UnCommon Web ile “Merhaba Dünya”

0
FZ
Ne zamandır fırsat bulamadığım UnCommon Web geliştirme çatısı ile bir kaç deneme yapabildim sonunda. Kurcalamaya başlamak için önce UCW’yi kurmam gerekti doğal olarak. Oldukça fazla sayıda olan bağımlı olduğu paketleri tek tek kurmak yerine şu adresten UCW-boxset paketini indirdim. Windows sistemimde çeşitli hatalar aldığımdan sanal makine üzerindeki Debian sistemime kurdum. Kurdum derken ev klasörümde arşiv dosyasını açtım sadece. Gerisi UCW-boxset klasöründeki “start.lisp” dosyasını Lisp sistemine yüklemekten ibaret zaten. Veritabanı erişimi için (malum web programlama veritabanı olmadan olmaz) clsql paketini kullandım...

Zekeriya Koç'un Common Lisp ile geliştirilmiş UnCommon Web uygulama çatısına güzel ve örneklerle dolu bir giriş niteliği taşıyan yazısının devamını buradan okuyabilirsiniz.

Görüşler

0
sfr
Malesef Zekeriya Koç'un yazısını şimdilik okuyamıyoruz sitesine "fazla akıllı" bi arkadaş saldırmış galiba.
0
zekzekus
Şu anda bir problem göremedim ama karşılaştığınız durumu tarif edebilirseniz sevinirim.
0
simor
Mevcut bağlantınızdan bende ulaşamadım şu anda
0
zekzekus
sitem red-hack denen bir grup tarafından saldırıya uğramış. Sadece index.html isimli bir dosya atmışlar dosya sistemine. Baktığım kadarıyla başka bir sorun yok. Bende siteyi şu an için kapattım ve biraz alabileceğim önlemleri araştırmak istiyorum.
0
zekzekus
Şu an itibari ile zekus' logbook tüm içeriği ile erişilebilir durumda. Kullandığım yazılımın son sürümünü ve güvenlik güncellemelerini yüklemekle devam ediyorum şimdilik. UnCommon Web ile bir blog sistemi yazıp onu kullanmak en iyisi galiba. :)
0
simor
Teşekkürler. Kolay gelsin.
Görüş belirtmek için giriş yapın...

İlgili Yazılar

newLISP

bk

Bu kadar Lispçinin gözünden kaçmış olabilir mi bilemiyorum ama ben bulamadım: newLISP for BSDs, GNU/LINUX, MacOS X, Solaris, Win32.

newLISP, yapay zekâ ve istatistik gerektiren alanlarda web uygulamaları ve diğer türden yazılımlar için geliştirilmiş genel amaçlı bir betik dilidir. FAQ belgesi ve Common Lisp ile Scheme'den farklılıkları daha detaylı bilgi vermektedir.

Core Uygulama Sunucusu Kurulumu

anonim

Common Lisp tabanlı uygulama sunucumuzu ücretsiz olarak deneyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenlerin anlatıldığı belgeye göz atabilirsiniz.

Günümüzde üretilen yazılımların çoğu web uygulamaları şeklinde ya da web servisleri olarak hizmet vermektedir. Web uygulamaları, erişilebilir, birden fazla kişinin kullanımına elverişli ve merkezi olarak güncellenebilir servislerdir.

Gelecekte oldukça fazla web uygulaması ve web servisi yazacağımız düşünüldüğünde bu konuda bize yardımcı olacak araçlar üretmek iyi bir yatırım olacaktır. Bu nedenle yazımda sizlere Common Lisp dili ile yazılmış bir web uygulama sunucusu olan Kor Web Uygulama Sunucusu'nu tanıtacağım.

Common Lisp ile Internet Programlamaya Giriş Kılavuzu

FZ

Beklenen an geldi. Common Lisp kullanarak web programlamaya dair ilk makalemizi yayınlıyoruz. Giriş seviyesindeki bu makalede en temel bilgiler aktarılmış ve Lisp heveslilerinin gerekli araçları nasıl kuracakları ve ayarları nasıl yapacakları gösterilmiş, ilk bebek adımlarını atmaları amaçlanmıştır.

Makale, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Bölümü öğrencilerinden Haldun Bayhantopçu tarafından yazılmış ve Emre "FZ" Sevinç tarafından son düzenlemeleri yapılmıştır. Teknik konular ve teknik üslup konusunda eleştirilerini esirgemeyen Bülent Murtezaoğlu'na teşekkür ederiz.

Afiyet olsun...

UCW + Ajax = UCW+

FZ

Bugün cs-lisp e-posta listesindeki bir duyuru postasına göre UCW'de AJAX kullanabilmek için hazırlanan UCW+ ile www.hedee.com projesi tekrar düzenlendi. Kaynak kod ve çalışan sistemi görmek için aşağıdaki adresler ziyaret edilebilir:

GNU CLISP 2.34 sürümü çıktı

FZ

ANSI Common Lisp yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. GNU CLISP, Karlsruhe Üniversitesi'nden Bruno Haible ve Münih Üniversitesi'nden Michael Stoll'un ürünüdür. CLISP, ANSI Common Lisp standardında tanımlanmış Lisp dilinin büyük kısmını desteklemektedir. Hemen her türlü UNIX platformunda (Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, Tru64, HP-UX, BeOS, NeXTstep, IRIX, AIX ve diğerleri) ve diğer sistemlerde (Windows NT/2000/XP, Windows 95/98/ME) çalışmakta ve bunun için sadece 4 MB RAM bellek yeterli olmaktadır.