Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

0
anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

Görüşler

0
zekzekus
güzel bir belge olmuş. belge önemli bir açığı kapatıyor. belgelendirme açığını :) umarım devamı gelir ve bizde Core sunucusuna hakimiyetimiz arttığında belgelendirme olsun kodlama olsun, projeye katkı verebiliriz.
0
FZ
Elinize sağlık.

Bu yazıda bahsedilen CL ve UCW tabanlı geliştirilmiş çatı (framework) kullanılarak geliştirilmiş uygulamalar var mı acaba, yani kamu erişimine açık olan?
0
eevrim
http://www.core.gen.tr/projects/ adresinde ucw+ icin eski/yeni birkac uygulama var, hepsinin yeni API'ye uygun oldugunu garanti edemiyorum ne yazikki.
0
zekzekus
Yabancı kaynaklı bu var benim bir bildiğim. http://www.paragent.com

Bir de şu Uncommon Web ile "Merhaba Dünya" yazısını UCW+ için revize etsem faydalı olur mu diye düşünüyorum??

0
eevrim
ucw ile core-server arasindaki hiz farkini gecen gun test ettik:
ucw:
[21:09] Concurrency: 10.79
[21:09] Transaction rate: 6.12 trans/sec
[21:09] 4854 bytes each
[21:11] bogomips : 2104.04

core-server:
[21:13] Transactions: 322 hits
[21:13] Availability: 100.00 %
[21:13] Elapsed time: 5.06 secs
[21:13] Data transferred: 1546244 bytes
[21:13] Response time: 0.15 secs
[21:13] Transaction rate: 63.64 trans/sec
[21:13] Throughput: 305581.82 bytes/sec
[21:13] Concurrency: 9.34
[21:13] Successful transactions: 322
[21:13] Failed transactions: 0
[21:13] Longest transaction: 3.33
[21:13] Shortest transaction: 0.01

Yeni framework uzerinde calisiyoruz daha genis kapsamli ve eski web uygulamalarini da rahatca core-server'a cekebilecegimiz bir yapi dusunuyoruz. Core-server'dan en fazla 300req/s aldik, bu java ile karsilastirildigindan 3'te bir oraninda yavas bir deger. IOLIB'e gecmeyi dusunuyoruz, ama once IOLIB'deki bellek hatalarinin duzelmesi gerekiyor.

Thread'ler arasi mesaj iletimi icin Unit adi verdigimiz yapiyi uyguladik. Bu yapi herhangi bir objenin thread olarak calismasina olanak saglarken ayni zaman clos method'larini kullanarak API yaratma olanagi sagliyor, bu sayede thread programlama/debug rahatliyor.

Bunun disinda core-server'in cok guclu olmasi ve protokollere tam hakimiyet saglamasi amaciyla h.baker parser'inin genisletilmis bir surumunu uyguladik. Bu parser'in fonksiyonel calisabilmesi icin transactional streams gerekliydi, bu ihtiyac da core-streams adi verdigimiz bir katman sayesinde uygulandi.

http://paste.lisp.org/display/42477 adresinde ornek bir http istegini gorebilirsiniz. Su ana kadar RFC 2616,2045,2046, 2109, 2388, 2396 tamamen bastan yazildi.

Aycan'nin hazirladigi boxset bu yeni kod blocklarina sahip ancak henuz devreye alinmadi. Bunun icin yeni web catisinin bitmesini bekliyoruz.

Ilgilenen arkadaslari irc.core.gen.tr:7000 sunucumuzda gormek bizi mutlu ediyor:)
0
eevrim
IOLIB ile yaptigimiz epoll(4) testleri java degerlerine oldukca yakin cikti, bu bizi mutlu etti, simdi bize gereken guzel bir "half arsed coroutine"/"partial continuation" uygulamasi. sbcl birincil dereceden surdurmeleri desteklese cok daha leziz olabilirdi, native thread'lerle idare etmek zorundayiz ($imdilik:)
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

Hangi Common Lisp?

zekzekus

Daniel Weinreb, buradan erişilebilecek şekilde, Common Lisp gerçekleştirimleri (implementasyonları) ile ilgili bir inceleme yapmış. İncelemeye konu olan Common Lisp gerçekleştirimlerinin sorumluları kendi gerçekleştirimlerini anlatmışlar. "Nedir bu Lisp? Ortada bir sürü Lisp var, hangisini seçmeliyim?" diyenler için özellikle az bilinen Common Lisp gerçekleştirimlerini de içermesi açısından güzel bir kaynak.

Lisp Çalışma Grubu Etkinliklerine Başladı

FZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri bölümü asistanlarının inisiyatifi ile kurulan ve tüm ciddi heveslilere açık olan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Lisp Çalışma Grubu) bundan kısa bir süre önce kuruldu ve faaliyetlerine başladı.

Video: Second Episode - 20 dakika ve 100 satırda Reddit

FZ

Video çılgınlığı devam ediyor. Bu gidişle HOW-TO belgelerinin yerini HOW-TO videoları mı alacak? İnsanlar "öğret bana usta, adım adım göster" yaklaşımını daha mı çok seviyorlar? Daha önce duyurduğumuz videoyu yapan Sven Van Caekenberghe'nin Episode 2: (Re)writing Reddit in Lisp is 20 minutes and 100 lines videosu taze taze, sıcak sıcak kamuya sunuldu.

Object Persistence ve Lisp - Dabble ve Smalltalk

FZ

Şimşekleri üstüme çekmek pahasına böyle bir başlık atıyor ve diyorum ki Bill Clementson yine yapacağını yapmış ve acayip videolar hazırlamış.

Konu bu aralar pek bir revaçta olan ve "e peki nasıl yapacağız biz bu object persistence, serialization işini?" sorusu ile gündeme gelen konu. Bill Clementson en son gerçekleştirdikleri Vancouver Lisp Kullanıcıları Grubu Toplantısı çerçevesinde AllegroCache ile ilgili bir video hazırlamış.

Common Lisp Geliştirme Ortamı Kurulumu

FZ

Güncelleme (31 Temmuz 2005): SLIME ile ilgili güzel video adresleri belgenin sonuna eklendi

Şimdiye dek fazlamesai.net sitesinde Lisp ile ilgili bazı belgeler, çeviriler, röportajlar yayınladık*. Yaklaşık 50 yıldır geliştirilen ve hala pek çok yeni dile ilham kaynağı olan Common Lisp ile ilgili çalışmalara başlamak isteyenlerin ilk ihtiyacı olan şey güçlü bir geliştirme ortamı ve sıra bunu anlatmaya geldi!

Bu belgede GNU/Linux sisteminiz üzerine tam teşekküllü, güçlü bir Common Lisp geliştirme ortamı kurmanız ve ilk Common Lisp denemenizi yapıp test etmeniz için gerekenler anlatılacaktır.

Common Lisp'e en iyi destek veren GNU/Linux dağıtımlarından biri olan Debian GNU/Linux esas alınmıştır ancak burada yazılanların hepsini herhangi bir GNU/Linux ya da UNIX uyumlu bir sisteme kurmak mümkündür.