Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

0
anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

Görüşler

0
zekzekus
güzel bir belge olmuş. belge önemli bir açığı kapatıyor. belgelendirme açığını :) umarım devamı gelir ve bizde Core sunucusuna hakimiyetimiz arttığında belgelendirme olsun kodlama olsun, projeye katkı verebiliriz.
0
FZ
Elinize sağlık.

Bu yazıda bahsedilen CL ve UCW tabanlı geliştirilmiş çatı (framework) kullanılarak geliştirilmiş uygulamalar var mı acaba, yani kamu erişimine açık olan?
0
eevrim
http://www.core.gen.tr/projects/ adresinde ucw+ icin eski/yeni birkac uygulama var, hepsinin yeni API'ye uygun oldugunu garanti edemiyorum ne yazikki.
0
zekzekus
Yabancı kaynaklı bu var benim bir bildiğim. http://www.paragent.com

Bir de şu Uncommon Web ile "Merhaba Dünya" yazısını UCW+ için revize etsem faydalı olur mu diye düşünüyorum??

0
eevrim
ucw ile core-server arasindaki hiz farkini gecen gun test ettik:
ucw:
[21:09] Concurrency: 10.79
[21:09] Transaction rate: 6.12 trans/sec
[21:09] 4854 bytes each
[21:11] bogomips : 2104.04

core-server:
[21:13] Transactions: 322 hits
[21:13] Availability: 100.00 %
[21:13] Elapsed time: 5.06 secs
[21:13] Data transferred: 1546244 bytes
[21:13] Response time: 0.15 secs
[21:13] Transaction rate: 63.64 trans/sec
[21:13] Throughput: 305581.82 bytes/sec
[21:13] Concurrency: 9.34
[21:13] Successful transactions: 322
[21:13] Failed transactions: 0
[21:13] Longest transaction: 3.33
[21:13] Shortest transaction: 0.01

Yeni framework uzerinde calisiyoruz daha genis kapsamli ve eski web uygulamalarini da rahatca core-server'a cekebilecegimiz bir yapi dusunuyoruz. Core-server'dan en fazla 300req/s aldik, bu java ile karsilastirildigindan 3'te bir oraninda yavas bir deger. IOLIB'e gecmeyi dusunuyoruz, ama once IOLIB'deki bellek hatalarinin duzelmesi gerekiyor.

Thread'ler arasi mesaj iletimi icin Unit adi verdigimiz yapiyi uyguladik. Bu yapi herhangi bir objenin thread olarak calismasina olanak saglarken ayni zaman clos method'larini kullanarak API yaratma olanagi sagliyor, bu sayede thread programlama/debug rahatliyor.

Bunun disinda core-server'in cok guclu olmasi ve protokollere tam hakimiyet saglamasi amaciyla h.baker parser'inin genisletilmis bir surumunu uyguladik. Bu parser'in fonksiyonel calisabilmesi icin transactional streams gerekliydi, bu ihtiyac da core-streams adi verdigimiz bir katman sayesinde uygulandi.

http://paste.lisp.org/display/42477 adresinde ornek bir http istegini gorebilirsiniz. Su ana kadar RFC 2616,2045,2046, 2109, 2388, 2396 tamamen bastan yazildi.

Aycan'nin hazirladigi boxset bu yeni kod blocklarina sahip ancak henuz devreye alinmadi. Bunun icin yeni web catisinin bitmesini bekliyoruz.

Ilgilenen arkadaslari irc.core.gen.tr:7000 sunucumuzda gormek bizi mutlu ediyor:)
0
eevrim
IOLIB ile yaptigimiz epoll(4) testleri java degerlerine oldukca yakin cikti, bu bizi mutlu etti, simdi bize gereken guzel bir "half arsed coroutine"/"partial continuation" uygulamasi. sbcl birincil dereceden surdurmeleri desteklese cok daha leziz olabilirdi, native thread'lerle idare etmek zorundayiz ($imdilik:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

minifesto: mini mini 'animated' manifesto

FZ

Zach Beane yine yapacağını yapmış. minifesto sitesine gidip, istediğiniz metni yazıp bunu yakışıklı bir siyah kutu içinde, karizmatik yeşil yazılarla, daktilo efekti şeklinde görebileceğiniz bir "animated GIF" olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir örneğini de Brian Mastenbrook'un blog'unda PI filminden meşhur bir alıntı şeklinde görmek mümkün.

Acaba bu şirinlik hangi programlama dili ile yapılmış? Tabii ki programlamayı tekrar eğlenceli kılan dille.

Arc Çıktı

FZ

Fazla söze gerek yok: Paul Graham ve Robert Morris tarafından geliştirilen yeni programlama dili Arc resmen çıktı ve şu anda kullanılabilir halde. Graham'ın sitesinde Arc'ın çıkış zamanlaması ve Arc'ın ne tür programlama işlerinde kullanılabileceğine dair kısa bir duyuru mevcut.

Common Lisp ile Oyun Programlama

FZ

Frank Buss, Common Lisp kullanarak Aqueaduct isimli bir mantık bulmaca oyunu (puzzle) geliştirmiş.

Bir grafik kullanıcı arayüzü de olan oyun MS Windows, GNU/Linux ve Mac OS X ortamlarında (kodda bir değişiklik gerektirmeden) çalışabiliyor. Kaynak kodu meraklısı için öğretici olabilir.

Paul Graham’ın Startup Destek Şirketi İlk Meyvelerini Veriyor

FZ

Paul Graham'ın startup şirketlere destek olma amacı ile kurduğu Y Combinator* ilk meyvelerini vermeye başladı.

Y Combinator'dan aldıkları destekle bir şirket kuran iki genç üniversite mezunu http://reddit.com sistemini devreye soktular.

Hedeflerinde kısaca şunu diyorlar: "Her Internet kullanıcısının ana sayfası olmak istiyoruz." İnsanda Google çağrışımı yapan bir cümle, öte yandan sitenin sadeliği ve işlevselliği de Google'ı hatırlatmıyor değil. Fikir çok özgün değil, yeni Internet siteleri, haberler, yazılar, kısaca URLsi verilebilecek herhangi bir şey. Gönderdiğiniz haberin popülaritesi diğer üyeler tarafından belirleniyor. Buna göre sizin popülariteniz, vs. de belirleniyor. Kullanılan "karma" sözcüğü de doğrudan Slashdot'u çağrıştırmakla birlikte /. editör kaprislerinden ve yorum kirliliğinden uzakta, yepyeni bir kavramı hayatımıza katabilir.

Fonksiyonel Geometri, Lisp, Escher, Postscript: Sanat ve Bilgisayarlar

FZ

Daha önce FM'de bir Mars programlama projesi yarışması bağlamında adı geçen Frank Buss bu sefer de gündemimizi Peter Henderson'ın makalelerinden uyarladığı ve Common Lisp kullanarak gerçekleştirdiği bir fonksiyonel geometri uygulaması ile meşgul ediyor. Fonksiyonel programlamanın grafik uygulamalarını kullanarak anlaşılması bakımından çarpıcı bir örnek. Program çıktısını Postscript olarak üretiyor.

Söz konusu grafik yapılar pek çok matematikçinin ve diğer bilim insanlarının da hayranlığını kazanan Hollandalı meşhur sanatçı M. C. Escher'in yapıtlarından esinlenerek hazırlanmış.