik Yönetim Sisteminin kullanım ve tasarım videolarını hazırladık. Fikirlerinizi duymaktan mutluluk duyacağız.

Sevgiler.

Ürün sayfası, Kullanıcı Videosu, Tasarımcı Videosu

Arc Çıktı

FZ

Fazla söze gerek yok: Paul Graham ve Robert Morris tarafından geliştirilen yeni programlama dili Arc resmen çıktı ve şu anda kullanılabilir halde. Graham'ın sitesinde Arc'ın çıkış zamanlaması ve Arc'ın ne tür programlama işlerinde kullanılabileceğine dair kısa bir duyuru mevcut.

CUSP - development environment for Lisp built on top of the Eclipse platform

eevrim

2007 LKD şenliklerinde Core-Server sunumunda Emacs'ı beğenmeyip (?), "Bunun grafik arabirimi yok mu?" gibi sorularla karşılaşmıştık. Reddit'te gezerken CUSP'a rastladım.

Programming In Lisp With Cusp